Кой иска да купи банка "Виктория"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кой иска да купи банка "Виктория"

Петя Славова

Кой иска да купи банка "Виктория"

Единствените кандидати за финансовата институция са Инвестбанк на Петя Славова и консорциум, свързан с Алексей Петров

Гергана Михайлова
32711 прочитания

Петя Славова

© Юлия Лазарова


Виктория е малка банка, която е в критично финансово здраве от месеци и в момента се продава. В поканата към потенциални купувачи се посочва, че "инвестиционната възможност" включва лиценз за банкова дейност, който според консултанти сам по себе си струва между 10 и 15 млн. лв., лиценз за участие във Visa Internatonal, завършена оптимизация на клоновата мрежа и персонала. Резултатът - впечатлени са нула чуждестранни инвеститори, но интерес имат два консорциума от местни играчи. По информация на "Капитал", потвърдена от различни източници, да крайния срок 29 януари интерес чрез писма за участие са показали Инвестбанк на Петя Славова, която може и да е в тандем с депутата Делян Пеевски, и сдружение около застрахователната компания "Лев инс" на Алексей Петров.

Синдиците, Фондът за гарантиране на влоговете в банките, който контролира събирането на вземанията на КТБ, както и консултантът по продажбата - одиторската компания "Афа", отказаха информация по сделката.

Залезът след КТБ

"Виктория" е може би най-злополучната банка на българския пазар, която за 22 години съществуване е вечно в дъното на класациите по активи, а от 2008 г. насам не е излизала на печалба. Дълги години тя беше на гръцката Emporiki, после стана част от френската и майка Credit Agricole, а в средата на 2014 г., дни преди затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ), тя я купи срещу цена от порядъка на 2-4 млн. лв., но придружена от депозит от порядъка на 100 млн. лв. И така повлече надолу със себе си и прясно преименуваната "Виктория".

Вместо веднага да потърсят купувач на бизнеса, квесторите на КТБ и ръководството на БНБ решиха да го разпарчетосат и продадоха на части най-атрактивното от кредитния й портфейл. Така, окастрена от съдържание, в момента "Виктория" представлява две неща: дълг към банката майка за около 115 млн. лв. и 154.9 млн. лв. депозити - основно пари на КТБ и на клиенти, които чакат падеж и не желаят да губят лихвена доходност с предсрочно прекратяване на договорите. За 2015 г. банката отчете 9.3 млн. лв. загуба, което яде допълнително от капитала й, който вече е под регулаторните прагове. Затова и в момента "Виктория" е на ръба между отнемането на лиценза и прехвърлянето й на нов собственик, който да я стабилизира и развие.

Една банка не стига

Мажоритарният собственик на Инвестбанк Петя Славова потвърди, че е сред кандидатите за "Виктория". "Доколкото съм запозната, ръководството е пуснало писмо за намерение. Интересуваме се с оглед на сливане", каза Славова. На въпрос защо й е втора банка, тя отговори: "Визията ни е от гледна точка на консолидация и подобряване на капиталовите показатели. Ако е възможно по някаква бизнес комбинация, при сливане, да си увеличим кредитния портфейл и капиталови показатели, бихме имали интерес." Славова каза, че не знае какво е финансовото състояние на банката и че все още не било сигурно, че ще се стигне до подаването на обвързваща оферта. На въпрос дали участва в процедурата сама или в консорциум с някого, Славова пожела "Приятен ден".

По информация на "Капитал" зад тази оферта стои и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който след развалянето на партньорството в КТБ с Цветан Василев е в търсене на нов двигател за придобивания. И без да е надвиснала неговата сянка в този тандем обаче, интересът на Инвестбанк към покупка е куриозен. От няколко години банката се затруднява да убеди одиторите, че оценява правилно обезпеченията по отпуснатите кредити и че провизира правилно просрочените заеми. В последния одит на "КПМГ България" на отчета за 2014 г. сумарната стойност на поставените под въпрос активи надхвърляше капитала на банката, което породи въпроса дали при по-консервативна оценка тя няма да има нужда от рекапитализация.

"Лев инс" и приятели

Другият кандидат-купувач на "Виктория" е консорциум около застрахователя "Лев инс", свързвана с Алексей Петров. Ту в частния бизнес, ту в държавните служби, срещу Петров вече има три атентата и едно висящо дело - след шумната акция "Октопод" от 2010 г. от миналата година обвинението срещу него за създаване и ръководене на организирана престъпна група за рекет е в Специализирания наказателен съд.

Не за пръв път "Лев инс" показва интерес към включването на банка в групата. "Още когато банката се казваше "Креди Агрикол", имахме интерес, но тогава КТБ я купи", припомни бившият изпълнителен директор на застрахователя Стефан Софиянски. "Това, което ни интересуваше тогава, бяха клиентите. Банката имаше 800 хил. клиенти, на които ние, като най-големия застраховател с клонова мрежа в цялата страна, можехме да предлагаме допълнителни услуги. После обаче имаше разпродажба на кредитните портфейли и вече не знам какво има в банката, което да е атрактивно", добави Софиянски.

Интересна е обаче формулата, по която застрахователят се опитва сега да се добере до банка. В консорциума, с който кандидатства за "Виктория", по непотвърдена информация са включени още двама участника - варненската "Агро резерв", която легитимира концепцията, че банката ще бъде развивана в областта на земеделието, и австрийски партньор, чрез който се покрива формалното изискване на кандидата в конкурса да има опит в банковото дело.

Чуждият играч е Kerbler Holding, който притежава Wiener Privatbank - малка, бутикова частна банка, която се е насочила към частното банкиране, управлението на активи и проекти в сферата на недвижимите имоти. Основни акционери в нея са Гюнтер Керблер и Йохан Ковар. Керблер е известен имотен магнат във Виена, натрупал състояние от покупката на стари сгради, които реконструрира и продава с надценка. Глобалната финансова криза посича проектите му и през 2013 г. двамата със съдружника му обявяват в медиите, че планират да продадат Wiener Privatbank заради слаби резултати. До сделка така и не се е стигнало досега, но в края на миналата година самата Wiener Privatbank направи покупка за 13 млн. евро - това е малката Valartis Bank Austria.

От Wiener Privatbank отрекоха пред "Капитал", че кандидатстват за "Виктория", а от холдинга Kerbler заявиха, че няма да коментират темата.

Неочакван е и варненският участник в консорциума "Агро резерв". Това е фирма, регистрирана с предмет на дейност търговия на едро със зърно. От сайта й става ясно, че се занимава също с инвестиционно строителство чрез дъщерната фирма "БГ Ленд ко". Последният наличен финансов отчет на "Агро резерв" в Търговския регистър е от 2009 г., когато фирмата е имала 29.5 млн. лв. приходи от продажби и печалба от 1.1 млн. лв. Според регистъра КАПИ към 2014 г. приходите вече са 134.3 млн. лв. при печалба 1.27 млн. лв.

Съдружници в бизнеса са Велимир Магурев и Боян Бончев. В медиите се откриват множество публикации за Магурев по повод на обвинение за измама с недвижим имот и други разследвания за злоупотреби. Дяловете във фирмите му дори са запорирани от прокуратурата през 2011 г., но запорът е вдигнат в края на 2013 г. Съвместната фирмата "БГ Ленд ко" се появи и в списъка на участвалите в скандалните заменки на Държавната агенция по горите от 2009 г. Тогава компанията на Магурев и Бончев придобива 20 хил. кв.м в Каварна на цена 8.58 лв. на кв. м. "Капитал" не успя да се свърже с представители на "Агро резерв", за да потвърди участието им в процедурата по продажба на банката.

Кого харесва регулаторът

До момента БНБ стои встрани от продажбата на "Виктория", тъй като инициативата е изцяло на синдиците на КТБ. Все още конкурсът е в началната си фаза, но по обясними причини синдиците бързат с продажбата, така че съвсем скоро регулаторът може да трябва да се произнесе подходящи купувачи ли са Петя Славова и Алексей Петров.

Само преди няколко месеца той бе изправен пред подобен казус, когато бизнесменът Огнян Донев се опита да купи Токуда банк. Тогава регулаторът бе ясен, че държи собствениците на банки да са фокусирани изцяло в банковото дело. Затова и "Виктория" е предизвикателството пред БНБ да покаже последователност. В последните години тя е разрешила само на едно местно лице да придобие контролно участие в банка - покупка от Цветелина Бориславова на половината от капитала на БАКБ.

Докато се чака развитие по случая, не е изключено да има и друг развой на събитията. Източник на "Капитал" коментира, че капиталът на банката може да бъде увеличен чрез трансформирането на подчинени дългове. Друга възможност е удължаване на срока за събиране на заявки за интерес с надежда да се появи качествен външен инвеститор.

По темата работи и Зорница Маркова

Виктория е малка банка, която е в критично финансово здраве от месеци и в момента се продава. В поканата към потенциални купувачи се посочва, че "инвестиционната възможност" включва лиценз за банкова дейност, който според консултанти сам по себе си струва между 10 и 15 млн. лв., лиценз за участие във Visa Internatonal, завършена оптимизация на клоновата мрежа и персонала. Резултатът - впечатлени са нула чуждестранни инвеститори, но интерес имат два консорциума от местни играчи. По информация на "Капитал", потвърдена от различни източници, да крайния срок 29 януари интерес чрез писма за участие са показали Инвестбанк на Петя Славова, която може и да е в тандем с депутата Делян Пеевски, и сдружение около застрахователната компания "Лев инс" на Алексей Петров.

Синдиците, Фондът за гарантиране на влоговете в банките, който контролира събирането на вземанията на КТБ, както и консултантът по продажбата - одиторската компания "Афа", отказаха информация по сделката.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  klepoev avatar :-|
  Adam

  Интересно какъв ли урод може да се роди от две дефектни банки, а за октоподовия консорциум въобще няма нужда от коментар.. Значи Славова въобще не знае, че иска да купи банка- интересно. Цветелина също беше кандидат по едно време, но и тя попада под това определение..
  Освен това клонова мрежа отдавна няма, така че явно това разбират одиторите под оптимизация на клонова мрежа :) Не разбирам на какво се надяват още, че удължиха агонията й толкова дълго, вместо да направят доброволна ликвидация..

 • 2
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  Какво стана с прогнозата на Капитал, че Теленор иска да купи банка за да развива мобилно банкиране?

 • 3
  winterbach avatar :-?
  Петър Иванов

  има ли придобивания в България , зад които да не наднича ДС?

 • 4
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Двете групи кандидати имат нулев шанс да купят банката. Да я ликвидират и толкова.

 • 5
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Тия мутри безсмъртни ли са бе.От както съм жив, все едни и същи имена оцапани в лайна са в публичното пространство.

  Мутра 1 купува от мутра 2 едно предприятие, мутра 3 пере пари в трето, мутра 4 реже за скрап завод, мутра 5 строи пътища, мутра 6 става депутат, мутра 7 - премиер...

  Аман от мутри.

 • 6
  jesus avatar :-P
  @finallymartin on twitter

  Айде още една банка за Шиши :)

 • 7
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  Някой вярва ли, че Петя Славова има пари за каквато и да е "бизнес комбинация" - покупка, сливане, придобиване и т.н.? Или в "чистата и ясна структура" на консорциума на Лев Инс? Отново ни баламосват с легенди за наивници. Отвсякъде прозира една дебела алчна ръка и няколко пипала.

 • 8
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Капитал, къде са троловете на дебелака или там който цъка минуси постоянно на адекватните коментари?

  Справихте ли се с проблема?

 • 9
  contra_banda avatar :-|
  contra_banda

  Защо никой не пише, че банка Виктория е била предложена най-напред на Оманския фонд без пари, в замяна на това да оттеглят иска си срещу България във Вашингтон? След като оманците са отказали, сега Пеевски я предлага на себе си.

 • 10
  its32487564 avatar :-|
  дебелият

  Ако нямахме гарантирани депозити щях да си държа парите в чужбина. Имам нулево доверие в банките, бнб, банков надзор и кфн.

  За минусите - лесно можете да нацъкате произволен брой минуси, ако минете през прокси(та). Няма да давам детайли за да не започнат и други да го правят, но ще посъветвам Капитал, да премахнат анонимното гласуване и да сложат фейсбук, гугъл, туитър логин.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.