Синдиците на КТБ се активизираха срещу прихващанията

За пръв път са атакувани и сделки на компании, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски

Досега основните действия на синдиците бяха насочени към  Едуардо Миролио, Гриша Ганчев и мажоритарния собственик на фалиралата банка Цветан Василев
Досега основните действия на синдиците бяха насочени към Едуардо Миролио, Гриша Ганчев и мажоритарния собственик на фалиралата банка Цветан Василев    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Досега основните действия на синдиците бяха насочени към  Едуардо Миролио, Гриша Ганчев и мажоритарния собственик на фалиралата банка Цветан Василев
Досега основните действия на синдиците бяха насочени към Едуардо Миролио, Гриша Ганчев и мажоритарния собственик на фалиралата банка Цветан Василев    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) се активизираха в делата срещу кредитополучатели, които са правили сделки по прихващания на заемите си със закупени депозити. През първите дни на януари в Софийския градски съд (СГС) са били подадени нови искови молби, по които са образувани производства срещу шест търговски дружества. Сред тях за първи път има и фирми, водещи към депутата от ДПС Делян Пеевски.

С действието си синдиците демонстрират, че вече атакуват сделки на по-широк кръг. Досега основните действия бяха насочени към Едуардо Миролио, Гриша Ганчев и мажоритарния собственик на фалиралата банка Цветан Василев. Въпросът сега е дали интересът ще бъде отстояван качествено, а не проформа.

Всички прихващания и встъпвания в дълг могат да бъдат атакувани от синдиците, тъй като намаляват активите на банката и ощетяват останалите кредитори. Цесиите (сделките по пеахвърлянето на депозита към кредитополучателя) не са атакуеми, защото са между частни субекти и не променят нищо за КТБ.

Новите дела

Справка в регистрите на СГС, където се води и делото по несъстоятелността на КТБ, показва, че новите искови молби са започнали да постъпват на 5 януари. Първата претенция е отправена към одиторската компания КПМГ, която години наред заверяваше финансовите отчети на банката, без да забележи нередности в отпускането на кредити към свързани компании или че има неправилно отчитани лоши кредити като добри. От материалите става ясно, че КТБ претендира обезщетение за неизпълнение на договор от страна на КПМГ, вероятно за одит на отчетите на банката след отнемането на лиценза й.

Следват искови молби срещу "Сиболе сървисис инкорпорейтид България", "Дрослиан България", "Литекс комерс", "Табак маркет", оръжейния завод "Дунарит". Общото между тях е, че всички присъстват в списъка на синдиците за цесиите и прихващанията, публикуван в първата седмица на януари.

В тях за "Сиболе" излязоха три прихващания, съответно за 17 млн. лв., 8.7 млн. лв. и 1.6 млн. евро. "Дрослиан" бе представен с едно прихващане на задължение за 16.8 млн. лв., а "Табак маркет" - с прихващане за 34.4 млн. лв. Множество такива операции имат и "Литекс комерс" и "Дунарит".

Флангът се разгръща

Сверяване на сумите с тези на цесиите показа какви са били най-честите направления, по които са "спасявани" депозити и кой ги е придобивал. Дружества, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, са купували депозити и са погасявали задължения основно през Първа инвестиционна банка (ПИБ), която е била активен участник на този пазар. "Сиболе", "Дрослиан" и "Табак маркет" са сред основните възползвали се от посредничеството на банката. "Сиболе" беше компанията, през която с кредит от КТБ беше приватизиран "Техноекспортстрой", който след раздялата Пеевски-Василев остана под контрола на депутата. "Дрослиан България" е дъщерно на едноименната офшорка, която държеше 49% от пловдивската "Юрий Гагарин". През 2015 г. тя продаде част от дела си във фабриката за филтри на заводите на "Булгартабак" в София и Благоевград, а през декември 2015 г. Пеевски официално влезе като акционер с 18% в "Юрий Гагарин". "Табак маркет" е собственикът на веригата Lafka.

Самата ПИБ е придобила 97.5 млн. лв. депозит на "Еър пропърти девелопмънт" (в несъстоятелност) на 30 октомври 2014 г., като засега няма много яснота как точно е станала сделката, тъй като синдик на дружеството по това време е близкият до Цветан Василев адвокат Мартин Апостолов. Няма информация и дали и какво плащане е направила банката за влога, чрез който дружествата на Пеевски са погасили задълженията си.

При "Дунарит", който още се счита за контролиран от Цветан Василев, прихващането е направено от Едоардо Миролио, но покрай сделката му с Пеевски за "Техномаркет" е по-трудно да се дефинира лагер. Факт е, че досега най-много активности на синдиците имаше точно срещу Миролио и Гриша Ганчев. Сега флангът се разгръща и към фирми под друг контрол. Предстои да се види и дали освен фирми ще бъдат атакувани и частни лица, чиито действия също са довели до значително намаление на активите на банката. Такива са например цесиите и прихващанията на Александър Сталийски и съпругата му Виолета Сечкова, които са имали общо над 30 млн. лв. в КТБ, преди да затвори, и с техните пари е придобит контролът над стъкларската фабрика "Рубин".