С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
18 5 май 2016, 15:58, 21641 прочитания

КТБ: Международно призната за източена

Докладът на AlixPartners потвърди, че банката е била използвана от Цветан Василев и негови съучастници основно за "лични" бизнес сделки

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"На 4 март 2014 г-ца Стойкова е изпратила вътрешен имейл на своите колеги в КТБ, а именно на Георги Зяпков, Елена Инджева и Александър Пантелеев. В този имейл се обсъжда плащане от 4 милиона евро, предоставени на "Болкан глас" за "Глас индъстри", която е упълномощена "без докладване до г-н Василев". Тя също казва: "Трябва да увеличим измисления инвестиционен кредит на "Болкан глас" за сумата от 30 милиона евро всеки месец, за да компенсираме безкрайния дефицит в "Сръбска фабрика за стъкло". Продажбите там са катастрофални..." Въпреки възникналите съмнения на кредитния екип от този имейл, банката продължава да отпуска на "Болкан глас" усвояване от този кредит."

Този пасаж от дългоочаквания и най-накрая разсекретен и публикуван през седмицата доклад на AlixPartners, сбутан на 161 стр. (от общо 575), далеч не е най-важното заключение на международната разследваща компания. Той обаче наред с други подобни цветисти моменти са особено ценни, защото като през телескоп ни дават да погледнем в миналото и да видим как е функционирала банката преди фалита. Как са раздавани милиони на свързани лица (наречени евфемистично "канали за финансиране") без особена мисъл дали могат да се връщат, за кърпене на дупки сред мрежата от бизнеси на мажоритарния собственик Цветан Василев. И като как всъщност банката е била източена.


Последната дума не фигурира никъде в преведения на български текст, публикуван от синдиците на КТБ. Но присъдата на AlixPartners е нееднозначно ясна. "Въз основа на нашето разследване има ясни доказателства, че г-н Василев, управителният съвет и редица служители и свързани лица (като директори на и акционери в кредитополучателите) са получили и използвали средства от банката, като цяло финансирайки "лични" бизнес сделки. Методите, използвани за извличане на средствата от банката, са били избрани и изградени с цел объркване/прикриване на крайната цел на изтеглените средства, като са оставили банката в значителен риск, че тези средства никога няма да бъдат погасени."

Тези изводи не са нови за читателите на този вестник, където те бяха направени още години преди краха на КТБ. Не са нови и за държавните институции, които след затварянето на банката бързо видяха проблема и постепенно признаха провала и започнаха да си прехвърлят вината за него. Те обаче са важни, защото идват отвън, от реномирана разследваща компания, която по-трудно може да бъде обвинена, че е подвластна на политическото статукво и на влиянито на превърналия се в архивраг на Цветан Василев някогашен негов партньор Делян Пеевски.

Присъда с песимистична прогнозаОчаквано анализът на AlixPartners не произвежда огромни новини. Самият той идва дълго след като списъците на кредитополучатели и вложители са ясни, а освен това е и изготвен към есента на 2015 г., откогато има доста развития. Съспенсът беше и допълнително убит още преди месец, когато челите го депутати обявиха, че в него няма имена на политици.

Същевременно обаче докладът е доста категоричен в изводите си, които са методично аргументирани: "Нашият анализ на търговската дейност на КТБ от 2009 г. насам показва широкото използване на кредитите към клиенти кредитополучатели като канал за финансови средства, за да бъдат неправилно и/или неправомерно извлечени от банката. Изглежда, тези средства са били използвани в повечето случаи в полза на реалния мажоритарен акционер в банката г-н Василев, неговите съучастници и свързани лица."

За разлика от предходни анализи на различни институции този е и доста структуриран и подреден. Временната парламентарна комисия по казуса, която нарече КТБ пирамида, произведе пространно изложение за случилото се от държавните органи (БНБ, Комисията за финансов надзор, ДАНС и др) плюс кратка пледоария, в която товари практически цялата вина на БНБ.

И не на последно място докладът е доста ясно фокусиран в основната си цел - какво и как може да се възстанови от средствата отпускани от банката. Тук оценките на анализаторите не са особено обнадеждаващи. Макар да признават, че прогнозата е спекулативна предвид голямата несигурност, те оценяват като постижими в 12-месечен период 600 - 650 млн. лв. плюс около 150 млн. лв. от заеми на малки търговски дружества и други. "В допълнение може да има някои по-нататъшни значителни парични постъпления от лихвите върху потенциалния собствен капитал в БТК и събиране чрез започване на съдебен процес по отношение на г-н Василев и други трети страни", се казва още в доклада.

Специални секции са поверени на няколко големи проекта, финансирани от КТБ, като "Петрол", "Сръбската фабрика за стъкло", "Рубин", БТК, "Русенска корабостроителница", Domtech ("Техномаркет" и "Домо"). Според AlixPartners перспективите за възстановяване на кредитния портфейл са допълнително занижени, тъй като над половината кредити са били предоставени на дружества, свързани с Цветан Василев пряко или чрез ТЦ-ИМЕ. Те са оценени на обща стойност 2.5 млрд. лв., или над половината от кредитния портфейл.

Наред с констатациите за източване на банката не липсват и критики към българските институции, към одитора KPMG и към БНБ за тяхното бездействие. Тук в иначе равния и премерен тон на изводите на AlixPartners се чете искрено изумление: "Налице са множество от това, което наричаме "червени флагове", които са очевидни при предоставянето на кредитите и оперирането със сметките на клиентите кредитополучатели, които можеха да бъдат забелязани или от компетентен и безпристрастен кредитен екип, и/или от компетентен управителен съвет, и/или от външните одитори, и/или евентуално от БНБ", констатират анализаторите, като изреждат част от вече известните практики в КТБ: финансиране на новосъздадени дружества без надлежни обезпечения, използване не по предназначение или за изплащане на лихви по вече усвоени кредити.

Какво ново

Извън очакваните изводи все пак докладът крие и много малки новини и детайли както за КТБ и облаците от компании през годините, така и за някои последни развития. Така например няколко офшорни компании изрично са посочени като контролирани от Василев, което предполага, че AlixPartners и синдиците разполагат с достатъчно доказателства да приемат, че това твърдение би издържало в съд. В тази група влизат EFV International Financial Ventures, Trelex Investments, Dewa International.


Определено новина е и, че за "Петрол", което след разпада на КТБ остана под контрола на Гриша Ганчев, е имало подготвяна сделка. Според доклада той е бил "в контакт със синдиците на КТБ по отношение на предложена сделка, в сътрудничество с търговското дружество Ensorcia, базирано в Тексас". Цитира се, че консорциумът предложил да заплати около 120 млн. евро, което е 29% под търсените от КТБ средства от групата. Според източници обаче тази оферта всъщност е дошла през друг български посредник и макар формално Ганчев да е влязъл в преговори с американската компания (сравнително малък играч в търговията с горива), реално не е имало особени изгледи за успех. Най-малкото тя не е особено логична за него, тъй като, както е описана, би означавало той да се откаже практически безплатно от "Петрол".

Любопитно е и че за разлика от други анализи на български институции по КТБ досега, този път темата "Булгартабак" не е напълно игнорирана. При изследването на конкретни парични потоци през EFV и взаимоотношенията му с Livero Establishment (един от предишните собственици по верига акционери, минаващи през няколко държави) се стига до извода, че може да са свързани с покупката на холдинга. "Нашият анализ на сделката с EFV и сделката с Livero, са били докладвани поотделно на синдика в нашите седмични отчети. Препоръчваме допълнително обсъждане с членовете на правния екип на банката, за да обсъдят действия по отношение на EFV International и как например да се стреми да получим разкриване на счетоводните и финансови записи на EFV International (както в Швейцария, така и в BVI)", се казва в анализа, като не е ясно дали по тази линия има действия. Макар и без споменаване на името на Пеевски, този път е проследено и финансирането на новата печатница за вестниците му. Макар и бегло е скицирано и участието на Василев в зараждането на "Нова медийна българска група" заедно с майката на депутата Ирена Кръстева. От множество кредити се споменават и необяснени трансфери към семейната им "Балканска медийна компания".

Макар да се споменават и други медийни финансирания, повече внимание в тази част логично е хвърлено върху TV7 и канализираните към нея трансфери за издръжка, достигнали над 200 млн. лв. За съжаление в този случай не ни е дадено да разберем какво е споделила госпожица Стойкова във вътрешната кореспонденция на банката. Но се досещаме - твърде вероятно същото.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Италианската банка Intesa предложи сливане на UBI Banca за 5 млрд. евро Италианската банка Intesa предложи сливане на UBI Banca за 5 млрд. евро

Новата банка ще бъде седмата най-голяма в Европа с над 1 трлн. евро активи

19 фев 2020, 913 прочитания

FinTech Summit 2020: България привлича много малко от глобалните инвестиции във финтех FinTech Summit 2020: България привлича много малко от глобалните инвестиции във финтех

Димитър Цвятков, партньор в CMS, за правната среда в България и трендовете във финтех сектора

19 фев 2020, 1169 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Стрес по скалата на БНБ

Регулаторът обяви сценариите, при които ще тества устойчивостта на банките

Още от Капитал
Драмата с ТЕЦ "Марица-изток 2" - дълга, скъпа и опасна

Каквито и действия да се предприемат, те ще бъдат закъснели, ще струват скъпо и може да доведат до нови проблеми в сектора

Малайзийски полет към село Щръклево

Община Русе даде предварително съгласие да продаде летището си на дружество с малайзийско участие. Проектът на компанията е за 57 млн. лв.

Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

Хазартна рекламна напаст

Забранената по закон реклама на хазарт е масова - предимно в онлайн сайтове и телевизии и е за милиони

Wi-Fi free

Все повече хора искат да преодолеят зависимостта си от технологиите. Бизнесът харесва това

От Маракеш до Париж и обратно

Писателят и художник Махи Бинбин за живота между две култури и социалната си дейност в Мароко

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10