Привилегировани по всички линии

Подуправителят на БНБ Нели Кордовска е категорична, че инструкциите на регулатора към квесторите по въпроса с негарантираните депозити са били последователни и засягат периода преди поставянето на КТБ под специален надзор

Привилегировани по всички линии

Законови пробойни са оставили много начини депозанти с преференциални условия в КТБ да спасят част от парите си в банката

Гергана Михайлова
8221 прочитания

Подуправителят на БНБ Нели Кордовска е категорична, че инструкциите на регулатора към квесторите по въпроса с негарантираните депозити са били последователни и засягат периода преди поставянето на КТБ под специален надзор

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Сто милиона лева на фона на разход от 3.6 млрд. лв. звучи незначително. Толкова, по изказване на премиера Бойко Борисов са загубите за държавата от платеното на специалните спестители във фалиралата КТБ. Дори сумата да е в обявените малки граници, тези 3% екстра разход показват няколко проблема.

Първо, хилядата облагодетелствани получатели на 100-те милиона по логиката на закона са предпочели да получат по-висока лихва от всички останали, но, рискувайки парите си, като се отказват от бонуса покритие при фалит. През годините те са се радвали на добрата доходност, а сега поне временно са излъгали системата, останалите клиенти на КТБ и данъкоплатците и са получили нещо вместо нищо.

Извън спасяването на тази привилегирована група по-същественият проблем е, че институциите отново не са работили. При пълно информационно затъмнение по темата за медиите централната банка и Фондът за гарантиране на влоговете в банките са бълвали тълкувания към квесторите на затворената КТБ. Които са отворили врата за разнообразен прочит. А ако законовата основа е била неясна, БНБ (която при липсата на експертен капацитет в парламента отдавна е основен творец на банковото законодателство) не го е забелязвала с години и така е оставила дупка, която да служи за поредно, макар и не огромно разграбване. И не на последно място - всичко засега завършва с добре познат опит вината да се подхвърля наоколо, докато темата утихне, като се посочат като изкупителни жертви единствено квесторите, които набързо се оказаха разследвани.

Примерът на премиера

Първото публично говорене по темата с преференциалните депозити се появи с ядосаните думи на премиера преди две седмици. С участието си в радиопредаване предшественикът му от годините на демократичните промени Иван Костов онагледи с личен пример схемата, по която е можело да става това - подавани са уведомления, с които едностранно е развалян договорът за депозит и след заплащане на наказателна такса той е бил причисляван към стандартните, които са гарантирани до 100 хил. евро. "Изпратих уведомление, че развалям договора, и парите останаха на обикновен влог", разказа експремиерът, който е имал 155 хил. лв. по сметката си в КТБ и е успял да си ги изтегли.

Прокуратурата скочи по команда на премиера и образува досъдебно производство, за да установи дали тази схема е незаконна. Двамата квестори в КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев са проверявани за умишлена безстопанственост, а наред с техните се преглеждат и действията на подуправителя на БНБ Нели Кордовска заради подписа й под инструкция, която регулаторът е дал на квесторите по деликатната тема със специалните депозити. 

Тайната кой и колко

Официална информация колко и на каква сума са били при затварянето влоговете с щедри лихви няма. Липсват публични данни и колко точно са преоформени в стандартни до започването на плащанията през декември миналата година. По информация на "Капитал" в деня преди да започне плащането на гарантираните влогове, към фонда са подадени данните на 341 неподлежащи на изплащане депозита и 219 293 броя на вложители, които имат право на обезщетение.

Още през миналия август БНБ съобщи, че гарантираните депозити са за 3.6 млрд. лв., колкото са изплатени и до момента, а негарантираните са за 2 млрд. лв. Тези откъслечни числа не дават представа за това какъв е броят на привилегированите депозити и размерът на средствата по тях към 20 юни, когато КТБ бе поставена под специален надзор. Тази информация бе многократно търсена от "Капитал" след затварянето на банката и не бе предоставена, включително и през изтеклата седмица, от синдиците на КТБ и фонда за гарантиране на влоговете. Няма и официални данни на какви лихвени нива са били хилядата избраници, но според информация на "Капитал" към началото на 2014 г. е имало и депозити при над 10%. Вероятно само мажоритарният собственик Цветан Василев е знаел и дали те са били давани за привлечени нетрадиционно високи суми, или пък са били награда за извършени други услуги.

Първата вратичка

Спирането на операциите в банката на 20 юни 2014 г. направи така, че суми от множество депозити са оставали да висят необработени в платежната система. Как да процедираме в тези случаи е бил един от първите въпроси на квесторите към БНБ, а отговорът на регулатора е бил, че тези суми следва да се върнат в служебно открити разплащателни сметки на лицата в КТБ, за да може тези клиенти да имат вземане от банката. То се признава за гарантирано от фонда за сумата до 196 хил. лв. Така всеки с лихва над стандартната, който е опитал да си извади парите, е бил награден с изплащане на сумата.

Кореспонденция между квесторите и регулатора по тази тема е особено интензивна в късната есен. На 10 ноември на конкретен въпрос Лютов и Костадинчев са получили указания, в които се казва, че "разпоредителните сделки в посочените категории вземания, извършени в периода на специалния надзор, не се покриват от гаранцията и не се включват в списъка на вложителите". Девет дни по-късно на повторно запитване инструкцията потвърждава с подписа си и Нели Кордовска, която е главен директор "Банков надзор" в БНБ и понастоящем изпълнява оперативно функциите на ресорния подуправител. В отговора се посочва, че в случаите преди поставянето на банката под специален надзор, "ако вложителят при прекратяването на договора е платил наказателна лихва за предсрочното му прекратяване, влогът е гарантиран". Указанията и прочитът им от квесторите бе тема на разследване в парламентарната комисия за КТБ, чийто председател Десислава Атанасова изрази съмнение, че е имало разминаване между инструкциите.

"Категорично не отговаря на истината подобно твърдение", коментира в телефонен разговор Нели Кордовска, която каза, че е автор и на двете инструкции, в които се търси противоречие. "Факт е, че включително указанията, подписани от управителя на БНБ и бившия председател на фонда Росен Николов, които бяха публично коментирани, са изготвени по мое предложение, съгласувано с главния юрист на БНБ. Така че e абсурдно да се твърди, че седмица по-късно, уточняващите отговори по конкретните питания на квесторите, които аз подписвам от името на фонда в качеството си на упълномощен представител на тази институция, се разминават с дадените седмица преди това по мое предложение указания", заяви Кордовска пред "Капитал". Тя настоя, че въпросните инструкции засягат конкретни действия в периода преди квестурата и че Лютов и Костадинчев не са питали какво да правят с молбите за разваляне на депозити, постъпвали след 20 юни.

Запознати със ситуацията в банката твърдят, че е имало такива случаи и те са 12 на брой. Депозантите са се възползвали от текст в Закона за гарантиране на влоговете, който казва, че фондът изплаща задължения на банката към нейни вложители, когато БНБ отнеме лиценза й. Законът бе преправен през лятото, като новите текстове въведоха ограничения от момента на специалния надзор. Те обаче влязоха в сила чак през ноември, тоест депозантите са имали възможност за разваляне на депозитите си до 6 ноември. Юристи, до които "Капитал" се допита, считат, че вложителите са имали право на това дори без да посочват причина, стига изрично да посочат, че се отказват от начислената лихва и дават съгласие да им се приспадне наказателна такса, с което депозитът се счита за гарантиран до сумата от 196 хил. лв. Аргумент в тяхна полза е, че банката първа е развалила ангажимента си по договора, сваляйки служебно лихвите на 30 юни, с което преференциалните депозити са изгубили специалното си качество пред останалите. Според експертите заявлението за разваляне на депозита е можело да бъде подадено дори и по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка и е следвало да бъде изпълнено веднага щом се заведе в деловодството на КТБ.

Сто милиона лева на фона на разход от 3.6 млрд. лв. звучи незначително. Толкова, по изказване на премиера Бойко Борисов са загубите за държавата от платеното на специалните спестители във фалиралата КТБ. Дори сумата да е в обявените малки граници, тези 3% екстра разход показват няколко проблема.

Първо, хилядата облагодетелствани получатели на 100-те милиона по логиката на закона са предпочели да получат по-висока лихва от всички останали, но, рискувайки парите си, като се отказват от бонуса покритие при фалит. През годините те са се радвали на добрата доходност, а сега поне временно са излъгали системата, останалите клиенти на КТБ и данъкоплатците и са получили нещо вместо нищо.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  най-голямото престъпление с КТБ е на Искров & co
  - първо защото не са надзиравали банката и са допуснали да създаде огромна дупка
  - второ защото не й отнеха лиценза на или преди 20 юни 2014 г., а вместо това протакаха до ноември и създадоха юридическа несигурност и повече разходи за бюджета
  нито квесторите, нито синдиците нито временните и.д. шефове на банков надзор носят такава отговорност
  истината не е сложна

 • 2
  ariella avatar :-P
  ariella

  Депозантите не са проблема на банката ,а крадците които я обраха

 • 3
  non_party avatar :-|
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ

  Трогателни са усилията на Икономедия да представи Иван Костов за пореден път като ЗЛОДЕЙ НОМЕР ЕДНО в България и да му вмени вината за фалита на КТБ :) Само че хората, които мислим с главите си, а не с една друга част от тялото, много добре помним какво предлагаше Костов миналата година, същото което говореха и Хърсев, и Ст. Александров, и Христина Вучева!
  За съжаление надделя другата теза - че КТБ бидейки пирамида, трябва да бъде фалирана без оглед на загубите! Сега очаквайте искове за милиарди срещу България - и от Цветан Василев, и от Оманския фонд, и от руската ВТБ! За пореден път простият Ганьо ще бъде бит с тояги, ще яде сол до повръщане, а накрая и ще си плати! А можеше само да плати и то много по-евтино - ако банката бе поета от държавата и оздравена!
  В крайна сметка за пореден път неприятно впечатление прави това, че уважавана медия като "Капитал" приглася на крадливата мафия у нас, чиято сърцевина е ДПС, в тезата, че депозантите носят вина за източването на банката! Не, парите бяха източени от получателите на лоши кредити, а тях търсете сред хората близки до соПола, агент Павел, Данчо Ментата и другите башибозушки обирджии от ченгесарската клика ДПС!

 • 4
  kalnik avatar :-|
  Калник

  За пореден път - законът е врата у поле. Очевидно идеята на законодателят е, че сметките със специални условия не се ползват със защита. Всякакви врътки да се пренебрегне това са си заобикаляне на закона.

 • 5
  binata2014 avatar :-|
  3.14

  Знайно е, че Искров и Цацаров действаха като тандем и то против всяка логика и законност. Първата им работа беше публично да сринат доверието в КТБ. Интереса на държавата изискваше да постъпват съвсем иначе! Първите им обвинения бяха толкова абсурдни! Никой не им потърси сметка за това! Следващата история е тази с одиторите и квесторите. Те е трябвало преди всичко да прекратят напълно операциите и да съберат и опишат документацията. А те? А БНБ защо не провери какво се прави? И един друг въпрос: Ако действително лицето Х прекратява договора си с КТБ, това трябва да доведе до изплащане на влога му(ако има законна и финансова възможност). И ако не - да получи някакъв документ. Но това не е правено, значи сделката не е извършена! А автоматичното "преобразуване" си е чиста измама с причиняване на материални щети на държавата. И съдът би трябвало да отсъди справедливо. Но прокуратурата си трае и дори обяви, че от юни до ноември квесторите НЕ са могли да извършат престъпления! Друг въпрос е защо Гарнционният фонд се оказа празен, търговските банки внасяли ли са редовно вноските си там и защо пак държавата бе изнудена да плаща!

 • 6
  oanes avatar :-|
  oanes

  Не е отговорено на най-важният въпрос. ЗАЩО, НА КАКВО ОСНОВАНИЕ БЕ ОТНЕТ ЛИЦЕНЗА НА БАНКАТА ? До сега няма правно издържан документ, който дава основание за отнемани на лиценза. Всичко се основава на празни приказки, кьорфишеци и медийна прапаганда. Съдилищата в Нюьорк, Люксембюрг или Стразбург ще сложат вяра само на документи, които разбойниците нямат. Има авторитетни и правно издържани местни и международни одитни, счетоводни и ревизионни доклади, които десет години гарантират перфектност на банката. Умишленият фалит на банката от държавата е безприкословен. Отклоняването на вниманието на публиката от основният въпрос за неправомерното взимане на лиценза си остава кьорфишек. Оманският фонд, Цветан Василев в името на влажителите и самите вложители ще осъдят държавата, защото това е истината. Международните съдилища са неподвластни на местните разбойници и тяхните медийни рупори.

 • 7
  today avatar :-|
  today

  [quote#6:"lcj30372597"]Не е отговорено на най-важният въпрос. ЗАЩО, НА КАКВО ОСНОВАНИЕ БЕ ОТНЕТ ЛИЦЕНЗА НА БАНКАТА [/quote]
  Напротив, съвсем ясно обясниха защо отнемат лиценза на банката, просто собствения и капитал беше отрицателен, след като оцениха както трябва фалшивите активи на КТБ.

 • 8
  oanes avatar :-|
  oanes

  До коментар [#7] от "today":

  Никой не е виждал подобен официално заверен и правно издържан документ. Одиторските доклади се оказаха консултации, а тъй нареченото източване 4.5 млрд. илюзорно. Оказа се, че това идвало от обезценките, извършени с гледане в тавана. По време на квесторите от 98% възвръщаеми кредити се превърнаха в невъзвръщаеми, което е чудо на чудесата по времето на пет месечният надзор. Всичко се скри, като следствена тайна. Очевидно вие изграждате тезата си на голословни приказки и твърдения, защото подобни документи неса видяли бял свят. Нищо не е разглеждано по същество, защото е фалшиво и поради това съдът отказа правосъдие. Неми се влиза в глуповата дискусия. Световните и европейски съдилища ще си кажат думата въз основа на документи изискващи се при фалит на банка. Унизително е да бъда на страната на разбойниците, които вместо един милярд в подкрепа нанесоха около 15 млрд. загуба за българският данъкоплатец. Това се нарича национално предателство, но на кой му пука в таз страна.

 • 9
  today avatar :-|
  today

  [quote#8:"lcj30372597"]По време на квесторите от 98% възвръщаеми кредити се превърнаха в невъзвръщаеми[/quote]
  Естествено, понеже са отпускани без надлежните обезпечения. Въпроса не беше дали, а кога точно ще гръмне балона. Ако активите на банката не са кухи, няма значение кой я управлява, т.е квесторите могат само и единствено да установят действителния размер на активите. Не се опитвай да ни обясняваш, че са виновни квесторите за лошото управление на банката преди тяхното влизане там.
  Въпроса е защо надзора е блял толкова време, просто са некадърни, или са корумпирани?

 • 3.14

  Е, сумата, сравнена с общата загуба може и да не е толкова голяма - какво са сто милиона! Но престъпността е голяма и оправдана. Начинът на мислене е вече показателен - престъпността като начин на мислене и живот, се оказва вкоренена дълбоко в съзнанието на населението на мафиотската държава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход