Гръцката криза тежи на европейските пазари

Акциите в еврозоната достигнаха четиримесечно дъно

   ©  © Alex Grimm / Reuters
   ©  © Alex Grimm / Reuters

Eвропейските акции достигнаха четиримесечно дъно във вторник, а доходността по ДЦК на някои държави от еврозоната се покачи до най-високите си нива от ноември. Така финансовите пазари реагират на повишената вероятност Гърция да изпадне в неплатежоспособност по дълговете си заради неуспешните преговори с кредиторите.

Вниманието на пазарите е насочено и към предстоящото тази седмица заседание на Федералния резерв, което ще е определящо за първото повишаване на лихвите на централната банка от едно десетилетие насам.

Разпродажби в Европа

Основните индекси на най-големите пазари в Европа – германският DAX, френският CAC, италианският FTMIB и испанският IBEX, отстъпиха с между 0.7 и 1.5 на сто по време на търговията. С това натрупаните през последните две седмици загуби за тези показатели достигат 6-8%. Индексът на атинската борса ATG спадна с 3.9%, с което загубите от петък насам достигнаха 14 на сто. Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 спадна до 1503.89 пункта, което е най-ниското ниво от средата на февруари. В понеделник показателят изгуби 1.6%, което бе най-силният еднодневен спад от един месец.

Макар Великобритания да е извън еврозоната, основният индекс FTSE също спадна с 0.5%. Заради повишеното търсене на сигурни активи доходността по германските 10 годишни облигации спадна, но при ДЦК на периферните държави от еврозоната се наблюдава ръст.

Курсът на еврото продължава да е силно нестабилен, като показателят за едномесечната волатилност на валутата достига най-високото си ниво от три години и половина. За това спомага и желанието на търговците да се позиционират на печеливши позиции преди края на срещата на Фед в четвъртък, когато председателят на институцията Джанет Йелън трябва да даде сигнал кога ще започне повишаването на лихвите.

Германска икономика

Влошеното настроение сред анализаторите и инвеститорите в Европа бе подчертано и от индекса на икономическото доверие в Германия ZEW, който е спаднал до седеммесечно дъно през юни. През този месец показателят е достигнал 31.5 пункта спрямо 42.9 през май. Средните прогнози на анализаторите, анкетирани от Reuters, бяха за по-слаб спад до 37.1 пункта.

"Рязкото влошаване на индекса ZEW подсказва, че германското икономическо възстановяване страда от страховете, свързани с ефекта от гръцката криза", коментира Дженифър Макьолн, старши икономист в Capital Economics. Според нея все пак най-голямата европейска икономика вероятно ще нарасне с близо 2% през тази година, тъй като слабото евро подпомага германските износители.