Банките понижиха лихвите по евровите заеми за бизнеса

Ипотечните заеми поевтиняват до 5.77% в левове и 6.14% в евро без таксите и комисионите.

Банките понижиха лихвите по евровите заеми за бизнеса

Спадът при лихвите по депозитите достигна до 1.29% за спестявания в евро и 1.57% в левове

Гергана Михайлова
4128 прочитания

Ипотечните заеми поевтиняват до 5.77% в левове и 6.14% в евро без таксите и комисионите.

© ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА


Средната лихва по най-масовите заеми за бизнеса е 5.66% в левове и 5.26% в евро.

По-осезаемо намаление на лихвите по евровите кредити за бизнеса са направили банките през юни спрямо предходния месец, показват данните на Българската народна банка (БНБ). Предложението се е подобрило с 0.43 базисни пункта до 5.26% за заемите до 1 млн. евро. В левове офертата остава почти без промяна със символичен спад на лихвите с 0.2 процентни пункта до 5.66%, без такси и комисиони за обслужване. Този си ход банките предприемат след месеци на плавно сваляне на лихвите, с малки стъпки от порядъка на 0.2 до 0.15 процентни пункта на месечна база при този вид заеми. По-рязкото понижение би могло да се възприема като индикация за изострен апетит за кредитиране и опит за задържане на клиенти. Промяната идва и след отчетената през май контракция в сумата на отпуснатите бизнес кредити с 1.35% до 30.351 млрд. лв. В месечната статистика на БНБ тогава се видя намаление с 427 млн. лв., което от централната банка обясниха с продажби на кредитни портфейли. Само през май те са били за 389.8 млн. лв., посочиха от БНБ.  Според последните данни от края на миналата седмица сумата на новоотпуснатите заеми за бизнеса е нараснала до 30.778 млрд. лв. в края на юни, но е трудно да се каже дали това е следствие на по-благоприятните лихви, или е знак за активизиране на инвестиционната дейност на бизнеса.

Потребителските заеми също поевтиняват

Едновременно с подобрението при евровите кредити в най-масовия размер - до 1 млн. евро, банките са вдигнали чувствително цената на заемите над този праг, които са и по-рискови за тях. От 4.88% през май в края на месец юни лихвата по тези заеми за бизнеса вече е 7.26%, като това може да се дължи и на еднократен ефект при отпускане на голям заем. При домакинствата средният лихвен процент на кредитите за потребление в левове е бил 10.37% в края на юни, което е подобрение с 0.11 процентни пункта спрямо май. При жилищните заеми лихвите са спаднали съответно с 0.18 процентни пункта до 5.77% в левове и с 0.15 процентни пункта 6.14% в евро. По-обхватният показател за цената на ипотечните заеми, а именно годишният процент на разходите по жилищните кредити, отчита изменение със същия темп, като при левовите кредити намалението е с 0.18 процентни пункта до 6.27%, а при евровите - с 0.16 процентни пункта до 6.66%. В края на миналата седмица паричната статистика на БНБ показа, че за месец жилищните кредити са се увеличили с 19 млн. лв. до 8.685 млрд. лв. Това се случва при активен пазар с ръст в броя на сделките и покачване на цените с около 6%, според агенциите за недвижими имоти.

Офертите по депозитите продължават да се влошават

При депозитите лихвеният спад продължава с обичайните темпове, което отнема от атрактивността им и е повод спестителите да потърсят алтернативи за свободните си пари. Средната доходност на откритите през юни депозитни сметки на домакинствата е 1.57% в левове и 1.29% в евро (което е леко повишение с 0.04 процентни пункта спрямо предходния месец), а за бизнеса - 0.73% в левове и 0.63% в евро. Последните данни на БНБ показаха, че депозитите на домакинствата се увеличават с 15 млн. лв. през юни до 40.58 млрд. лв., а депозитите на бизнеса растат с 300 млн. лв. до 15.851 млрд. лв.

Средната лихва по най-масовите заеми за бизнеса е 5.66% в левове и 5.26% в евро.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход