С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 13 юни 2015, 11:37, 6196 прочитания

Довиждане и няма за какво да благодарим

Три години след смяната на върха Deutsche Bank отново е с нов ръководител и хиляди нерешени проблеми

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Точно преди един месец те обявиха новата стратегия. Месец по-късно съобщиха, че си тръгват от банката. Дуетът на надеждата Юрген Фичен и Аншу Джейн – всеки иначе доказан и уважаван професионалист в своята област, поеха най-голямата едноименна германска банка Deutsche Bank през 2012 г. с амбицията да я извадят от кризата, до която предишното ръководство я беше придвижила. Не само че не успяха, но и разочароваха мнозината, които им подариха доверието си. Под управлението на вече новия директор - британеца Джон Краян, то трябва да бъде върнато обратно. Очакванията са по-скоро положителни, като се има предвид, че Краян е известен с прецизността си в числата, своята предпазливост и умението си да контролира.

Заедно дошли, заедно си тръгват


В средата на 2012 г. Deutsche Bank беше вече в такова състояние, че нещо генерално трябваше да се промени. Глобалната финансова криза показа, че през последните години банката е била управлявана по изцяло погрешен курс: големи рискови инвестиции, фокус върху инвестиционното банкиране, който в един момент причини големи загуби и отписване на кредити за милиони. И неизменният резултат от всичко това - спад на борсовите котировки. Вместо да намали разходите си, финансовата институция възнаграждаваше мениджърите си богато. В допълнение, скандал след скандал за манипулации, финансови спекулации и законови нарушения пишеха глоби на сметката на Deutsche Bank в размер на милиарди.

Аншу Джейн и Юрген Фичен бяха новото директорско дуо, с което трябваше да дойде така желаната генерална промяна. Те бяха двама, за да се допълват. Джейн работеше преди това близо 20 години в лондонския офис на Deutsche Bank като ръководител на инвестиционното банкиране. В годините преди кризата той носеше милиарди печалба за финансовата институция. "Никой не познава инвестиционното банкиране по-добре от Джейн и затова никой не би могъл да се намеси по-добре от него", коментира при избора му за директор през 2012 г. председателят на надзорния съвет на Deutsche Bank Паул Ахтлайтнер.

Фитчен пък трябваше да е връзката с германските корени. "Deutsche"-то в Deutsche Bank. По-възрастен, по-сдържан, човек, който познава финансовата институция от десетки години, той трябваше да играе ролята и на коректив при евентуални дръзки решения.Той не успя обаче да се концентрира в ролята си на CEO на най-голямата банка. Вместо това е подсъдим заедно с други бивши директори с обвинение за опит на съдебна измама. През изминалата седмица премина поредното заседание на съда в Мюнхен, на което банкерите трябваше да обясняват дали са лъжесвидетелствали при иск за обезщетение от 2011 г., заведен от починалия вече германски медиен магнат Лео Кирх (ProSieben, Sat1) срещу банката.

През изминалия уикенд Джейн обяви, че се оттегля от директорския пост, а надзорният съвет одобри решението му. Оставката сама по себе си не беше неочаквана за разлика от скоростта, с която беше хвърлена. Само месец по-рано директорите представиха своята стратегия за развитие на банката, според която тя трябва да се смени курса, да се концентрира повече върху частните и корпоративните клиенти и да редуцира инвестиционното банкиране. Стратегията се прие с недоверие от инвеститорите, които не получиха обещаната генерална промяна. "Ние започнахме заедно като отбор, затова и заедно ще си тръгнем", обяви Фичен след оттеглянето на своя колега. Появиха се и спекулации, включително и в реномирани издания, че блиц смяната е подтикната от регулатора.

Неуспешният дует

Анализаторите дефинират поне пет причини, които оправдават тръгването на дуета Джейн-Фитчен. Неодобрената стратегия, която те предложиха, е само последната капка в чашата от неуспехи, които двамата натрупаха за краткия период от три години.

Двамата банкери не успяха да дадат на инвеститорите обещаната генерална промяна. Факт, че те поеха банката с лошо наследство и сериозен имиджов проблем, причинен от предишното ръководство, но през последните три години нищо в този имидж не се промени. Точно обратното. Банката продължи да бъде често посещавана от изненадващи акции на разследващите органи и полицията и глобите за злоупотреби пълнеха пощенската й кутия и изпразваха сметките й. Една от най-пресните е от април тази година, когато на банката беше наложено да плати глоба и обезщетение на регулаторните органи в САЩ и Великобритания в размер на 2.5 млрд. долара. Обвинението: години наред служители на Deutsche Bank, заедно с няколко други големи международни банки, са манипулирали лихвения процент Libor, като са разменяли информация помежду си. Изкривяването на пазара, използвано от банките за собствена изгода, се е случвало в периода между 2003 и 2011 г. По изчисления общите загуби, произлезли от променената лихва, са в размер на 17 млрд. долара. Първоначално Джейн беше заподозрян, че е знаел за манипулациите, но по-късно финансовият надзор на Германия свали обвиненията.

"Дълбоко съжаляваме за този случай, но се радваме, че успяхме да го разрешим. Банката приема констатациите на регулаторните органи", каза при Джейн в момента, в който размерът на глобата беше оповестен публично. Въпреки това като воденичен камък тежат заключенията на разследващите, че ръководството на банката "не е било кооперативно" при провеждане на разследването.

Липсата на генерална промяна се оглежда и в курса на акциите на Deutsche Bank. От момента, в който двамата банкери поеха ръководството й, досега, нивата, на които се продават акциите й, са едни и същи. При тяхното встъпване цената беше около 25 евро на акция, а три години по-късно – около 27 евро. Новината за оставките на двамата директори обаче се прие с еуфория от инвеститорите и акциите поскъпнаха за един ден с 8%.

Финансовото състояние на банката е друго доказателство за несправянето на банковия дует с нейното управление. От средата на 2012 г. досега има поне едно тримесечие на година, в което финансовата институция излиза на загуба. Това се случва въпреки рязането на разходи, на което е подложена.

Да влезе специалистът по кризите

Както бързо се развиха събитията около подаването на оставките, така бързо се случи и изборът на новия номер едно в Deutsche Bank. Британецът Джон Краян е този, който трябва да направи нов опит за генералната промяна на банката и да я случи. От него се очаква да стабилизира финансовото й състояние и да подобри имиджа на най-голямата финансова институция в Германия. Той носи със себе си няколко положителни предпоставки, които биха довели начинанието му до успех. Въпреки че през последните години беше в надзора на банката, британецът се смята за външен човек, който не е обременен с нейното минало и проблеми. От друга страна, като част от надзора, той е имал възможността да се запознае с всичките й слабости.

В професионалната си сфера Краян има имиджа на мениджър, който се намесва в момент на криза и успява да я преодолее. Най-добрият пример от CV-то му е позицията на финансов директор в UBS, която поема през 2008 г. - най-тежките години след началото на кризата. Като финансов директор той въвежда система за наблюдение и превенция на рисковете в баланса на банката и направлява завоя й от инвестиционното към банкиране към скучноватия класически бизнес на привличане на депозити и отпускане на кредити - нещо, което в последните години на криза се оказа отново на мода. "Оттогава Краян се радва на изключително положителен имидж сред банковите и мениджърските среди", коментира Financial Times. Сред анализаторите новият мениджър се приема с очакването, че ще успее, за разлика от предшествениците си, да намали разходите и да гарантира успеха на финансовата институция. "Още в UBS Краян се фокусира основно върху разходите", коментира анализатор на Morgan Stanley, цитиран от германския Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Ние сме убедени, че този път банката се намира пред генералната промяна", цитира вестникът анализатор на Citigroup.

Въпреки положителните очаквания не липсва и скептицизъм. В крайна сметка новият директор идва от професионалната сфера, от която и неговият предшественик. Както Джейн, така и Краян са специалисти по инвестиционно банкиране – това, от което банката иска да се освободи или поне да намали чувствително. Затова мнозина изразиха предположение, че англичанинът може да продължи следваната до момента политика на управление, която вкара банката в беда. Но все пак е нормално този път да има по-голяма доза скептицизъм. Еуфорията отпреди три години при назначаването на банкерското дуо се оказа излишна. Този път новият директор има още по-малко време, за да докаже дали изборът му е бил правилен.
Обиск за добре дошъл

Само ден след обявяването на смяната на върха централата на Deutsche Bank беше претърсена от полиция. Тази сцена едва ли вече е шокираща за служителите, тъй като при всички скандали в последните години се повтаря често. Впоследствие прокуратурата официално обяви, че действията са насочени към девет клиенти на банката, обвинени в укриване на данъци. Заподозрените са служители на две компании, за които се предполага, че през 2008 г. са помагали на свои клиенти да избегнат плащане на данъци за 43 млн. евро, ползвайки законова вратичка за сделки непосредствено след датата на изплащане на дивидент (cum/ex). Засега няма обвинения срещу банката, въпреки че според пазарни участници, цитирани от The Wall Street Journal, много европейски банки, в това число и Deutsche Bank, са участвали активно в такива сделки в годините до окончателното блокиране възможността за това. Изглежда, че подобни скелети в гардероба ще продължават да се раздвижват и инвеститорите могат да се надяват новият изпълнителен директор да знае как да ги почисти.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

ЕЦБ критикува стратегията за преструктуриране на Commerzbank ЕЦБ критикува стратегията за преструктуриране на Commerzbank

Регулаторът е изразил притеснение за рентабилността на банката и я е посъветвал да намали разходите си

16 фев 2020, 1232 прочитания

Германската дигитална банка N26 напуска Великобритания заради Brexit 1 Германската дигитална банка N26 напуска Великобритания заради Brexit

Клиентите на Острова имат срок до 15 април да прехвърлят средствата си

13 фев 2020, 3140 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Raiffeisen Research: Необслужваните заеми в българските банки остават повод за притеснения

2015 г. ще е година на преход за финансовите институции в Централна и Източна Европа, западните играчи ще преосмислят присъствието си в региона

Още от Капитал
Пазарът на жилища в София: Силен сезон, с първи епизоди на спадове

Ръст на сделките и застой в средните цени през 2019 г. Купувачите са млади, търсят нови сгради, сделките стават по-бавно и доминират двустайните апартаменти

Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

Спаси ме от коронавируса

По-важно е маските да бъдат носени от болните, а не от здравите хора, защото така се ограничава предаването на инфекцията

Новите дрехи на "Шишман"

Несигурното бъдеще покрай предстоящия ремонт на знаковата улица в центъра на София отново разбуни духовете

Порто, Сиза и Елиасон

Музеят Serralves в Порто отбелязва своята 20-годишнина с изложби на архитекта Алваро Сиза и на артиста Олафур Елиасон

От Маракеш до Париж и обратно

Писателят и художник Махи Бинбин за живота между две култури и социалната си дейност в Мароко

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10