Привилегировани по всички линии

Законови пробойни са оставили много начини депозанти с преференциални условия в КТБ да спасят част от парите си в банката

Подуправителят на БНБ Нели Кордовска е категорична, че инструкциите на регулатора към квесторите по въпроса с негарантираните депозити са били последователни и засягат периода преди поставянето на КТБ под специален надзор
Подуправителят на БНБ Нели Кордовска е категорична, че инструкциите на регулатора към квесторите по въпроса с негарантираните депозити са били последователни и засягат периода преди поставянето на КТБ под специален надзор
Подуправителят на БНБ Нели Кордовска е категорична, че инструкциите на регулатора към квесторите по въпроса с негарантираните депозити са били последователни и засягат периода преди поставянето на КТБ под специален надзор    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Подуправителят на БНБ Нели Кордовска е категорична, че инструкциите на регулатора към квесторите по въпроса с негарантираните депозити са били последователни и засягат периода преди поставянето на КТБ под специален надзор    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Сто милиона лева на фона на разход от 3.6 млрд. лв. звучи незначително. Толкова, по изказване на премиера Бойко Борисов са загубите за държавата от платеното на специалните спестители във фалиралата КТБ. Дори сумата да е в обявените малки граници, тези 3% екстра разход показват няколко проблема.

Първо, хилядата облагодетелствани получатели на 100-те милиона по логиката на закона са предпочели да получат по-висока лихва от всички останали, но, рискувайки парите си, като се отказват от бонуса покритие при фалит. През годините те са се радвали на добрата доходност, а сега поне временно са излъгали системата, останалите клиенти на КТБ и данъкоплатците и са получили нещо вместо нищо.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  krastitel avatar :-(
  krastitel
  • + 23

  най-голямото престъпление с КТБ е на Искров & co
  - първо защото не са надзиравали банката и са допуснали да създаде огромна дупка
  - второ защото не й отнеха лиценза на или преди 20 юни 2014 г., а вместо това протакаха до ноември и създадоха юридическа несигурност и повече разходи за бюджета
  нито квесторите, нито синдиците нито временните и.д. шефове на банков надзор носят такава отговорност
  истината не е сложна

  Нередност?
 • 2
  ariella avatar :-P
  ariella
  • - 1
  • + 20

  Депозантите не са проблема на банката ,а крадците които я обраха

  Нередност?
 • 3
  non_party avatar :-|
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  • - 10
  • + 21

  Трогателни са усилията на Икономедия да представи Иван Костов за пореден път като ЗЛОДЕЙ НОМЕР ЕДНО в България и да му вмени вината за фалита на КТБ :) Само че хората, които мислим с главите си, а не с една друга част от тялото, много добре помним какво предлагаше Костов миналата година, същото което говореха и Хърсев, и Ст. Александров, и Христина Вучева!
  За съжаление надделя другата теза - че КТБ бидейки пирамида, трябва да бъде фалирана без оглед на загубите! Сега очаквайте искове за милиарди срещу България - и от Цветан Василев, и от Оманския фонд, и от руската ВТБ! За пореден път простият Ганьо ще бъде бит с тояги, ще яде сол до повръщане, а накрая и ще си плати! А можеше само да плати и то много по-евтино - ако банката бе поета от държавата и оздравена!
  В крайна сметка за пореден път неприятно впечатление прави това, че уважавана медия като "Капитал" приглася на крадливата мафия у нас, чиято сърцевина е ДПС, в тезата, че депозантите носят вина за източването на банката! Не, парите бяха източени от получателите на лоши кредити, а тях търсете сред хората близки до соПола, агент Павел, Данчо Ментата и другите башибозушки обирджии от ченгесарската клика ДПС!

  Нередност?
 • 4
  kalnik avatar :-|
  Калник
  • - 1
  • + 8

  За пореден път - законът е врата у поле. Очевидно идеята на законодателят е, че сметките със специални условия не се ползват със защита. Всякакви врътки да се пренебрегне това са си заобикаляне на закона.

  Нередност?
 • 5
  binata2014 avatar :-|
  3.14
  • + 14

  Знайно е, че Искров и Цацаров действаха като тандем и то против всяка логика и законност. Първата им работа беше публично да сринат доверието в КТБ. Интереса на държавата изискваше да постъпват съвсем иначе! Първите им обвинения бяха толкова абсурдни! Никой не им потърси сметка за това! Следващата история е тази с одиторите и квесторите. Те е трябвало преди всичко да прекратят напълно операциите и да съберат и опишат документацията. А те? А БНБ защо не провери какво се прави? И един друг въпрос: Ако действително лицето Х прекратява договора си с КТБ, това трябва да доведе до изплащане на влога му(ако има законна и финансова възможност). И ако не - да получи някакъв документ. Но това не е правено, значи сделката не е извършена! А автоматичното "преобразуване" си е чиста измама с причиняване на материални щети на държавата. И съдът би трябвало да отсъди справедливо. Но прокуратурата си трае и дори обяви, че от юни до ноември квесторите НЕ са могли да извършат престъпления! Друг въпрос е защо Гарнционният фонд се оказа празен, търговските банки внасяли ли са редовно вноските си там и защо пак държавата бе изнудена да плаща!

  Нередност?
 • 6
  oanes avatar :-|
  oanes
  • + 7

  Не е отговорено на най-важният въпрос. ЗАЩО, НА КАКВО ОСНОВАНИЕ БЕ ОТНЕТ ЛИЦЕНЗА НА БАНКАТА ? До сега няма правно издържан документ, който дава основание за отнемани на лиценза. Всичко се основава на празни приказки, кьорфишеци и медийна прапаганда. Съдилищата в Нюьорк, Люксембюрг или Стразбург ще сложат вяра само на документи, които разбойниците нямат. Има авторитетни и правно издържани местни и международни одитни, счетоводни и ревизионни доклади, които десет години гарантират перфектност на банката. Умишленият фалит на банката от държавата е безприкословен. Отклоняването на вниманието на публиката от основният въпрос за неправомерното взимане на лиценза си остава кьорфишек. Оманският фонд, Цветан Василев в името на влажителите и самите вложители ще осъдят държавата, защото това е истината. Международните съдилища са неподвластни на местните разбойници и тяхните медийни рупори.

  Нередност?
 • 7
  today avatar :-|
  today
  • - 4
  • + 4

  [quote#6:"lcj30372597"]Не е отговорено на най-важният въпрос. ЗАЩО, НА КАКВО ОСНОВАНИЕ БЕ ОТНЕТ ЛИЦЕНЗА НА БАНКАТА [/quote]
  Напротив, съвсем ясно обясниха защо отнемат лиценза на банката, просто собствения и капитал беше отрицателен, след като оцениха както трябва фалшивите активи на КТБ.

  Нередност?
 • 8
  oanes avatar :-|
  oanes
  • + 8

  До коментар [#7] от "today":

  Никой не е виждал подобен официално заверен и правно издържан документ. Одиторските доклади се оказаха консултации, а тъй нареченото източване 4.5 млрд. илюзорно. Оказа се, че това идвало от обезценките, извършени с гледане в тавана. По време на квесторите от 98% възвръщаеми кредити се превърнаха в невъзвръщаеми, което е чудо на чудесата по времето на пет месечният надзор. Всичко се скри, като следствена тайна. Очевидно вие изграждате тезата си на голословни приказки и твърдения, защото подобни документи неса видяли бял свят. Нищо не е разглеждано по същество, защото е фалшиво и поради това съдът отказа правосъдие. Неми се влиза в глуповата дискусия. Световните и европейски съдилища ще си кажат думата въз основа на документи изискващи се при фалит на банка. Унизително е да бъда на страната на разбойниците, които вместо един милярд в подкрепа нанесоха около 15 млрд. загуба за българският данъкоплатец. Това се нарича национално предателство, но на кой му пука в таз страна.

  Нередност?
 • 9
  today avatar :-|
  today
  • - 2
  • + 3

  [quote#8:"lcj30372597"]По време на квесторите от 98% възвръщаеми кредити се превърнаха в невъзвръщаеми[/quote]
  Естествено, понеже са отпускани без надлежните обезпечения. Въпроса не беше дали, а кога точно ще гръмне балона. Ако активите на банката не са кухи, няма значение кой я управлява, т.е квесторите могат само и единствено да установят действителния размер на активите. Не се опитвай да ни обясняваш, че са виновни квесторите за лошото управление на банката преди тяхното влизане там.
  Въпроса е защо надзора е блял толкова време, просто са некадърни, или са корумпирани?

  Нередност?
 • 3.14

  Е, сумата, сравнена с общата загуба може и да не е толкова голяма - какво са сто милиона! Но престъпността е голяма и оправдана. Начинът на мислене е вече показателен - престъпността като начин на мислене и живот, се оказва вкоренена дълбоко в съзнанието на населението на мафиотската държава.

  Нередност?
Нов коментар