Анализатори: Китай няма да причини световна рецесия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Анализатори: Китай няма да причини световна рецесия

Анализатори: Китай няма да причини световна рецесия

Паниката е пресилена, а световната икономика ще продължи да расте и през 2016 г.

Мария Иванова
10808 прочитания

© OLIVIA HARRIS


Barclays прогнозира ускоряване на растежа в развиващите се и в развитите икономики до края на годината.
"Съчетанието на недостатъчно информация и политическо бездействие в Китай може да са изиграли ролята на спусък за спада в последните дни на пазара, но голямата картина е, че наблюдаваме неизбежното спукване на балон на капиталовия пазар."

Марк Уилямс, главен икономист за азиатските пазари в Capital Economics

Разразилата се през последните дни "касапница" на финансовите и стоковите пазари може и да рисува апокалиптична картина за световната икономика, но заплахата от глобална рецесия е ниска, смятат анализаторите по света. Във вторник китайската борса се срина с още 7.5%, но пазарите в останалата част на Азия, в Европа и в САЩ се оттласнаха от дъното и започнаха да възстановяват загубите. А макар и да очакват още разпродажби след най-предизвикателните за глобалните пазари дни от финансовата криза насам, засега анализаторите не са склонни да обявят обръщането на наблюдавания през последните шест години бичи тренд.

Локални предизвикателства

Намесата на китайската централна банка в посока наливане на ликвидност в икономиката също като че ли поуспокои настроенията, макар че ефектът на местния пазар ще се види най-рано в сряда, тъй като мерките бяха оповестени след края на търговията във вторник. От регулатора обявиха на интернет страницата си, че намаляват едногодишния лихвен процент по кредитирането с 25 базисни пункта до 4.6%. Едногодишният лихвен процент по депозити също е намален – също с 25 базисни пункта до 1.75%. Понижение ще има и в изискваното съотношение на задължителните резерви за повечето големи банки – с 50 базисни пункта до 18%. Прекият ефект от последната мярка е освобождаване на 650 млрд. юана (101 млрд. долара) от банките, които ще бъдат инжектирани в икономиката и според анализатори ще успокоят опасенията за "твърдо приземяване".

"Въпреки че съдържа известни елементи на осигуряване на комфорт на пазара, стъпката е по-скоро с цел да се даде реален тласък на реалната икономика, така че правителството да може да изпълни заложената цел за 7% растеж", коментира базираният в Хонконг икономист от ANZ Bank Лиу Ли-Ганг. Така, макар и засега опасенията за забавящата се китайската икономика да остават, според анализатори паниката за Китай е преувеличена, растежът в развитите пазари не е застрашен, а този в развиващите се страни е сравнително защитен.

"Спукването на балона на капиталовия пазар не казва нищо за състоянието на китайската икономика", твърди Марк Уилямс, който е главен икономист за азиатските пазари в Capital Economics. В публикация със заглавие "Паниката за Китай е пресилена" той изтъква, че последните икономически показатели всъщност са по-позитивни, отколкото би могло да се предположи, съдейки по медийните заглавия, като големи части от икономиката все още изглеждат силни. "Освен това политиците все още имат лукса и на това да могат да разхлабят политиката, ако се наложи", посочва икономистът. Според него започналото преди година покачване на цените на акциите на китайската борса е било по-скоро спекулативно, отколкото движено от подобрение във фундаментите на пазара. "Съчетанието на недостатъчно информация и политическо бездействие в Китай може да са изиграли ролята на спусък за днешния спад на пазара, но голямата картина е, че наблюдаваме неизбежното спукване на балон на капиталовия пазар", посочва той.

Запазване на оптимизма

Анализаторите от Goldman Sachs също отбелязват, че въпреки ескалиращите през последните дни опасения слабостта в Китай и влиянието й върху пазара на суровини не трябва да се приемат като прекалено негативен сигнал за растежа в глобален план, а заплахата от глобална рецесия е малка.

Според анализаторите от банката ръстът на развитите икономики всъщност би трябвало да бъде облагодетелстван от падащите цени на енергията. В понеделник американският лек петрол падна с 5.5% до 38.24 долара за барел, което е най-ниската стойност от февруари 2009 г. насам на фона на опасенията, че забавянето на глобалната икономика ще свие потреблението. Сортът брент също удари шестгодишно дъно, като цената в понеделник се понижи до 42.80 долара за барел. Във вторник цените отчетоха ръст, но големите въпросителни пред прогнозите за това накъде ще се развият в бъдеще остават – освен търсенето от страна на Китай определящи за по-нататъшния ход на цените ще са и фактори като това до каква степен САЩ могат да разчитат на собствения си добив на шистов газ и на внос извън ОПЕК, какъв ще бъде добивът в ОПЕК, както и сезонният спад в търсенето на петрол от рафинериите, които ще започват годишните си ремонти.

Прогнозите за 2016 г. също остават като цяло по-високи от предвижданията за 2015 г., макар и много анализатори да понижават очакванията си за развитието на глобалната икономика догодина. Антонио Гарсия Паскуал от Barclays например все още смята, че темповете на растеж в развиващите се и в развитите икономики ще се ускорят до края на годината, като ръстът на световния БВП достигне 3.7% през 2016 г. в сравнение с 3.2% за тази година. Главният икономист на Citigroup Вилем Бюитер пък отбелязва, че глобалната икономика "е в крайно деликатен момент", и понижава прогнозите си за 2016 г. за Китай, Япония и други развиващи се пазари в Азия и Латинска Америка, но продължава да очаква подобряване на условията през следващата година.

Без аналог с 1997 г.

Според други икономисти възможностите за сравнения с предишни глобални финансови кризи са слаби. За разлика от 1997 г. например сега азиатските икономики не търсят начини да запазят обречените си валутни бордове, които защитаваха финансирането на компаниите им в чуждестранна валута. Капиталовите пазари също не са толкова отявлено надценени, колкото бяха по време на дотком балона. А финансовите институции не са толкова нестабилни, колкото по време на глобалната криза от 2008 г. "Смятаме, че събитията от последните дни приличат повече на предишни разпродажби, при които впоследствие трендът беше бързо обърнат, отколкото на предишни кризи на развиващите се пазари", посочва Дейвид Рийс, старши пазарен икономист в Capital Economics.  

Някои анализатори смятат пазарните реакции от последните дни трудни за разбиране или обяснение. По думите на главния икономист на Unicredit Ерик Ниелсен инвеститорите страдат от "хипохондрия, като всяка новина се приема за бедствие в ход".

Относителното спокойствие сред икономистите отчасти може да се обясни с ролята на Китай в глобалната икономика, пише FT. Въпреки размера си страната не е смятана за лидер, а както отбелязва Андрю Бригден от Fathom Consulting, "като най-голям нетен износител в глобален мащаб светът е по-важен за Китай, отколкото е Китай за света".

Все пак анализаторите посочват, че икономическите показатели в повечето страни с изключение на Великобритания и Канада като цяло са по-лоши от предвижданията, като редица икономики определено са загубили инерция през годината. "Очакванията ни за ръста на БВП в САЩ за 2015 г. са ревизирани с почти 1 процентен пункт спрямо февруари. Това съвпада със значително забавяне в Китай и отслабваща инерция в еврозоната. Макар и да не прогнозираме нова рецесия, рискът определено се е увеличил", посочва Джаспър Макмейхън от консултантската компания Now-Casting.com.

Barclays прогнозира ускоряване на растежа в развиващите се и в развитите икономики до края на годината.
"Съчетанието на недостатъчно информация и политическо бездействие в Китай може да са изиграли ролята на спусък за спада в последните дни на пазара, но голямата картина е, че наблюдаваме неизбежното спукване на балон на капиталовия пазар."

Марк Уилямс, главен икономист за азиатските пазари в Capital Economics

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  pitashtia2 avatar :-|
  Борис Борисов

  До края на тази година анализаторите ще запеят съвсем друга песен. Дори федералният резерв на САЩ да не вдигне лихвените проценти , доларът ще продължи да поскъпва, а суровините и почти всичко останало да поевтинява . Имаме класически условия за дефлация и това няма да се промени и през следващата и по-следващата година докато глобалната икономика се сгромоляса . Не може да се каже че Китай не е важен за света след като освен износител е и голям пазар не само за суровини. Светът де факто е глобализиран икономически и страните са взаимно свързани . Истинската заплаха не са борсовите сътресения и финансовите кризи , а изоставащите заплати и растящите дългове , растящото неравенство , което достигна критични размери и продължава да расте за сметка на средната класа ,която се разслоява в развитите икономики. Ресурсите за борба с дефлационният натиск са на изчерпване и Голямата депресия чука на вратата , а идиотите се правят на глухи. Откъде и как ще започне не е важно. Същественото е че условията са налице и уроците от предишната преди почти век изобщо не са научени .

 • 2
  jonson avatar :-|
  jonson

  Главната теза на комунистите да искат властта не беше ли, че те могат да управляват стопанството без кризи. Кризите били неотменна част от капитализма, пък ето на те били знаели начин да изградят стопанство, недопускащо подобни неща. Какво стана сега?

 • 3
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#2] от "jonson":

  Кой те излъга, че китайците са комунисти? Де факто икономиката им не е много по-различна - имат си и мнозинство бедни работяги, малка средна класа и шепа супербогати олигарси, близко свързани с властта. Единствената разлика е по-силният държавен контрол, което всъщност е ключът към свръхзабогатяването на малцината.

  Гърмежът на настоящия балон бе очакван, рано или късно. Народните маси бяха оставени на самовнушението, че всеки може да печели от борсите на ценни книжа, дори и с цената на банков заем, инвестиран в ",гореща" компания. Естествено на края става ясно какво значи израза "бедните ДГД". Затова се и наложи централната власт да се намеси и да подпре цените, иначе щеше да има бунтове, които и без това са достатъчно по други поводи.

  Комунизмът е пропагандно излъскана утопия за тълпата, а зад завесата, както знаем, нещата са по-груби.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.