Наистина ли Недко Недев манипулира американската борса за милиарди
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Наистина ли Недко Недев манипулира американската борса за милиарди

Наистина ли Недко Недев манипулира американската борса за милиарди

Застрахователят "Евроинс" настоява, че е имал съвсем истинска оферта за Tower Group - едно от дружествата, за което се твърди, че акциите му са станали обект на измама от българина

Николай Стоянов
19870 прочитания

© Brendan Mcdermid


"Българин хванат да манипулира Нюйоркската борса", " Задържаха българин, ужилил Уолстрийт", "Нашенец напомпа акциите на три компании", както и категоричното "Българин стои зад мащабна манипулация на Уолстрийт"...

Българските медии са като естествен магнит за подобни новини, когато името на страната е намесено. Те взимат информацията, смилат я доклкото могат (разбира се без опит да се проверят фактите) и я усилват където им се стори, че ще стане по-привличащо кликове заглавие. И така неусетно за няколко часа страната се сдоби с един от най-великите борсови манипулатори по света. А историята далеч не изглежда толкова ясна.

Фактите към момента са, че американската Комисия за ценните книжа и фондовите борси (SEC) вчера е завела дело срещу български гражданин на име Недко Недков за борсови манипулации. Според регулатора при три дружества той е подавал фалшиви съобщения за планирани търгови предложения на компании на цени над пазарните и се е възползвал от покачването на котировките на борсата като е продавал притежавани от него ценни книжа. Последният случай  е само от преди няколко седмици и беше особено фрапантен, като в резултат на такова мистериозно съобщение акциите на козметичния гигант Avon за кратко поскъпнаха с над 20% на 14 май.

И макар историята да изглежда апетитно, има доста неща, които остават неизяснени моменти преди да хвърлим вината изцяло на Недко. Затова нека видим и конкретните казуси:

№1 Неуспелият манипулатор

Първият случай е от 2012 г., когато Недев е решил да инвестира в шоколадова фабрика Rocky Mountain Chocolate Factory - доста слабо търгувана позиция по американските стандарти. По твърденията на SEC през юли 2012 г. той открива сметка при американски брокер чрез фирма Strategic Capital и това са първите акции,  които купува. До края на годината често търгува с книжата на дружеството и към 18 декември притежава 5034 акции на стойност 53 360 долара. На 13 декември неизвестно (и неясно дали реално съществуващо дружество) на име PST Capital си прави регистрация в системата SEC EDGAR, през която се подават борсови новини. На 18 декември от български IP адрес изпраща съобщение, че желае да изкупи всички акции на шоколадовата фабрика по 13.50 долара с 27% над пазарната цена в момента.

Цената на пазара веднага скача с 23% до 13 долара. Любопитното обаче е, че Недев така и не продава позицията си, така че реално ако е манипулирал пазара е отказал да се възползва. На следващия ден от Rocky Mountain съобщават, че не са получавали по надлежния ред търгово предложение и цената пада. Предположението на SEC защо българинът не се е възползвал е, "че вероятно цената не е скочила достатъчно".

№2 Нефалшивото съобщение

Вторият казус е аналогичен и още по-любопитен. Твърдението на SEC е, че на 13 май 2014 г. от името на българския застраховател "Евроинс" е подадено фалшиво прес съобщение, че желае да закупи Tower Group International.

Oт октомври 2013 г. Недев е пазарувал акции на дружеството и лично е притежавал акции за 214 хил долара, а Strategic Wealth - още за 649 хил. долара. Тъй като в последните месеци цената на акциите на компанията е падала, по двете сметки реално е имало натрупана хартиена загуба за около 260 хил. долара.

В този момент идва офертата да се изкупи компанията по 3.75 долара за акция - 67% над текущата цена. Котировките скачат от 2.24 до най-високи нива около 2.97 долара за акция. Този път Недев продава 80 хил. акции на цена 2.53 долара, а Strategic Wealth - 10 хил. броя по 2.48 долара. Така по изчисления на SEC изгодта от манипулацията е била за над 25 хил. долара.

Единственият проблем е, че по нищо не личи съобщението да е фалшиво. Още тогава "Капитал" писа за предлаганата сделка и от "Евроинс" не отрекоха да е имало такава оферта. Сега Асен Христов, председател на надзорния съвет на собственика на застрхователя "Еврохолд България", коментира, че съобщението им е било съвсем истинско. "Имахме реална оферта да придобием компанията. Тогава се чуха много мнения, че не сме имали пари, но вижте че оттогава придобихме три други застрахователя", каза той. Христов обясни, че не познава Недев, няма такъв служител в компанията и не му е известно по някакъв начин да е свързан с него.

Така обвинението на SEC доста олеква. Оказва се, че няма никакво доказателство Недев да е манипулирал пазара с фалшиво съобщение, и явно продажбата му поне в този случай е била както на всички останали продавали в този момент. Разбира се, има и възможност той да е действал съвместно с "Евроинс", но няма никаква логическа причина българският застраховател да си залага името в такъв казус, още повече ако става дума за 25 хил. долара извлечени ползи.

№3 За едни 8 млрд. долара нагоре

Последният казус изглежда най-крупният удар на Недев и той е с акциите на наистина-голяма компания - Avon. По вече познатия модел мистериозна PTG Capital (отново от софийски IP адрес) изпраща съобщение през EDGAR на 14 май 2015 г., с което предлага да изкупи всички акции на козметичната компания по 18.75 долара. Книжата се търгуват по 6.60 долара и очаквано за около 20 минути има фурор, котировките скачат до 8 долара. Недев, който според SEC от август 2013 г. е търгувал само с акции на Avon, продава 12 хил договора за разлика върху акции на компанията и така се е облагодетелствал с около 5 хил. долара.

Няма никакво обяснение обаче защо, за да издейства такава относително малка печалба (или по-скоро намаляване на загубата ), е било нужно да забърква манипулация достигаща колосални размери и по този начин да привлече вниманието към себе си. Подобни схеми за надуване на цената (pump and dump) не са рядкост, но обикновено се прилагат към малки и никому неизвестни компании. За да се тръгне на такова действие спрямо компания като Avon с многомилиардн капитализация най-малкото бихме очаквали Недев да е заел солидна позиция и да се опитва да направи огромен удар като продаде акции за милиони.

Разбира се, няма как напълно да оневиним мистериозния г-н Недев. Засега обаче обвиненията изглеждат в най-добрия случай доооста косвени. В този дух е и коментара по темата на Bloomberg. Почти подигравателно анализаторът на агенцията Мат Ливайн изтъква достойнствата на детективската работа на SEC, като обаче подчертава, че нищо не пречи и някой друг да пуска манипулативни съобщения от София, а Недев просто по съвпадение да е търгувал. Един от аргументите на регулатора е именно, че и трите случая "включват някаква връзка с България", което "показва, че Недев или други работещи с него координират тази пазарна манипулация от България".

Но в думите на Ливайн има основание - все пак България има население над 7 млн. души и е малко фриволно просто да се приеме че IP адрес от София е равносилно на лаптопа на Недко. SEC приемат за "много невероятно" Недев да е търгувал с трите "манипулирани" компании в период от под четири години по случайност. Регулаторът вижда като силен аргумент и повтарящи се изрази в трите съобщения (включително и в това на "Евроинс", която не е била търсена от американския регулатор и навсякъде също до нея стои, че не е ясно дали реално съществува). Няма изследване обаче доколко често се срещат като клишета.

Всичко това води до няколко извода:

- Американските регулатори далеч не са безпогрешни и SEC също както и тукашната Комисия за финансов надзор е способна да види несъществуваща манипулация.

- Вероятно всичко това става съвсем поради недоглеждане на някой претрупан с подобни дела служител, а не заради световна конспирация срещу България.

- Вероятно българските медии ще трябва още доста да почака да се сдобие с най-великия манипулатор. Засега си имаме просто още един неумел трейдър.

"Българин хванат да манипулира Нюйоркската борса", " Задържаха българин, ужилил Уолстрийт", "Нашенец напомпа акциите на три компании", както и категоричното "Българин стои зад мащабна манипулация на Уолстрийт"...

Българските медии са като естествен магнит за подобни новини, когато името на страната е намесено. Те взимат информацията, смилат я доклкото могат (разбира се без опит да се проверят фактите) и я усилват където им се стори, че ще стане по-привличащо кликове заглавие. И така неусетно за няколко часа страната се сдоби с един от най-великите борсови манипулатори по света. А историята далеч не изглежда толкова ясна.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  abdulhazred avatar :-|
  abdulhazred

  Бах ти финансовата система имат тея реднеци, щом всеки папурко с лаптоп и фалшива регистрация може да нанесе щети за милиони.

 • 2
  ok avatar :-|
  ok

  Той може, ама после много вероятно го хващат. За разлика от тук.

 • 3
  kireto avatar :-?
  Кирето

  "... Засега си имаме просто още един неумел трейдър..."
  ==================
  Може и така де е, но как е успял, е почти де, да "хлъзне" и Евроинса...

 • 4
  znayko84 avatar :-P
  znayko84

  Тц, не е виновна финансовата система. Виновна е алчността на хората. Имало предложение. Веднага всички се втурвата да купуват и продават. Точно като ако някой пусне слуха, че в съседния магазин са пуснали най-яките дини. Една камара народ се хвърля да купува, ако ще на вид да са зелени като краставици.

 • 5
  cipura avatar :-|
  BgMafia

  Айде бе !
  От десетки хиляди акции съвсееем случайно е търгувал точно тези три и според вас няма нищо общо ..?
  Вероятно е поставено лице.
  Нищо чудно дори някой циганин.. ,като знаем схемите на родните тарикати.

 • 6
  ambrazurchik avatar :-P
  Амбразурчик

  [quote#1:"abdulhazred"]Бах ти финансовата система имат тея реднеци, щом всеки папурко с лаптоп и фалшива регистрация може да нанесе щети за милиони. [/quote]
  за това си мисля ,че историята монтирана с бели конци

 • 7
  balla avatar :-?
  balla

  Дайте ни адреса където всеки може да си публикува намеренията да купи компания за милиарди долари, без никой да го проверява?

 • 8
  dk111 avatar :-|
  dk111

  Забавно е как на няколко места във второто съобщение PTG е "объркано" с TPG. TPG Capital е една от най-големите private equity фирми. Очевидно съобщението е било копирано от някои от техните.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  drake avatar :-|
  drake

  Недко Недев...за къде с това име гражданино следовател. Следващият път ще има разследване срещу Буревестников :-) PTG е използвано и преди Ейвон и доста хора са наясно ,че това е мошеническа операция. Явно някой е използвал българското име и някой нашенец като бушон. Сега Комисията по Ценни Книги в САЩ ще го гони до дупка въпреки малките суми защото и на тях им пилят на главата ,че не обръщат внимание на кокошкарските истории, поне във "Форчън" имаше такава статия. И между другото: Не мисля, че Евроинс са невинни като момина сълза или поне някой от техните служители. А за медиите какво да кажа: Цвилят от радост при всеки опит на роден мошеник да се опита да прецака системата. Нашите мошеници не са чак такива тарикати. Те са дребни мухи, които попадат в паяжината. Големите насекоми минават през нея направо, но това е друга тема.

 • 10
  peter1946 avatar :-|
  Peter Stoychev

  Не пресолвате ли супата? Борсата да не е циганско гето за манипулации!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK