С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 8 яну 2016, 16:30, 16709 прочитания

Десетте акции на 2016 г.

Кои ще са най-атрактивните борсови инвестиции според анализаторите и какво ще определя посоката на пазара

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Десетте акции на 2018 г.

Анализаторите очакват 10% ръст на SOFIX и залагат отново на традициционно откритите към инвеститорите компании

5 яну 2018

Става ли БФБ интересна отново

Българската борса е сред малкото, чието възстановяване от кризата все още предстои

28 окт 2016

"Монбат" предлага почти двойно увеличение на дивидента

Акционерите ще гласуват по 0.28 лв. на акция, или общо 10.92 млн. лв.

16 май 2016

Борсовите компании през 2015: Повече бизнес на външни пазари

Печалбите на публичните дружества се движат разнопосочно

2 фев 2016

"Булгартабак" завърши 2015 г. с най-голяма капитализация на борсата (коригирана)

Това обаче се случва при малко сделки и оборот с акциите на цигарения холдинг

20 яну 2016

"Елана трейдинг": Акциите остават перспективни, макар и с ограничен потенциал

Ниските цени на суровините ги правят добра инвестиционна възможност, посочват анализаторите

18 яну 2016

Сърбия търси изпълнител за обхода Димитровград – българска граница

Търгът се обявява за пореден път след провал на автрийската "Алпине" и българската "Трейс Груп Холд" да завършат обекта

12 яну 2016

Десетте акции на 2015 г.

Кои ще са най-атрактивните борсови инвестиции според анализаторите и какво ще определя посоката на пазара

9 яну 2015

Десетте акции на 2014 г.

Кои ще са най-атрактивните борсови инвестиции според анализаторите и какво ще определя посоката на пазара

3 яну 2014

Десетте акции на 2013 г.

Кои ще са най-атрактивните борсови инвестиции според анализаторите и какво ще определя посоката на пазара

4 яну 2013
Имотните компании и банките отново попадат в радара на борсовите анализатори
Изминалата 2015 г. може и да блести с най-високия растеж на българската икономика от началото на кризата, но инвеститорите на фондовата борса вместо оживление получиха първи спад на индексите от 2011 г. насам. Имаше месеци, в които оборотът трудно стигаше 10 млн. лв. през едва 3-4 хил. сделки. Малките инвеститори продължаваха да избират да държат парите си на депозити с доходност под нищожния 1%, вместо да споделят успеха на компании, които удвояват печалбите, разширяват пазарите и инвестират в бъдещето си. И те не купуваха акции не толкова заради липсата на бизнеси, в които да повярват, а защото за пореден път виждаха с очите си как слабият регулатор и популистки настроените и податливи на лобистки интереси управници съсипват онова, което предприемчивостта създава.

Въпреки това в началото на 2016 г. българският капиталов пазар има да каже на инвеститорите две добри новини. Първата е, че него все още го има и е реална алтернатива за хората със свободни средства. А втората е, че с поевтиняването на акциите от миналата година възможностите за навлизане на пазара изглеждат даже още по-добри. Така поне звучат прогнозите на експертите, следящи какво се случва на Българската фондова борса (БФБ), които се включиха в традиционната анкетна "Капитал" за най-перспективните инвестиции на пазара.

Непосилната лекота на тишината

Ако питате анализаторите, ще ви кажат, че има предпоставки за съживяване на интереса към борсата, които произтичат не само от икономическата стабилност и ниските лихви по депозитите, но се подхранват и от впечатляващите резултати, които постигат някои компании. За всички глобалната финансова криза отпреди седем години бе съкрушителна, със срив на приходите, загуба на клиенти, трудности в обслужването на кредити и облигационни заеми. Някои обаче се оказаха жилави и освен че оцеляха, успяха да се разраснат. Те бяха тези, които помогнаха на инвеститорите да преглътнат загубите и да се престрашат отново да вложат пари на борсата. Плахият тренд на възстановяване вървеше до април 2014 г., когато водещият индекс SOFIX достигна до връх от 625 пункта. Фалитът на Корпоративна търговска банка (КТБ) секна устрема и така в края на миналата година пазарът е с около 30% под средносрочния си връх. За това без съмнение спомогна и безумното нововъведение да се налагат глоби на компаниите, притежаващи земеделска земя, ако в тях влязат като собственици неевропейци или офшорки. Въпреки че публичните дружества бяха изключени от списъка за глобяване, инвеститорите направиха своите изводи.

"Крайният песимизъм сред борсовите играчи предполага, че който е искал да продава, вече го е направил, така че обръщането на негативния тренд ще бъде на дневен ред през 2016 г.", смята Владимир Малчев, управител на "Бул тренд брокеридж". Той прогнозира, че при все по-намаляващо предлагане на пазара е на път да започне "едно достатъчно отчетливо повишение на цените". "А когато това започне да се случва, част от нисколихвените банкови депозити ще започнат да се трансформират в борсови инвестиции, което допълнително ще налее живителни сили на нов възходящ тренд", позитивен е Малчев.По-резервирано е мнението и на Георги Георгиев, портфолио мениджър на "Карол капитал мениджмънт", който смята, че пазарните участници са уморени да гонят постоянно дъна. "Немалка част от тях са изместили фокуса си от БФБ, липсва интерес и от чуждестранни играчи", коментира експертът, който също обръща внимание, че "интензитетът на натиск от продавачи на тези нива, също вече не е голям". "Може би отчаянието е достигнало близки нива до тези от лятото на 2012 г., когато след като падна с 37.5% за година и половина, пазарът намери дъно. Дали може да се търси подобна аналогия и сега? Най-логично изглежда да видим една консолидация, която да се развие през годината в рамките на -5%/+10% от сегашните нива", разсъждава Георгиев. Съпоставено с възвращаемостта от други инвестиционни възможности, това не изглежда чак толкова черно.

Без да забравяме, че борсовите специалисти "живеят" от пазара и имат интерес да поддържат изкусителна представата за него, не може да се подмине фактът, че има компании, чиито акции се търгуват под нивата, които математиката определя за фундаментални. Или че понякога разпродажбите отварят атрактивни възможности за покупки и постигане на по-висока доходност, отколкото ако си купил, когато пазарът е скъп. Затова и звучат автентично коментарите за потенциал, който стои на борсата и чака някой да отиде и да го вземе.

"Българската фондова борса ще остане нишов пазар в периферията или най-често извън инвестиционните стратегии, но дори и при тези резерви на БФБ има акции, които имат потенциал да реализират доста добра доходност за акционерите си", е мнението на Надежда Дафинкчиева от ПФБК, която подкрепя тезата с исторически ниските пазарни коефициенти, на които се търгуват тези книжа в момента. Екипът на компанията прогнозира, че през следващата година цените на тези акции, които пострадаха от свиването на оборотите на борсата и пасивността на купувачите, ще се възстановят до нива, съответстващи на техния фундамент. Гено Тонев, портфолио мениджър на пловдивския посредник "Юг маркет", има подобно наблюдение: "Не виждам смисъл от масирано закриване на позиции в опит да се купи по-евтино след време. Добре балансиран портфейл с акцент върху дивидентни компании би могъл да се представи по-добре от индексите през 2016 г. Фундаментът зад много от публичните дружества е достатъчно силен, за да предотврати разпродажби на всяка цена. Стратегически погледнато, евентуални пазарни сътресения би могло да се използват за акумулиране на нови количества акции, особено на фона на продължаващия вече 20 месеца "мечи пазар" за борсовите индекси", обобщава Тонев.

Трудната десетка

Подценени акции, компании от сектори, които са атрактивни за сливания и придобивания, и дружества от експортни сектори са традиционно препоръчвани от анализаторите като подходяща инвестиция. И отдавна сред фаворитите им за покупки на предни позиции не бяха попадали имотни бизнеси или банки. Точно това е изненадата, която поднасят анализаторите в традиционното годишно допитване кои са най-перспективните десет акции. Според експертите през 2016 г. сред тях са "Фонд за недвижими имоти България" и Първа инвестиционна банка (ПИБ), въпреки че раздвижването на имотния пазар е едва забележимо, а банковият сектор го чакат тежки стрес тестове. А най-предпочитаната акция от анализаторите е тази на "Софарма", която детронира от първата позиция миналогодишния победител "Трейс груп холд".

Производителят на лекарства постига своеобразен рекорд, като за четвърти път в историята на класацията става фаворит на професионалните инвеститори въпреки проблемите, които има с пазарите в Русия и Украйна. Те продължават повече от година и половина и инвеститорите вече отреагираха, което притисна борсовите котировки до нива, значително под фундаменталните за компанията, което я прави подценена. Според Надежда Дафинкчиева от ПФБК занижените експортни резултати (най-вече поради девалвацията на украинската гривна) не обосновават спада в цената на акциите. Тя обръща внимание и върху това, че М&А активността в сектора на глобално ниво е висока, което увеличава шансовете дружеството да попадне под радара на големите компании. Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на "Скай управление на активи" се включва с наблюдението, че сега цените на акциите на "Софарма" са изгодни спрямо аналозите в региона. "Очаквам оттласкване от дъното на продажбите в Източна Европа след либерализацията на търговията с някои от страните там" е прогнозата на експерта. Търговското дружество "Софарма трейдинг" също намира място в номинациите заради подобряващите се финансови резултати, а други фармацевтични акции, за които има гласове в тазгодишното допитване сред пазарните анализатори, са "Биовет" и "Унифарм". Причината е, че инвестициите в капацитет и технологии вече дават резултати за дружеството от Пещера, освен това зреят очаквания за подобрение на продажбите му отвъд океана. "Смятам, че силният период на долара е вече в историята и затова очаквам оперативните резултати на дружеството да бъдат значително по-добри", обяснява Гено Тонев от "Юг маркет". Инвестиционният консултант от "Бета корп" Тихомир Каунджиев пък номинира "Унифарм", защото очаква да има процедура на вливане в структурата на мажоритарния й собственик "Софарма".

Любопитни са аргументите зад номинацията на "Фонд за недвижими имоти България". "Раздвижването на пазара на офис площи и рефокусирането на фонда в този сегмент ще са сред двигателите на акцията през новата година. Ако компанията успее бързо да напълни новата офис сграда, която строи, 2016 г. може да се окаже годината на BREF", смята Татяна Пунчева-Василева, ръководител "Анализи" в "Елана трейдинг". Според Владимир Малчев от "Бул тренд брокеридж" акцията е оценена твърде консервативно от пазара с оглед на потенциала на активите и подобрените перспективи пред имотния пазар. Участието й в групата на акциите, носещи дивидентна доходност, е също важен фактор, върху който акцентира Георги Георгиев от "Карол капитал мениджмънт", който не пропуска да наблегне също и на добрата ликвидност на акцията, големия брой акционери, както и на добрата работа на мениджмънта.

В портфейла мечта за 2016 г. на девето място анализаторите на капиталовия пазар подредиха акцията на ПИБ. Причината според Петко Вълков, изпълнителен директор на "Конкорд асет мениджмънт", е в интригата с предстоящите стрес тестове, които накараха банките да предприемат болезнени за тях мерки. "Предстои да видим дали най-накрая банката ще успее да понижи загубите си от лошите кредити", отбелязва Вълков, а Владимир Малчев от "Бул тренд брокеридж" допълва: "Банковият сектор вече излиза от кризата, а ПИБ има значителен потенциал за печалби, след като премине през етапа на преструктуриране след ликвидната криза от 2014 г." Гено Тонев от "Юг маркет" припомня, че предстои изплащането на остатъка от държавната ликвидна подкрепа, което би могло да развърже ръцете на мениджмънта за действия, които да подобрят краткосрочно рентабилността на банката.

Сред десетте акции на годината анализаторите включват и пловдивския "Юрий Гагарин", който произвежда консумативи за цигарената промишленост. В края на миналата година депутатът от ДПС Делян Пеевски официално стана съсобственик в компанията, а мненията са събрани и преди обявения от дружеството заем от 10 млн. лв. от ПИБ за нови инвестиции в оборудване. Според експертите периодът на забавено развитие заради законодателния натиск и промените в собствеността е отминал и дружеството вече в обичайните си стандарти на финансово развитие. Завръщането в структурата на "Булгартабак холдинг" предполага още по-добри финансови резултати и потенциално разпределяне на дивидент, подобно на другите компании от холдинга. За портфолио мениджъра на "ОББ асет мениджмънт" Бончо Иванов няколко неща са сигурни при тази акция: "От фундаментална гледна точка дружеството най-вероятно ще поддържа работен режим близко до 24/7 и през 2016 г., ще въведе в експлоатация нови машини, ще пусне спрени такива поради законови пречки и ако "желае" ще спечели положителните настроения на инвеститорите с добре познати "публични" похвати".

Оптимизъм с едно наум

Традиционните участници в селекцията като "Монбат", "Стара планина холд" и "Адванс терафонд" продължават да са в десетката на най-предпочитаните акции, а анализаторите единодушно отчитат като техни достойнства добрия мениджмънт и коректното отношение към миноритарните акционери. Като представители на експортния сектор на борсата те печелят гласове и заради добрите възможности на международните пазари, където се намират основните им клиенти.  

"Компаниите, които работят за износ, особено за долари, ще имат добра година", е прогнозата на Светослава Митишева, брокер в "Булброкърс". "Очаквам през годината Европа да бъде във фокуса на международните инвеститори и това косвено да се отрази положително и върху българския капиталов пазар", добавя Петко Вълков от "Конкорд асет мениджмънт". Анализаторите акцентират и върху положителните ефекти, които евтиният петрол и динамиката в цените на суровините могат да имат върху представянето на българските производители. Въпреки всичко това те съветват инвеститорите да не забравят, че политическият риск в България стои над всичко и остава неизменно висок, особено след като се видя, че "всяка глупост може да стане гласуван закон за по-малко от 24 часа".
 
Методология

В анкетата се включиха 11 участници*. Tе посочиха десет акции и ги класираха според очакванията си доколко ще представляват добра инвестиция през следващата година - колкото повече точки, толкова по-перспективно е дружеството според съответния анализатор. Акцията, класирана на първо място, получава 10 точки, за второ място - 9, и така до 1 за последното, десето, място. Анализаторите посочиха общо 42 дружества, като обясниха защо са предпочели всяко от тях. В таблицата акциите са класирани по брой точки. За допълнителна обективност е въведен още един критерий - колко от анкетираните са включили съответната компания в класациите си. Така дори и с по-малко точки една компания може да е перспективна, ако е в полезрението на повече пазарни участници. За 10-те водещи акции публикуваме и част от коментарите на анализаторите**.

*В анкетата участваха представители на: "Алфа асет мениджмънт", "Бетакорп", "Бултренд брокеридж", "Елана трейдинг", "Карол капитал мениджмънт", "Конкорд асет мениджмънт", Първа финансова брокерска къща, "Скай управление на активи", "София интернешънъл секюритиз", "ОББ асет мениджмънт" и "Юг маркет".

**Класацията отразява настроенията и очакванията на анкетираните брокери, анализатори и портфолио мениджъри. Тя се основава на прогнози, за които няма сигурност, че ще се сбъднат, и не претендира за точност и изчерпателност. Класацията и материалът към нея имат изцяло аналитичен характер и не представляват предложение за покупка или продажба на ценни книжа. Участниците в анкетата може да притежават акции или да управляват портфейли на клиенти, включващи акции на някои от посочените от тях или от други участници дружества. Служители на "Икономедиа", издател на "Капитал", също може да притежават акции в някои от посочените дружества

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 октомври 2018г.
Sofia Event Center

regal.bg/rid2018

"Retail in Detail" Transforming Retail Together: How to Adapt to the New FrontiersАкценти в програмата:


 • Персонализaция и как да разберем какви са нуждите на клиента
 • Как иновациите в технологии променят търговията на дребно
 • Как достигаме до поколението на милениълите
 • Прозрачност и устойчивост
 • Успехи на международните пазари - от местно към регионално присъствие
 • Еволюция на маркетинга - дигитален маркетинг (маркетинг чрез социални мрежи, мобилен маркетинг, и др.)

regal.bg/rid2018

Прочетете и това

"Алианц България" вече предлага ексклузивно застраховки в мрежата на Уникредит Булбанк "Алианц България" вече предлага ексклузивно застраховки в мрежата на Уникредит Булбанк

Партньорството между двете компании е част от регионален проект за Централна и Източна Европа

16 окт 2018, 842 прочитания

ОББ насочва още 115 млн. евро по програма InnovFin към малки и средни компании 1 ОББ насочва още 115 млн. евро по програма InnovFin към малки и средни компании

Това е второто споразумение, което банката сключва с Европейския инвестиционен фонд по програмата

11 окт 2018, 2204 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Уебинар: Как да изберете MBA програмата си и как да я завършите успешно

На 25 септември от 19 ч. можете да задавате въпросите си на Д-р Лесли Самози, академичен директор на MBA програмата на Шефийлдския университет

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Новите партньорства в КТБ

Сделките с депозитите и кредитите във фалиралата банка осветлиха нови дуети

Пеевски: No Image

Делян Пеевски се отказа да продава половината от вестникарския си бизнес на филмовата компания и се обяви за жертва на КЗК

Как Литва намали жертвите по пътищата

Известна с едни от "най-смъртоносните" пътища в Европа допреди няколко години, сега Литва е лидер в ЕС по намаляване броя на загиналите при пътни катастрофи

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Бягай, Затопек, бягай

Писателят Ян Новак за графичния си роман, посветен на рекордьора бегач Емил Затопек

Какво ново в съвременното изкуство

Новите изложби, интересните автори и важните събития - какво да знаем и къде да отидем

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 41

Капитал

Брой 41 // 13.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Квотите за наемане на хора с увреждания остават, саудитският дисидент може да е умрял при разпит

Емисия

DAILY @7PM // 16.10.2018 Прочетете