Новите синдици в КТБ: С малко опит и спорен контакт
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новите синдици в КТБ: С малко опит и спорен контакт

Варненският адвокат Ангел Донов и счетоводителката от Троян Кристи Маринова са добавени в списъка с банковите синдици на БНБ през октомври

Новите синдици в КТБ: С малко опит и спорен контакт

Водещият синдик на КТБ бе отстранен след слаби резултати. Троянската счетоводителка Кристи Маринова е представлявала фирми на ловешкия адвокат Момчил Мондешки

30147 прочитания

Варненският адвокат Ангел Донов и счетоводителката от Троян Кристи Маринова са добавени в списъка с банковите синдици на БНБ през октомври

© Капитал


Над 5 млрд. лв. кредити имат да събират тримата синдици.

Ново трио ще е отговорно за събирането на милиардите от КТБ. В петък във фалиралата банка са били назначени двама нови синдици - варненският адвокат Ангел Донов и счетоводителката от Троян Кристи Маринова. Отстранена е водещата досега фигура Росен Ангелчев. В банката остава Лазар Илиев.

Проблемът с новите назначения е, че и двете попълнения не изглежда да имат необходимия опит, за да успеят да разплетат и съберат имущество от най-голямата фалирала банка в българската история. А за Маринова има информация за контакти със съмнителен адвокат брокер. Така, ако досега имаше съмнения, че синдиците на КТБ действат селективно и не атакуват всички лоши длъжници равномерно, сега рисковете се увеличават.

Фондът за гарантиране на влоговете, който предлага и контролира синдиците, не е мотивирал официално защо се е спрял точно на тези две имена от наличните над 30.

Призната грешка, последвана от странни назначения

Официално причината за отстраняването на Росен Ангелчев (виж карето) от КТБ е подадената от него молба за оттегляне по лични причини, но публична тайна е, че имаше недоволство по отношение на качеството на работата му. Забележките са най-вече по отношение на прихващанията след цесии за повече от 800 млн. лв., които се очакваше да бъдат развалени през съда, но активност по тази линия така и не последва. Има и съмнения в проявявана селективност при преследването на длъжници на банката, като срещу някои не са предприемани адекватни действия. Разочароващ е и напредъкът в събирането на вземания на банката, като според отчетите им от април до септември са върнати около 42.6 млн. лв. В същото време близо 8 хил. институции, фирми и граждани имат да получават повече от 5 млрд. лв. от КТБ, като само Фондът за гарантиране на влоговете в банките е ощетен с 3.7 млрд. лв.

Противоречиви изглеждат обаче и новите двама синдици, които идват на мястото на Росен Ангелчев в КТБ. Те са добавени в списъка на БНБ с лицата, имащи право да са синдици по банкова несъстоятелност, през октомври. Тогава бе направена актуализация, при която базата от правоимащи се увеличи от 25 души на 32-ма, без да стане ясно на какви принципи е бил направен подборът от новите седем лица. Оскъдните биографии на варненския адвокат Ангел Донов и счетоводителката от Троян Кристи Маринова не дават надежда за качествен напредък в събиране на вземанията на КТБ.

Счетоводител със съмнителен контакт

Кристи Маринова, синдик на КТБ от 13.11.2015 г.
Фотограф: Фонд за гарантиране на влоговете в банките

Кристи Маринова е икономист от Троян. Тя е управляващ съдружник в местна счетоводна къща, която обслужва банки и компании, работещи в областта на финансите, производството, търговията и услугите, се казва в официално разпространеното от фонда съобщение. Като главен счетоводител Кристи Маринова е участвала в производства по несъстоятелност и ликвидация на търговски дружества, включително публични предприятия, пише още в биографията на назначената за синдик на КТБ. Имена на дружества и банки отсъстват от официалната справка. В Google излиза само едно голямо троянско предприятие с главен счетоводител Маринова - "Машстрой", което обаче от години е в ликвидация.

Според източник на "Капитал" Кристи Маринова е близка до ловешкия адвокат Момчил Мондешки, който е припознаван като "вратата" към Търговското отделение на СГС. Маринова е представлявала пред Търговския регистър фирмите "Монд Металс", "Солид-85", "Пропърти груп 74", "Агротекнолъджи", които са собственост на брата на Мондешки - 30-годишния Mладен.

Името на Мондешки придоби популярност в началото на годината покрай сътресенията в Софийския градски съд. Мондешки, който е осъждан за документни престъпления, е бил забелязван многократно от съдии в кабинета на председателката на съда Владимира Янева. В доклада от извършената от ВСС проверка в съда се обръща внимание: "От данните, които се събраха в хода на проверката, фактите, които съдиите по време на изслушването съобщиха, делата, които е разглеждала Ченалова, в частност делото "Белведере" и несъстоятелността на БДЖ, както и проверката на личните дела на лицето Момчил Мондешки, навеждат на извода, че както Ченалова, така и служителите от администрацията на съда, в частност Катя Гърнева, са имали близък контакт с адвокат Момчил Мондешки. За лицето Момчил Мондешки, за който се събраха данни, че свободно е контактувал както със съдии, така и със служители от съда, ще стане реч по-надолу в доклада, но очевидно тази личност има отношение към нарушенията, извършени от Румяна Ченалова в качеството й на съдия по конкретни търговски дела."

Ангел Донов, синдик на КТБ от 13.11.2015 г.
Фотограф: Фонд за гарантиране на влоговете в банките

Ангел Донов е член на Варненската адвокатска колегия, като от 1998 г. е адвокат на свободна практика. Като пълномощник на банки участва в множество производства по несъстоятелност на търговски дружества и в други искови и изпълнителни производства, защитавайки интересите на банките в качеството им на кредитор, пише в биографията му. Там се посочва още, че като адвокат Донов работи като правен консултант на български и чуждестранни холдингови и други корпоративни клиенти от строителната и химическата индустрия и туристическия сектор, като е бил и техен процесуален представител по дела с предмет производства по несъстоятелност и търговски взаимоотношения с техни контрагенти. В интернет страницата на консултантската "Донев одит къмпани" той е представен като част от екипа. През 2005 г. е бил предлаган за ръководството на "Търговски дом" - Варна, от името на "Феста холдинг" на Петя Славова.

 

Очаквана рокада

Росен Ангелчев и Лазар Илиев влязоха в КТБ като временни синдици през март, за да попречат на "разграбването" на останалото от банката, както го определяха премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. Дуетът замени квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев, чиито правомощия не бяха достатъчни за съдебно атакуване на сделки, увреждащи кредиторите на КТБ. След откриването на производство по несъстоятелност през април Ангелчев и Илиев бяха преназначени за постоянни синдици, а с актуализация на Закона за банкова несъстоятелност правомощията им бяха значително увеличени, особено по линия на развалянето на прихващания и атакуване на други сделки с имущество, финансирано от КТБ. За половин година обаче двамата не проявиха активност във воденето на съдебни дела, с което не оправдаха очакванията.

През август в интервю премиерът Бойко Борисов каза, че единият от двамата синдици ще бъде сменен, но не конкретизира кой и поради каква причина. "Правя абсолютно всичко възможно през Фонда за гарантиране и Министерството на финансите... даже сега единия синдик ще го сменят, доколкото знам, нека не му давам квалификация, има кой да му я даде... правим абсолютно всичко, за да развалим всички цесии, да приберем парите, които са били по един или друг начин прехвърлени навън", бяха думите на Борисов. Още тогава източници на "Капитал" коментираха, че най-вероятно отстраненият ще е Росен Ангелчев, който бе и водещият синдик в тандема.

Още при избирането му за временен синдик фигурата на Ангелчев изглеждаше противоречива. Името му се появи при разсекретяването на досиетата на бившата Държавна сигурност, според които той е бил вербуван през 1988 г. и е сътрудничил на Първо главно управление под псевдонимите Костантин и Иванов. Професионалната му кариера е преминала през Министерството на външните работи, Министерството на енергетиката и други структури на държавната администрация. Бил е юрисконсулт на Първа частна банка в периода 1992 - 1997 г., а след това е бил помощник-синдик на Минералбанк (и двете отдавна в несъстоятелност). Като юрист в Частна земеделска и инвестиционна банка се е засякъл с квестора в КТБ Станислав Лютов. 
Над 5 млрд. лв. кредити имат да събират тримата синдици.

Ново трио ще е отговорно за събирането на милиардите от КТБ. В петък във фалиралата банка са били назначени двама нови синдици - варненският адвокат Ангел Донов и счетоводителката от Троян Кристи Маринова. Отстранена е водещата досега фигура Росен Ангелчев. В банката остава Лазар Илиев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  regular_observer avatar :-|
  regular_observer

  "Правя абсолютно всичко възможно през Фонда за гарантиране и Министерството на финансите... даже сега единия синдик ще го сменят, доколкото знам, нека не му давам квалификация, има кой да му я даде... правим абсолютно всичко, за да развалим всички цесии, да приберем парите, които са били по един или друг начин прехвърлени навън"....

  Вервайте ми.

 • 2
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  В България няма нищо случайно.Всичко се случва по план.

 • 3
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  Още от същото за вас - с любов от БНБ, МФ и СГС
  enjoy responsibly !

 • 4
  v_stefanov avatar :-|
  v_stefanov

  Ако сменят още един път синдиците, последните няма да знаят определението за банка (щото вече ще се казва по друг начин), та какво остава за вземанията на КТБ, които 90 на 100 са несъбираеми (ако бяха банката нямаше да фалира) .

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  "Кристи Маринова е близка до ловешкия адвокат Момчил Мондешки, който е припознаван като "вратата" към Търговското отделение на СГС...

  Името на Мондешки придоби популярност в началото на годината покрай сътресенията в Софийския градски съд. Мондешки, КОЙТО Е ОСЪЖДАН ЗА ДОКУМЕНТНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, Е БИ ЗАБЕЛЯЗВАН МНОГОКРАТНО В КАБИНЕТА НА (следствената - бел. моя) ПРЕДСЕДАТЕЛКА НА СЪДА Владимира Янева. (дето трябвало да бъде "опраскана" - бел. моя)"

  Тоест тази е близка до Мондешки, който е осъждан за домументни престъпления и е близък с Янева, тоест с мафията във върховете на съдебната система!

  Ами значи точно тази е точният човек за поредния синдик на КТБ, щото явно има експертиза и екип, специализирал в .. документни престъпления!

 • 6
  pivoley avatar :-|
  pivoley

  Нормално. Бушоните започват да гърмят един по един. Споко, това ще продължи поне няколко години. А и синдиците няма да останат недоволни, за всеки ще има по нещичко. Накрая, пак ние ще плащаме сметката.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK