Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
6 16 ное 2015, 17:49, 23952 прочитания

Новите синдици в КТБ: С малко опит и спорен контакт

Водещият синдик на КТБ бе отстранен след слаби резултати. Троянската счетоводителка Кристи Маринова е представлявала фирми на ловешкия адвокат Момчил Мондешки

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Първи 534 млн. лв. потеглят към кредиторите на КТБ

Над половината от сумата е била налична при отнемането на лиценза на банката, а не е резултат от работата на синдиците

26 фев 2017

Синдиците на КТБ публикуваха списъка с цесиите и прихващанията

Стотици граждани и фирми са опитали да спасят парите си в банката и да платят евтино кредита си

6 яну 2016

Слабата ликвидност накарала финансовото министерство да пусне тайно още дълг

Купувач на емисията от 50 млн. евро е американската Wellington по неофициална информация на "Капитал"

6 дек 2015

Фалитът на КТБ ще се забави още

Оспорен е целият списък с приетите вземания, дори това на Фонда за гарантиране на влоговете от 3.7 млрд. лв.

25 ное 2015

НАП и службите ще имат бърз достъп до банкови сметки на фирми и граждани

БНБ ще поддържа регистър със сметки, без обаче да дава информация за наличностите

22 ное 2015

Мнения Daily - "Яневагейт" 5: Искаха ми целия регистър на СРС за 6 месеца

И още: Баба ти на село - враг №1 на НАП; Вместо актуализация министър Горанов можеше да си поиска парите от ПИБ; Несъстоялите се обществени медии

19 ное 2015

Мнения Daily - Ще има ли "ялтенска" сделка с Путин срещу "Ислямска държава"

И още: Под потулващия чадър за аферата КТБ; Ако изчистим съдебната система, тя ще започне да чисти всичко останало

16 ное 2015

Замесените в източването на КТБ засега остават в тайна

Договорът между синдиците и международната компания за разследване AlixPartners има клауза за конфиденциалност

8 ное 2015

Единият синдик на КТБ може да бъде сменен

Бойко Борисов даде индикации, че не е доволен от резултатите на тандема, но не каза кой от участниците в него ще си иде

23 авг 2015

Първият търг на синдиците на КТБ: бързо и непрозрачно

Управляващите фалиралата банка търсят купувач на 15% от веригата "Техномаркет" за 12 дни и то през ваканциония август

3 авг 2015

TV7 моли Борисов за нова отсрочка за дълговете към КТБ

Ръководството предлага да се издължи до края на месеца, синдиците на КТБ са отказали

6 май 2015

Лазар Илиев и Росен Ангелчев са назначени за синдици на КТБ (обновена)

Фондът за гарантиране на влоговете избра от списъка на БНБ бивш кадър на ЦКБ и ПИБ и бивш сътрудник на държавна сигурност, работил за Първа частна банка

25 мар 2015
Над 5 млрд. лв. кредити имат да събират тримата синдици.
Ново трио ще е отговорно за събирането на милиардите от КТБ. В петък във фалиралата банка са били назначени двама нови синдици - варненският адвокат Ангел Донов и счетоводителката от Троян Кристи Маринова. Отстранена е водещата досега фигура Росен Ангелчев. В банката остава Лазар Илиев.

Проблемът с новите назначения е, че и двете попълнения не изглежда да имат необходимия опит, за да успеят да разплетат и съберат имущество от най-голямата фалирала банка в българската история. А за Маринова има информация за контакти със съмнителен адвокат брокер. Така, ако досега имаше съмнения, че синдиците на КТБ действат селективно и не атакуват всички лоши длъжници равномерно, сега рисковете се увеличават.

Фондът за гарантиране на влоговете, който предлага и контролира синдиците, не е мотивирал официално защо се е спрял точно на тези две имена от наличните над 30.

Призната грешка, последвана от странни назначения

Официално причината за отстраняването на Росен Ангелчев (виж карето) от КТБ е подадената от него молба за оттегляне по лични причини, но публична тайна е, че имаше недоволство по отношение на качеството на работата му. Забележките са най-вече по отношение на прихващанията след цесии за повече от 800 млн. лв., които се очакваше да бъдат развалени през съда, но активност по тази линия така и не последва. Има и съмнения в проявявана селективност при преследването на длъжници на банката, като срещу някои не са предприемани адекватни действия. Разочароващ е и напредъкът в събирането на вземания на банката, като според отчетите им от април до септември са върнати около 42.6 млн. лв. В същото време близо 8 хил. институции, фирми и граждани имат да получават повече от 5 млрд. лв. от КТБ, като само Фондът за гарантиране на влоговете в банките е ощетен с 3.7 млрд. лв.Противоречиви изглеждат обаче и новите двама синдици, които идват на мястото на Росен Ангелчев в КТБ. Те са добавени в списъка на БНБ с лицата, имащи право да са синдици по банкова несъстоятелност, през октомври. Тогава бе направена актуализация, при която базата от правоимащи се увеличи от 25 души на 32-ма, без да стане ясно на какви принципи е бил направен подборът от новите седем лица. Оскъдните биографии на варненския адвокат Ангел Донов и счетоводителката от Троян Кристи Маринова не дават надежда за качествен напредък в събиране на вземанията на КТБ.

Счетоводител със съмнителен контакт
Кристи Маринова, синдик на КТБ от 13.11.2015 г.

Фотограф: Фонд за гарантиране на влоговете в банките

Кристи Маринова е икономист от Троян. Тя е управляващ съдружник в местна счетоводна къща, която обслужва банки и компании, работещи в областта на финансите, производството, търговията и услугите, се казва в официално разпространеното от фонда съобщение. Като главен счетоводител Кристи Маринова е участвала в производства по несъстоятелност и ликвидация на търговски дружества, включително публични предприятия, пише още в биографията на назначената за синдик на КТБ. Имена на дружества и банки отсъстват от официалната справка. В Google излиза само едно голямо троянско предприятие с главен счетоводител Маринова - "Машстрой", което обаче от години е в ликвидация.

Според източник на "Капитал" Кристи Маринова е близка до ловешкия адвокат Момчил Мондешки, който е припознаван като "вратата" към Търговското отделение на СГС. Маринова е представлявала пред Търговския регистър фирмите "Монд Металс", "Солид-85", "Пропърти груп 74", "Агротекнолъджи", които са собственост на брата на Мондешки - 30-годишния Mладен.

Името на Мондешки придоби популярност в началото на годината покрай сътресенията в Софийския градски съд. Мондешки, който е осъждан за документни престъпления, е бил забелязван многократно от съдии в кабинета на председателката на съда Владимира Янева. В доклада от извършената от ВСС проверка в съда се обръща внимание: "От данните, които се събраха в хода на проверката, фактите, които съдиите по време на изслушването съобщиха, делата, които е разглеждала Ченалова, в частност делото "Белведере" и несъстоятелността на БДЖ, както и проверката на личните дела на лицето Момчил Мондешки, навеждат на извода, че както Ченалова, така и служителите от администрацията на съда, в частност Катя Гърнева, са имали близък контакт с адвокат Момчил Мондешки. За лицето Момчил Мондешки, за който се събраха данни, че свободно е контактувал както със съдии, така и със служители от съда, ще стане реч по-надолу в доклада, но очевидно тази личност има отношение към нарушенията, извършени от Румяна Ченалова в качеството й на съдия по конкретни търговски дела."
Ангел Донов, синдик на КТБ от 13.11.2015 г.

Фотограф: Фонд за гарантиране на влоговете в банките

Ангел Донов е член на Варненската адвокатска колегия, като от 1998 г. е адвокат на свободна практика. Като пълномощник на банки участва в множество производства по несъстоятелност на търговски дружества и в други искови и изпълнителни производства, защитавайки интересите на банките в качеството им на кредитор, пише в биографията му. Там се посочва още, че като адвокат Донов работи като правен консултант на български и чуждестранни холдингови и други корпоративни клиенти от строителната и химическата индустрия и туристическия сектор, като е бил и техен процесуален представител по дела с предмет производства по несъстоятелност и търговски взаимоотношения с техни контрагенти. В интернет страницата на консултантската "Донев одит къмпани" той е представен като част от екипа. През 2005 г. е бил предлаган за ръководството на "Търговски дом" - Варна, от името на "Феста холдинг" на Петя Славова.
 
Очаквана рокада

Росен Ангелчев и Лазар Илиев влязоха в КТБ като временни синдици през март, за да попречат на "разграбването" на останалото от банката, както го определяха премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. Дуетът замени квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев, чиито правомощия не бяха достатъчни за съдебно атакуване на сделки, увреждащи кредиторите на КТБ. След откриването на производство по несъстоятелност през април Ангелчев и Илиев бяха преназначени за постоянни синдици, а с актуализация на Закона за банкова несъстоятелност правомощията им бяха значително увеличени, особено по линия на развалянето на прихващания и атакуване на други сделки с имущество, финансирано от КТБ. За половин година обаче двамата не проявиха активност във воденето на съдебни дела, с което не оправдаха очакванията.

През август в интервю премиерът Бойко Борисов каза, че единият от двамата синдици ще бъде сменен, но не конкретизира кой и поради каква причина. "Правя абсолютно всичко възможно през Фонда за гарантиране и Министерството на финансите... даже сега единия синдик ще го сменят, доколкото знам, нека не му давам квалификация, има кой да му я даде... правим абсолютно всичко, за да развалим всички цесии, да приберем парите, които са били по един или друг начин прехвърлени навън", бяха думите на Борисов. Още тогава източници на "Капитал" коментираха, че най-вероятно отстраненият ще е Росен Ангелчев, който бе и водещият синдик в тандема.

Още при избирането му за временен синдик фигурата на Ангелчев изглеждаше противоречива. Името му се появи при разсекретяването на досиетата на бившата Държавна сигурност, според които той е бил вербуван през 1988 г. и е сътрудничил на Първо главно управление под псевдонимите Костантин и Иванов. Професионалната му кариера е преминала през Министерството на външните работи, Министерството на енергетиката и други структури на държавната администрация. Бил е юрисконсулт на Първа частна банка в периода 1992 - 1997 г., а след това е бил помощник-синдик на Минералбанк (и двете отдавна в несъстоятелност). Като юрист в Частна земеделска и инвестиционна банка се е засякъл с квестора в КТБ Станислав Лютов. 

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Външни инвеститори оглеждат банковия пазар в България Външни инвеститори оглеждат банковия пазар в България

Засега няма опасност от балон при недвижимите имоти

17 яну 2018, 1344 прочитания

Парламентът прие на първо четене закона "Пеевски" за КТБ 2 Парламентът прие на първо четене закона "Пеевски" за КТБ

Гласуването е минало с гласовете "за" на ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти"

17 яну 2018, 2018 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (27 ноември - 3 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Атаките в Париж не удариха сериозно пазарите

Туристическият сектор беше основният губещ на борсите

Извинете, къде има фак?

Или как да четете лавината от термини и абревиатури, която ще ви засипе покрай българското председателство

Стари муцуни, популисти и евроскептици

Несигурните италиански избори отново ще изправят на нокти ЕС

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Волна програма

За това колко е важно да намираш удовлетворение и извън работата

Музика за очите

Мадрид представя Дебора Файнголд, пред чийто обектив са заставали някои от най-големите имена в поп културата през последните няколко десетилетия

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сривът на криптовалутите - пукане на балон или нова нормалност

Емисия

DAILY @7AM // 18.01.2018 Прочетете