Българската борса достигна двегодишно дъно

SOFIX e загубил 15% от началото на годината и перспективата до края й е все така негативна

Оборотът е спаднал повече от два пъти спрямо преди година.

Българската фондова борса (БФБ) продължава с негативното си представяне от началото на годината. Изминалият месец септември стана вторият пореден, в който основният борсов измерител на БФБ SOFIX спадна. Бенчмаркът изгуби 3.7% и понижението му през третото тримесечие достигна 8.9%, което го изпрати на двугодишно дъно (виж графиката). От началото на годината пък индексът спада с 15%. Настоящият песимизъм на пазара обаче не кореспондира с това, което наблюдавахме в края на 2014 г. SOFIX приключи миналата година с покачване от 6.2%. Това накара анкетираните тогава пазарни участници в редовното допитване на "Капитал" да прогнозират ръст от 10% през тази година. Освен че е на 2-годинишно дъно, SOFIX е и много далеч от нивата преди кризата, когато гонеше 2000 пункта.

Какво видяхме досега

"Видяхме няколко нелоши месеца на българската борса в началото на годината. До март пазарът беше в сравнително стабилно състояние. След това обаче нещо се пречупи", посочи пред "Капитал Daily" портфолио мениджърът в управляващото дружество "Юг маркет фонд мениджмънт" Гено Тонев. По думите му след първото тримесечие едната половина от пазара е започнала да поема бавно надолу, докато останалата е продължила да се радва на силен интерес и доста високи цени при някои акции. "След това обаче тежестта на липсата на ликвидност на нашата борса си каза своето и всички позиции поеха дружно надолу", коментира Тонев.

Разбивката по компании показва ясно негативната тенденция на капиталовия пазар в страната. От 15-те дружества в състава на SOFIX едва две излизат на плюс от началото на 2015 г. - "Холдинг Варна" и "Неохим" (виж таблицата). Най-значително отстъпление пък се наблюдава при най-голямата компания по пазарна капитализация "Софарма". Доказателства за отслабващия интерес към българската борса са оборотът и общият брой сделки на пазара. От началото на 2015 г. обемът на търговията с акциите на всички публични компании на БФБ - София, е 220.8 млн. лв., а броят сделки - 47 117. Година по-рано цифрите бяха повече от два пъти по-високи. Оборотът за деветмесечието през 2014 г. беше 509.6 млн. лв., а сделките - 99 189.

Перспективите

"Не виждам причина или повод за по-добър край на годината за БФБ. Твърде възможно е да видим дори по-ниски нива на индексите в последното тримесечие. Вероятно ще станем свидетели и на изкупуване на няколко позиции през декември, което е традиционно за нашия пазар. Като цяло не очаквам разширяване на това понижение от началото на годината в размер на 15-16%, което имаме в момента", отбеляза портфолио мениджърът в "Юг маркет фонд мениджмънт".

Макар и нагласите на пазара да са силно негативни от началото на годината, инвеститорите на БФБ вече очакват с интерес развитието на ситуацията с първичното публично предлагане (IPO) на "Сирма груп". Eдна от най-големите софтуерни компании в страната даде ход на предлагането през септември, като до средата на октомври ще се опита да набере 26.4 млн. лв. с помощта на посредника "Елана трейдинг". IPO-то е интересно и важно, тъй като е първото на БФБ от 2013 г. и едва четвъртото от 2008 г. насам. Дебютът на IT холдинга ще е тест за интереса и активността на фондовия пазар. Не липсват обаче и рискове, като най-големият от тях е тенденцията на спад на световните борси от средата на годината насам.

"IPO-та са хубаво нещо, което показва желание на компаниите да се възползват от възможностите, които предлага публичният пазар. Чуждите инвеститори на БФБ обаче се броят на пръстите на двете ръце и са сравнително пасивни от доста време насам. Едно IPO като това на "Сирма" едва ли ще може да даде какъвто и да било сигнал на външните пазарни участници", посочи Тонев. По думите му от гледна точка на местните пазарни участници предлагането на акции на "Сирма" вероятно ще бъде възприето оптимистично, ако събере минималния капитал, заложен в проспекта за успех (9.6 млн. лв. - бел. авт.). "Ако "Сирма" успее с IPO-то си, това би могло да има известно позитивно отражение върху борсата като цяло. Едва ли обаче можем да очакваме само заради това чужди капитали да се втурнат към България", отбеляза експертът.