Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 13 май 2016, 17:00, 24267 прочитания

Как свършва една луксозна експанзия

Heta Asset Reolution, дружеството, което осребрява останките от Hypo Alpe Adria, продава портфейл от лоши лизингови вземания за 130 млн. евро

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Голям пакет от просрочени вземания по лизингови договори на корпоративни клиенти се предлага на пазара в момента. Макар размерът да изглежда внушителен, сделката едва ли ще постигне висока цена - задълженията са стари, някои от фирмите-длъжници вече не съществуват, разноските по съдилища се очертава да бъдат значителни. Особена е и клиентелата, от която ще се събират вземанията - в повечето случаи това са купувачи на луксозни автомобили, яхти, недвижими имоти. И все пак интерес може да прояват колекторски компании или лизингови компании."България е пазарът - мечта за вносителите на луксозни стоки", казва през пролетта на 2008 г. Хорст Ебхарт. По това време австриецът е изпълнителен директор на "Хипо Алпе-Адриа лизинг България" - дружество, което само за две години от появата си на местна почва успява да се превърне в четвъртата най-голяма лизингова компания с активи за над 616 млн. лв. Това нямаше как да се случи, ако банката майка в групата Hypo Alpe-Adria не подкрепяше експанзията с изобилно финансиране. И ако не бе агресивната политика за завземане на позиции чрез кредитиране на най-рисковите покупки, които другите лизингови дружества не смеят да подпомагат - луксозни автомобили, яхти, недвижими имоти.
С настъпването на глобалната финансова криза пазарът "мечта" светкавично се превръща в същински "кошмар". Голяма част от клиентите спират да плащат лизинговите вноски и връщат купените бентлита и лодки. Така лизинговата компания се оказва с огромен портфейл от лоши заеми, зарината със скъпи вещи "втора ръка", на които трябва да осигури паркинг, охрана и поддръжка, докато им търси нов собственик, а в същото време мобилизира огромен ресурс за съдебни разправии с клиенти в просрочие. В същото положение са и другите компании в групата на Hypo в региона, която заради системната си важност за Австрия е национализирана през 2009 г. Това води до значително забавяне на процесите по ликвидиране на бизнеса, затова и едва сега, на осмата година, откакто българското поделение на практика спира да работи като лизингова компания, се пристъпва към първите по-масирани действия по осребряване на останалите в нея ценни активи. Първата порция е портфейл от необслужвани задължения по финансов лизинг, чийто общ номинал е 130 млн. евро плюс дължими по тях 37 млн. евро лихви. По предварителна информация колекторските компании имат интерес и вече се подготвят за търга, като прогнозите са, че портфейлът може да се продаде на цена около 5% от номинала и това с уговорката, че все още не е минал дю дилиджънс или финансова оценка на онова, което има в него.


Изпаднали от S - класата

Продажбата на портфейла е в ход от една седмица насам, като първата важна дата за проявяващите интерес, е 25 май, до когато трябва да се подадат писма за интерес при наетия консултант по процедурата "Ърнст енд Янг България". Той е преценил, че при разпродажбата на активите на "Хета асет резолюшън България" и "Хета асет резолюшън ауто България", (както са преименувани местните дружества след национализацията на майката в Австрия), по-ефективно би било обособяването на хомогенни пакети. В конкретния случай са обединени необслужвани задължения на корпоративни клиенти (90% от портфейла) и ритейл (10%), по които няма активи. Това е важно, защото купувачът няма да има допълнителни разходи по поддръжката им. Само за пример, ако едно задължение върви в комплект с конфискувана яхта, купувачът ще трябва да й търси пристан, а наемите за услугата варират между 2 и 4 хил. евро на година в зависимост от дължината на лодката.

Портфейлът съдържа 2554 договора с 1681 клиента, като 369 от тях формират 80% от цялата кредитна експозиция. Индивидуалните експозиции на клиенти са в границите от хиляда евро до 5.2 млн. евро. Повечето от тях са в България, но има и малка част (1%) от Румъния. Някои от фирмите, купували на лизинг през "Хета", вече нямат оперативна дейност, нито персонал или са заличени от Търговския регистър. Според условията възможно е портфейлът да се изкупи на части от различни наддавачи, но най-предпочитан би бил кандидатът, който предложи цена за целия пакет.В маркетинговия документ за продажбата не се казва колко големи точно са просрочията, но като се има предвид, че активната кредитна дейност на компанията бе през 2006-2008 г., може да се предположи, че задълженията са поне 8-9-годишни, което е много голямо просрочие. Колкото по-стари са дълговете, толкова по-трудно събираеми са те, което най-вероятно ще натежи върху цената на предстоящия търг и затова в колекторския бранш прогнозират, че ако портфейлът се пласира на 5% от номинала, това би било успех за продавача.

От друга страна, има и фактор, който би стимулирал наддаване с по-висока цена - договорите в портфейла са обезпечени със запис на заповед срещу физически лица. За лизинговите компании това е вид двойно подсигуряване, тъй като активът, с който обезпечават вземането си, овехтява в процеса на ползване и не може да възстанови пълната стойност на отпуснатото финансиране за покупката му. Затова се правят и записите на заповед, които работят като допълнителна гаранция или застраховка за лизингодателя, че при евентуален проблем ще си събере вземането в пълен размер. Събирането на задължения през записи на заповед става, като се наеме частен съдебен изпълнител, който от името на взискателя предявява претенция към физическото лице, посочено в документа като гарант на заема. В болшинството от случаите длъжниците оспорват иска, при което се стига до съд. В законоустановените срокове той се произнася с решение, с което най-често признава задължението, и така съдебният изпълнител може да пристъпи към запори върху имущество и доходи на длъжника.

Нерадостни прогнози

От "Хета" не пожелаха да говорят пред "Капитал" за подготвяната сделка, нито за перспективите пред присъствието им в България, за да не повлияят на резултата от предстоящата продажба. Видно е обаче, че целта е тя да приключи бързо и да е факт до края на лятото, защото всяко забавяне би означавало още по-ниска цена за актива. Евентуално по-късно затваряне на сделката би могло да се получи заради необходимостта от одобрение на избрания купувач от австрийското министерство на финансите, тъй като по-големите продажби в одържавената Heta се извършват при специален режим.

В колекторските среди имат смесени очаквания за подготвяния търг. Възможно е портфейлът да привлече интерес, защото дава възможност на купувача да навлезе в сегмента на корпоративните задължения. В момента на пазара се работи основно с индивидуални потребители физически лица, но развитието към фирмените дългове предстои и колекторите имат нужда да придобият опит в събирането им. В случая с "Хета" обаче това ще е повече инвестиция, отколкото възможност за постигане на печалба.

От друга страна, портфейлът с вземания по остатъчни лизингови договори на "Хета" е непривлекателен заради малките суми, които имат да се събират от отделните клиенти, и големите разноски, които са свързани с юридическите услуги. Според експерти в сектора е възможно интерес да проявят не само колектори, но и други лизингови дружества, които имат развити отдели за работа с просрочени вземания и за които по-ценното би било достъпът до нови клиенти.

Програмирана да закъса

С продажбата на този портфейл (ако бъде успешна) "Хета" най-вероятно ще продължи с опитите да превърне в ликвидност останалото ценно, което притежава в България. От разпродажбите на парче в момента на сайта й могат да се видят оферти за яхти, селскостопанска техника, земеделски земи, парцел за жилищно строителство в София, мол в Русе, производствен имот и други. По последен отчет към декември 2014 г. "Хета асет резолюшън Българи" има активи за 64.6 млн. лв., което я класира на 16-о място сред лизинговите дружества на пазара. Отделно автомобилното й поделение има активи за още 24.1 млн. лв. (виж таблицата). Двете отдавна не сключват нови лизингови договори и разчитат на постъпления от контрактите, които се обслужват редовно. Немалко от тези клиенти обаче или активно предоговарят условията, настоявайки за по-ниска лихва, или търсят рефинансиране от друга компания, още повече че в момента на пазара могат да се намерят оферти за около 3%.

Независимо че вече втора година лизинговият бизнес се съвзема и постига забележителни ръстове от по 30-40%, перспективите за оздравяване и нов подем за "Хета" са нулеви, защото тя има огромни задължения към компанията майка в чужбина. Самата тя е в незавидно положение - национализирана с идеята да бъде преструктурирана и обратно предадена в частни ръце, тя се оказа по-дълбока черна дупка, отколкото се очакваше. Дотук австрийските данъкоплатците са налели милиарди евро в нея, което вдига публичния дълг на алпийската държава. През миналата година регионалният банков бизнес, развиван в Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора и който продължава да се развива под името Hypo Alpe Adria, бе успешно продаден на консорциум между Advent International и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за 200 млн. евро. Лизинговият бизнес бе отделен през 2013 г. и преименуван на и Heta Asset Resolution и с него се процедира на принципа, на който се ликвидират "лошите банки".

За да стигне до тази незавидна участ, австрийската група не може да вини само глобалната финансова криза. Фиаското бе до голяма степен заложено в модела, по който бе построена империята на Hypo. Името се е превърнало в символ на корупцията в Австрия. Проблясва натрапчиво в разследвания и дела за пране на пари, използване на вътрешна информация, спекулации, продажби на активи на занижени цени. Трудно е по друг начин да се обясни как за толкова кратко време малка провинциална банка с 300 млн. евро капитал достига до финансов конгломерат с балансово число от 22 млрд. евро. Експлозивното разрастване се случва не само в Австрия, но и в региона на централна и Източна Европа, където експанзията е агресивна и насочена към най-рисковите сектори. Затова и залезът на Hypo е толкова драматичен и важен като урок, който не бива да бъде повтарян.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Банките: Истинският стрес тест Банките: Истинският стрес тест

За банките предстоят трудни месеци, но секторът влиза в кризата с добри буфери от капитал и ликвидност

27 мар 2020, 5575 прочитания

БНБ до дни ще обяви как ще третира просрочията вследствие на мерките срещу вируса 1 БНБ до дни ще обяви как ще третира просрочията вследствие на мерките срещу вируса

Решението трябва да даде облекчения за банките, базирани на предписанията и общите критерии на Европейския банков орган

25 мар 2020, 2240 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Кредитната война на Таралежите

Банка Пиреос поиска фалита на "Интеракапитал пропърти дивелъпмънт" - имотния фонд на юпитата от "Новото време"

Още от Капитал
Банките: Истинският стрес тест

За банките предстоят трудни месеци, но секторът влиза в кризата с добри буфери от капитал и ликвидност

Шокът понякога ражда успех

Има примери, че настоящата криза подобрява бизнес моделите на много компании

Ваксина срещу комуникационна криза

6 съвета как компаниите да адаптират комуникационните си стратегии към новата реалност

Съвети при борсова зараза

"Капитал" разговаря с мениджърите на няколко от най-големите управляващи дружества в България

В началото бе поп културата

"Пророческите" филми, книги и песни, които помагат на света да осмисли случващото се

Голямото гледане 2

Отлични адаптации, талантлива актьорска игра, увлекателни сюжети и великолепно чувство за хумор – някои от сериалите, които си струва да изгледате (ако сте пропуснали)

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10