Как да намалим разноските по заема
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как да намалим разноските по заема

Как да намалим разноските по заема

С понижението на лихвите по банковите кредити има условия за рефинасиране и предоговаряния

Гергана Михайлова
6556 прочитания

© Дневник


И при физическите лица, и при корпоративните клиенти проблеми се появяват, когато трябва да се рефинансират кредити с обезпечения, защото тогава изникват допълнителни разходи по учредяването на нови.

Рязкото понижение на лихвите по кредитите, което се наблюдава през тази година и достига до ниво от около 2% за премиум клиенти по сведения на банкови мениджъри, създава стимули за бизнеса, който е естествен потребител на заемен ресурс, да предоговори или рефинансира кредитите си. Активността в това направление е висока, свидетелстват и от двете страни. И макар да има множество варианти за облекчаване на бремето на лихвените разходи, не всички, опитващи да го постигнат, успяват. Сред причините за това са системните проблеми в банковия сектор, натрупалите се негативи във фирмените кредитни досиета и не на последно място - в сложните процедури, през които понякога трябва да се премине.

Да действам или не

"Рефинансирането е добър вариант в момента, но е отделен въпросът дали всеки може да си го позволи", коментира собственикът на завода за хартия "Свилоза" Красимир Дачев. По думите му, ако не си доволен от лихвата, която плащаш по кредита си в една банка, не е толкова лесно да намериш друга, която не е работила с теб и не познава историята ти. "Много често банката не позволява рефинансиране, особено ако то е от друга банка и тласка нещата към предоговаряне", разказва Дачев.

Според него друг движещ фактор за активното рефинасиране на заеми в момента е фактът, че банките са осъзнали недостатъците на това да бързат да обявят в несъстоятелност длъжника си. "Те виждат, че тръгнат ли по този път, за тях самите започват да текат разходи, трябва да назначават синдици, охрана... а в крайна сметка никой не гледа нещата по-добре от собственика на проекта. Така че се правят всякакви изключения, за да не се стига дотам", е мнението на бизнесмена.

Според него в момента има огромен интерес от страна на банките, включително от международни финансови институции, да предоставят евтини кредити за бизнеса, но местните предприемачи предпочитат локалните банки, тъй като допълнителният разход за консултанти и обслужване на такива заеми излизат около 1- 2% от цената на финансирането.

"В момента българските банки имат предостатъчна ликвидност, висок капитал и са отворени към нуждите на своите клиенти. За жизнеспособни фирми с добри финансови резултати не е по-трудно да получат банково кредитиране, отколкото през кредитния бум на 2006 - 2008 г.", свидетелства и Теодор Маринов, генерален директор "Корпоративно банкиране" в ОББ. Неговите наблюдения са, че проблеми с финансирането имат преди всичко кредитополучателите, които са с влошени финансови резултати, свръхзадлъжнели или имат влошена кредитна история – обикновено при клиентите има комбинацията от тези три фактора, които са и взаимосвързани.

"Реалният проблем на икономиката е относително високият дял на тези кредитополучатели и това е резултат от фазата на икономическия цикъл, в който се намира страна ни в момента. За сравнение - през 2006 г. проблемите от предходната криза бяха отдавна забравени, преобладаващата част от икономическите субекти имаха по-ниска задлъжнялост и като цяло значително по-добри финансови резултати – по тази причина и делът на фирми със затруднения при получаването на финансиране беше значително по-нисък", анализира Маринов.

Според него, ако има някаква по-съществена разлика в нагласата на банките в сравнение с тогава, то тя е основно в липсата на апетит за така наречения collateral lending (кредитиране на базата единствено на достатъчно обезпечение независимо от състоянието на длъжника). Причините за това са многобройни, като се започне с негативните резултати на подобен подход при последната криза в световен план и се премине към множеството специфични за България проблеми, свързани с реализацията на обезпеченията и тяхната ниска ликвидност. Като цяло в момента се отпускат кредити с ясен източник на погасяване, свързан с основната дейност на кредитополучателите, като обезпеченията са по-скоро комфортен фактор в случай на непредвидени икономически затруднения.

Как става

И ако банките са отворени да предложат на клиентите си варианти за облекчаване на дълговото бреме, то инициативата за това е изцяло в ръцете на бизнеса и положителният резултат от усилието е функция на способностите на мениджърите и собствениците на бизнесите. В този процес банките имат по-скоро спомагаща и консултираща роля.

Най-честите стъпки, които се предприемат, по наблюдения на специалистите са продажба на активи, които не са свързани с основната дейност на предприятието, действия по намаляване на разходите (респективно подобряване на ефективността) при основната дейност и промяна в стратегията в съответствие с променената пазарна и икономическа конюнктура. "Фактът е, че през последните 10 години бизнесът продължи да се променя до степен, в която глобализацията, интернет и промените в поведението на потребителите определят изцяло нова реалност, в която повечето стари бизнес модели не работят. Една от основните стъпки за преодоляване на проблемите на бизнесите е в разбирането на факта, че икономическата среда отдавна е различна и затрудненията им вече не са резултат от отминалата криза, а от безвъзвратно променените пазари", обяснява Теодор Маринов от ОББ.

Обединяването на задължения с цел по-ефективното им обслужване също е възможност, но тя не се ползва толкова от бизнеса, колкото от индивидуалните клиенти физически лица. Причината е, че в практиката си почти всички бизнес клиенти извън най-малките предприятия работят с повече от една банка и ползват комбинация от оборотно и инвестиционно кредитиране. В този смисъл за тях консолидация на всички задължения в един срочен кредит няма особен икономически или финансов смисъл. Освен това бизнесът работи със счетоводство, което разполага с капацитет да следи как се обслужват задължения с далеч по-сложни характеристики от тези на банковите кредити. "Отделно от това няма икономическа или финансова причина лихвата и разходите по един консолидиран кредит да са съществено по-ниски от тези по нормалния портфейл от кредити на бизнес клиентите, освен ако няма съществено подобрение в обезпечението", коментира Тодор Маринов от ОББ.

Според него от чисто практическа гледна точка има логика за организиране на синдикирани (клубни) кредити, обединяващи задълженията на кредитополучатели, които са жизнеспособни, но имат известни затруднения, като ползата в такива случаи е във въвеждането на равнопоставеност (т.нар. pari-pasu) между обезпечеността и погасителните планове на всички банки. В този случай всички банки имат кредити, които са с идентично обезпечение и погасителен план, а клиентът може да се фокусира върху едно-единствено договаряне на общи условия с всички кредитори. От практическа гледна точка подобно усилие има смисъл при съществени по размер задължения към повече от две банки.

Обединяването на задължения обаче е работещо при физическите лица. Тази схема помага за намаляване на месечните вноски по задължения, които обикновено са от различен характер - не само кредити, но и лизинги, стокови кредити, обяснява Наталия Лакова, старши мениджър "Кредитни продукти" на SG Експресбанк. За да се достигне до работещо решение за клиента, се минава през процес на преценка кое може да се обедини и кое не в един нов продукт. Цената на това не е по-различна от тази при отпускането на един обикновен  кредит, въпреки че усилията на банковите експерти са по-големи, добавя Лакова.

Анна Маджурова Даври от ОББ е още по-конкретна. "С обединен кредит от нашата банка например вноската по всички задължения може да се оптимизира с до 30%, особено когато се касае за рефинансиране на задължения към компаниите, предлагащи "бързи кредити". Според нея в последните месеци се наблюдава засилен интерес от страна на клиентите към продукти за обединяване и преструктуриране на задължения. "Това се дължи в голяма степен на високия процент кредитна задлъжнялост на средностатистическото домакинство и естествената потребност от намаляване на разходите за лихви, а не на последно място и от удобството да погасяват едно задължение в една кредитна институция", смята Анна Маджурова Даври.

Допълнителни разходи

И при физическите лица, и при корпоративните клиенти проблеми се появяват, когато трябва да се рефинансират кредити с обезпечения, защото тогава изникват допълнителни разходи по учредяването на нови. Според експерти от банковия сектор подобни разноски не би следвало да надхвърлят 0.5% от размера на обезпечаваното задължение. Допълнително би могло да има разходи за такси и комисиони по отпускането на новото финансиране или предоговарянето, които до голяма степен зависят от практиката на конкретните банки, но обикновено не се различават съществено от тези при отпускането на стандартни нови кредити. Това е и една от основните причини за съвета на експертите първо да се потърси подобрение на условията от банката, отпуснала кредита, и едва тогава, когато клиентът не е удовлетворен от отговора, да потърси алтернативни предложения, да разгледа какво предлагат другите на пазара.

И при физическите лица, и при корпоративните клиенти проблеми се появяват, когато трябва да се рефинансират кредити с обезпечения, защото тогава изникват допълнителни разходи по учредяването на нови.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK