Фед обяви курс към повишение на лихвите до края на 2015 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Фед обяви курс към повишение на лихвите до края на 2015 г.

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън.

Фед обяви курс към повишение на лихвите до края на 2015 г.

Покачването ще бъде плавно, за да се ограничат страховете от поскъпване на заемите

3958 прочитания

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън.

© Joshua Roberts


Федералният резерв на САЩ пое курс за повишаване на краткосрочните лихвени проценти до края на годината и изрази предпазлив оптимизъм за икономиката на САЩ след свиването през първото тримесечие. След приключилото в сряда заседание на централната банка обаче стана ясно, че темпът на затягане на паричната политика ще бъде по-бавен, тъй като целта е да се намалят страховете от покачване на лихвите по заемите, съобщава Financial Times.

Умерено възстановяване

След двудневното заседание централната банка на САЩ обяви, че икономиката се "разширява умерено" след резкия спад през първото тримесечие, като в основата е по-добрият растеж на потребителските разходи и известно подобрение в сектора на жилищното строителство заедно с увеличението на заетостта. Последните данни за търговията на дребно и продажбите на автомобили през май също показват възстановяване. Инвестициите и износът обаче остават на незадоволително ниво. "В момента се очаква икономическата ситуация да се развива по начин, който може да гарантира само постепенно повишаване на целите за лихвите", заяви председателят на Фед Джанет Йелън след заседанието.

По-рано през годината ръководството на Фед сигнализираше, че заседанието през юни може да маркира първото покачване на лихвите. Икономическото забавяне през зимните месеци обаче доведе до отпадане на тази възможност. Фед запази лихвите най-ниското историческо ниво - в диапазона от 0 до 0.25%, което поддържа от края на 2008 г. Според прогнозата на централната банка на САЩ до края на годината лихвата може да бъде повишена два пъти в оставащите четири заседания, като това ще е първото покачване от близо десетилетие (последното е било през 2006 г.).

Mежду членовете на Фед обаче все още има разделение дали увеличението да бъде един или два пъти и с колко. От 17-те директори на Фед, само двама не искат лихвите да се повишават тази година. Други петима искат повишението до края на 2015 г. да е 0.25%, а още толкова от ръководителите на банката са се изказали за ръст с половин процент. През март един директор е настоявал за повишение с четвърт процент, а седем – с половин. Тази промяна на настроенията показва тенденция към намаляване на броя повишавания на лихвите, които могат да се очакват.

Понижени прогнози

Средната прогноза на членовете на Фед за лихвените нива в края на тази година остава непроменена на ниво от 0.625%. Очакванията за 2016 г. обаче са спаднали до 1.625% спрямо 1.875% на заседанието през март. Прогнозата за края на 2017 г. също е понижена от 3.125% до 2.875%, което е значително по-ниско от средните нива за последния половин век. "Искам да подчертая, че се обръща твърдено много внимание на графика за първото повишаване на лихвите. Участниците на пазара трябва да се интересуват повече от цялостната траектория на паричната политика", заяви Йелън след заседанието.

След свиването на американската икономика през първото тримесечие Фед намали и прогнозата си за растежа през тази година. Очакванията сега са за повишение на БВП между 1.8 и 2%, съобщава Reuters. Предишните очаквания бяха за ръст между 2.3 и 2.7%.

Федералният резерв също така смята, че пазарът на труда продължава да се подобрява, макар че безработицата се очаква да бъде малко по-висока в края на годината в сравнение с предишната прогноза през март. Инфлацията остава ниска, но се предвижда постепенно да се увеличи до 2%, каквато е средносрочната цел. Поскъпването на потребителските цени остава под целеното ниво вече три години и Фед иска да сигурен, че инфлацията се покачва, преди да предприемат промени при лихвите. Централната банка също така иска да види по-голям прогрес при пазара на труда.

Анализаторите отбелязват, че последното заседание на Фед е първото след разгара на финансовата криза от 2007-2009 г., когато резултатът не се ограничава до определяне на "бъдещи насоки" или поемане на "безсрочен ангажимент на централната банка да поддържа ниски лихви, за да се противопостави на най-тежката криза от Голямата депресия насам".

Икономическа готовност

След дългите месеци на спекулации и говорене за предстоящото вдигане на лихвите бизнесът и най-чувствителните към темата сектори изглеждат все по-готови за действията на Фед, отбеляза Wall Street Journal. "Смятам, че икономиката е готова за това", коментира пред изданието Глен Келман, главен изпълнителен директор на брокера на недвижими имоти Redfin. Той отбелязва, че евтиният кредит е предизвикал поскъпване на жилищата на някои пазари, което не би се случило при по-високи лихви, и предизвиква опасения от балони.

"Сега виждаме много повече сила в икономиката, отколкото преди няколко години. От тази гледна точка трябва да сме готови за действията на Фед", заявява Джак Хартингс, главен изпълнителен директор на регионалната банка Peoples Bank. "Вложителите на банката, които страдат от ниската възвращаемост на депозитите, също са готови за покачване на лихвите", изтъква той. Въпреки тази увереност сред компаниите Йелън изтъква, че Фед иска да има убедителни доказателства, че растежът на икономическата активност е устойчив, преди да действа.

Гърция също е на фокус

Джанет Йелън също така обърна внимание на рисковете за световните финансови пазари, ако Гърция не постигне споразумение със своите кредитори. По думите й, ако не бъде преодолян блокажът между Гърция и нейните международни кредитори, това може да има икономически ефекти с широк обхват. "Виждам потенциал за сътресения, които може да засегнат европейските икономически перспективи и световните финансови пазари", заяви Йелън. Тя каза, че Гърция и нейните кредитори са изправени пред "трудни и важни решения", и изрази надежда, че двете страни ще успеят да намерят начин да си сътрудничат. "Това е много трудна ситуация", добави Йелън.

САЩ имат "много ограничена" експозиция към гръцката икономика, но регионалните ефекти от възможно излизане на Гърция от еврозоната несъмнено биха предизвикали отражения върху САЩ, "които биха засегнали нашите перспективи също", посочи Джанет Йелън.

Федералният резерв на САЩ пое курс за повишаване на краткосрочните лихвени проценти до края на годината и изрази предпазлив оптимизъм за икономиката на САЩ след свиването през първото тримесечие. След приключилото в сряда заседание на централната банка обаче стана ясно, че темпът на затягане на паричната политика ще бъде по-бавен, тъй като целта е да се намалят страховете от покачване на лихвите по заемите, съобщава Financial Times.

Умерено възстановяване


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK