Инвестициите и потреблението движат икономиката на еврозоната

Инвестициите и потреблението движат икономиката на еврозоната

Спадът на потребителското доверие подчертава нуждата от нови стимули

3703 прочитания

© FRANCOIS LENOIR


Ръстът на инвестициите в оборудване и строителство, както и и повишеното вътрешно търсене са били основни фактори за икономическия растеж в еврозоната през последните три месеца на миналата година, показват коригираните данни на Евростат. Това е спомогнало да се компенсира нетният ефект от външната търговия, който е негативен за второ поредно тримесечие заради забавянето на търсенето в Китай и други нововъзникващи пазари.

Бавно възстановяване

Макар миналото тримесечие да е било единадесетото поред, в което брутният вътрешен продукт на еврозоната отчита ръст, икономическото възстановяване остава слабо и подчертава нуждата от допълнителни финансови стимули от Европейската централна банка (ЕЦБ). Евростат потвърждава предварителните оценки за икономически растеж в региона от 0.3% на тримесечна и 1.6% на годишна база през трите месеца до декември. Това са същите резултати като за третото тримесечие на 2015 г.

В последните месеци на миналата година икономиката на целия Европейски съюз е нараснала с 0.4% на тримесечна и с 1.8% на годишна база. За цялата 2015 г. БВП на еврозоната се е покачил с 1.6%, а в ЕС – с 1.9%, спрямо съответно 0.9% и 1.4% ръст през 2014 г.

Брутото образуване на основен капитал в еврозоната се е увеличило с 1.3% през четвъртото тримесечие, което е имало нетен принос от 0.2% към цялостния икономически растеж за периода. Инвестициите в основен капитал включват покупки на машини, подобряване на земята и изграждане на инфраструктура и сгради.

Потреблението в частния сектор е нараснало с 0.2%, а правителственото се е разраснало с 0.6%. Вътрешното потребление и инвентарните промени са допринесли нетно за общия растеж с 0.1 на сто. Износът е нараснал с 0.2% за тримесечието, но същевременно вносът се е повишил с 0.9%. Поради голямата разлика външната търговия е отнела 0.3% от икономическия растеж.

Тези данни бяха публикувани само два дни преди дългоочакваното заседание на ЕЦБ в четвъртък. Очаква се централната банка да обяви нови стимули в опит да повиши инфлацията във валутния съюз, както и да обнови прогнозите си за икономиката на региона.

Външни рискове

През януари президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви, че през март банката ще преразгледа паричната си политика заради рисковете, идващи от сътресенията на световните капиталови пазари, срива в цените на суровините и забавения растеж в страни като Китай. Тогава той изрази увереност, че икономическото възстановяване в еврозоната ще прoдължи, но различни данни от началото на годината показват нарастване на рисковете. Анализаторите са особено притеснени от спада в потребителското доверие, което вероятно ще се отрази и в понижение на разходите на домакинствата.

"В светлината на силните данни за инвестициите човек може да се надява, че това е начало на сериозно възстановяване. Като обаче се има предвид какво стана с показателите на икономическото доверие през първите два месеца на годината, много е възможно и инвестициите отново да се забавят", коментира пред Bloomberg Алин Шуилинг, старши икономист в холандската ABN Amro Bank. "Притесненията за евентуално излизане на Великобритания от ЕС и проблемите при съставяне на ново правителство в Испания показват, че политическият климат в еврозоната не е особено стабилен. За позитивен инвестиционен климат обаче се нуждаеш от стабилност", подчертава тя.

Според анкета на Bloomberg две трети от икономистите очакват ЕЦБ да разшири месечните покупки на ценни книжа. Почти всички анализатори също така прогнозират допълнително понижаване на лихвата по депозитите в ЕЦБ, която вече е на отрицателни нива.

Спадът в цените на петрола и другите суровини повишават реалните приходи в еврозоната, което би трябвало да подкрепи потреблението и растежа. Обезценяването на суровините обаче води до икономически проблеми в редица важни пазари за европейските износители като Саудитска Арабия, Русия, Бразилия и Канада. Особено тежко се отразява забавянето в Китай, което повлича и много други нововъзникващи пазари.

През февруари индексът на мениджърските поръчки (PMI) на производствения сектор в еврозоната спадна до най-ниските нива от три години. Фирмите се опитват да реализират производството си, като намаляват цените, което води до производствена дефлация, включително в трите най-големи икономики в еврозоната Германия, Франция и Италия. Това допълнително усложнява задачата на ЕЦБ да повиши инфлацията в региона до 2 на сто. Все пак германското индустриално производство започна годината с най-силния ръст от 2010 г., което подкрепя надеждите, че силното вътрешно търсене може да компенсира спада при външната търговия.

Ръстът на инвестициите в оборудване и строителство, както и и повишеното вътрешно търсене са били основни фактори за икономическия растеж в еврозоната през последните три месеца на миналата година, показват коригираните данни на Евростат. Това е спомогнало да се компенсира нетният ефект от външната търговия, който е негативен за второ поредно тримесечие заради забавянето на търсенето в Китай и други нововъзникващи пазари.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход