Фокусът с изчезналите 86 апартамента
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Фокусът с изчезналите 86 апартамента

Фокусът с изчезналите 86 апартамента

Международната инвестиционна банка води битка за 6 млн. евро включваща ваканционен комплекс в Кранево, бившия му управител, нотариус, Инвестбанк и един куп бездействащи институции

Гергана Михайлова
19298 прочитания

© shutterstock


Бихте ли си купили ваканционен апартамент в Кранево за 4500 евро. Не, не на квадрат, а целият. Вероятно бихте се наредили на доста дълга опашка при такава оферта, стига да се появи подобен екстравагантно щедър продавач. В тази роля, макар и неволно, се оказа базираната в Москва Международна инвестиционна банка (МИБ). За нея се оказа истинско предизвикателство в България с европейското й законодателство да опази от управителя й фирма, в която е не просто единствен кредитор, предоставил 6 млн. евро за изграждане на ваканционен комплекс, а и едноличен собственик. И след неколкомесечни схватки с българската съдебна система в опит да го смени тя се оказва с 86 апартамента по-малко... и с нито лев вътре, останал от продажбата им.

Казусът е показателен по няколко линии и само най-явната е, че става въпрос за чуждестранна институция и накърнява имиджа на страната пред инвеститорите и създава несигурност за техните пари. Всъщност това е нагледен пример на колко изненадващи места предпазните бушони могат да се окажат изключени, тъй като в случая сделката минава през нотариуси, банки и вписвания в регистри въпреки волята на собственика. А освен това е показно и колко малко желание да се задействат имат отговорните органи за това, сезирани от банката.

Краят на едно приятелство

Преди да реши да финансира строителството на жилищни блокчета на брега на морето в България, МИБ е впечатлена от размаха, с който работи предприемачът Алексей Кирьянов. През 2006 г. московчанинът регистрира компанията "Олд Тауър" ЕАД, купува за 3.6 млн. евро парцел в село Кранево и построява върху него ваканционен комплекс с около 60 жилища, чиято обща площ е 4200 кв. м. Архитектурният проект е испански и е вдъхновен от атмосферата на световноизвестния курорт Коста дел Сол. До края на 2009 г. всички жилища в комплекса са продадени, предимно на чуждестранни купувачи, на цени между 1000 и 1600 евро на квадратен метър, разказва Кирьянов.   

През 2011 г. международната банка отпуска на специално създаденото "Олд Тауър 7" ЕООД (тогава дъщерно на първия "Олд тауър") кредит от 6.15 млн. евро, като заемът трябва да бъде издължен след четири години. Получателят на заема има за съдружници компании от орбитата на Кирьянов, които обезпечават заема с ипотеки на имоти. През май 2012 г. банката става едноличен собственик на капитала на "Олд Тауър 7", като сделката е за 1 евро, с опция за обратно изкупуване, когато кредитът бъде напълно погасен.

В следващите две години строителството върви, новата порция апартаменти на брега на морето край Кранево са построени, продажбите обаче не са задоволителни. На 22 януари тази година МИБ решава да смени управителя на компанията и протоколът за това от общото събрание на акционерите може да се види в Търговския регистър. "Смяната на г-н Кирьянов имаше няколко основания - разкрити случаи на измами към банката, слабо маркетингово предлагане на проекта, просрочие в изплащането на вноски по заема", обясниха повода за рокадата от Москва. Версията на Киряьнов за отстраняването му е друга: мениджмънтът на банката бил подменен и новите управляващи саботирали проекта, като не превеждали траншове по заема и пречели на сключването на сделки с потенциални купувачи. "Особено фрапиращ беше случаят с руски инвеститор, който желаеше да закупи 15 жилища и служители на банката влязоха в директен контакт с него, опитвайки се да го откажат от сделката. В резултат дружеството претърпя вреди в размер над 1 млн. евро, което на практика означава, че кредитът не може да бъде връщан в срок, а "Олд Тауър 7" ЕООД изпадна в неплатежоспособност", обясни Кирьянов.

Началото на една бюрократична сага

В опита си да впише новия управител в Търговския регистър МИБ удря на камък. Шест последователни пъти Кирьянов блокира регистърното производство по партидата на "Олд Тауър 7" с помощта на Окръжния съд в Добрич. Банката като едноличен собственик на капитала на дружеството успява да отрази промяната едва през април. За тези по-малко от три месеца Киряьнов успява да прехвърли  построените 86 апартамента на офшорка при символична цена, без парите да постъпят към банката. Така сега МИБ има изпразнено от активи дружество и невърнат кредит. Води дела за разваляне на сделката и пише писма до прокуратурата и до министъра на правосъдието. "За съжаление нашите най-лоши очаквания се материализираха през февруари, когато господин Кирьянов с измама продаде всичките апартаменти, построени със средствата от заема", коментира главният икономист на МИБ Владимир Миланов.

Според представените от банката документи това се е случило на 16 февруари, като сделката е изповядана пред нотариус Обретен Обретенов от Балчик. Тъй като регистърно производство в Търговския регистър е блокирано, към този момент формално Кирьянов продължава да е управител на "Олд Тауър 7" и има право да се разпорежда с имущество на дружеството. Упълномощено от него лице е изпратено в кантората на нотариуса да продаде анблок 86 апартамента на "Камерай" - офшорна компания, регистрирана в Белиз. Общата стойност на сделката е 775 хил. лв., или средно по 4500 евро на жилище.

"След като това нещо не е вписано (смяната на управителя - бел. ред.), ние няма как да гадаем. Не сме детективи, не сме разследващи органи. Имам официално удостоверение, не електронна справка, от Агенцията по вписванията, че управител и представляващ дружеството е господин Кирьянов. Нямам основания да откажа сделката", обясни нотариусът Обретен Обретенов. Срещу него е започната проверка във връзка с обвиненията на МИБ, че е пуснал сделката, без да изиска документ за съгласие от едноличния собственик на капитала на дружество и че не е сезирал ДАНС за потенциален опит за пране на пари, което е повод за дисциплинарно производство. Купувачът е дружество, регистрирано месец преди сделката, за което е съмнително откъде осигурява 775 хил. лв. оборотни средства. Друг повод за бдителност на нотариуса би следвало да бъде много ниската продажна цена на жилищата, която е 10 пъти под пазарната. В телефонен разговор Обретенов настоя, че няма пропуски по случая и е действал съгласно буквата на закона.

Услугите на една банка

Меко казано, странен е и начинът, по който е заплатена цената по сделката. Макар тя да се изповядва в Балчик, финансовите подробности по нея са уредени на 270 км разстояние. В деня на продажбата пълномощникът на Кирьянов открива сметка на името на "Олд Тауър 7" в клон на Инвестбанк във Велико Търново. Парите са внесени в брой на два транша от 380 хил. лв. и 396 хил. лв. Интересно е, че минути след превеждането на първия от тях парите са изтеглени от сметката на "Олд Тауър 7", след което е задвижен следващият транш от плащането. Отново парите биват незабавно изтеглени след внасянето по сметката и според МИБ не са налични в дружеството. Операциите са извършени за по-малко от час между 16:00 ч. и 16:46 ч.

Според пресцентъра на Инвестбанк в тези транзакции няма нищо необичайно. На въпрос как е допуснато теглене на суми в такъв голям размер от клиент без предварително предизвестие от там отговориха, че банката няма вътрешна или законова забрана за допускане теглене на суми на каса без предварителна заявка. Нямало и наказани служители, тъй като били спазени стриктно вътрешните правила. Банката не поставя под въпрос по какъв начин дружество от далечна островна държава, регистрирано съвсем наскоро, се появява пред клона й с хиляди левове в брой. По принцип по закон нейно задължение е да идентифицира клиента, действителния му собственик и целта на операциите му, а при невъзможност да го направи - да откаже извършването на сделката. Банката трябва да предостави информация на ДАНС при съмнение за пране на пари, каквото неминуемо изниква, когато в рамките на минути едни суми се внасят и теглят  неколкократно от новосъздадена сметка.

След бързата продажба през февруари има и втора, като в момента апартаментите са собственост на други две офшорни компании от Сейшелите "Темора трейд" и "Виалинтекс груп"- сделка отново изповядана при нотариус Обретенов, въпреки че междувременно (по твърденията на МИБ) той изрично е бил уведомен от банката, че действията са противоправни и не се случват с нейното съгласие. Последните купувачи от своя страна оферират и продават на физически лица, които не е сигурно, че са наясно с рисковете да изгубят парите си. Донякъде абсурдно новите сделки, при които апартаментите вече се оказват купени от физически лица, отново са изповядани от нотариус Обретенов. 

Разочарованието на Москва

Инвестицията в "Олд Тауър 7" е една от шестте в корпоративния сегмент, които МИБ прави в България. Институцията е насочила 80 млн. евро към дружества като БТК, "Еврохолд България", "Спарки груп". През април представители на банката бяха на посещение в София, за да подпишат споразумение с Българската банка за развитие, по силата на което да увеличат размера на финансирането в страната. Бе анонсирана готовност и за емитиране на облигационна емисия, но по информация на "Капитал" проектът е на пауза. Дали причина за това е проблемът с бившия съдружник във ваканционния проект, от банката не коментират. Но заявяват открито, че случаи като този вредят на бизнес климата и не остават скрити за инвеститорите в чужбина. "Имайки предвид, че България е вторият по големина акционер в МИБ и страна, в която банката провежда значителна част от операциите си, ние сме естествено заинтересована да има здравословен инвестиционен климат, договорите да се изпълняват съгласно законодателството и при максимална прозрачност, елиминирайки по този начин всяка възможност за корупция", каза главният икономист на МИБ Владимир Миланов.

"Инвестирал съм повече от 10 милиона евро в България и харесвам страната и българския народ. Атаката срещу мен е провокирана отвън – от една силна икономическа руска структура. Мисля отново да инвестирам в недвижими имоти и във ваканционно строителство, както и в други потенциални инвестиционни проекти в сектора на недвижимите имоти", казва Алексей Кирьянов. Което след случилото се в Кранево звучи по-скоро като заплаха, отколкото като обещание.

Бихте ли си купили ваканционен апартамент в Кранево за 4500 евро. Не, не на квадрат, а целият. Вероятно бихте се наредили на доста дълга опашка при такава оферта, стига да се появи подобен екстравагантно щедър продавач. В тази роля, макар и неволно, се оказа базираната в Москва Международна инвестиционна банка (МИБ). За нея се оказа истинско предизвикателство в България с европейското й законодателство да опази от управителя й фирма, в която е не просто единствен кредитор, предоставил 6 млн. евро за изграждане на ваканционен комплекс, а и едноличен собственик. И след неколкомесечни схватки с българската съдебна система в опит да го смени тя се оказва с 86 апартамента по-малко... и с нито лев вътре, останал от продажбата им.

Казусът е показателен по няколко линии и само най-явната е, че става въпрос за чуждестранна институция и накърнява имиджа на страната пред инвеститорите и създава несигурност за техните пари. Всъщност това е нагледен пример на колко изненадващи места предпазните бушони могат да се окажат изключени, тъй като в случая сделката минава през нотариуси, банки и вписвания в регистри въпреки волята на собственика. А освен това е показно и колко малко желание да се задействат имат отговорните органи за това, сезирани от банката.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  selofia avatar :-|
  Селофия

  "Особено фрапиращ беше случаят с руски инвеститор, който желаеше да закупи 15 жилища и служители на банката влязоха в директен контакт с него, опитвайки се да го откажат от сделката. В резултат дружеството претърпя вреди в размер над 1 млн. евро, което на практика означава, че кредитът не може да бъде връщан в срок, а "Олд Тауър 7" ЕООД изпадна в неплатежоспособност", обясни Кирьянов."

  Най-вероятно това е и истината... Руските мутри, притежаващи банки, с нищо не се различават от.. хм.. българските?

  Да си припомним ли убийството на банковата служителка на Уникредит Булбанк Павлинка Йовчева в Бургас?
  На Л.С. също му е дошло до гуша от "банково обслужване", което цели за захлеби от бизнеса на другите, а не да го кредитира...

 • 2
  opetkov50 avatar :-|
  Oggie Petkov

  Класическа схема на ужилване. Руските атове се ритат, а страдат българските магарета. Не знам как се блокира регистрация, но в Добрички съд, търговско отделение всичко е възможно. Интересно тази банка имала ли е български адвокат-пълномощник. Нотариусът също е за запомняне. Сигурно скоро ще даде фира. Който се е ебавал с братушките, не го чака добро.

 • 3
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  Не разбрах много логиката на тази статия и не виждам какво незаконно има в сделките. Отделен въпрос е доколко е професионално поведението на управителя и доколко е защитил интересите на дружеството, но за това си има граждански исков ред. Да не забравяме, че тази банка сама и доброволно е отпуснала кредит на това дружество и сама и доброволно го е закупила и е нямала нищо против управителя.
  Такива неща се случват по-целия свят, няма защо отново да се представяме като измамна държава.
  Внушенията, че банките не трябва да изплащат парите на клиентите си, защото сумите са големи! или, че фирмите от САЩ или Белиз са по-лоши и бедни от българските са меко казано смешни.

 • 4
  el_jefe avatar :-|
  el_jefe

  Подкрепям изцяло казаното в предишния коментар. Не мога да разбера защо публичната трибуна и медиите се използват, за да се решават спорове между руските новобогаташи - в случая един руснак взел заем от друг - "една икономически силна руска структура". Явно на една от страните не й се харесва решението на казуса от българския съд и прокуратура и се опитва чрез медийте да събуди обществен интерес за случващото се. Честно казано, като гледам какво се случва в Украйна, не се учудвам от този остарял кагебистки подход. Добре де, тази никому неизвестна руска банка, няма ли обезпечение - ипотека, възбрана. А как пък е придобила дружество за едно евро? - това ми напомня случващото се с дъщерните фирми на КТБ. По какъв начин е уронен българският престиж пред чуждестранните инвеститори не разбрах. И на лаиците е известно, че банковите кредити, особено пък в сегмента на недвижими имоти, се обезпечават най-малкото с имотите, които се кредитират. Банката нямала ли си е адвокати и консултанти, които да й защитят интересите изначално или сега като не може да си потърси правата по друг начин използва медиите.

 • 5
  selofia avatar :-|
  Селофия

  До коментар [#4] от "el_jefe":

  Кифло, явно не разбираш за какво става дума..
  Не става дума за нормални икономически отношения - а именно банка дава кредит на инвеститор с жизнен проект - инвеститорът изпълява плана си, финансиран от банка. И двете е печелят - предприемачът . от това, което е предприел - и банката - от лихви, че вярва в икономическата съобразност на проекта .

  Тук става въпрос, че в един момент НЯКОЙ СИ в банката решава да захлеби - иска например дял във фирмата на инвеститора, за да му отпусне кредита... или тъст му да е главен зидар и плочкаджия.. нищо че той всъшност свиква с пръстта.. пък кредита в отзад..

  Това, че руски мутри са се разпросрели по света учудва ли те? Че си купуват с мръсни пари имоти в лондон или нца, или.. Челси фк..


  Случаят с нищо не се различава от този на Илия, който трябвало да плаща джезие за проекта си на фирма, посочена от
  УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
  управлявана от -- хаха-- инженер-химикът Левон Хампарцумян...Левон си пие малцовото все още - но "горката" му служителка е в ГРОБА от алчност... В Дантевият АД там ги горят --- също ръцете им неистово се гърчат - понеже нищо полезно не са направили с тях приживе...

  Аре после да дойдат тарамбуките и да се оплакват как били дискриминирани

  Един път еврей, втори път арменец накичен със злато /обърнете внимание на зъбите му/, и ... последно на ...арабските съвети, които дава.. Алах акбар!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK