Черен понеделник за световните пазари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Черен понеделник за световните пазари

Reuters

Черен понеделник за световните пазари

Опасенията за китайската икономика доведоха до масирани разпродажби

5889 прочитания

Reuters

© Reuters


Сривът на индексите в понеделник

8.5% - на Шанхай

4.12% - британският FTSE 100

3.86% - германският DAX

4.74% - френският CAC 40

2.85% - Dow Joes

3% - S&P 500

2.83% - Nasdaq

* данните са към 18.30 часа българско време

Черният понеделник. Така го нарече китайската държавна информационна агенция "Синхуа", която обикновено омаловажава лошите новини. Основният индекс на борсата в Шанхай падна с 8.5%, като повлече след себе си цените на акциите, валутите и борсовите стоки по света. Причина за срива са притесненията за забавянето на втората по големина икономика в света - тази на Китай, което ще доведе до намаление и на глобалния растеж.

Надолу, надолу

Само за ден в понеделник акциите на китайския фондов пазар преживяха най-големия си еднодневен спад от 2007 г., след като мерките на Пекин за овладяването на срива от последните седмици не дават резултат. Индексите на двете основни борси в Китай спаднаха с над 8%, като изтриха натрупаните от началото на годината печалби. Негативният ефект се пренесе и на другите основни азиатски пазари в Хонконг, Токио, Сеул и Тайван. Следвайки тенденцията от Азия, основните индекси на най-големите фондови борси в Европа също спаднаха рязко в началото на търговията – общоевропейският FTSEurofirst 300 се срина с 2.8% до 1382.46 пункта, като загуби около 230 млрд. евро (264.04 млрд. долара). Търговията в САЩ също започна със спадове – S&P 500 отвори с 3.4% надолу до 1903.41 пункта, а спадът на Dow Jones Industrial Average беше с 3.3% до 15 924.66 пункта. Nasdaq отвори с над 8% на червено, като след това спадът се ограничи до малко над 6%. Към 18.00 часа българско време търговията на Уолстрийт беше спряна за 15 минути.

Опасенията за китайската икономика и свръхпредлагането на пазара продължават да натискат надолу и цените на петрола. Само за три часа в понеделник сортът брент поевтиня от 45.26 долара за барел до 44.62 долара, като достигна най-ниската си стойност от началото на финансовата криза през 2009 г., когато цената спадна до 39 долара. "Не се вижда край на потапянето, което преживяват цените на петрола. Невъзможно е да се каже колко дълго ще продължи спадът и дали в крайна сметка цените на петрола ще достигнат някакво дъно", коментира анализаторът от Commerzbank Карстен Фритч (повече по темата тук).

Поевтиняването на останалите суровините също продължава до рекордно ниски равнища. Показателят Bloomberg Commodity Index, който измерва представянето в цените на 22 суровини, се понижи с 1.7% до най-ниската стойност за последните 16 години.

Цените на медта, която се смята за барометър на глобалното индустриално търсене, също се потопиха. Котировките на метала на специализираната Лондонска борса се понижиха с 2.5% до шестгодишно дъно при стойности от 4920 долара за тон. Никелът поевтиня с 6% до 9570 долара за тон, което е най-ниската цена от 2009 г. насам.

Голямото китайско потапяне

Миналата седмица индексите на борсите в Шанхай и Шънджън изгубиха 11%, а тази седмица започна със заличаване на ръста от тази година. Основната причина е, че инвеститорите очакваха централната банка да намали изискванията си за банковите резерви. Така щяха да се освободят средства, които да налеят ликвидност, да вдигнат цените на акциите и да помогнат на забавящия ръста си индустриален сектор на Китай.

Още през уикенда представители на Международния валутен фонд коментираха, че забавянето на китайския растеж и сривът на борсите са сигнал не за криза, а за "необходима" корекция на втората най-голяма икономика в света. "През последните години паричните политики бяха много експанзивни и е необходима корекция", обяви изпълнителният директор на фонда Карло Коратели, цитиран от Reuters. "Абсолютно преждевременно е да се говори за криза в Китай", посочва той, като потвърждава прогнозата на международната организация за 6.8% ръст на китайската икономика през тази година на фона на отбелязания през 2014 г. растеж със 7.4%. "Китайската икономика се забавя, но е напълно нормално това да се случи. Това, което се случи през последните дни, е шок на финансовите пазари, което е нормално", заяви още той в събота.

Междувременно ускоряването на разпродажбите на капиталовите пазари през последните дни увеличи натиска над регулаторите за увеличаване на ликвидността в системата. Според официални източници и съветници на Китайската централна банка, цитирани от Wall Street Journal, Пекин възнамерява да налее във финансовата си система още над 100 млрд. долара, за да подпомогне кредитирането и да ограничи риска от отлив на капитали от страната. Плановете са стъпката да бъде предприета до края на август или в началото на септември, като за целта изискваните от централната банка задължителни минимални резерви на банките ще бъдат намалени за трети пореден път тази година – този път с около половин процентен пункт. Това би освободило средства на стойност 678 млрд. юана (106.2 млрд. долара), които ще могат да бъдат използвани за кредитиране. Възможно е обаче мярката да бъде приложена само спрямо банките, които кредитират малки частни бизнеси.

Азиатско домино

Сривът в Китай се отрази на борсата в Хонконг, където индексът Hang Seng отстъпи с над 4%. В Япония Nikkei спадна до ново най-ниско ниво от пет месеца, след като йената поскъпна спрямо долара на фона на залозите, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти в САЩ през септември. За пет сесии индексът е загубил 10%.

Иономическият министър на Япония Акира Амари заяви, че слабостта в икономиката на Китай трябва да бъде "наблюдавана внимателно", тъй като "може да се разпространи и в АСЕАН и други азиатски икономики". Той очаква Китай да се стабилизира, след като правителството предприеме стъпки за стимулиране на растежа.

Водещият индекс на фондовата борса в Мумбай Sensex спадна с 4.03%, а по-широкият индекс на индийската Национална фондова борса S&P CNX Nifty се понижи с 4.14%. Курсът на рупията достигна ново двегодишно дъно от 66.49 рупии за долар. Индийската централна банка обяви, че няма да се поколебае да се намеси, за да намали валутните колебания.

Фондовата борсата в Тайван изгуби 7.46%, което е най-големият еднодневен спад досега, отбелязва AFP. В Южна Корея основният борсов индекс KOSPI удари най-ниското си ниво от август 2013 г.

Преливане на запад

Докато в края на миналата седмица пазарите в Европа и в САЩ останаха сравнително стабилни на фона на разпродажбите в Азия, в понеделник вече приливната вълна заля и борсите на запад. Търговията и в Европа, и в САЩ започна с масови понижения на водещите индекси. На фона на продължаващото понижението в цените на суровините показателят STOXX 600 Basic Resources Index, който влючва главно компании от минния сектор и сектора на горивата, загуби съответно 5.5% и 3.2%. Водещите акции в еврозоната, чието представяне е обединено в измерителя Euro STOXX 50, също загубиха близо 4%. Към 18.30 часа британският FTSE 100 спада с 4.12%, германският DAX се понижава с 3.86%, а френският CAC 40 - с 4.74%.

Сред най-големите губещи бяха минните компании Anglo American, Glencore и BHP Billiton, които според Societe Generale (SG) са сред компаниите с най-голяма експозиция към Китай в следена от финансовата институция кошница акции. Книжата на Anglo American се сринаха с 5.8%, Glencore записа спад от 5.5%, а акциите на BHP Billiton се понижиха с 5%.

Акциите на технологичните компании също се сринаха в началото на американската борсова сесия в понеделник. Сред компаниите с големи загуби са Apple с над 5%, Oracle с близо 5%. По-скромна е загубата при Microsoft - малко над 3%. Загуби реализират и компании от индустриалния сектор – в Dow Jones най-големият губещ след началото на сесията на Уолстрийт е Coca-Cola с над 6% и E. I. du Pont de Nemours and Company със същия спад.

Потапянето на пазарите означава, че вероятността Федералният резерв да повиши основните лихви следващия месец все повече намалява. Бившият финансов министър на САЩ Лари Съмърс, който беше основният конкурент на Джанет Йелън за поста на председател на Фед, коментира в публикация за Financial Times, че вдигането на лихвите в момента би било грешен ход, тъй като би изложило финансовата система на риск от криза с непредвидими и опасни резултати.

Слабите данни от Китай в комбинация с очакванията, че Фед няма да започне повишение на лихвите през септември влияят негативно и на представянето на долара. В резултат на това еврото поскъпна до най-високото си ниво спрямо американската валута от февруари насам, като към 18.20 часа българско време в понеделник един долар се разменяше за 1.1573 евро. Курсът на единната валута се облагодетелства и от увеличаването на покупките й от страна на инвеститорите с цел финансиране на позициите им в по-високодоходните азиатски валути (т.нар. carry trade, при която се заемат средства при ниски лихви и се инвестират в активи с по-висока възвращаемост), които загубиха привлекателността си покрай сътресенията и покрай перспективата за намаляване на лихвените проценти в региона след девалвацията на юана. Проблемите в Китай облагодетелстват валутите, които се приемат за убежища, каквато е японската йена, която също поскъпна и достигна двумесечен връх спрямо долара. Австралийският долар също поевтиня до шестгодишно дъно, а валутите на много други развиващи се икономики също се потопиха. Проблемите пред развиващите се страни обаче са по-фундаментални, отбелязва Financial Times – през последните години икономическият растеж, потреблението на домакинствата, индустриалното производство и износът им към развитите страни осезаемо се забавят (виж графиките).

Сривът на индексите в понеделник

8.5% - на Шанхай

4.12% - британският FTSE 100

3.86% - германският DAX

4.74% - френският CAC 40

2.85% - Dow Joes

3% - S&P 500

2.83% - Nasdaq

* данните са към 18.30 часа българско време

Черният понеделник. Така го нарече китайската държавна информационна агенция "Синхуа", която обикновено омаловажава лошите новини. Основният индекс на борсата в Шанхай падна с 8.5%, като повлече след себе си цените на акциите, валутите и борсовите стоки по света. Причина за срива са притесненията за забавянето на втората по големина икономика в света - тази на Китай, което ще доведе до намаление и на глобалния растеж.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.