КТБ: Международно призната за източена
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

КТБ: Международно призната за източена

КТБ: Международно призната за източена

Докладът на AlixPartners потвърди, че банката е била използвана от Цветан Василев и негови съучастници основно за "лични" бизнес сделки

Николай Стоянов
22163 прочитания

© Надежда Чипева


"На 4 март 2014 г-ца Стойкова е изпратила вътрешен имейл на своите колеги в КТБ, а именно на Георги Зяпков, Елена Инджева и Александър Пантелеев. В този имейл се обсъжда плащане от 4 милиона евро, предоставени на "Болкан глас" за "Глас индъстри", която е упълномощена "без докладване до г-н Василев". Тя също казва: "Трябва да увеличим измисления инвестиционен кредит на "Болкан глас" за сумата от 30 милиона евро всеки месец, за да компенсираме безкрайния дефицит в "Сръбска фабрика за стъкло". Продажбите там са катастрофални..." Въпреки възникналите съмнения на кредитния екип от този имейл, банката продължава да отпуска на "Болкан глас" усвояване от този кредит."

Този пасаж от дългоочаквания и най-накрая разсекретен и публикуван през седмицата доклад на AlixPartners, сбутан на 161 стр. (от общо 575), далеч не е най-важното заключение на международната разследваща компания. Той обаче наред с други подобни цветисти моменти са особено ценни, защото като през телескоп ни дават да погледнем в миналото и да видим как е функционирала банката преди фалита. Как са раздавани милиони на свързани лица (наречени евфемистично "канали за финансиране") без особена мисъл дали могат да се връщат, за кърпене на дупки сред мрежата от бизнеси на мажоритарния собственик Цветан Василев. И като как всъщност банката е била източена.

Последната дума не фигурира никъде в преведения на български текст, публикуван от синдиците на КТБ. Но присъдата на AlixPartners е нееднозначно ясна. "Въз основа на нашето разследване има ясни доказателства, че г-н Василев, управителният съвет и редица служители и свързани лица (като директори на и акционери в кредитополучателите) са получили и използвали средства от банката, като цяло финансирайки "лични" бизнес сделки. Методите, използвани за извличане на средствата от банката, са били избрани и изградени с цел объркване/прикриване на крайната цел на изтеглените средства, като са оставили банката в значителен риск, че тези средства никога няма да бъдат погасени."

Тези изводи не са нови за читателите на този вестник, където те бяха направени още години преди краха на КТБ. Не са нови и за държавните институции, които след затварянето на банката бързо видяха проблема и постепенно признаха провала и започнаха да си прехвърлят вината за него. Те обаче са важни, защото идват отвън, от реномирана разследваща компания, която по-трудно може да бъде обвинена, че е подвластна на политическото статукво и на влиянито на превърналия се в архивраг на Цветан Василев някогашен негов партньор Делян Пеевски.

Присъда с песимистична прогноза

Очаквано анализът на AlixPartners не произвежда огромни новини. Самият той идва дълго след като списъците на кредитополучатели и вложители са ясни, а освен това е и изготвен към есента на 2015 г., откогато има доста развития. Съспенсът беше и допълнително убит още преди месец, когато челите го депутати обявиха, че в него няма имена на политици.

Същевременно обаче докладът е доста категоричен в изводите си, които са методично аргументирани: "Нашият анализ на търговската дейност на КТБ от 2009 г. насам показва широкото използване на кредитите към клиенти кредитополучатели като канал за финансови средства, за да бъдат неправилно и/или неправомерно извлечени от банката. Изглежда, тези средства са били използвани в повечето случаи в полза на реалния мажоритарен акционер в банката г-н Василев, неговите съучастници и свързани лица."

За разлика от предходни анализи на различни институции този е и доста структуриран и подреден. Временната парламентарна комисия по казуса, която нарече КТБ пирамида, произведе пространно изложение за случилото се от държавните органи (БНБ, Комисията за финансов надзор, ДАНС и др) плюс кратка пледоария, в която товари практически цялата вина на БНБ.

И не на последно място докладът е доста ясно фокусиран в основната си цел - какво и как може да се възстанови от средствата отпускани от банката. Тук оценките на анализаторите не са особено обнадеждаващи. Макар да признават, че прогнозата е спекулативна предвид голямата несигурност, те оценяват като постижими в 12-месечен период 600 - 650 млн. лв. плюс около 150 млн. лв. от заеми на малки търговски дружества и други. "В допълнение може да има някои по-нататъшни значителни парични постъпления от лихвите върху потенциалния собствен капитал в БТК и събиране чрез започване на съдебен процес по отношение на г-н Василев и други трети страни", се казва още в доклада.

Специални секции са поверени на няколко големи проекта, финансирани от КТБ, като "Петрол", "Сръбската фабрика за стъкло", "Рубин", БТК, "Русенска корабостроителница", Domtech ("Техномаркет" и "Домо"). Според AlixPartners перспективите за възстановяване на кредитния портфейл са допълнително занижени, тъй като над половината кредити са били предоставени на дружества, свързани с Цветан Василев пряко или чрез ТЦ-ИМЕ. Те са оценени на обща стойност 2.5 млрд. лв., или над половината от кредитния портфейл.

Наред с констатациите за източване на банката не липсват и критики към българските институции, към одитора KPMG и към БНБ за тяхното бездействие. Тук в иначе равния и премерен тон на изводите на AlixPartners се чете искрено изумление: "Налице са множество от това, което наричаме "червени флагове", които са очевидни при предоставянето на кредитите и оперирането със сметките на клиентите кредитополучатели, които можеха да бъдат забелязани или от компетентен и безпристрастен кредитен екип, и/или от компетентен управителен съвет, и/или от външните одитори, и/или евентуално от БНБ", констатират анализаторите, като изреждат част от вече известните практики в КТБ: финансиране на новосъздадени дружества без надлежни обезпечения, използване не по предназначение или за изплащане на лихви по вече усвоени кредити.

Какво ново

Извън очакваните изводи все пак докладът крие и много малки новини и детайли както за КТБ и облаците от компании през годините, така и за някои последни развития. Така например няколко офшорни компании изрично са посочени като контролирани от Василев, което предполага, че AlixPartners и синдиците разполагат с достатъчно доказателства да приемат, че това твърдение би издържало в съд. В тази група влизат EFV International Financial Ventures, Trelex Investments, Dewa International.

Определено новина е и, че за "Петрол", което след разпада на КТБ остана под контрола на Гриша Ганчев, е имало подготвяна сделка. Според доклада той е бил "в контакт със синдиците на КТБ по отношение на предложена сделка, в сътрудничество с търговското дружество Ensorcia, базирано в Тексас". Цитира се, че консорциумът предложил да заплати около 120 млн. евро, което е 29% под търсените от КТБ средства от групата. Според източници обаче тази оферта всъщност е дошла през друг български посредник и макар формално Ганчев да е влязъл в преговори с американската компания (сравнително малък играч в търговията с горива), реално не е имало особени изгледи за успех. Най-малкото тя не е особено логична за него, тъй като, както е описана, би означавало той да се откаже практически безплатно от "Петрол".

Любопитно е и че за разлика от други анализи на български институции по КТБ досега, този път темата "Булгартабак" не е напълно игнорирана. При изследването на конкретни парични потоци през EFV и взаимоотношенията му с Livero Establishment (един от предишните собственици по верига акционери, минаващи през няколко държави) се стига до извода, че може да са свързани с покупката на холдинга. "Нашият анализ на сделката с EFV и сделката с Livero, са били докладвани поотделно на синдика в нашите седмични отчети. Препоръчваме допълнително обсъждане с членовете на правния екип на банката, за да обсъдят действия по отношение на EFV International и как например да се стреми да получим разкриване на счетоводните и финансови записи на EFV International (както в Швейцария, така и в BVI)", се казва в анализа, като не е ясно дали по тази линия има действия. Макар и без споменаване на името на Пеевски, този път е проследено и финансирането на новата печатница за вестниците му. Макар и бегло е скицирано и участието на Василев в зараждането на "Нова медийна българска група" заедно с майката на депутата Ирена Кръстева. От множество кредити се споменават и необяснени трансфери към семейната им "Балканска медийна компания".

Макар да се споменават и други медийни финансирания, повече внимание в тази част логично е хвърлено върху TV7 и канализираните към нея трансфери за издръжка, достигнали над 200 млн. лв. За съжаление в този случай не ни е дадено да разберем какво е споделила госпожица Стойкова във вътрешната кореспонденция на банката. Но се досещаме - твърде вероятно същото.

"На 4 март 2014 г-ца Стойкова е изпратила вътрешен имейл на своите колеги в КТБ, а именно на Георги Зяпков, Елена Инджева и Александър Пантелеев. В този имейл се обсъжда плащане от 4 милиона евро, предоставени на "Болкан глас" за "Глас индъстри", която е упълномощена "без докладване до г-н Василев". Тя също казва: "Трябва да увеличим измисления инвестиционен кредит на "Болкан глас" за сумата от 30 милиона евро всеки месец, за да компенсираме безкрайния дефицит в "Сръбска фабрика за стъкло". Продажбите там са катастрофални..." Въпреки възникналите съмнения на кредитния екип от този имейл, банката продължава да отпуска на "Болкан глас" усвояване от този кредит."

Този пасаж от дългоочаквания и най-накрая разсекретен и публикуван през седмицата доклад на AlixPartners, сбутан на 161 стр. (от общо 575), далеч не е най-важното заключение на международната разследваща компания. Той обаче наред с други подобни цветисти моменти са особено ценни, защото като през телескоп ни дават да погледнем в миналото и да видим как е функционирала банката преди фалита. Как са раздавани милиони на свързани лица (наречени евфемистично "канали за финансиране") без особена мисъл дали могат да се връщат, за кърпене на дупки сред мрежата от бизнеси на мажоритарния собственик Цветан Василев. И като как всъщност банката е била източена.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  AlixPartners - това не е ли една малка офшорка специално създадена за да проверява КТБ? Защо се прави така?

 • 3
  contra_banda avatar :-|
  contra_banda

  Някой направи ли си труда да изчисли какви активи стоят зад тези кредити? Или важното е да повтаряме като папагали поръчковия доклад на една съмнителна фирма? Целта на форенсик компаниите е да издирват парите, а не да копират докладите на прокуратурата.Особено когато са диктувани от малоумника Бисер Лазов.

 • 4
  bravado avatar :-|
  bravado

  contra_banda, още миналата година 3-те одиторски компании изчислиха какви активи стоят зад кредитите ...

 • 5
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  До коментар #4 от bravado
  И как точно трите също поръчкови компании оцениха активи като Виваком, НУРТС, Петрол, Дунарит, Авионамс? И защото бяха много убедени в оценките си не пожелаха да подпишат докладите си, за да послужат за счетоводни цели? Та затова КТБ няма одитиран баланс за 2014 г и до ден днешен? А сега в опит да си защитят слабите позиции Price Waterhouse и съпругата на Иван Искров отново ще правят одит за 2014 г. Не се знае на какво, обаче. Всъщност Борисов, Пеевски и Цацаров знаят.

 • 6
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  Това че са ползвали банката за лична касичка на няколко човека е пределно ясно. Въпросът е, че твърде много контолни органи тактично са пропуснали това и може би точно тук идва намесата на Пеевски, който най-вероятно е помогнал срещу комисионна нередностите да останат незабелязани поне от държавата.

 • 7
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  До коментар #6 от Боян Дуков
  А всъщност какъв е бил Пеевски? Защо само в България не са минали стрес тестовете? БНБ е вероятно в потрес как ще обяснява резултатите. Дали има банка, която ше издържи стрес теста, на който беше подложена КТБ?

 • 9
  shtavesht avatar :-|
  shtavesht

  До коментар [#2] от "sow29372525":

  ти си пример за съвременен българин - лесно се палиш, емоционалничиш, лесно се лъжеш, не мислиш достатъчно и това всъщност те прави съучастник във всяко едно нещо, което валидираш въс семплоста си. офшорка е и е създадена, за да изгради определена легенда около КТБ, в която един милиционер е виновен за всичко, а всички останали - чисти. сегашни и бивши управляващи не са пъхали държавни пари там? не са знаели какво и как се краде? в държава, в която всичко се контролира от някакво, зародено в ДС, ядро от сиви кардинали, няколко милярда са изчезнали ей така?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.