Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Как БНБ ще проверява банките

Адаптираната методология на регулатора не се отличава много от тази на ЕЦБ, но ключовото е как ще бъде прилагана

Стрес тестът за банковата система ще е изпитание и за опитите на новия управител на БНБ Димитър Радев (вляво) и на ръководещия "Банков надзор" Димитър Костов да върнат доверието в институцията
Стрес тестът за банковата система ще е изпитание и за опитите на новия управител на БНБ Димитър Радев (вляво) и на ръководещия "Банков надзор" Димитър Костов да върнат доверието в институцията
Стрес тестът за банковата система ще е изпитание и за опитите на новия управител на БНБ Димитър Радев (вляво) и на ръководещия "Банков надзор" Димитър Костов да върнат доверието в институцията    ©  Надежда Чипева
Стрес тестът за банковата система ще е изпитание и за опитите на новия управител на БНБ Димитър Радев (вляво) и на ръководещия "Банков надзор" Димитър Костов да върнат доверието в институцията    ©  Надежда Чипева

От тази седмица банкерите имат поне няколко причини да са кисели. На 15 февруари официално започна прегледът на качеството на активите (AQR) - упражнение, при което те са принудени да приемат в централите си външни хора, да им носят кашони и папки с документи при поискване, в които те да се ровят в търсене на скрити скелети. От публикуваните от БНБ графици става ясно, че не е предвидено особено време за набиране на скорост и още в първите седмици са струпани ключови и доста трудоемки задачи, които вероятно ще се измерват в доста безсънни нощи. А за капак на всичко и банките сами си плащат скъпо за това.

Резултатът, който се цели, е през август да имаме доста по-реалистична представа за състоянието на банковата система. А ако БНБ и избраният от нея консултант Deloitte се справят със задачата добре, вероятно регулаторът ще може да започне да си изгражда отново потъналата заедно с КТБ репутация. Проблемът е, че никой не може да каже какво точно е добре и как да го измери. Дали, ако всички банки минат гладко, това се дължи на финансовото им здраве или на умишлено притворени очи на проверяващите. Дали, ако БНБ се отклонява от методологията на ЕЦБ, тя търси да адресира местни особености, или се опитва да облекчи прегледа с идеята да не й се налага да се сблъсква челно с експлозия от години наред трупани проблеми. И именно поради ниското доверие в БНБ на всяка внесена от нея промяна се гледа с недоверие и явно затова в публикуваните първоначални насоки и модификации отклоненията от оригиналната методология са минимални. А сред тях почти не се виждат неща, които да изглеждат като сваляне на летвата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648
  • - 3
  • + 5

  Как ли, както досега;)

  Нередност?
 • 2
  zztop11 avatar :-|
  Здравко Здравков
  • - 11
  • + 16

  Капитал, четейки статията отново ми се струва, че искате да внушавате колко са велики и сигурни чуждите банка, а другите "играчи", както вие сте използвали този термин, са пълни със съмнение. Само за сведение, забравихте ли една от най-сигурните банки Лемън Брадърс какво се случи с нея? Нека погледнем реално на нещата, след кризата с КТБ, банките вече имат едно наум и няма да рискуват да се повтори случая. За това се правят и тези стрес-тестове, за да може, ако дадена банка има пробойна тя да се запълни предварително. Струва ми се, че се спекулира и борсова информация по отношение на неликвидните позиции. БФБ не е световна борса и инвеститорите са доооста по-малко. Аз също имам позиции в някои български компании, това прави ли ме свързан с никой? Направи ми впечатление, че имате лошо мнение и за държавната помощ на ПИБ, което всеки човек с икономическо образование, би трябвало да знае, че така се постъпва в кризисна ситуация.

  Нередност?
 • 3
  pivot avatar :-|
  pivot
  • - 6
  • + 16

  Капитал, много интересно е как не пропускате да отбележите името на одитора (КПМГ България), когато е издавал мнение без забележки върху финансовите отчети на българските банки и същевременно, съвсем целенасочено, пропускате да споменете, че одиторското мнение върху финансовите отчети на Инвестбанк, което съдържа "остри критики" е издадено от същия одитор, а именно КПМГ България....Кажете един път завинаги какъв точно е проблемът на г-н и г-жа Прокопиеви с КПМГ България и защо в стаиите ви прозира откровена липса на безпристрастност и обективност?

  Нередност?
 • 4
  panayot.ivanov avatar :-|
  Хитър Петър
  • - 9
  • + 10

  До коментар [#2] от "zztop11":

  Мисля, че имаш няколко пропуска в коментара ти за статията. Не искам да защитавам Капитал, и не знам те какво искат да внушат или намекнат.

  По повод на фалиралата Ленаман Брадърс, тя беше инвестиционна банка, а не търговска/потребителска. Има огромна разлика между двата типа институции и не е правилно да се правят аналогии със ситуацията в Бъгария.

  По повод на местните играчи - ако се замислим реално, най-голяма вероятност за злоупотреба с активите на една банка има в тези с местни собственици. Според мен е крайно малка вероятността някоя банка да открие дружество в чужбина, което да дава кухи кредити на фирми (с нейното знание), защото после тези пари ще трябва да се възтановят от компанията майка. Не е така обаче с местни банки с изцяло български собственици - за нещастие имаме доста крещят пример от последните години.

  По отношение на позициите на банките на БФБ - това, че са в свързани лица, няма абсолютно никаква връзка с това дали акциите са ликвидни или не. И двете са доста сериозни проблеми, но трябва да се прави разлика между тях.

  Първо - ниската ликвидност може би не е затруднение за позиции от 50,000/100,000 лева, но със сигурност са огромен проблем за банка с позиции от по 5-6 милиона (че и повече) в 15 -20 компании. Сами можете да се досетите колко сделки/време са необходими да се изчисти банката от тях (на приемлива цена разбира се) при положение, че няма отсрещна страна, която да ги купи.... Аз съм се занимавал с борсова търговия на несравнимо по-ликвидни борси, и мога да ви кажа, че и там си е предизвикателство да се излезе от такива позиции (естествено не на безумно ниска цена). Също така тези позиции текущо се оценяват (и завеждат в активите на банката) по борсовата оцента, т.е. по цената на последната сделка, пък било тя и за 100 акции. Представете си сега, че има компания с цена към печалба от 80+. Според вас дали тази цена е реалната цена за компанията? Дали това е цената, която ще получи банката, ако започни да си разпродава позициите?

  Второ - поне аз не мисля, че статията загатва някаде, че просто защото банките имат позиции на БФБ, те задължително са в свързани лица. По-скоро се визира факта, че определени "играчи" (с основен център на интереси - Варна) имат практиката да държат доста акции в свързани с тях самите компании. А не, че всички компании го правят.

  А относно държавната помощ за ПИБ - според мен (а и би трябвало и според всеки човек с икономическо образование) такава помощ е оправдана само и единствено, ако банката действително е здрава и е давала кредити, които или ще си върне, или има обезбечение зад тях. Иначе се получава държавна помощ за банка аналог на КТБ ;)

  Нередност?
 • 5
  chichka avatar :-|
  chichka
  • - 6
  • + 2

  "Банките ще бъдат проверявани по европейска методика, но съобразена с националните особености"!!!!! Това достатъчно ли е? Методологията няма да бъде като за КТБ! това го знаете, знаете и защо!
  Поредните милиони ще бъдат глътнати от едни "експертни одитори" ще се хвърли малко плява и мъгла..... а глупавите българи нека да си държат парите в банките! Да си ги държат, не да ги теглят..... ако се опитат....парите ще ги няма вече!

  Нередност?
 • 6
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1
  • - 5
  • + 3

  Съмнявам се, че ще посметя да извикат-царя е гол! А че е , с тая правосъдна система, с този показна безнаказаност в КТБ - 100% има други БГ банки "банкирали" като нея :-). Е - не са откаднали 90% от активите си, ма до 20-30% всякак ще го докарат, тия банки доста хора в БГ си зи знаем То банка ако и на 10% открадне-няма пазарен начин да оцелее де ... тъй че ... упражнението много смисъл не вждам. Аз пари в банки с БГ сосбтвеници- тази година прикючвам да ползвам ...

  Нередност?
 • 7
  crazyjohny avatar :-|
  crazyjohny
  • - 2
 • 8
  grayeagle avatar :-|
  grayeagle
  • + 3

  Димитър Костов ще проверява и контролира ....това е оксиморон. Това е човека, който участваше в кризата с КТБ лично и чрез съпругата си, която е била консултат на банката срещу близо 300 000лв. Това е цената на мълчанието и затварянето на очите. Същият човек участва и предишната банкова криза.

  Нередност?
 • 9
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz
  • + 2

  Ключът от бараката е как са избрани консултантите за стрес тестовете и за какъв дявол БНБ ги одобрява. Те консултанти на банките ли са или гарантират легитимация на банките пред БНБ? Май са индулгенция за БНБ и са особено добре платени от банките, за да одобрят решенията на БНБ. Няма случайности.

  Нередност?
 • 10
  klepoev avatar :-|
  Adam

  До коментар [#2] от "zztop11"

  Не мисля

  Нередност?
Нов коментар