23 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Reuters

Citigroup ще засили търговията си с акции

Американската банка ще фокусира усилията си върху технологично обновление и привличане на хедж фондове за клиенти

2610 прочитания

Reuters

© Reuters


Банката се опитва да се възползва от свиването на дейностите в тази област от страна на конкурентите.

Американската Citigroup възнамерява да засили пренебрегвания си от доста време бизнес в търговията с акции, съобщава Reuters. Стъпката идва като опит на банката да се възползва от свиването на дейностите в тази област от страна на конкурентите й във връзка с новите правила, които имат за цел да намалят рисковете във финансовата система, коментират пред агенцията запознати с плановете на Citi източници.

Наваксване

Липсата на инвестиции в търговията с акции и традиционният й фокус върху облигациите от доста време отреждат на третата по размер на активите банка в САЩ по-ниска позиция в класациите на финансовите институции на Уолстрийт според постъпленията им от търговия с акции. За Citi ще бъде трудно да детронира лидерите в областта като Goldman Sachs Group, Morgan Stanley и JPMorgan Chase & Co, които отдавна доминират сегмента. От финансовата криза насам обаче Citi укрепи бизнеса си и капиталовите си позиции, до голяма степен благодарение на продажбата на неключови активи, и сега се опитва да спечели от отстъпването на конкурентите й, които се адаптират по-бавно към новите правила, изискващи от банките поддържането на по-висок капитал, разказват пред Reuters двама души, които са пряко запознати с плановете на финансовата институция.

Deutsche Bank, Credit Suisse, Barclays и други участници на пазара преструктурират подразделенията си за инвестиционно банкиране, като дейността на звената за т.нар. основна посредническа дейност (prime brokerage), които предоставят заеми и други услуги на хедж фондове, се свива за сметка на по-малко капиталоемките бизнеси като управлението на личните средства (wealth management). Едновременно с това Citi възнамерява да ухажва хедж фондовете по-усърдно като част от плана си за увеличаване на пазарния дял в търговията с акциите, посочват източниците. Стратегията на банката включва още "основен ремонт" на технологията за търгуване на Citi, назначаването на ключови мениджъри, разширяването на изследванията и увеличаването на финансирането на звеното.

Комплексни мерки

Наскоро банката привлече бившия главен изпълнителен директор на борсовия оператор Chi-X Global Джон Лоури, който да оглави подразделението й за електронно изпълнение, както и бившия мениджър от UBS Адам Херман, който да управлява prime brokerage звеното, припомня Reuters. От началото на годината банката е наела и 11 анализатори, които да подпомогнат бизнеса й с инвестиционно-консултантски услуги, като освен това увеличава и общото финансиране на подразделението, съобщават източниците.

Citi, която обслужваше традиционните компании за управление на активи, постепенно обръща все повече внимание на хедж фондовете, които са склонни да търгуват по-активно и могат да донесат на банката повече приходи от такси и комисиони. Особено атрактивни са средните по размер компании, тъй като не разполагат с ресурсите на по-големите си конкуренти и Citi може да им предложи услуги като системи за оценка на риска, кредитен мониторинг и алгоритми за търговия – всички те са част от технологичното обновяване на финансовата институция.

Изграждането на бизнеса с посреднически услуги и разработени по поръчка на клиентите капиталови деривати, което е ключово за привличането на хедж фондове, ще е трудно, тъй като този тип дейности изискват големи капиталови вложения, посочва Гай Мошковски, анализатор от Autonomous Research.

След години на ограничени инвестиции и орязване на дейностите по търговия с акции обаче банката е готова да инвестира стратегически и ще го направи с умерено темпо, посочват източниците на Reuters. По думите им друг начин, по който Citi ще използва капиталите си, е за разширяването на дейността си като институционален маркет мейкър, която включва купуването и продаването на големи пакети акции или деривати от клиентите на банката.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK