Основният лихвен процент на БНБ е 0%

Това е абсолютното дъно на показателя, но той има ограничена употреба и няма да има ефект върху пазара

От началото на февруари основният лихвен процент на БНБ е 0%. Това е рекордно ниско ниво на показателя и реално е най-ниското, което може да достигне, тъй като по методологията за изчисляването му той не може да има отрицателни стойности.

Въпреки интересно звучащото число, понижението практически няма да има никакво отражение върху банките или икономиката - в условията на валутен борд ОЛП просто се изчислява от БНБ и не е ниво на което тя рефинансира банките. Така всъщност показателят освен справочна и аналитична стойност има изключително ограничено приложение - например при определянето на законната лихва за забава по задължения към държавни институции (данъци, осигуровки и др.), която е 10 процентни пункта над ОЛП. И там обаче понижението няма да се усети, тъй като от над три години нивата на индекса са под 0.05%, а през 2015 г. почти неизменно са на 0.01%. Показателят служи и за изчисляване на максималния годишен процент на разходите по потребителски заеми, като сега прагът става 50%. Все пак има и някои банки, които предлагат кредити обвързани с ОЛП като пример за такава е Общинска банка. Има и стари ипотечни заеми, които са сключени при условия ОЛП плюс надбавка, макар и да са по-скоро ограничени.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko
  • - 4
  • + 10

  Не съм специалист по финанси. Може ли някой да ми обясни защо лихвите по кредитите оставт толкова високи? И не ме баламосвайте за риска, който определял размера на лихвата, защото в такъв случай лихвите по гарантираните кредити трябва да са минимални. Има ли според вас банков картел в България, подобен на горивния?

  Нередност?
 • 2
  xyha avatar :-P
  xyha
  • + 4

  [quote#1:"kratun.ko"]Има ли според вас банков картел в България, подобен на горивния? [/quote]

  Риторичен въпрос :-)

  Нередност?
 • 3
  its32487564 avatar :-|
  дебелият
  • + 3

  И аз не съм специалист, но риска си е реален фактор. Ако аз съм банка и давам кредити ще предпочитам да ги дам в Белгия вместо в България, защотот там безработицата е много по-ниска т.е. този на който давам ипотека има по-голям шанс да ми върне парите. Също така там приходите са много по-големи от разходите на хората в сравнение с България - тук често хората са на 0 в края на месеца.
  Т.е. нормално е да са по-високи тук лихвите, но не знам дали е адекватно в Белгия да са 1-2% , а тук 6-7%. Не знам как го мерят риска и т.н. Със сигурност не вярвам на разни банкери, когато говорят по темата.

  Гарантирани кредити има ли изобщо? В смисъл, взимам си потребителски кредит от банка и не го връщам. Някой гарантира моя кредит ли? Не знам да има такова нещо.

  Нередност?
Нов коментар