Лошите кредити са основен риск за гръцките банки

Политическата несигурност в страната затруднява намирането на решение

   ©  YANNIS BEHRAKIS
   ©  YANNIS BEHRAKIS

Политическата нестабилност и забавянето на икономиката значително са влошили и без това мрачните перспективи пред гръцките банки, пише Reuters. Противопоставянето на правителството на Алексис Ципрас на международните кредитори през първата половина на годината доведе до изтичане на депозити на стойност 40 млрд. евро, което в крайна сметка предизвика налагане на капиталов контрол в края на юни. Дори след отварянето на банките и облекчаване на ограниченията, кредитирането за бизнеса в страната остава затегнато заради нежеланието на финансовите институции да поемат рискове.

Лоши кредити

Най-голямата заплаха за банките в страната обаче не са изтеглените депозити, които са покрити от системата за осигуряване на извънредна ликвидност на Европейската централна банка. Основен проблем не е дори и сривът в цените на акциите им, което някои инвеститори виждат като възможност за покупки. Големият проблем на гръцките банки са лошите кредити, чийто ръст може да доведе до по-голям от очакваното недостиг на капитали, отбелязва агенцията.

Към края на първото тримесечие експозициите на гръцките банки към потенциално лоши заеми надхвърлят 100 млрд. евро, или 40.8% от целия обем на кредитното им портфолио. В опит да решат този потенциален проблем банките се опитаха да продадат част от кредитите си, основно такива към компании, за които има по-висок риск да станат необслужвани. Piraeus Bank беше подготвила сделка за продажба на корпоративните си кредити на инвестиционния фонд KKR, но споразумението пропадна след идването на власт на СИРИЗА.

Възможни решения

Едно от потенциалните решения на проблема е създаването на "лоша банка", към която да бъдат прехвърлени рисковите кредити и по този начин да бъдат изчистени счетоводните баланси на финансовите институции. От една страна, това ще постави повече пари на данъкоплатците под риск, но от друга - това може би е най-добрата опция за Гърция за привличане на чужди инвеститори и възстановяване на кредитирането, отбелязва Reuters.

По информация на агенцията друга възможност, предложена от ръководствата на гръцките банки, е продажба на условно конвертируеми облигации като част от рекапитализацията, договорена в кредитния пакет за страната. Тези облигации могат да бъдат превърнати в акции и да действат като буфер, ако капиталът на банката спадне под определено ниво. Тези книжа са по-рискови от обикновените конвертируеми облигации, поради което и лихвите им са по-високи. "Каква е вероятността в бъдеще да е нужно ново набиране на капитали? Ще бъдат ли банките достатъчно капитализирани, за да поддържат плащанията по такива облигации и същевременно бизнесът им да расте? Неяснотата по тези въпроси прави подобни книжа високорискови", отбелязва Джъстин Кокс, мениджър в Aviva Investors.

Ако след предстоящите предсрочни избори бързо бъде сформирано ново правителство, което се ангажира с условията на новото споразумение с кретиторите, може да се очаква ЕЦБ да започне изкупуване на гръцки ДЦК, което ще стабилизира финансовото състояние на страната. Ако обаче политическата нестабилност се задържи и планираната рекапитализация на банките не бъде финализирана до края на годината, това може да застраши и депозитите в гръцките банки, отбелязва Reuters.

При такъв сценарий може да бъде наложена Директивата на ЕС за възстановяване и оздравяване на банки, която предвижда налагане на загуби за вложители с над 100 хил. евро. "Най-голямата разлика между банковите системи на Гърция и другите европейски държави е политическата и икономическа несигурност, което прави значително по-различен начина на оценяване на активите", коментира Брад Палмър, занимаващ се инвестиции в лоши кредити в Sankaty Advisors.