Новият брой: Да си посееш бъдеще

Евтините пари на ЕЦБ не успяват да стимулират инвестициите

Марио Драги

Евтините пари на ЕЦБ не успяват да стимулират инвестициите

Компаниите свиват капиталовите разходи заради слабия икономически растеж

3339 прочитания

Марио Драги

© Reuters


"Инвестициите са движени в много по-голяма степен от очакванията за растежа, потенциалната печалба и техническите аспекти, отколкото от ниските лихвени нива."

Ралф Томас, финансов директор на Siemens

"Евтините пари не ни карат да инвестираме повече. Ориентираме разходите си според перспективите за растежа, а в Европа те са умерени."

Курт Бок, изпълнителен директор на BASF

Когато по-рано тази година Европейската централна банка (ЕЦБ) започна програмата за количествено облекчаване, една от основните заявени цели беше стимулиране на кредитирането и инвестициите в европейската икономика. Без съживяване на корпоративните разходи регионът е застрашен от изпадане в порочен кръг на нисък икономически растеж и инвестиции.

При последното заседание на ЕЦБ стана ясно, че банката обмисля подсилване на програмата заради разочароващото икономическо възстановяване, рисковете за което се увеличават на фона на нестабилността на световните пазари. Засега обаче няма доказателства, че агресивните мерки на ЕЦБ имат какъвто и да било ефект върху корпоративните инвестиции, отбелязва Financial Times.

Без ефект

Наскоро Siemens откри нов завод за турбини в Германия, но според финансовия директор на компанията Ралф Томас решението за инвестицията не се дължи на политиката на ЕЦБ. "Инвестициите са движени в много по-голяма степен от очакванията за растежа, потенциалната печалба и техническите аспекти, отколкото от ниските лихвени нива", изтъква той.

Печатането на пари е понижило цената на кредитите за бизнеса, но ЕЦБ все още не е успяла да създаде атмосфера, в която доверието и достъпът до капитал са достатъчно високи, за да стимулират ръст на инвестициите. "Евтините пари не ни карат да инвестираме повече. Ориентираме разходите си според перспективите за растежа, а в Европа те са умерени", коментира Курт Бок, изпълнителен директор на BASF. Въпреки тези настроения президентът на ЕЦБ Марио Драги настоява, че политиката му е ефективна и вече може да се види подобряване на кредитните условия в страни като Испания, Италия и Франция.

Според прогнозата на Standard & Poor’s в световен мащаб капиталовите инвестиции ще се свият с 10% през тази година заради спадащите цени на суровините. Корпоративните инвестиции в Европа се сринаха след кризата от 2008 г. След кратък ръст през 2010-2011 г. през последните години те като цяло стагнират в най-големите икономики в региона Германия и Франция въпреки слабото евро и стабилните корпоративни печалби. Компаниите предпочитат да трупат парични резерви, които са нараснали до 1.1 трлн. евро – с 40% повече от 2008 г.

Цена на капитала

Не е окуражаващ и опитът на САЩ, където количественото облекчаване започна много по-рано. Там печатането на пари оскъпи акциите на компаниите, но те използват евтиния дълг повече за обратни изкупувания, дивиденти и придобивания, отколкото за разрастване на бизнеса чрез нови инвестиции. Ниските лихви и евтината ликвидност в Европа, САЩ и Япония на теория трябва да стимулират инвестициите, но на практика това не се случва.

Една от причините е, че при одобрението на нови проекти бордовете оценяват средно претеглената цена на капитала (WACC), която освен лихвените плащания включва и възвращаемостта на капитала, изисквана от акционерите. Исканият от инвеститорите рисков премиум се повишава през последните години, което частично компенсира спадащата цена на дълга. Тъй като публичните компании се финансират повече с акции, отколкото с дълг, реално цената за набиране на капитал не е спаднала значително.

"Инвестициите са движени в много по-голяма степен от очакванията за растежа, потенциалната печалба и техническите аспекти, отколкото от ниските лихвени нива."

Ралф Томас, финансов директор на Siemens


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  yotata avatar :-|
  йотата

  Душки, не притиснявайте са.
  Дойдоха и гладни и млади хора. Бежанци. Със семействата си, а не само арбайтерите им.
  И трябва да се интегрират, ако баба Европа не иска анклави на нейната територия.
  Сега ще тръгнат всичките финансови потоци, и при по-високи лихви на ЕЦБ даже; нема са пуашите, ще си изкарате бонусите.
  И като едно чудо ще се появи и Европа и Съюз, па даже и ценности.

  А ние колко имаме да интегрираме, и колко много сме постигнали в това евроугодно, пардон - Богоугодно дело... Мале, мале.
  И после се чудим що Господ не е вече българин. Ми щот вече не сме Божи народ, ето защо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал