Депозитите в банките продължават да нарастват

Кредитирането през май се свива в почти всички сегменти, показва паричната статистика на БНБ

Въпреки ниските лихви домакинствата и бизнесът продължават да насочват спестявания към банките. Натрупаната във финансовите институции ликвидност обаче все още не успява да намери пътя си обратно в икономиката и кредитирането остава около точката на замръзване, като oбемите отпуснати средства бележат спад в почти всички сегменти както на месечна, така и на годишна база. Това показват данните от паричната статистика на БНБ към края на май 2015 г., публикувани във вторник. На този фон малка добра новина е свиването в обема на проблемните заеми в банковата система.

Депозитно натрупване

Към края на изминалия месец депозитите на неправителствения сектор достигат 58.9 млрд. лв. (70.1%) от БВП, сочат данните на централната банка. След като от началото на годината темповете на нарастване на спестяванията на домакинствата осезаемо се забавяха и през април повишението беше с едва 32 млн. лв., статистиката за май отново показва възходяща посока – за месеца депозитите от физически лица са се увеличили със 126.3 млн. лв. Вложенията на бизнеса и на финансовите предприятия (посредници, пенсионни фондове, застрахователни дружества), които през април отчетоха спад на месечна база, също нарастват със сходни темпове – съответно 120.1 млн. лв. и 146.8 млн. лв.

Общият обем на спестяванията на домакинствата в банките достига 40.56 млрд. лв. (48.3% от БВП), като за последната година се увеличава с 3.8%. Вложенията на бизнеса са 15.55 млрд. лв. (18.5% от БВП), което е с 1.2% повече спрямо година по-рано. Депозитите на финансовите предприятия са на стойност 2.8 млрд. лв. (3.4% от БВП). За последните 12 месеца те са намалели с 21.3%.

Дългата кредитна зима

Въпреки трайното нарастване на ликвидността в системата и опитите на банките да раздвижат кредитирането активността от страна и на бизнеса, и на домакинствата остава ниска. През последните месеци вътрешното потребление в страната отчете леко подобрение, но по данни на Евростат индексът на потребителско доверие в България остава сред най-ниските в Европа. Ефектът се забелязва и в данните от паричната статистика – жилищното финансиране за домакинствата се свива както на месечна (-0.12%), така и на годишна (-2.37%) база, а потребителското кредитиране отчита минимален ръст спрямо април (0.05%), но сравнението с година по-рано остава на негативна територия (-1.88%). Общият обем на заемите за индивидуални клиенти е 18.26 млрд. лв. (21.7% от БВП).

При финансирането за бизнеса свитата инвестиционна активност е още по-подчертана – спадът на месечна база е с 1.35%, а в сравнение с май 2014 г. обемът на корпоративните кредити е намалял с 15.31% до 30.35 млрд. лв. (36.1% от БВП).

В прессъобщението си, съпътстващо публикуването на статистическите данни, от БНБ отбелязват, че ефект за отчетения спад на общото кредитиране оказват и продажбите на портфейли от заеми от страна на банките. За изминалите 12 месеца нетният им обем е 442.2 млн. лв., като само през май финансовите институции са продали портфейли от кредити за нетно 389.8 млн. лв.

През изминалия месец обемът на проблемните заеми в банковата система намалява в почти всички сегменти, отчитани от паричната статистика – изключение са необслужваните потребителски заеми, които се увеличават с 0.03%, или 326 хил. лв. спрямо април. На годишна база обаче и при тях, както и при всички останали сегменти (корпоративни, жилищни и други кредити за домакинствата), се запазва тенденцията на спад.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  ss avatar :-P
  SS

  Дюшеците и бурканбанк явно губят битката !

  Остава да видим кога лихвите ще станат отрицателни , т.е. хората да плащат за да си държат мъните на сигурно !!!

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Когато няма качествени активи.. като няма варианти за бизнес - щото вносът е много по-евтин и като сложим голямата бюрокрация.. парите ще стоят в банките.

  В момента съотношението цена/качество при активите, в частност имотите не е добро. Мизерни имоти за европейски цени. Да не говорим, че тия цени са при положение, че средната заплата в страната е 800 лева и при голямата безработица която имаме. + голямото количество заключени и неизползвани и неподдържани въобще имоти.

  Хората им писна да купуват мизерни и неподдържани кимизарници под натиск.Че то по-добре в Германия да си купи човек имот.

 • 3
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  До коментар [#2] от "mickmick":

  абе, в Германия в хубавите градове вече няма евтини оферти. Преди можеха да се намерят за 1200-1300 евро жилища на 50 години, в по-добро състояние от български сгради на 20 години. Вече това го няма. А новото строителство е на 3500-4500 евро на квадрат. То германците си позволяват ново строителство само ако двама работят и са добре платени.

 • 4
  destino avatar :-|
  destino

  На фона на всичко това, кредитите са все още скъпи.
  Малко предприятие не може да вземе кредит под 7-8%, което не е толкова лошо спрямо няколко години, но спрямо актуалната обстановка е скъпо.

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#3] от "alabalko":

  Говоря за съотношение цена/качество. Да не забравяме, че там цената е на кв/метър е за чиста жилищна площ. Само от тук тяхната цена можем да разделим на 2 и да сравняваме с нашите надути с какво ли не цени. И това без да взимаме предвид качеството на поддържане на имота, на инфраструктурата, на живота.

 • 6
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  "Въпреки ниските лихви"

  А, стига бе !!! Къде са тия ниски лихви ???????

 • 7
  ambrazurchik avatar :-P
  Амбразурчик

  [quote#1:"SS"]Дюшеците и бурканбанк явно губят битката ! [/quote]
  КТБ се забрави бързо
  ..
  шарани се събират с Кюспе....после ..Серкме

 • 8
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Малко не схващам, къде точно е проблема - депозитите, въпреки вече много ниските лихви растат, а кредитите не раста, но и лихвите им по тях не са много приятелски.
  Но да упрекваме, поне както аз го чета в материяла хората, че видиш ли, те не инвестират, ами си държат парите в банките. Ами нали една от основните причини да има банки е именно инвестирането и те, като концентрират в себе си спестяванията на отделните граждани, разполагайки с екперти, могат да оценяват съответните проекти и да инвестират събраните от нас средства, от което да печелят те, а да печелим и ние.
  Иначе всеки един от нас, трябва да става едва ли не експерт в тази област о да оценява в какви инструменти да влага парите си - това се е случвало и поне на мен ми е известно само едно правило - дребните инвеститори обичайно губят:) и запълват хранителната верига на големите такива.

 • 9
  nye avatar :-|
  nye

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":
  [quote#8:"tsvetko_51"]Малко не схващам, къде точно е проблема - депозитите, въпреки вече много ниските лихви растат, а кредитите не раста, но и лихвите им по тях не са много приятелски.
  Но да упрекваме, поне както аз го чета в материяла хората, че видиш ли, те не инвестират, ами си държат парите в банките. Ами нали една от основните причини да има банки е именно инвестирането и те, като концентрират в себе си спестяванията на отделните граждани, разполагайки с екперти, могат да оценяват съответните проекти и да инвестират събраните от нас средства, от което да печелят те, а да печелим и ние. [/quote]
  за да се решиш да инвестираш, първо трябва да имаш увереността, че има кой да те защити пред закона. с това наше право(не)раздаване никой няма да се юрне да налива пари. високият риск, държи лихвите по кредитите високи (има страшно много необслужвани задължения), а голямото количество депозити пък натиска лихвата за депозитите надолу.

 • 10
  hifi_hifi avatar :-|
  hifi_hifi

  В момента наистина има кредити за фирми под 4%, проблема наистина е несигурността и малкия вътрешен пазар. В монета инвестират основно фирми, които работят за износ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход