"Пощенска" купува бизнеса на Алфа банк до дни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Пощенска" купува бизнеса на Алфа банк до дни

След обединението Пощенска банка ще има над 200 офиса в цялата страна. Вероятно част, където дублирането е пълно, може да бъдат затворени

"Пощенска" купува бизнеса на Алфа банк до дни

След сделката Юробанк България ще има 6.5 млрд. лв. активи, което към края на септември значи пета по големина финансова институция

Гергана Михайлова
17737 прочитания

След обединението Пощенска банка ще има над 200 офиса в цялата страна. Вероятно част, където дублирането е пълно, може да бъдат затворени

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Клиентите на гръцкия клон на "Алфа" ще бъдат прехвърлени към банката купувач.

Сделката за покупката на клона на Алфа банк в България от Пощенска банка ще приключи до дни. През октомври банковият регулатор издаде нужното одобрение, а още през септември Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заключи, че вливането й в Пощенска банка няма да навреди на сектора. "В момента тече процесът по финализиране на сделката и в следващите дни Юробанк България (Пощенска банка) и Alpha Bank ще разпространят официално съвместно прессъобщение по темата", потвърдиха пред "Капитал" от Пощенска банка.

Сега Пощенска банка е шеста по активи, а след сливането би станала пета, ако се гледат резултатите към деветмесечието. Обединението дойде по линия на преструктуриране на бизнеса на гръцките банки, като се очаква по тази линия да има и други подобни сделки за регионалните им поделения. След приключването на сливането в България ще останат три банки с гръцки майки - "Пощенска", ОББ и "Пиреос".

Първата сделка за местния пазар

Одобрените през миналата година от Европейската комисия (ЕК) планове за преструктуриране на четирите системно важни банки в Гърция, всяко от които има поделение в България, в най-общи линии предвиждат раздяла с нестратегически активи и фокусиране върху основните им пазари. Това е причината да се очакват продажби на дъщерните им дружества на Балканите, което се посреща с интерес, особено от страна на западноевропейски групи, търсещи разрастване на бизнеса си в региона.

Продажбата на клона на Алфа банк в България на Пощенска банка е първата такава сделка за местния пазар, като официално цената не се съобщава, но според гръцките медии и Reuters покупката е за 1 евро. Споразумението между страните е от 17 юли, а оттогава досега планът за придобиване получи разрешения от Комисията за защита на конкуренцията и от банковия регулатор. "На този етап е дадено предварително одобрение, което съответства на достигнатата до момента подготовка на сделката. Допълнителни условия не са поставяни, тъй като представената пред Българската народна банка структура на сделката удовлетворява регулаторните изисквания", казаха от БНБ в отговор на отправени въпроси.

Според плана, огласен през лятото, към Пощенска банка ще бъдат прехвърлени всички банкови дейности на клона на Алфа банк, които към датата на обявяване на сделката бяха на обща стойност 500 млн. лв., както и кредити за повече от 800 млн. лв. Така новата структура има възможност да увеличи пазарния си дял в някои сегменти на банковия бизнес, както и да удържи и подобри позицията на купувача в подреждането по активи. Това е и обявената причина за интереса към обединението от страна на Пощенска банка, която в края на третото тримесечие беше изместена от петата позиция от Райфайзенбанк. Но след сделката може да се върне в петорката.

Нова официална информация липсва. Но според банкови източници малка част от кредитния портфейл на гръцки бизнесмени в България е преместен в дъщерно на Алфа банк дружество, а има и ангажимент до една година наличен депозит или друг подобен инструмент на Alpha да бъде върнат на продавача.

Положителните последствия за придобиващата банка бяха отчетени и в анализа на КЗК за очакваните ефекти от сделката. На първо място, тя няма да промени съществено пазара и да доведе до издигането на бариери за нови играчи. Пазарната позиция на Юробанк България (Пощенска банка) ще се запази същата, каквато е била преди сделката, както по отношение на депозитите от граждани и домакинства, така и в сегмента на жилищните ипотечни кредити за физически лица. Единствено при потребителските кредити новата група ще се премести от четвърта на втора позиция, изпреварвайки ОББ и Райфайзенбанк, пише в анализа. При банкирането на едро комисията очаква Юробанк България да заеме по-предна позиция, като ще заема трето място с пазарен дял от 9.2% при корпоративните кредити и пето място при корпоративните депозити с 6.1%. Според КЗК концентрацията ще позволи на купувача да реализира синергии чрез опитимизиране на неговите банкови клонове, намаляване на общите административни разходи, увеличаване на портфейла от съществуващи клиенти чрез усъвършенствани продукти.

Какво може да последва

По последни данни от финансовите отчети на двете институции към края на септември Пощенска банка има активи за 5.5 млрд. лв., а Алфа банк - за 1 млрд. лв. (виж таблицата). Прави впечатление, че през третото тримесечие клонът отчита намаление на активите си с 4.8%, което е резултат от свиване на кредитното портфолио с малко над 46 млн. лв. от юли до септември. Оттегляне има и на депозанти, което може да е обяснимо с новината за предстоящата концентрация, чието изпълнение се проточи във времето. По-значително свиване на активите банката отчете през първото полугодие при затваряне на репо сделка за около 2 млрд. лв. с банката майка в Гърция.

На последните стрес тестове там, резултатите от които бяха оповестени в края на миналата седмица, стана ясно, че Alpha Bank трябва да набере 2.7 млрд. евро, за да остане платежоспособна при по-сериозна криза, а Eurobank следва да осигури допълнителни 2.2 млрд. евро капитал. Все още не е ясно какви са плановете на акционерите в  Юробанк България по отношение на банковия му бизнес в региона и по-конкретно в България. В разговори по темата експерти от пазара не изключват възможността след поглъщането на клона на Алфа банк "Пощенска" на свой ред да стане обект на продажба. От това не са застраховани и другите две български банки с гръцки собственици - Обединена българска банка (ОББ) и Пиреос банк, а за купувачи най-често са сочени западноевропейските банки с дружества в страната.

 
S&P свали рейтинга на гръцката Eurobank

Standard & Poor's понижи дългосрочния рейтинг на гръцката Eurobank Ergasis от Selective Default (SD) на Default (D), или фалит, което е и най-ниското равнище по скалата на агенцията. Намалени до тази степен са и рейтингите по издадените от банката емисии дълг за включване в капитала, като становището на S&P е, че Eurobank е във фалит по всичките отразени в баланса й задължения.  

Решението на агенцията е продиктувано от задвижената в сряда от Eurobank процедура по замяна на този тип облигации в акции, при което държателите им ще получат по-малка стойност от онова, което се е ангажирала да им плати банката при пласирането им. Различните типове облигации ще се изкупуват с дисконт от номинала, достигащ в някои случаи до 50%. Инструментите, които подлежат на конвертиране, са на обща стойност от 877.5 млн. евро, като процедурата ще се извърши на две фази, обясняват от S&P. В първата на притежателите на облигации ще бъде даден срок до 11 ноември да приемат предложението за замяна на книжата с кеш, който да бъде депозиран по специално разкрити за целта сметки. Във втората фаза, която най-вероятно ще започне на 22 ноември, инвеститорите, приели предложението, ще получат акции, емитирани от банката.

За опасност от конвертирането на емитираните от гръцките банки облигации в акции предупреди инвеститорите в началото на седмицата и другата голяма рейтингова агенция Moody's, която засега не е променила оценката си за банката. Eurobank Ergasis e третата по големина кредитна институция в Гърция, за която резултатът от последните стрес тестове показа необходимост от набирането на 2.1 млрд. евро капитал, който да гарантира стабилността й при изостряне на кризата. Очаква се планът за осигуряването на средствата да бъде одобрен на извънредно общо събрание на акционерите на 16 ноември.

Конвертирането на облигации в акции е схема, която би спомогнала за избягване на необходимостта от държавна помощ за капитализирането на банките. Друга възможност за набавянето на ресурс са продажбите на поделения зад граница, към което пристъпи National Bank of Greece. В началото на седмицата тя обяви, че се разделя с турската си дъщерна компания Finansbank.
Клиентите на гръцкия клон на "Алфа" ще бъдат прехвърлени към банката купувач.

Сделката за покупката на клона на Алфа банк в България от Пощенска банка ще приключи до дни. През октомври банковият регулатор издаде нужното одобрение, а още през септември Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заключи, че вливането й в Пощенска банка няма да навреди на сектора. "В момента тече процесът по финализиране на сделката и в следващите дни Юробанк България (Пощенска банка) и Alpha Bank ще разпространят официално съвместно прессъобщение по темата", потвърдиха пред "Капитал" от Пощенска банка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 2
    magistrat avatar :-|
    magistrat

    Това означава, че това са две чисто гръцки банки.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK