Затънали в минуси

Таксата от 0.3%, с която БНБ облага свръхрезервите на банките, ще доведе до още по-ниски лихви и по депозитите, и по кредитите

Механизмът, по който работят банките, като идея е прост. Взимаш пари евтино, даваш ги по-скъпо и печелиш от разликата. При това очевидно когато имаш много депозити, които не си успял да пласираш като кредити, имаш проблем - плащаш лихва за тях, а насреща не получаваш нищо. Българските банки са в тази ситуация от години, но от две седмици правилата на играта се влошиха за тях допълнително. Вече за спящите си пари те не просто няма да имат доход, но и ще трябва да плащат своеобразен "данък".

Причината е в отрицателния лихвен процент от -0.30%, с който централната банка започна да облага свръхрезервите им (парите над минимално изискваните от БНБ), които държат при нея. При сума от около 7 млрд. лв., колкото са те към началото на януари, това прави 21 млн. лв. сигурна загуба, която ще бъде инкасирана през декември. При печалба за цялата банкова система от около 1 милиард лева годишно, това не е лесно за преглъщане. Затова в момента трескаво се търсят алтернативи за инвестиране на ликвидния ресурс и тъй като те са силно ограничени, перспективите са за още нови понижения на лихвите от и без това рекордните нива. А това важи както за кредитите (защо банките искат да пласират наличния си паричен ресурс), така и за депозитите (тъй като не искат да привличат нов).


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове