Статуквото се запазва

Година след като управляващите се фокусираха върху това как се управляват парите на осигурените, инвестициите в свързани лица си остават ключовият проблем

Миналата година по същото време около частните пенсионни дружества беше горещо. Без каквото и да е съгласуване управляващите взеха решение да разбият на пух и прах целия осигурителен модел, като вкарат опция по подразбиране всеки започващ трудовия си път да се осигурява в държавния НОИ. Финансовият министър Владислав Горанов говореше за право на избор, а компаниите от бранша за квазинационализация. И всичко това произведе бурен дебат, както и парламентарна комисия, която да разгледа как са управлявани и надзиравани пенсионните фондове. Нейната работа в някои аспекти беше сложна, а в други не толкова - някои от основните проблеми в сектора като мащабните инвестиции в свързани лица са ясни от години.

След като шумът отмина и бяха приети няколко законови кръпки, гордо наречени пенсионна реформа, сега, ако погледнете портфейлите на пенсионните компании, не може да се види кой знае какъв резултат. Ако има нещо положително, то е, че данните за това в какво се инвестират задължително удържаните ни пари за пенсия идват доста по-навременно - преди това ставаше три месеца след края на годината, а сега информацията вече е налична, а много от дружествата я оповестяват и тримесечно. Лошата новина е, че макар и с леки модификации практиките да се насочват средства към компании, близки до собствениците на някои пенсионни компании, се запазват. Често това са дружества с доста щедро оценени активи, без реален бизнес и съответно носещи сериозен риск за бъдещите пенсии, за който регулаторът - Комисията за финансов надзор, от години си затваря очите. А след скъпия урок от КТБ, която правеше нещо аналогично - да финансира близки до собственика си компании, и всички уверения как това не бива да се допуска отново, регулаторното бездействие за нещо, което е публична тайна, е не просто странно, а престъпно.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се