Довиждане и няма за какво да благодарим
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Довиждане и няма за какво да благодарим

Аншу Джейн пое Deutsche Bank заедно с Юрген Фичен през 2012 г.

Довиждане и няма за какво да благодарим

Три години след смяната на върха Deutsche Bank отново е с нов ръководител и хиляди нерешени проблеми

Зорница Маркова
6356 прочитания

Аншу Джейн пое Deutsche Bank заедно с Юрген Фичен през 2012 г.

© Reuters


Точно преди един месец те обявиха новата стратегия. Месец по-късно съобщиха, че си тръгват от банката. Дуетът на надеждата Юрген Фичен и Аншу Джейн – всеки иначе доказан и уважаван професионалист в своята област, поеха най-голямата едноименна германска банка Deutsche Bank през 2012 г. с амбицията да я извадят от кризата, до която предишното ръководство я беше придвижила. Не само че не успяха, но и разочароваха мнозината, които им подариха доверието си. Под управлението на вече новия директор - британеца Джон Краян, то трябва да бъде върнато обратно. Очакванията са по-скоро положителни, като се има предвид, че Краян е известен с прецизността си в числата, своята предпазливост и умението си да контролира.

Заедно дошли, заедно си тръгват

В средата на 2012 г. Deutsche Bank беше вече в такова състояние, че нещо генерално трябваше да се промени. Глобалната финансова криза показа, че през последните години банката е била управлявана по изцяло погрешен курс: големи рискови инвестиции, фокус върху инвестиционното банкиране, който в един момент причини големи загуби и отписване на кредити за милиони. И неизменният резултат от всичко това - спад на борсовите котировки. Вместо да намали разходите си, финансовата институция възнаграждаваше мениджърите си богато. В допълнение, скандал след скандал за манипулации, финансови спекулации и законови нарушения пишеха глоби на сметката на Deutsche Bank в размер на милиарди.

Аншу Джейн и Юрген Фичен бяха новото директорско дуо, с което трябваше да дойде така желаната генерална промяна. Те бяха двама, за да се допълват. Джейн работеше преди това близо 20 години в лондонския офис на Deutsche Bank като ръководител на инвестиционното банкиране. В годините преди кризата той носеше милиарди печалба за финансовата институция. "Никой не познава инвестиционното банкиране по-добре от Джейн и затова никой не би могъл да се намеси по-добре от него", коментира при избора му за директор през 2012 г. председателят на надзорния съвет на Deutsche Bank Паул Ахтлайтнер.

Фитчен пък трябваше да е връзката с германските корени. "Deutsche"-то в Deutsche Bank. По-възрастен, по-сдържан, човек, който познава финансовата институция от десетки години, той трябваше да играе ролята и на коректив при евентуални дръзки решения.

Той не успя обаче да се концентрира в ролята си на CEO на най-голямата банка. Вместо това е подсъдим заедно с други бивши директори с обвинение за опит на съдебна измама. През изминалата седмица премина поредното заседание на съда в Мюнхен, на което банкерите трябваше да обясняват дали са лъжесвидетелствали при иск за обезщетение от 2011 г., заведен от починалия вече германски медиен магнат Лео Кирх (ProSieben, Sat1) срещу банката.

През изминалия уикенд Джейн обяви, че се оттегля от директорския пост, а надзорният съвет одобри решението му. Оставката сама по себе си не беше неочаквана за разлика от скоростта, с която беше хвърлена. Само месец по-рано директорите представиха своята стратегия за развитие на банката, според която тя трябва да се смени курса, да се концентрира повече върху частните и корпоративните клиенти и да редуцира инвестиционното банкиране. Стратегията се прие с недоверие от инвеститорите, които не получиха обещаната генерална промяна. "Ние започнахме заедно като отбор, затова и заедно ще си тръгнем", обяви Фичен след оттеглянето на своя колега. Появиха се и спекулации, включително и в реномирани издания, че блиц смяната е подтикната от регулатора.

Неуспешният дует

Анализаторите дефинират поне пет причини, които оправдават тръгването на дуета Джейн-Фитчен. Неодобрената стратегия, която те предложиха, е само последната капка в чашата от неуспехи, които двамата натрупаха за краткия период от три години.

Двамата банкери не успяха да дадат на инвеститорите обещаната генерална промяна. Факт, че те поеха банката с лошо наследство и сериозен имиджов проблем, причинен от предишното ръководство, но през последните три години нищо в този имидж не се промени. Точно обратното. Банката продължи да бъде често посещавана от изненадващи акции на разследващите органи и полицията и глобите за злоупотреби пълнеха пощенската й кутия и изпразваха сметките й. Една от най-пресните е от април тази година, когато на банката беше наложено да плати глоба и обезщетение на регулаторните органи в САЩ и Великобритания в размер на 2.5 млрд. долара. Обвинението: години наред служители на Deutsche Bank, заедно с няколко други големи международни банки, са манипулирали лихвения процент Libor, като са разменяли информация помежду си. Изкривяването на пазара, използвано от банките за собствена изгода, се е случвало в периода между 2003 и 2011 г. По изчисления общите загуби, произлезли от променената лихва, са в размер на 17 млрд. долара. Първоначално Джейн беше заподозрян, че е знаел за манипулациите, но по-късно финансовият надзор на Германия свали обвиненията.

"Дълбоко съжаляваме за този случай, но се радваме, че успяхме да го разрешим. Банката приема констатациите на регулаторните органи", каза при Джейн в момента, в който размерът на глобата беше оповестен публично. Въпреки това като воденичен камък тежат заключенията на разследващите, че ръководството на банката "не е било кооперативно" при провеждане на разследването.

Липсата на генерална промяна се оглежда и в курса на акциите на Deutsche Bank. От момента, в който двамата банкери поеха ръководството й, досега, нивата, на които се продават акциите й, са едни и същи. При тяхното встъпване цената беше около 25 евро на акция, а три години по-късно – около 27 евро. Новината за оставките на двамата директори обаче се прие с еуфория от инвеститорите и акциите поскъпнаха за един ден с 8%.

Финансовото състояние на банката е друго доказателство за несправянето на банковия дует с нейното управление. От средата на 2012 г. досега има поне едно тримесечие на година, в което финансовата институция излиза на загуба. Това се случва въпреки рязането на разходи, на което е подложена.

Да влезе специалистът по кризите

Както бързо се развиха събитията около подаването на оставките, така бързо се случи и изборът на новия номер едно в Deutsche Bank. Британецът Джон Краян е този, който трябва да направи нов опит за генералната промяна на банката и да я случи. От него се очаква да стабилизира финансовото й състояние и да подобри имиджа на най-голямата финансова институция в Германия. Той носи със себе си няколко положителни предпоставки, които биха довели начинанието му до успех. Въпреки че през последните години беше в надзора на банката, британецът се смята за външен човек, който не е обременен с нейното минало и проблеми. От друга страна, като част от надзора, той е имал възможността да се запознае с всичките й слабости.

В професионалната си сфера Краян има имиджа на мениджър, който се намесва в момент на криза и успява да я преодолее. Най-добрият пример от CV-то му е позицията на финансов директор в UBS, която поема през 2008 г. - най-тежките години след началото на кризата. Като финансов директор той въвежда система за наблюдение и превенция на рисковете в баланса на банката и направлява завоя й от инвестиционното към банкиране към скучноватия класически бизнес на привличане на депозити и отпускане на кредити - нещо, което в последните години на криза се оказа отново на мода. "Оттогава Краян се радва на изключително положителен имидж сред банковите и мениджърските среди", коментира Financial Times. Сред анализаторите новият мениджър се приема с очакването, че ще успее, за разлика от предшествениците си, да намали разходите и да гарантира успеха на финансовата институция. "Още в UBS Краян се фокусира основно върху разходите", коментира анализатор на Morgan Stanley, цитиран от германския Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Ние сме убедени, че този път банката се намира пред генералната промяна", цитира вестникът анализатор на Citigroup.

Въпреки положителните очаквания не липсва и скептицизъм. В крайна сметка новият директор идва от професионалната сфера, от която и неговият предшественик. Както Джейн, така и Краян са специалисти по инвестиционно банкиране – това, от което банката иска да се освободи или поне да намали чувствително. Затова мнозина изразиха предположение, че англичанинът може да продължи следваната до момента политика на управление, която вкара банката в беда. Но все пак е нормално този път да има по-голяма доза скептицизъм. Еуфорията отпреди три години при назначаването на банкерското дуо се оказа излишна. Този път новият директор има още по-малко време, за да докаже дали изборът му е бил правилен.

Обиск за добре дошъл

Само ден след обявяването на смяната на върха централата на Deutsche Bank беше претърсена от полиция. Тази сцена едва ли вече е шокираща за служителите, тъй като при всички скандали в последните години се повтаря често. Впоследствие прокуратурата официално обяви, че действията са насочени към девет клиенти на банката, обвинени в укриване на данъци. Заподозрените са служители на две компании, за които се предполага, че през 2008 г. са помагали на свои клиенти да избегнат плащане на данъци за 43 млн. евро, ползвайки законова вратичка за сделки непосредствено след датата на изплащане на дивидент (cum/ex). Засега няма обвинения срещу банката, въпреки че според пазарни участници, цитирани от The Wall Street Journal, много европейски банки, в това число и Deutsche Bank, са участвали активно в такива сделки в годините до окончателното блокиране възможността за това. Изглежда, че подобни скелети в гардероба ще продължават да се раздвижват и инвеститорите могат да се надяват новият изпълнителен директор да знае как да ги почисти.

Точно преди един месец те обявиха новата стратегия. Месец по-късно съобщиха, че си тръгват от банката. Дуетът на надеждата Юрген Фичен и Аншу Джейн – всеки иначе доказан и уважаван професионалист в своята област, поеха най-голямата едноименна германска банка Deutsche Bank през 2012 г. с амбицията да я извадят от кризата, до която предишното ръководство я беше придвижила. Не само че не успяха, но и разочароваха мнозината, които им подариха доверието си. Под управлението на вече новия директор - британеца Джон Краян, то трябва да бъде върнато обратно. Очакванията са по-скоро положителни, като се има предвид, че Краян е известен с прецизността си в числата, своята предпазливост и умението си да контролира.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  atanasshalapatov avatar :-|
  atanasshalapatov

  Банката изгоря от балоните в САЩ

  През месец март 2013 г. се оказа, че банката с най-голям дериватен дълг не се намира в САЩ, а в сърцето на Европа, по-точно във Франкфурт, и се нарича Deutsche Bank. Става дума за 55,6 трилиона евро (преизчислено дава 72,8 трилиона долара), с 2 трилиона повече от JP Morgan.

  Обобщил съм ги нещата като 3 планетарни катастрофи и съм обяснил подробно - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231

  Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685

  с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща – https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558

  В океана от информация пресявам и анализирам по-важното и пиша навсякъде с цел(идеята ми е) да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно за да избегнем 3-те планетарни катастрофи ,и без съдействието на ''4-власт'' няма как да стане е смисъл повече хората да знаят за какво става въпрос и да ''въстанат'' с петиции ,референдуми да се решава забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс с цел 6% бюдж.излишъци които да се инвестират в точно определени неща за да се избегнат катастрофите

 • 2
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Така е то, като дойде човекът със слона...
  Вместо да вземат мениджъри от Скандинавия - кво? измамник от Лондонското Сити...
  Аман от американски, британски и немски измамници...
  Цяла Европа, че и светът, пропищя от "инвестициите" им - питайте испанци, португалци, ирландци - дори българи и гърци от дълбокоумната политика на ДБ, така че сега всяко пеленаче на юг от алпите има да плаща по най-малко 20 000 евро, още преди да си е поело дъх...
  Че и швабските бюргери си го отнасят...

  Само разни черни тарамбуки, жълти и други арапи си живуркат на гърба на... работещите европейци.. То и при нас се намират михлюзи, дето не им се бачка, ама тия от ислямския свят най ми лазят по нервите, като гледам забулени кифли по улиците...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK