Лихвите по заеми и депозити са рекордно ниски
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лихвите по заеми и депозити са рекордно ниски

Лихвите по заеми и депозити са рекордно ниски

Нивата спадат и през май и вече са доста под годините преди кризата

Мария Иванова
13494 прочитания

© Капитал Daily


Доходността по депозитите продължава да пада по-рязко от цената на кредитите.

Силното спадане на лихвените проценти продължава и през май - компаниите вече могат да теглят нов кредит в левове при 5.4%, новите ипотечни заеми за домакинствата в левове слизат под 6%, а депозитите на физически лица в левове вече носят под 1.5% годишно. Най-новите данни на БНБ показват понижения и в останалите сегменти на банковата дейност. Общата посока е надолу както в корпоративния сегмент, така и при банкирането на дребно. И очакванията са тенденцията да се запази най-вече заради ниските лихви в Европа.

Засега обаче това не води до някакъв сериозен ръст на кредитирането в икономиката, макар банкери да говорят за първи признаци на съживяване на инвестиционната активност. Известно раздвижване има при алтернативните инвестиции през последните месеци, каквито са взаимните фондове, заради по-високата доходност, която носят. Растат и депозитите на домакинствата.

Конкретните спадове

За последната година банковите лихви са се понижили между 0.7 и 2.3 процентни пункта (пр.п.), като само за последния месец спадовете в отделните сегменти и валути са с между 0.08 и 1.8 пр.п.

При заемите за бизнеса средната цена на новоотпусканите заеми от месеци е под стойностите, наблюдавани по време на кредитния бум преди кризата, т.е. нивата са рекордно ниски за България. Само за година финансирането за фирми е поевтиняло с 1.45 пункта при левовите заеми и 1.26 пр.п. при евровите.

Подобна е и ситуацията при жилищното финансиране за домакинствата, където през последните години цената на кредитите в левове първо се изравни с тази на евровите ипотеки, а впоследствие заемите в местната валута станаха и по-изгодни. При потребителските кредити общата тенденция също е на понижаване, макар и с по-бавни темпове, но в началото на 2015 г. и при тях средните лихвени проценти са почти съизмерими с предлаганите преди кризата.

По-бързо при депозитите, по-бавно при кредитите

Понижаването на доходността по депозитите е тенденция, която се наблюдава на пазара още от 2009-2010 г. след затихването на депозитната война. През последните месеци обаче темпът осезаемо се ускори заради изливането на близо 3.7 млрд. лв., колкото бяха гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка, чийто лиценз БНБ отне на 6 ноември 2014 г. В огромната си част след изплащането им от фонда за гарантиране на влоговете в банките тези средства се върнаха в банковата система, като увеличиха бездруго високата ликвидност в сектора. Фактор, който се оказва предизвикателство в условията на все още замръзнал кредитен пазар и ниски или отрицателни основни лихви в страната и в еврозоната.

Според наблюденията на БНБ, посочени в последното издание на бюлетина "Банките в България", към края на 2014 г. високата ликвидност не пречи на печалбите на финансовите институции в страната, тъй като темповете на намаляване на лихвите по депозитите, а оттам и на разходите на банките за лихви, продължават да изпреварват тези на поевтиняването на отпусканите кредити. Това запазва спреда между лихвите по кредити и по депозити, като резултатът се вижда и в надзорните данни на централната банка – нетният лихвен доход в системата и към април продължава да нараства спрямо миналата година. Според анализатори може да се очаква тази динамика да се запази и в следващите месеци до провеждането на оценката на качеството на активите на българските банки следващата година. Идеята е, че банките ще се стремят да натрупат максимално печалба през 2015 г., за да си осигурят капиталов буфер, в случай че проверката покаже необходимост от отписване на лоши кредити.

В тази връзка очакванията на главния икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов отпреди няколко седмици са спредът между лихвите по депозити и кредити да се задържи на достигнатите към момента нива поне до края на 2015 г. Междувременно лихвите и по кредити, и по депозити ще отбележат известен спад, но с не повече от 0.5 пр.п. годишно. "Лихвите по кредитите ще започнат да намаляват с по-бързи темпове след средата на следващата година, като в дългосрочен план, изглежда, е налице немалък потенциал за по-нататъшен спад, а с това и за редуциране на спреда между лихви по депозити и кредити", прогнозира той.

Историческо дъно

Спадовете при лихвите по депозитите продължават да изпреварват поевтиняването на кредитите, макар и според наблюденията на финансовия портал "Моите пари" темпото леко да се забавя в сравнение с началото на 2015 г. Редовният месечен обзор на пазара, който дружеството изготвя, сочи, че през май общо седем банки са понижили предлаганата доходност по срочни депозити и спестовни сметки.

Въпреки това и през последния месец статистиката отчита нови, рекордно ниски за последните 15 години (откогато има статистика на БНБ) стойности при лихвите по привличаните от финансовите институции средства. Новосключените срочни депозити на домакинствата в левове вече носят годишна доходност от едва 1.41%, а средните лихви по новопривлечените спестявания в евро спадат до 1.17%. Доходността по вложенията на бизнеса също е на исторически ниски равнища – 0.87% по депозитите в левове и 1% по тези в евро.

Автор: Капитал Daily
Доходността по депозитите продължава да пада по-рязко от цената на кредитите.

Силното спадане на лихвените проценти продължава и през май - компаниите вече могат да теглят нов кредит в левове при 5.4%, новите ипотечни заеми за домакинствата в левове слизат под 6%, а депозитите на физически лица в левове вече носят под 1.5% годишно. Най-новите данни на БНБ показват понижения и в останалите сегменти на банковата дейност. Общата посока е надолу както в корпоративния сегмент, така и при банкирането на дребно. И очакванията са тенденцията да се запази най-вече заради ниските лихви в Европа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  destino avatar :-|
  destino

  могат да теглят нов кредит в левове при 5.4%

  Може ли по-конкретно кой дава този заем на тази цена?
  Е, 300% обезпечение по кредита изискват ли?

 • 2
  pav4o01 avatar :-|
  Павел

  под 6% за ипотечен е много висок процент. То досега бяха абсурдни %, сега вече са високи. Ако някога паднат под 3.5% - тогава вече има смисъл.

 • 3
  reckless avatar :-P
  Consumer

  До коментар [#2] от "Павел":

  А така, като видя лихвени нива за ипотечни кредити 4% ще ми стане любопитно, при 3.5% бих влязъл в банката за подробна инфо, а при 3% бих изтеглил.

 • 4
  musashii avatar :-|
  musashii

  Някой може ли да каже какви са ипотечните или потребителските кредити в Германия например?Та да си направим съпоставка наистина ли са толкова изгодни условията в българските банки.

 • 5
  selekt avatar :-|
  selekt

  кредитите в Германия са по договаряне с банката - средно между 2.4 % и 3.4%.

 • 6
  destino avatar :-|
  destino

  [quote#1:"destino"]Може ли по-конкретно кой дава този заем на тази цена? [/quote]

  Не мога да разбера, минусаторите от капитал ли са или от банковият сектор?
  Аре бе пичове, дайте конкретно данни, от къде да го тегля този кредит? Тъкмо тия дни ми трябва кредит за фирмата.
  С добри показатели е фирмата.
  Но, не се казва БЕХ, НЕК, Булгаргаз. Не съм обвързан с партиите.

  Чакам.

 • 7
  hifi_hifi avatar :-|
  hifi_hifi

  Мога да потвърдя, че банките дават фирмени кредити, включително овърдрафт под 4%. Естествено искат обезпечение и става дума за фирми с над 120 човека. Мога да спомена, ДСК, Сосиете и ПИБ.
  Също така лизинг за закупуване на машини пак под 4%

 • 8
  destino avatar :-|
  destino

  [quote#7:"ywk50370410"]Мога да спомена, ДСК,[/quote]

  Другите не ги гледах, но при ДСК това веднага се набива в очи:

  Такси:
  * за ангажимент – 0,5% годишно;
  * управление за първата година – 0,5% годишно;
  * Всички останали такси, съгласно действащата Тарифата на Банката

 • 9
  hifi_hifi avatar :-|
  hifi_hifi

  прав си, но е въпрос на договаряне. В монета банките са пълни с пари и при желание и повече нерви за дълги прегорвори могат да клекнат за добри условия

 • 10
  destino avatar :-P
  destino

  [quote#9:"ywk50370410"]прав си, но е въпрос на договаряне.[/quote]

  Да, и ти си прав. Но ми се искаше малко повече конкретика от Капитал.
  Това което са написали, е като реклама на кола:
  Опел Астра, от 12 999лв.
  И се почва, това е без ДДС, 1,2л двигател и т.н.

  За съжаление, във фирмата ми не работят 120 човека, Ахмед Доган не ми е чичо, за мен кредита все още не пада под 8% годишно реално.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK