Кандидат-купувач на "Сомони" е изтеглил пари на клиенти от сметките им
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кандидат-купувач на "Сомони" е изтеглил пари на клиенти от сметките им

Финансовият надзор трябва да одобри предварително всяка смяна на собствеността на компаниите, предлагащи брокерски услуги

Кандидат-купувач на "Сомони" е изтеглил пари на клиенти от сметките им

Фондовата борса спря за 10 дни всяка търговия от името на посредника

Весела Николаева
14167 прочитания

Финансовият надзор трябва да одобри предварително всяка смяна на собствеността на компаниите, предлагащи брокерски услуги

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Управителите дружеството са подписали договор за продажба на дяловете в инвестиционния посредник в нарушение на закона.

Неизвестни кандидат-купувачи са изтеглили пари на клиентите на инвестиционния посредник "Сомони файненшъл брокеридж", става ясно от решение на Комисията за финансов надзор (КФН). Това е извършено с пълномощни, издадени от представляващите посредника - управителите Николай Колев и Александър Топкаров. Те са издали пълномощните на Енчо Солаков и Иван Мишев, с които могат да оперират със сметките на посредника. Така на 25 юни според дадените пред КФН обяснения Колев е установил липсата на парите. Става въпрос за три банкови сметки, по които са се съхранявали парите от доверителното управление на клиенти, от договорите за брокерски услуги и собствените средства на самия посредник. В описанието на надзора се цитира Колев, който е установил, че сметките са "опразнени, като сумите са изтеглени в брой от пълномощник".

10 дни замразяване

Заради този случай КФН е задължила Българската фондова борса да спре за 10 дни всяка търговия с финансови инструменти и компенсаторки, притежавани от "Сомони ФБ" и негови клиенти. Така от 1 юли ръководството на фондовия пазар е отстранило посредника от търговията. Решението на КФН може да се обжалва пред Върховния административен съд, но това не спира изпълнението му.

Историята започва преди месец - на 8 юни Николай Колев, който е собственик на 99.99% от капитала на посредника, е изпратил писмо до КФН, че е получил оферта да продаде дела си и е започнал преговори. Странното е, че по думите на Колев крайният купувач, от чието име явно се водят преговорите, не му е известен. По обясненията му за потенциален купувач се е представил Енчо Солаков като представляващ "Демфор лимитид". Самият Солаков като физическо лице впоследствие е купил и останалите 0.01% от капитала на "Сомоно ФБ" от Милена Кацарова. До редакционното приключване на броя от "Капитал Daily" не успяхме да се свържем с Колев – първоначално той обясни, че е в среща и ще може да говори по-късно, но на следващите позвънявания спря да вдига телефона си. Във фирмените регистри не успяхме да открием телефон на Солаков. 

Кипър идва и не пита

Когато става въпрос за инвестиционен посредник, всяка промяна на собствеността трябва да бъде предварително одобрена от КФН, след като се проучи купувачът и се стигне до краен собственик физическо лице. Само седмица след първото си писмо, на 15 юни Колев внася в надзора уведомление, че е продал дяловете си, а купувач е кипърското "Демфор лимитид". Нотариалната заверка на договора за продажба е направена още на 10 юни, като е посочено, че прехвърлянето ще влезе в сила след вписване в Търговския регистър. Такова все още няма, в регистъра няма и информация за подадени документи. Не е ясно защо Колев не е изчакал одобрение от КФН. От решението на надзора става ясно, че купувачът изобщо не е имал намерение да иска разрешение от КФН, както изисква законът – "Демфор лимитид" не е подавал уведомление, че смята да придобива дял в "Сомони ФБ".

Въпреки това с подписването на договора за покупка са му били предадени и документите на посредника, включително оригиналният лиценз от КФН, вътрешни правила и договори с клиенти, с БФБ, с Централния депозитар. Заедно с това Енчо Солаков получава пълномощно да ръководи оперативно дейността, да преговаря, да представлява посредник, да заявява прехвърляне на финансови инструменти, както и да се разпорежда с вещи, които са собственост на "Сомони".

"Упълномощаването от страна на управителите на инвестиционния посредник на трето лице с тези права безспорно е израз на незаконосъобразно и нецелесъобразно управление на дружеството", посочва зам.-председателят на КФН Владимир Савов.

Кой е "Сомони ФБ"

Инвестиционният посредник със седалище в Стара Загора стана известен с първичното публично предлагане на акции от "Трейс груп холд" през 2007 г., когато новата емисия беше презаписана близо 1500 пъти. Тогава КФН наказа посредника, че е приемал поръчки без обезпечение на заявените суми. Според последната статистика на БФБ за първото тримесечие на тази година "Сомони ФБ" има 261 хил. лв. оборот от общо 132 сключени сделки. Това го нарежда на 33-та позиция по оборот сред инвестиционните посредници.

Kой е Енчо Солаков

Според Търговския регистър в момента Енчо Солаков няма участия в никакви български компании. До февруари 2009 г. е бил съдружник с половината дял в дружеството "3-Еф-груп", което се занимава с търговия. До август 2008 г. е бил едноличен собственик на "Метал-1", занимаващо се с транспорт. Част от дяловете му в тази компания са били запорирани от трима съдебни изпълнители в полза на СИБанк, Уникредит Булбанк и Йончо Орлинов Игнатов. Най-голям е бил дългът към СИБанк – 54.78 млн. лв., към Уникредит Булбанк е малко над 600 лв., а към Йончо Игнатов е 5000 лв. 

2 коментара
 • 1
  jordani avatar :-|
  jordani

  Абсолютно повърхностна статия. Статия ? По-скоро дописка ! Като съберете публично достъпни сведения в едно писание, с какво това ги прави интересни ?
  Това икономически вестник ли е - с анализи и разследвания ? Или блиц.бг ?
  Аз съм Ви абонат, ама точно тези пари - за тази статия си ги искам обратно!

 • 2
  ok avatar :-|
  ok

  54 милиона кредит от Сибанк? Уау.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK