Ще пострада ли българската борса от срива в Гърция

Надя Неделчева

Ще пострада ли българската борса от срива в Гърция

Мнения и прогнози на четирима финансисти за състоянието на БФБ

6323 прочитания

Надя Неделчева

© Георги Кожухаров


Кризата в съседна Гърция е сред най-сериозните сътресения, които са се случвали около България в последните години. За да разберем напълно сегашните и бъдещите й ефекти върху страната, попитахме и четирима финансисти как ще се отрази ситуацията в Гърция върху Българската фондова борса, взаимните и пенсионните фондове и може ли да се очаква пренасочване на инвестиции към България. Ето и техните отговори:

Цветослав Цачев, ръководител "Анализи", "Елана трейдинг"

БФБ не отрази гръцката криза и търговията в понеделник премина при липса на натиск от страна на продавачите. Това означава, че или гръцките инвеститори у нас са затворили позициите си, или те не виждат причина да продават акциите си в рамките на няколко дни след провала на преговорите под дълга. Те най-добре познават ситуацията в родната си страна и мисля, че най-предпазливите от тях вече са си подсигурили ликвидност. Стабилността на БФБ, с която започва седмицата, ще смъкне напрежението и за нашите институционални инвеститори. Без натиск върху цените няма да има и отражение върху портфейлите на фондовете, така че за пазарните участници от значение е дългосрочният икономически ефект върху бъдещите финансови резултати на публичните компании. Гръцките капитали могат да се насочат към България, но и към всяка страна по света. Това се случваше постоянно през последната година и тъй като не е имало осезаем наплив към БФБ, едва ли ще има промяна в близките няколко седмици. Фирмите, които имат дейност в България, биха предпочели сигурността на нашите банки. Но като цяло за бизнеса и гражданите на Гърция е много по-удобен вариант да се използват кипърските банки.

Надя Неделчева, портфолио мениджър, "Карол капитал мениджмънт"

Силните спадове на европейските пазари като резултат от провала на преговорите с Гърция не намериха отражение върху БФБ, при която не се наблюдаваха много силни движения в рамките на сесията, а пазарът приключи с много слаба промяна. От една страна, България е страната от региона, която е най-силно обвързана с Гърция както по линия на участие на гръцки банки в местната банкова система, така и по линия на търговски отношения. Това само по себе си предполагаше вероятност за силна реакция на БФБ на чисто психологическа основа. Рационално погледнато, малка част от компаниите на БФБ зависят в дейността си от Гърция, но не считам, че това е причина за сравнително слабите движения в понеделник. Българският пазар се намира в низходящ тренд, като той е в дъното на класациите в световен мащаб по отношение на изменение на основния индекс спрямо историческия максимум отпреди кризата (спад от над 75%). Именно поради така или иначе ниските нива, на които се намира пазарът, се наблюдава и слаба реакция на новината, а отсъствието на корелация със световните пазари като цяло е характерно за пазара през последните месеци. Освен това за съжаление присъствието на чужди инвеститори на БФБ е много слабо и съответно липсата на много продавачи към момента доведе и до отсъствието на толкова силна реакция, каквато се наблюдаваше, особено в началото на търговските сесии при останалите европейски пазари.

Владислав Панев, председател на борда, "Скай управление на активи"

Преди около месец намалихме инвестициите си в европейски банкови акции и ги увеличихме в книжа, свързани с други валути. Въпреки това е ясно, че гръцката драма влияе силно и в двете посоки. Като цяло около Гърция е изграден т.нар санитарен кордон, което значи, че европейските институции още преди години са взели мерки кризата да не се разпространи в целия съюз. Въпреки това на пазарите цари нервност, защото никой не знае какво следва от гръцката упоритост. Досега не сме имали случай на страна, напускаща еврозоната или въвеждаща паралелна валута. А това може да ни очаква в съвсем близко бъдеще. Настоящата криза е добър повод за спекулантите да се опитат да извлекат печалби от ситуацията (естествено пазарите ще се люшкат напред назад след всяко изявление на водещ европолитик. Но не очаквам влиянието върху реалната икономика извън Гърция да е голямо.

Основният истински риск е това да не се повтори с Испания или Италия, което не е много вероятно засега. Това е и част от драмата на Гърция. Големи отстъпки не може да има поне до изборите в Испания през ноември. Никой не желае втора СИРИЗА в лицето на "Подемос".  Въпреки че надали някой сериозно смята, че гърците могат да си платят целия дълг.

Тихомир Каунджиев, финансов анализатор, "Бета корп"

Ефектът от дълговата криза оказва негативно влияние върху оценката на активите, търгувани на БФБ - София, вече пета поредна година. Считам, че голяма част от инвеститорите в региона са отчели риска, свързан с излизането на Гърция от еврозоната. Въпреки това търсенето на ликвидност би накарало частни инвеститори да пристъпят към разпродажби на акции и дялове от взаимни фондове от българския капиталов пазар. Според мен ефектът от евентуални разпродажби ще бъде доста ограничен и ще бъде посрещнат с радост от институционалните инвеститори.

Предвид ситуацията на несигурност в региона не мисля, че ще наблюдаваме съществено пренасочване на инвестиции от Гърция към България. Към момента инвеститорите от Гърция биха предпочели деноминирани в евро активи, които да играят ролята на обезпечение на задълженията им при евентуално отделяне на финансовата система от еврозоната. Разбира се, предвид това, че България е най-близката страна, свързана с европейската валута и ниски данъчна тежест, е вероятно част от изтичащите от Гърция капитали да се инвестират в реални активи у нас.

Кризата в съседна Гърция е сред най-сериозните сътресения, които са се случвали около България в последните години. За да разберем напълно сегашните и бъдещите й ефекти върху страната, попитахме и четирима финансисти как ще се отрази ситуацията в Гърция върху Българската фондова борса, взаимните и пенсионните фондове и може ли да се очаква пренасочване на инвестиции към България. Ето и техните отговори:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал