Как свършва една луксозна експанзия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как свършва една луксозна експанзия

Как свършва една луксозна експанзия

Heta Asset Reolution, дружеството, което осребрява останките от Hypo Alpe Adria, продава портфейл от лоши лизингови вземания за 130 млн. евро

Гергана Михайлова
25419 прочитания

© Reuters


Голям пакет от просрочени вземания по лизингови договори на корпоративни клиенти се предлага на пазара в момента. Макар размерът да изглежда внушителен, сделката едва ли ще постигне висока цена - задълженията са стари, някои от фирмите-длъжници вече не съществуват, разноските по съдилища се очертава да бъдат значителни. Особена е и клиентелата, от която ще се събират вземанията - в повечето случаи това са купувачи на луксозни автомобили, яхти, недвижими имоти. И все пак интерес може да прояват колекторски компании или лизингови компании.

"България е пазарът - мечта за вносителите на луксозни стоки", казва през пролетта на 2008 г. Хорст Ебхарт. По това време австриецът е изпълнителен директор на "Хипо Алпе-Адриа лизинг България" - дружество, което само за две години от появата си на местна почва успява да се превърне в четвъртата най-голяма лизингова компания с активи за над 616 млн. лв. Това нямаше как да се случи, ако банката майка в групата Hypo Alpe-Adria не подкрепяше експанзията с изобилно финансиране. И ако не бе агресивната политика за завземане на позиции чрез кредитиране на най-рисковите покупки, които другите лизингови дружества не смеят да подпомагат - луксозни автомобили, яхти, недвижими имоти. С настъпването на глобалната финансова криза пазарът "мечта" светкавично се превръща в същински "кошмар". Голяма част от клиентите спират да плащат лизинговите вноски и връщат купените бентлита и лодки. Така лизинговата компания се оказва с огромен портфейл от лоши заеми, зарината със скъпи вещи "втора ръка", на които трябва да осигури паркинг, охрана и поддръжка, докато им търси нов собственик, а в същото време мобилизира огромен ресурс за съдебни разправии с клиенти в просрочие. В същото положение са и другите компании в групата на Hypo в региона, която заради системната си важност за Австрия е национализирана през 2009 г. Това води до значително забавяне на процесите по ликвидиране на бизнеса, затова и едва сега, на осмата година, откакто българското поделение на практика спира да работи като лизингова компания, се пристъпва към първите по-масирани действия по осребряване на останалите в нея ценни активи. Първата порция е портфейл от необслужвани задължения по финансов лизинг, чийто общ номинал е 130 млн. евро плюс дължими по тях 37 млн. евро лихви. По предварителна информация колекторските компании имат интерес и вече се подготвят за търга, като прогнозите са, че портфейлът може да се продаде на цена около 5% от номинала и това с уговорката, че все още не е минал дю дилиджънс или финансова оценка на онова, което има в него.

Изпаднали от S - класата

Продажбата на портфейла е в ход от една седмица насам, като първата важна дата за проявяващите интерес, е 25 май, до когато трябва да се подадат писма за интерес при наетия консултант по процедурата "Ърнст енд Янг България". Той е преценил, че при разпродажбата на активите на "Хета асет резолюшън България" и "Хета асет резолюшън ауто България", (както са преименувани местните дружества след национализацията на майката в Австрия), по-ефективно би било обособяването на хомогенни пакети. В конкретния случай са обединени необслужвани задължения на корпоративни клиенти (90% от портфейла) и ритейл (10%), по които няма активи. Това е важно, защото купувачът няма да има допълнителни разходи по поддръжката им. Само за пример, ако едно задължение върви в комплект с конфискувана яхта, купувачът ще трябва да й търси пристан, а наемите за услугата варират между 2 и 4 хил. евро на година в зависимост от дължината на лодката.

Портфейлът съдържа 2554 договора с 1681 клиента, като 369 от тях формират 80% от цялата кредитна експозиция. Индивидуалните експозиции на клиенти са в границите от хиляда евро до 5.2 млн. евро. Повечето от тях са в България, но има и малка част (1%) от Румъния. Някои от фирмите, купували на лизинг през "Хета", вече нямат оперативна дейност, нито персонал или са заличени от Търговския регистър. Според условията възможно е портфейлът да се изкупи на части от различни наддавачи, но най-предпочитан би бил кандидатът, който предложи цена за целия пакет.

В маркетинговия документ за продажбата не се казва колко големи точно са просрочията, но като се има предвид, че активната кредитна дейност на компанията бе през 2006-2008 г., може да се предположи, че задълженията са поне 8-9-годишни, което е много голямо просрочие. Колкото по-стари са дълговете, толкова по-трудно събираеми са те, което най-вероятно ще натежи върху цената на предстоящия търг и затова в колекторския бранш прогнозират, че ако портфейлът се пласира на 5% от номинала, това би било успех за продавача.

От друга страна, има и фактор, който би стимулирал наддаване с по-висока цена - договорите в портфейла са обезпечени със запис на заповед срещу физически лица. За лизинговите компании това е вид двойно подсигуряване, тъй като активът, с който обезпечават вземането си, овехтява в процеса на ползване и не може да възстанови пълната стойност на отпуснатото финансиране за покупката му. Затова се правят и записите на заповед, които работят като допълнителна гаранция или застраховка за лизингодателя, че при евентуален проблем ще си събере вземането в пълен размер. Събирането на задължения през записи на заповед става, като се наеме частен съдебен изпълнител, който от името на взискателя предявява претенция към физическото лице, посочено в документа като гарант на заема. В болшинството от случаите длъжниците оспорват иска, при което се стига до съд. В законоустановените срокове той се произнася с решение, с което най-често признава задължението, и така съдебният изпълнител може да пристъпи към запори върху имущество и доходи на длъжника.

Нерадостни прогнози

От "Хета" не пожелаха да говорят пред "Капитал" за подготвяната сделка, нито за перспективите пред присъствието им в България, за да не повлияят на резултата от предстоящата продажба. Видно е обаче, че целта е тя да приключи бързо и да е факт до края на лятото, защото всяко забавяне би означавало още по-ниска цена за актива. Евентуално по-късно затваряне на сделката би могло да се получи заради необходимостта от одобрение на избрания купувач от австрийското министерство на финансите, тъй като по-големите продажби в одържавената Heta се извършват при специален режим.

В колекторските среди имат смесени очаквания за подготвяния търг. Възможно е портфейлът да привлече интерес, защото дава възможност на купувача да навлезе в сегмента на корпоративните задължения. В момента на пазара се работи основно с индивидуални потребители физически лица, но развитието към фирмените дългове предстои и колекторите имат нужда да придобият опит в събирането им. В случая с "Хета" обаче това ще е повече инвестиция, отколкото възможност за постигане на печалба.

От друга страна, портфейлът с вземания по остатъчни лизингови договори на "Хета" е непривлекателен заради малките суми, които имат да се събират от отделните клиенти, и големите разноски, които са свързани с юридическите услуги. Според експерти в сектора е възможно интерес да проявят не само колектори, но и други лизингови дружества, които имат развити отдели за работа с просрочени вземания и за които по-ценното би било достъпът до нови клиенти.

Програмирана да закъса

С продажбата на този портфейл (ако бъде успешна) "Хета" най-вероятно ще продължи с опитите да превърне в ликвидност останалото ценно, което притежава в България. От разпродажбите на парче в момента на сайта й могат да се видят оферти за яхти, селскостопанска техника, земеделски земи, парцел за жилищно строителство в София, мол в Русе, производствен имот и други. По последен отчет към декември 2014 г. "Хета асет резолюшън Българи" има активи за 64.6 млн. лв., което я класира на 16-о място сред лизинговите дружества на пазара. Отделно автомобилното й поделение има активи за още 24.1 млн. лв. (виж таблицата). Двете отдавна не сключват нови лизингови договори и разчитат на постъпления от контрактите, които се обслужват редовно. Немалко от тези клиенти обаче или активно предоговарят условията, настоявайки за по-ниска лихва, или търсят рефинансиране от друга компания, още повече че в момента на пазара могат да се намерят оферти за около 3%.

Независимо че вече втора година лизинговият бизнес се съвзема и постига забележителни ръстове от по 30-40%, перспективите за оздравяване и нов подем за "Хета" са нулеви, защото тя има огромни задължения към компанията майка в чужбина. Самата тя е в незавидно положение - национализирана с идеята да бъде преструктурирана и обратно предадена в частни ръце, тя се оказа по-дълбока черна дупка, отколкото се очакваше. Дотук австрийските данъкоплатците са налели милиарди евро в нея, което вдига публичния дълг на алпийската държава. През миналата година регионалният банков бизнес, развиван в Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора и който продължава да се развива под името Hypo Alpe Adria, бе успешно продаден на консорциум между Advent International и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за 200 млн. евро. Лизинговият бизнес бе отделен през 2013 г. и преименуван на и Heta Asset Resolution и с него се процедира на принципа, на който се ликвидират "лошите банки".

За да стигне до тази незавидна участ, австрийската група не може да вини само глобалната финансова криза. Фиаското бе до голяма степен заложено в модела, по който бе построена империята на Hypo. Името се е превърнало в символ на корупцията в Австрия. Проблясва натрапчиво в разследвания и дела за пране на пари, използване на вътрешна информация, спекулации, продажби на активи на занижени цени. Трудно е по друг начин да се обясни как за толкова кратко време малка провинциална банка с 300 млн. евро капитал достига до финансов конгломерат с балансово число от 22 млрд. евро. Експлозивното разрастване се случва не само в Австрия, но и в региона на централна и Източна Европа, където експанзията е агресивна и насочена към най-рисковите сектори. Затова и залезът на Hypo е толкова драматичен и важен като урок, който не бива да бъде повтарян.

Голям пакет от просрочени вземания по лизингови договори на корпоративни клиенти се предлага на пазара в момента. Макар размерът да изглежда внушителен, сделката едва ли ще постигне висока цена - задълженията са стари, някои от фирмите-длъжници вече не съществуват, разноските по съдилища се очертава да бъдат значителни. Особена е и клиентелата, от която ще се събират вземанията - в повечето случаи това са купувачи на луксозни автомобили, яхти, недвижими имоти. И все пак интерес може да прояват колекторски компании или лизингови компании.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  anuwar avatar :-?
  anuwar

  Ъъъ, за 2007 и 2012 сигурни ли сте за печалбата в табличката?
  755 и 600 милиона печалба?

 • 2
  ruark avatar :-|
  ruark

  статията пропусне да допълни, че банката хипо алпе адрия бе купена от една баварска банка хипо ландес банк. Те раздуха така балансовата сума и източиха собствения капитал на хипо алпе адрия и експандираха с кредити до немай къде. После австрииците я купиха обратно от страх. ЗАЩОТО:
  заради експанзията на банките австрииската държава гарантираше за 50 милиарда евро. Ако немците я бяха фалирали, каринтия щеше да банкрутира и от там домино ефектът понеже тогава бушуваше финансовата криза подклаждана от спекулантите и рейтинг агентурите, австрия щеше да попадне под ударите им. и рейтингувите агенции щеше да и снемат тройното ААА което би оскъпило външния дълг доста. Тогава австрииците щяха да имат банкрутирал бундесланд каринтия и 5 до 6 милиарда по големи годишни лихви. затова за много кратко време я изкупиха обратно от баварците и я разчлениха на хета лоша банка и остатъка от добри активи добра банка. те трябваше да го направят, тъй като хипо алпе адрия не би издържала не европейските стрес тестове за капиталова адекватност и не отговаряше на критериите на базел, където собстевн капитал в съотношение балансова сума трябва до 2017 година да отговаря на 12 % от бал. сума и държавата трябваше да налива огромни суми за да покрие критерии. Затова те я направиха регионална банка и създадоха Хета лоша банка. регионалната банка сдобрите активи под натиска на ЕУ се продаде и сега хета е държ. собственост, като това дружество не трябва да отговаря на правилата на базел 3, тъй като е несистемно релевантно.........Сега обаче от края на 2016 или 2017 държавата и областта каринтия според ЕУ директива им отпадат гаранциите за банките...... несъмнено целият този дезастер ще струва до 13 милиарда евро на австрия. Отчасти данъкоплатците плащат каквото трябва да се плаща. останалите австрииски банки също, понеже се въведе банков данък в австрия а непосредствено след кризата държавата участваше в големите австрииски банки с участнически капитал, и те снасяха на държавата почти 8 години високи лихви и върнаха този капитал. друга част от средствата дойдоха от стабилизационния банков фонд. и трета част идва от печалбата от националната банка която снася на година около 350 милиона евро на австрия.
  сега обаче банките в австрия се капитализират и рекапитализират мощно тъй като базел 3 ги натиска и след до две години ще имат необходимата капитализация.
  Те продадоха доста активи за да намалят балансовата сума и така продажбата на активи се използва за увеличаване на собствения капитал............НО на фона на това какво са спечелили австрииските банки и от там държавата под формата на данъци през периода на експанзия до кризата, мисля че нещата по някъкъв начин горе долу се компенсират. едни австрииски банки си отиват други разтът и се развиват като обербанк и тнт.

 • 3
  rrn10393129 avatar :-|
  rrn10393129

  Аз имам познат и приятел - единия е потребител на тази компания а другия работеше там.Та ползвателя с фалшива фирма,подставено лице циганин и вътрешен човек("приятелка"която му беше и любовница за пари-не знам точно как да е квалифицирам) си взе Бентли и моторна лодка с 2 двигателя меркурий от по 500к.с - и още си е кара.Другия човек моя приятел - го караха по служебен път да подписва неверни заповеди на записи с грешни егн-та и адреси.Той поиска да напусне по надлежен законов ред и то не бяха заплахи и т.н включително и към членове на семейството му.Правете си сметка....

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "rrn10393129":

  И те ги е привлекателните записи на заповед.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK