Новият брой: Да си посееш бъдеще

Fitch свали рейтинга на ПИБ с три степени

Fitch свали рейтинга на ПИБ с три степени

Понижението е заради намалената оценка за възможността на държавата да подкрепи банката

Мария Иванова
20424 прочитания

© Велко Ангелов


Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Първа инвестиционна банка (ПИБ) с три степени от BB- до B-, със стабилна перспектива. Промяната е резултат от намалената оценка на агенцията за възможността на държавата да подкрепи банката. Рейтингът за подкрепа също е намален – от 3 до 5, което отразява виждането на Fitch, че банката вече не може да разчита на извънредна външна подкрепа. Рейтингът за жизнеспособност е потвърден на равнище b-.

Проблемите

"Дългосрочният кредитен рейтинг, рейтингът за жизнеспособност и рейтингът на първостепенния дълг на банката отразяват виждането на Fitch за слабости в корпоративното управление, висока концентрация на кредитополучатели в кредитния портфейл, влошаване на качеството на активите, ниски повтарящи се печалби и умерена капитализация", посочват от рейтинговата агенция. Оценките може да бъдат допълнително намалени при значително влошаване на кредитния портфейл или на качеството на активите на ПИБ, което би увеличило натиска върху капитализацията на банката, както и при нов и продължителен натиск върху ликвидността на финансовата институция, който не бъде преодолян своевременно чрез външна ликвидна подкрепа.

Масовите тегления на депозити през юни 2014 г. предполагат, че финансирането чрез потребителски спестявания може да не е устойчиво във всички случаи, но към момента ликвидността е задоволителна след подкрепата от страна на българските власти и същественото възстановяване на депозитната база, посочват анализаторите. От агенцията припомнят, че предоставената на ПИБ ликвидна подкрепа, чийто срок беше удължен до май 2016 г., се счита за държавна помощ и банката прилага план за преструктуриране, съгласуван с Европейската комисия (ЕК), чието изпълнение се наблюдава от независима компания и се отчита на всеки три месеца пред ЕК.

Планът за преструктуриране

Според Fitch прилагането на плана може да има умерен положителен ефект по отношение на рисковия профил на новоотпусканите от ПИБ кредити и донякъде да подобри контрола над съществуващия кредитен портфейл. "Въпреки това, като се има предвид размерът на най-големите експозиции, дългосрочният им характер и ограничените погашения, рисковете, свързани с наследения портфейл, в най-добрия случай ще отшумяват постепенно и ще натежават на рисковия профил на ПИБ в средносрочен план", посочват от агенцията.

Концентрацията на заеми е висока и неколкократно надвишава изчислявания от Fitch показателFitch Core Capital (FCC), а някои от най-големите кредитополучатели са получили и допълнителни възможности, което още повече увеличава концентрацията, изтъкват от Fitch (изречението е променено на 25 юни). Сред най-големите кредитополучатели има и няколко, чиито заеми са класифицирани като необслужвани.

Макар и да е по-нисък от средния за системата (16.7%), делът от 10.8% необслужвани заеми в портфейла на ПИБ към края на 2014 г. остава висок. Тенденцията по отношение на качеството на активите е умерено негативна, докато общото качество на активите в сектора показва знаци за подобряване, отчитат още от агенцията.

През 2014 г. покритието с резерви се е повишило значително благодарение както на допълнителното натрупване на специфични провизии, така и поради съществените промени в резерва за възникнали, но непредявени плащания (т.нар. IBNR). В резултат на това общото покритие с провизии (специфични плюс IBNR) на необслужваните заеми на ПИБ се е повишило до близо 77% в края на 2014 г. при 37% година по-рано. Обемът на преструктурираните кредити, които не са включени в обезценените експозиции, е сравнително нисък, а кредитите под наблюдение са около 6.5% от брутния обем на отпуснатите кредити, посочват от Fitch.

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Първа инвестиционна банка (ПИБ) с три степени от BB- до B-, със стабилна перспектива. Промяната е резултат от намалената оценка на агенцията за възможността на държавата да подкрепи банката. Рейтингът за подкрепа също е намален – от 3 до 5, което отразява виждането на Fitch, че банката вече не може да разчита на извънредна външна подкрепа. Рейтингът за жизнеспособност е потвърден на равнище b-.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


29 коментара
 • 1
  crazyjohny avatar :-|
  crazyjohny
  • -16
  • +108

  някаква реакция от бнб няма ли?как така шоково се сваля рейтинга с 3 степени и защо надзора не е хванал тези проблеми?нали пиб беше "хубава" и "добре управлявана банка" с "валидни обезпечения"?

 • 2
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  тази банка няма да издържи стрес-теста

 • 3
  apocalypse avatar :-|
  matrix

  Все пак тази банка я очаква съдбата на КТБ. След нея още две са на опашката, предстои втори апокалипсис след 1996 година.

 • 4
  bivolbivol avatar :-|
  bivolbivol

  Официалното становище на ПИБ:

  "Промяната на рейтингите на множество европейски банки, сред които Дойче Банк (Deutsche Bank AG), Комерц Банк (Commerzbank AG), Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, и още над 50 европейски банки е в резултат на промяна на новата методология в определяне на рейтингите. Съответния рейтинг не отчита подкрепа на държавата към съответната банка".

  Демек, не бойте се деца. "Докато Свин е при нас ще ни има." :-)

 • 5
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  БНБ и КФН нещо по темата или са на срещи с поднадзорни лица в офисите им?

 • 6
  xps avatar :-|
  xps

  Да се чудиш вече на кой да вярваш....

 • 7
  sa6 avatar :-|
  sa6

  ами фич най-добре знаят, държаха рейтинга на лемън брадърс на ааа до самия и фалит. А ако има читава банка, понеже банката не е само трезор с пари а отношение към клиенти, инфраструктура, клонове, и най вече бизнес партньор - за БГ една от малките читави е ПИБ!

 • 8
  mitkopom avatar :-|
  mitkopom

  най сигурната банка - буркан банк

 • 9
  bivolbivol avatar :-|
  bivolbivol

  Много хубава снимка на щастлива блондинка, успяла да изтегли пари от банкомата. :-)

 • 10
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  Не знам вече какво да си мисля... Май кеш в банка не е най-добрата "инвестиция", ще трябва да ги размърдам моите...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал