"Капитал" представя: Банките на 2015 година

Кои са най-стабилните и най-ефективните банки, какво е кредит по мярка и хибриден депозит, и ще поевтинеят ли кредитите - отговорите в новата класация на сектора

   ©  Капитал
   ©  Капитал

Петото издание на класацията на Капитал К10 – Най-добрите банки в България беше най-трудно. Към предизвикателството финансовите институции да се оценяват само на база публична информация, тази година се добавят и резултатите от провежданата в момента оценка на качеството на активите, както и очакваните стрес тестове.

Въпреки това, методологията на К10 се доказа като устойчива и ни дава достатъчна увереност, че не би трябвало да очакваме размествания в челните места при различните категории. И така, ето какво ще откриете в класацията К10 – най-добрите банки за 2015 година:

Победителите в категориите на К10

Категория "Стабилност и риск": Уникредит Булбанк

Категория "Ефективност и рентабилност": Ти Би Ай Банк
Категория "Устойчивост и динамика": Прокредит банк

Категория "Клонове": Citibank

2016-та година поставя различни изпитания пред банките. Нулеви и дори отрицателни лихви, натиск върху рентабилността, нужда от новаторски подход за привличане на нови депозити. Предлагаме ви детайлен преглед на основните тенденции, които ще определят представянето на всяка една банка в България.

Банкиране под нулата

Сред най-големите изпитания за банките тази година ще е свръхликвидността. И как да извлекат доход от излишния си ресурс при нулеви и дори отрицателни лихви във все по-голяма част от Европа и света. Засега банките се ориентират към продукти, които могат да бъдат обобщени най-общо като "кредит по мярка на клиента".

Стрес тестовете

Тази година ще е годината на големия тест. Но може да се превърне и в година на големия стрес, макар топ банкерите да демонстрират увереност, че предстоящият преглед на състоянието на банковия сектор ще премине гладко. Какво ще обхваща прегледът на активите и къде са рисковете можете да разберете тук.

Как да депозирам при тези мижави лихви?

Лихвите по депозитите се топят и стават все по-ниски, което кара спестителите да се оглеждат за алтернативи, с които да си осигурят по-добра доходност. За банките обаче привлеченият ресурс е от ключово значение и трябва да е ясно, че те няма лесно да се откажат от битката за спестяванията. Това извежда на преден план алтернативи, които досега са били слабо разпространени на българския пазар – хибридни или структурирани депозити.

Добре, депозитните лихви са ниски. А кога ще поевтинеят кредитите?

Лихвите по новите депозити вече са на ниво под 1,5 процента. Поевтиняват и кредитите, като очакванията са, че до края на годината може да се очаква спад в лихвите с между 0,5 и 1,5 процентни пункта в отделните сегменти. Заедно с това се очаква банките да започнат да облекчават условията за отпускане на фирмени и потребителски заеми.

Не искам да чакам на опашка, искам банката да ми е удобна. Обаче искам и по-ниски такси

46%. Толкова е проникването на онлайн банкирането в ЕС за 2015 година. В България обаче това число е под 10%. А в период, когато възможностите за приходи изглеждат силно ограничени, банките няма как да не се насочат към съкращаване на разходите. Дигиталната среда е най-удачният начин да се постигнат едновременно две цели – удобство за потребителите и по-ниски разходи. Това е и причината, макар и бавно, банкирането да става все по-интерактивно.

Освен всичко това, класацията К10 – Най-добрите банки в България 2015 включва интервюта с топ 10 от банкерите в България. Ръководителите на лидерите в класацията разказват за всички предизвикателства, които ги очакват през тази година.