КТБ: Международно призната за източена

Докладът на AlixPartners потвърди, че банката е била използвана от Цветан Василев и негови съучастници основно за "лични" бизнес сделки

"На 4 март 2014 г-ца Стойкова е изпратила вътрешен имейл на своите колеги в КТБ, а именно на Георги Зяпков, Елена Инджева и Александър Пантелеев. В този имейл се обсъжда плащане от 4 милиона евро, предоставени на "Болкан глас" за "Глас индъстри", която е упълномощена "без докладване до г-н Василев". Тя също казва: "Трябва да увеличим измисления инвестиционен кредит на "Болкан глас" за сумата от 30 милиона евро всеки месец, за да компенсираме безкрайния дефицит в "Сръбска фабрика за стъкло". Продажбите там са катастрофални..." Въпреки възникналите съмнения на кредитния екип от този имейл, банката продължава да отпуска на "Болкан глас" усвояване от този кредит."

Този пасаж от дългоочаквания и най-накрая разсекретен и публикуван през седмицата доклад на AlixPartners, сбутан на 161 стр. (от общо 575), далеч не е най-важното заключение на международната разследваща компания. Той обаче наред с други подобни цветисти моменти са особено ценни, защото като през телескоп ни дават да погледнем в миналото и да видим как е функционирала банката преди фалита. Как са раздавани милиони на свързани лица (наречени евфемистично "канали за финансиране") без особена мисъл дали могат да се връщат, за кърпене на дупки сред мрежата от бизнеси на мажоритарния собственик Цветан Василев. И като как всъщност банката е била източена.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се