Пощенска банка купува клона на Alpha bank в България

Сделката ще я изведе до четвърто място по активи с над 6.3 млрд. лв.

След покупката клоновата мрежа ще порасне до над 200 локации. Някои като на столичната ул. "Раковски" са буквално един до друг
След покупката клоновата мрежа ще порасне до над 200 локации. Някои като на столичната ул. "Раковски" са буквално един до друг    ©  Надежда Чипева
След покупката клоновата мрежа ще порасне до над 200 локации. Някои като на столичната ул. "Раковски" са буквално един до друг
След покупката клоновата мрежа ще порасне до над 200 локации. Някои като на столичната ул. "Раковски" са буквално един до друг    ©  Надежда Чипева
Сделката е за 1 евро, но ще позволи на Alpha да репатрира към Гърция 100 млн. евро, съобщава Reuters.

Mатериалът е обновен в 16.40 ч. на 19.07.

Българското дружество на гръцката Eurobank - Пощенска банка, купува бизнеса на Alpha bank в страната. Съобщението за сключеното споразумение е от петък, а сделката се очаква да приключи до края на годината след получаване на разрешения от регулаторите. Цената не се съобщава, но според гръцки медии и Reuters е 1 евро.

Ефектът за Пощенска банка е, че ще порасне до четвъртата по големина банка в България, а за Alpha - че ще подсили бизнеса си в Гърция. Според източници на Reuters на нея ще й бъде позволено да репатрира около 100 млн. евро от българския й клон.

Какво придобива "Пощенска"

Alpha Bank е единствената от гръцките банки, която оперира в България не чрез дъщерно поделение, а като клон. По тази причина депозитите там са гарантирани от гръцката схема за гарантиране на влоговете. През първото тримесечие тя, както и другите банки с гръцка собственост ОББ, "Пиреос" и "Пощенска", претърпя отлив на депозити. За Alpha той се измерваше в 6.85% спад на привлечените средства и 19% свиване на депозитите от домакинства до 580 млн. лв. Данните за второто тримесечие се очакват в края на юли.

Към края на първото тримесечие активите на клона на Alpha са 3.4 млрд. лв., но данните за следващите месеци показват, че той е намалил задълженията си към централата с общо над 2 млрд. лв. Съответно от баланса се стопяват и 1.4 млрд. лв. корпоративни дългови книжа и около 400 млн. лв. корпоративни кредити. По информация на "Капитал" това са портфейли на централата в Атина, които чрез репо сделка се озоваха в баланса на клона й в края на 2012 г. и вероятно заради натиск от БНБ или в подготовка на сделката са изчистени. Така към момента активите Alpha са около 1.5 млрд. лв.

Според официалното съобщение "придобиването ще обхване всички банкови дейности на Alpha, които са на обща стойност 500 млн. лв., както и кредити за 800 млн. лв." и след финализирането на сделката клоновата мрежа на Пощенска банка ще нарасне до над 200 локации в цялата страна, а персоналът й ще достигне 3000 хил. души. Няма информация до каква степен клоновите мрежи се припокриват и доколко ще има нужда от затваряне на клонове и оптимизиране на персонал. Но най-вероятно ще има поне частична оптимизация.

Alpha е с мажоритарен собственик гръцката държава чрез фонда Hellenic Financial Stability Fund, докато при Eurobank той е миноритарен акционер. Преди малко повече от година гръцкият собственик на Пощенска банка увеличи капитала си и по този начин основният пакет от 65% стана собственост на американски и канадски инвестиционни фондове.

Какво означава сделката

За досегашните клиенти на Alpha теоретично не предстои никакво сътресение. Кредитополучатели и депозанти ще бъдат прехвърлени към Пощенска банка, като така защитата на вложителите вече ще бъде обхваната от българския фонд за гарантиране на влоговете. До приключването на сделката клиентите на Alpha ще могат да извършват всички операции в обслужващите ги финансови центрове, както и до момента, а след това на тяхно разположение ще бъде клоновата мрежа на Пощенска банка. Разбира се, някои от досега предлаганите продукти, както и лихвените условия няма да са същите.

За Пощенска банка по собствените й сметки сделката вероятно ще означава издигането й до четвърто място по активи, които ще са над 6.3 млрд. лв. Към края на март тя заемаше шеста позиция с 5.88 млрд. лв., но беше само на 500 млн. лв. зад четвъртата ОББ и на 200 млн. лв. от петата Райфайзенбанк. Възможно е и през второто тримесечие двете гръцки институции, както и Alpha да са претърпели известен отлив на клиенти.

Положителен ефект очакват в Пощенска банка и за финансовите си показатели. Сделката ще има позитивно отражение върху приходите преди провизии на Пощенска банка от втората година след придобиването и значително ще подобри коефициентите на покритие, капиталовата й адекватност ще бъде над 20%, а ликвидните буфери ще са значително над регулаторно изискваните, пише в прессъобщението.

В него се припомня, че случващото се е по линия на одобрен от Европейската комисия още през 2014 година план за реструктуриране на Alpha Bank, по силата на който тя ще се фокусира върху основните си пазари. Дали сделката е продиктувана само от това не е напълно ясно. В началото на годината Alpha Вank инвестира в онлайн услугите си и до последно активно се рекламираше.

По информация на "Капитал" излизането на Alpha от българския пазар е било планирано още миналата година. Причината - бизнесът й тук е малък. Преди месеци например е бил подготвян план за размяна на активи със собственика на ОББ - NBG. До сделка обаче не се стига. Тогава явно започват и преговорите с Eurobank. Консултанти по придобиването са били италианската Mediobanca за Eurobank и Citigroup за Alpha Bank.

Още консолидация

Намеренията са сделката да бъде завършена преди края на 2015 година. Тя подлежи на одобрение от институциите в България, Гърция, от Единния надзорен механизъм, Европейската централна банка и други. От страна на Българската народна банка (БНБ) са предприети предварителни действия, които създават предпоставки за своевременно финализиране на сделката, се казва в съобщение от институцията. 

"БНБ подкрепя консолидационните процеси и трансформацията на собствеността в банковата система, които са движени от пазарни мотиви и заедно с това допълнително укрепват капиталовата база и ликвидността, финансовата самостоятелност и операционната независимост от банкови системи на други страни", посочват още от централната банка.

"Това е един изключително позитивен факт – пазарна консолидация, към която ние се стремим, в резултат на което се подобрява устойчивостта и финансовата стабилност в страната", коментира новият гуверньор Димитър Радев в петък вечер.

През последните години в страната нямаше много банкови сделки, като преобладаваха придобиванията на местни групи, които купуваха бизнес от оттеглящи се чуждестранни собственици - например ПИБ и МКБ, КТБ и "Креди агрикол", фонд на Цветелина Бориславова - при БАКБ. Сега покрай кризата в южната ни съседка е много възможно сделки да започнат и за други дъщерни дружества на гръцки банки.