Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
18 4 сеп 2015, 14:51, 36900 прочитания

Нашата идея беше OneCoin да стане като Facebook

Основателят на OneCoin Ружа Игнатова пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Профил:

Ружа Игнатова е родена на 30 май 1980 г. в България. На 10-годишна възраст заминава за Германия. Твърди, че е завършила Оксфорд през 2004 г. със специалност право и икономика, а преди това е защитила докторска степен по право в Констанц в периода 1999 - 2002 г. В професионалната си биография акцентира върху петгодишен стаж в консултантската компания McKinsey & Company* и едногодишен престой във фонда CSIF. Основава OneCoin преди година, а през тази става собственик на емблематични сгради в центъра на София - бившия ресторант "Крим", купен за 4.2 млн. евро., и къщата на Моллов - за 5 млн. евро.

Още по темата

Ружа и ударът на прокурорите

По искане на германските разследващи и с обвинения за "пирамидална измама" и "пране на пари" офиси на OneCoin бяха претърсени

26 яну 2018

Специализираната прокуратура е претърсила офисите на OneCoin

Действията срещу "криптовалутата" на Ружа Игнатова са по искане на германските разследващи и част от международна операция. Няма информация за арести

19 яну 2018

Доктор Ружа и германската строгост на надзора

Финансовият регулатор BaFin спря дейността на OneCoin заради предлагане на парични трансфери без лиценз и блокира 29 млн. евро по сметките й

28 апр 2017

Доктор Ружа и мениджърът от Модерно предградие

В пет български компании около криптовалутата OneCoin е назначен нов управител, чието бизнес минало изглежда като на "сламен човек"

9 дек 2016

OneCoin на Ружа Игнатова притесни властите в Лондон (допълнена)

Британският финансов регулатор е поредният, който предупреждава потребителите да са внимателни с криптовалутата

27 сеп 2016

Доктор Ружа и пазаруването на имоти от нищо

Обвиняваната, че е финансова измама, OneCoin и нейната създателка продължават с покупките на имоти, като за година инвестицията вече е над 35 млн. лв.

13 май 2016

САЩ обяви Bitcoin за суровина

Сделките с фючърси и деривати на виртуалната валута попадат под по-строг контрол

22 сеп 2015

Доктор Ружа и правенето на пари от нищо

Чрез комбинацията от криптовалута и мрежови маркетинг OneCoin привлече хиляди клиенти от цял свят и много обвинения, че е измама

4 сеп 2015

Неизбежното бъдеще Bitcoin

Въпрос на време е хората сами да пожелаят криптовалутите, смятат техните привърженици

9 дек 2014

Пирамида ли е Saveway/SCI

Основателите на компанията Станчо Рангелов и Светослав Петров дадоха пресконференция, за да разсеят съмненията, но не отговориха на няколко ключови въпроса

3 апр 2014

Bitcoin получи нов удар по репутацията си

Една от платформите за търговия с виртуалната валута изчезна

25 фев 2014

Технически проблеми удариха цената на Bitcoin

Русия стана поредната държава, излязла с предупреждение против виртуалната валута

10 фев 2014

SCI беше уличена от КЗП в "пирамидални продажби"

Регулаторът е издал заповед за преустановяване на нелоялната търговска практика от дружеството, което вече иска да се казва "Сейвуей България"

5 фев 2014

В началото бе Bitcoin

Интересът към виртуалната валута расте, създавайки лавинообразен ефект, който трудно може да бъде спрян

24 яну 2014

Треска за Bitcoin

Хардуерните производители отчитат огромно търсене на мощни машини за "копаене" на виртуална валута

5 яну 2014

Шест сигнални лампички

Или най-честите заблуди, които би ви поднесла една пирамида

23 ное 2013

Имаме потенциал да минем Facebook

Основателите на Save Company International Станчо Рангелов и Светослав Петров пред "Капитал"

22 ное 2013

Завръщането на пирамидите

Схемите с финансови измами пак са тук, но еволюирали и завоалирани като компании за мрежов маркетинг

22 ное 2013
Какъв е бизнесът на OneCoin в България?


Много е важно от самото начало да се знае следното: OneCoin не е отворена за българския пазар, тъй като една част от операциите ни са тук и аз искам да нямаме конфликт на интересите.

А къде оперирате?

Основните ни пазари са в Азия. Над 50% от нашите клиенти са там.

Какъв е мащабът на бизнеса ви към момента?На нашия уебсайт може да видите колко монети са изкопани. OneCoin има 2.1 млрд. монети, които са предвидени, и до момента сме изкопали 300 милиона. Тоест сме на 15% от монетите, което донякъде може да покаже обема. Цената на монетата в момента е около 2 евро. Когато стартира през септември миналата година, цената й бе 50 цента. Най-важното обаче е ликвидността. Това е и един от основните рискове - като няма кой да купува или продава, цената може да е много висока, но вие да нямате купувачи. Не е като златото, за което има страшно много купувачи.

Ако ви съпоставим с другите криптовалути в пространството, къде сте вие?

Аз бих казала, че ние сме много различна криптовалута от другите на пазара. Има различни начини да се диференцира една валута и единият от тях е програмисткият код. Но нашата валута не се диференцира по това. Една от първите криптовалути сме, които започнаха централизирано. Това значи, че ние правим бранд на валутата, помагаме на хората да я копаят, защото не е никак лесно да се копае. Човек трябва да е много технически грамотен.

Нашата идея беше OneCoin да стане като Facebook. Защото кое беше най-интересното през последните години - iPhone, Google, нещата, които ползват всички. А криптовалутата беше нещо само за елита. Така че сега ние се стремим да я масовизираме. Но за да стигнем дотам, ние трябва да помагаме и трябва да обучаваме.

Ние не продаваме по принцип криптовалута. Каквото ние правим, е да продаваме обучителен пакет. Това значи, че вие може теоретично да си купите някакъв обучителен пакет и ако ви заинтригува вече идеята за криптовалутата, тогава вече може да се включите и да я копаете. Никой не копае насила.

Ако аз проявя интерес, с каква минимална сума трябва да разполагам, за да се включа в One Coin?

Имаме безплатен пакет, с който за ограничен период от време можете да пробвате и да видите дали OneCoin е за вас. След това зависи от вас кой пакет да закупите. Всеки пакет предоставя достъп до определено ниво на OneCoin Academy. Минималната сума за пакет е 130 евро.

След като внеса тези 130 евро, какво следва?

Оттам нататък първо ви съветвам да си отворите видеата, електронните книжки и да прочетете какво точно правите и защо. Работим с университетски професори, още не сме официално стартирали, но те също ни подкрепиха. Пакетът с курсовете е с името One Academy. Като внесете тези 130 евро, на вас ви се полага първо ниво в One Academy. Там има видеа, pdf-и и накрая може да вземете някакъв тест и получавате сертификат. Сертификатът не е одобрен от университет, но ние го даваме, ако вземете наистина изпита.

След като разберете какво е криптовалута, какви са рисковете и какво може да се прави, вие може да се включите в така нареченият mining pool. Това означава, че много хора като вас се включват заедно и копаят монетите. Сега, вие с вашите 130 евро ще изкопаете може би около 50 монети. Но вие трябва да чакате да се съберат достатъчно хора, за да можете да се включите в този пул и когато ви дойде редът, вие получавате вашите около 50 монети. В момента имаме лист на чакащите и отнема около 30 дни. Тоест, ако влезете днес, трябва да изчакате около 30 дни, за да ви се дадат вашите монети. И тогава зависи от вас какво искате да правите с тези монети.

Какви са възможностите за момента? Къде мога да пазарувам с тях?

Най-лесното е да отидете на борсата и да купувате и продавате. Вие сте тогава спекулант, който създава ликвидност. Има и мързеливи спекуланти, инвеститори, които купуват и се събуждат след три-четири години и тогава искат да продават.

Има една много готина история за биткойните - момче от Норвегия пише магистърска работа по темата и купува за 27 долара биткойни, след което забравя за тях. Три години по-късно вижда, че те са станали 887 хиляди. Той си купува на центъра на Осло някакъв безумно хубав апартамент. И това са легенди. Сега, има и лоши истории за биткойн - някой имал сървър с 10 хил. биткойна, сървърът умрял, нямал back up... Или първата офлайн транзакция с биткойн - някой купил две пици с 10 хиляди койна. Тези 10 хил. койна, аз ги бях смятала, бяха 7 млн. долара по едно време.

Ние се стремим да направим така нареченото ютилити на OneCoin. Това означава валутата да се използва. Да кажем, че вие сте на един самотен остров и имате една вилица и една златна монета. Вилицата ви е много по-нужна и затова ще струва повече. И сега въпросът е как криптовалутата може да има някаква полза за хората, защо те да я искат. Не само защото е някаква инвестиция.

Как смятате да постигнете това?

Както казах, ние сме основно в Азия, където пазарът е много различен, например по отношение на паричните трансфери. Ако аз искам да пратя пари в Германия, за три дни са там, няма никакъв проблем. Обаче, ако вие сте в Сингапур и вашата жена живее в Индия, става вече сложно. Криптовалутата може да помогне за това.

Как?

Ние предоставяме на нашите клиенти така наречената One карта, с която можете да внасяте и теглите парите си през банката. Обикновено става въпрос за Master Card или Visa Card.

А от самите Visa Card и Master Card имат ли интерес?

По принцип нямат нищо против, но те самите не предоставят тази услуга.

Как се вписва бизнесът на OneCoin в регулаторните стандарти по света?

Регулациите при нас текат по две направления. Първото е криптовалута - почти няма страна по света, в която криптовалутата да е забранена. Две или три са страните, които са имали много сериозен финансов срив или просто не искат чужди валути. Има централни банки, които предупреждават, че инвестицията в криптовалута е рискова - индийската и унгарската. В което няма съмнение. Факт. Това никога не бих отрекла.

По-сложното е, че преди да влезем във всяка страна, или трябва да вадим лиценз, или да получим някакво правно становище, в което се казва, че бонус планът, който предлагаме, е ефективен и легален. На това се основават съмненията, които са в интернет, пирамида ли е. Ние в момента имаме правно становище в Германия, която е една от най-строгите страни спрямо тези неща, и в него се казва, че сме легални. В момента вадим такова и за Щатите, което очакваме да стане всеки момент. Това е една от най-страшните юрисдикции и щом сме там... Аз самата съм юрист, учила съм в Оксфорд, така че внимавам много. Защото би било глупаво хубава концепция, хубав маркетинг да тръгне по лош начин.

Как противодействате на опитите за пране на пари?

За разлика от bitcoin, която е анонимна валута, при нас, ако имате някакви плащания над 2500 евро, учтиво ви молим да предоставите копие на личната карта. Ние имаме същата политика като PayPal. Доста сме строги, защото не искаме да рискуваме това, което сме направили дотук. Вече имаме 530 хил. клиенти.

А защо залагате на мултилевъл маркетинг?

Аз идвам от корпоративния свят, работила съм в McKinsey. Ако бях започнала да маркетирам OneCoin по начина, който познавам, щях да отида при инвестиционните банки в Лондон, при моите приятели и познати. Но тогава аз няма да постигна тази utility на валутата, която искам. Така че, ако имам възможността, и аз я имам в момента, да ви продам на вас OneCoin за 10 млн. евро или да продам по 100 пакета, веднага бих продала малките пакетчета, защото това има много по-голяма изгода. В момента оперирам в 183 страни. Това е нещо, което традиционният маркетинг нямаше да ми даде.

Казахте, че основната ви разлика с другите криптовалути е, че сте централизирани. Това не е ли риск за клиентите, които не ви познават? Как могат да бъдат сигурни, че утре компанията няма да изчезне?

Да, и това е риск, но аз имам blockchain одит.

Да, но цялата информация е съсредоточена във вашите сървъри. Аз не мога да съм сигурен, че вие с продадените пакети няма да решите в един момент да изчезнете.

Ние имаме одитор, който идва всеки месец тук и одитира компанията и цялата верига. Ние според мен сме първата компания, която прави такъв одит. Риска, че някой може да изчезне, го има винаги. Или ми се доверявате, или не ми се доверявате. По принцип знаете къде съм. Има много компании, които се крият, не се знае кой стои зад тях, с какво се е занимавал преди. Изглежда, че хората ни имат доверие и досега не сме ги разочаровали.

Унгарската централна банка директно споменава компанията ви по име в предупрежденията си.

Нямам никакъв проблем с това. Те не казват, че нарушаваме закона. Те казват, че това е рискова инвестиция, и това ние не отричаме. Криптовалутата има големи шансове, но носи и големи рискове. Ако търсите малък риск и ниска доходност, идете на срочен депозит в банка.

Инвестиционният риск е ясен. Говорим за риска от измама.

Винаги може да се случи.

Вие, като гледате пазара, на него има поне 100 различни криптовалути...

Поне 400 са.

Възможни ли са пирамиди с криптовалути?

Всичко е възможно. Онова, което е най-лесно да се направи, е да пуснете валута, която няма истински blockchain. Това значи, че някой просто печата пари. Идеята на криптовалутата е, че имате краен брой монети и това гарантира, че няма да има инфлация. Най лесното, което вие може да направите, е да кажете, че вашият лимит са 2.1 млрд., и да напечатате 20 млрд. Затова при нас влиза одиторът.

Извън вашата борса обявихте старт само на една друга.

Само показваме валутата. Не търгуваме там. Те са стартъп, още се борят с живота да се реализират. Искаме догодина вече и на други места да тръгнем, но засега не го правим, тъй като имаме изкопани само 15% от монетите.

А каква е собствеността на тази борса?

Това не мога да коментирам.

Тогава как да ви се довери някой, за да търгува вашата валута?

А кой е собственикът на BTC? Същото е. Ако те не желаят да коментират, аз съм последната, която ще коментирам.

От клиповете на вашата компания разбираме, че партньор й е една канадска фондация. На техния сайт обаче присъства информация, че не искат по никакъв начин да бъдат свързвани с вас. Как ще обясните това?

Ние дарихме пари, което те не отричат. Но някой им писа и попита какви са OneCoin, възможно ли е да сме пирамида. Те казаха, че не знаят, не могат да разследват, и решиха да ни върнат парите. За мен лично е жалко.

Какви други проекти има фондацията?

В България също търсим активно проекти в помощ на деца. Гледаме два различни дома за сираци. Имаме един дом за сираци в Китай. Доколкото знам, и един мост във Виетнам, който бе разрушен и децата не можеха да минават по него. Бих искала да имам малко повече време за фондацията, но в момента бизнесът е на първо място. Дарила съм правата от последната ми книга на фондацията. Събирахме пари и на партито по случай рождения ми ден.

В момента основната ви дейност в българското дружество ли е или в гибралтарското?

OneCoin оперира основно в Дубай, в Гибралтар има административен офис. Българската фирма не е OneCoin. С нея има договор за обслужване.

Тоест целите й приходи за миналата година, които според документите в Търговския регистър са около 1.3 млн. лв., както и 5 млн. лв. аванси, идват от OneCoin - Дубай?

Да кажем, да.

А сървърите ви тук ли са базирани или в Дубай?

Имаме сървъри на три места, включително и в България.

Колко души е екипът ви?

Около 50, но се надяваме да стигнем 75 - 80 в края на годината.

Влизате в медийното пространство и със светските си изяви, покупки на сгради в центъра на София. Вече виждаме втора, доста знакова сграда. Ваши лични средства ли влагате в имотите, дивиденти от OneCoin или от предишни проекти?

Това не е нужно да казвам, но в едната къща ще се нанеса аз, а в другата ще е офисът.

Появихте се на корица на Forbes. Това редакционно съдържание ли беше или реклама?

Втора корица на Forbes, за което платихме. И правиха интервю с мен.

* Статията е коригирана с уточнението, че McKinsey е консултанска компания, а не правна кантора.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

2 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/emobility

E-mobility and The Future of Urban Transportation ForumТеми в програмата:
Политики за стимулиране на чист транспорт
Бъдещето на градската мобилност
Дигиталнa трансформация в транспорта и технологични иновации
Каква икономика стои зад новата градска мобилност
Как Мобилността като услуга (MaaS), ще революционизира и промени градовете


Прочетете и това

"София комерс - Заложни къщи" навлиза и в лизинговия бизнес "София комерс - Заложни къщи" навлиза и в лизинговия бизнес

Дружеството планира да предоставя на изплащане луксозни автомобили, внос втора употреба

20 фев 2018, 1022 прочитания

Бързите кредити забавят растежа си 1 Бързите кредити забавят растежа си

Към края на миналата година обемът им се е увеличил с 9.6% спрямо края на 2016 г.

19 фев 2018, 1239 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

За да бъдете успешни, фокусирайте се върху крайната цел, но я разбийте на по-малки, постижими цели

На гости в рубриката "Пет минути със..." е Манди Хиксън, бивш пилот на Кралските военновъздушни сили, а към настоящия момент - лектор и коуч

Стажове, стипендии, конкурси (22-28 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Централните банки свиват валутните си резерви

Тенденцията създава нестабилност на финансовите пазари

Софийски градски съд: завръщане в миналото

Съдийската колегия на новия Висш съдебен съвет ще проведе първия си ключов избор

Ясен Гюзелев, художник: "Опитвам се да живея почтено"

До 1 март галерия "Арте" представя графичните картини на Гюзелев

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кино суматоха

Панорама с филми по творби на Йордан Радичков

Планина от съвети

Как да се подготвим за планина през зимата и какво да правим в случай на инцидент

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Рекордни приходи в туризма през 2017 г. - над 8 млрд. лв.

Емисия

DAILY @7AM // 21.02.2018 Прочетете