Предопределено "Бъдеще"

Противно на пазарната логика една трета от започващите първата си работа избират един от най-малките пенсионни фондове

Когато си на 20 години мисълта как да си осигуриш старините изглежда далечна. Затова и ако попитате някой младеж, започващ първата си работа, кой пенсионен фонд би си избрал, най-вероятно ще срещнете неразбиращ или незаинтересован поглед.

Статистиката е показателна - за 2015 г. от 87 хил. стартиращи трудовия си път едва 33 хил. сами са направили избор, докато останалите 54 хил. човека са били служебно разпределени. В числата има обаче и един странен до необяснимост момент: над 1/3 от съзнателно посочилите желания от тях фонд са се спрели на универсалния пенсионен фонд "Бъдеще". Той обаче не е нито пазарен лидер - по брой осигурени и по активи под управление е седми от девет на пазара с малко над 2% дял, нито зад него стои реномирано име на голяма местна или чужда финансова институция - собствеността му формално е на люксембургско дружество, собственост на адвокат Тодор Табаков, а неформално в сектора се свързва с "Еврохолд България", което контролира застрахователя "Евроинс". Знак за това е и че голям процент от инвестициите на фондовете на "Бъдеще" са в свързани лица с тази група. Напоследък "Бъдеще" не блести и с постигната доходност, като по данни на Комисията за финансов надзор (КФН) за последния двегодишен период тя е най-ниската в сектора. И не на последно място компанията не може да се похвали нито с мащабна рекламна кампания, нито с развита клонова мрежа, нито с ресурсите на в пъти по големите й конкуренти, с които да достигне толкова успешно до младежите и да стане техен фаворит.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  iliyan_slavov avatar :-|
  Илиян Славов
  • - 2
  • + 2

  "Прави впечатление и че обикновено този тип измама е възможен на местата, където кметът има удостоверителните функции на нотариус - това са отдалечените от столицата населени места, където хората са по-слабо информирани и рядко търсят правата си."

  Всъщност дали кмета има функции на нотариус, няма много общо с това колко е отдалечено населеното място от столицата ни.

  Нередност?
 • 2
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  Докато четях, си спомних за пенсионния фонд АКБ. Не зная защо.

  Иначе информацията за започналите работа е ясно откъде е - от НАП. На местно ниво т.н. осигурителни посредници са намерили начин да вземат тази информация, а е възможно и на национално ниво да става това, но там вече ще са замесени инсовете.

  Нередност?
 • 3
  elpii avatar :-|
  elpii
  • - 1

  И защо давате стара доходност - това е измама капитал.
  Доходността ,която сте посочили е била за миналата година.
  Тази година почти всички дружества са на загуба за последните 24 месеца и затова КФН се бави да публикува доходността на УПФ и ППФ ,тъй като не могат да покрият минимална доходност.

  Нередност?
Нов коментар