Интересът към кредити от небанкови дружества расте с рекорден темп
15 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Интересът към кредити от небанкови дружества расте с рекорден темп

Клиентите все повече предпочитат небанкови заеми, които се изплащат до 1 година

Интересът към кредити от небанкови дружества расте с рекорден темп

Обемът им е нараснал с 14% до 2.27 млрд. лв. през първото тримесечие

7579 прочитания

Клиентите все повече предпочитат небанкови заеми, които се изплащат до 1 година

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Сумата на лошите заеми в сектора се понижи с 45 млн. лв.

Бизнесът с небанкови кредити се развива по-добре от всякога въпреки плавно понижаващите се лихви по банковите кредити. Това поне показват актуалните данни на Българската народна банка. Сумата на всички кредити, които дружествата са отпуснали, вече наброява 2.27 млрд. лв. към края на първото тримесечие на 2016 г. Това представлява ръст от 14% на годишна база спрямо същия период на миналата година. Увеличението е с рекорден ръст, откакто БНБ води такава статистика. За сравнение, досега браншът не бе растял с повече от 8% на годишна база. Причината може да се търси донякъде в охладнялото банково финансиране, както и в по-ниските изисквания от специализираните дружества, но за сметка на по-високи лихви.

Промени в структурата

Ръстът на небанковите заеми върви редом и с няколко други тенденции. На първо място през последните няколко месеца се засилва тенденцията сроковете, за които се отпускат въпросният тип кредити, да се понижават. Така например заемите, които са с матуритет до 1 година, са нараснали с 30% в рамките на последната година и вече представляват близо 1/5 от всички отпуснати кредити. За сравнение, преди това техният обем се движеше между 14 и 16% от цялото отпуснато финансиране. "Компаниите от бранша предпочитат да предоставят по-краткосрочни кредити, тъй като отчитат риска за този тип продукти, докато успоредно с това потребителите не искат да предприемат по-дългосрочни ангажименти и затова се насочват към кредити със срок на погасяване до 1 година", коментираха от "Изи кредит" за "Капитал". На другия полюс на структурата на тези кредити също има осезаемо раздвижване. Заемите, които са договорени да бъдат изплатени в срок повече от 5 години, нарастват с 26% и те вече заемат 1/3 от всички кредити.

Дружествата и техните клиенти

Що се касае до клиентите на дружествата за популярно наричаните "бързи кредити" - в преобладаващата си част те продължават да бъдат домакинствата и нетърговските организации. Въпросните покриват ¾ от целия пазар на небанково кредитиране, също колкото и преди година. Все повече обаче гражданите вземат финансиране от небанковите дружества с цел да финансират потребителски разходи, а не за покупка на жилище например. Обемът на всички жилищни заеми от небанкови институции са се понижили с 1/3 в сравнение с година по-рано. Нефинансовите предприятия, които избират да се финансират от небанкови дружества, са увеличили своята експозиция в бранша – техните кредити вече наброяват 450 млн. лв., което е с около 15% повече, отколкото преди година.

Свиване на лошите кредити

Освен всичко останало се забелязва и значително и последователно понижение на управлението на кредитите. Само в рамките две години необслужваните вземания на небанковите дружества се свиват от близо 1/3 от всички отпуснати кредити на около 1/5 от тях. Това представлява 45 млн. лв. до общо 460 млн. лв. Една от причините е продажбата на портфейли с лоши вземания, но има и други. "Наблюденията ни са, че браншът също става по-прецизен в оценката на риска, а клиентите преценяват по-добре своята кредитоспособност", твърдят от "Изи кредит". Според компанията обаче въпреки подобрените условия на пазара, които включват и значително по-ниските банкови заеми, от които много от тях се финансират, лихвите на небанковите дружества не търпят промяна.

Малки вратички

Принципно годишният процент на разходите, които въпросните дружества трябва да начисляват на отпуснатите кредити, бе фиксиран през 2014 г. от законодателя на 50 процентни пункта плюс основния лихвен процент на БНБ, който в момента е реално 0. По-голямата част от дружествата обаче бързо намериха легален начин да заобиколят ограничението, като например въведоха допълнителни договори за неустойки, в случай че клиентът не може да осигури двама поръчители по кредита. Друг проблем при небанковото кредитиране остава оскъдната информация, която лесно заблуждава потребителите, които се насочват към този тип продукти. "Законът за потребителския кредит, който се опита да въведе непазарен таван на лихвите и на годишния процент на разходите (ГПР) по бързите кредити, реално не сработва и не позволява на потребителите да вземат информирани решения", отбеляза наскоро изпълнителният директор на консултантския сайт "Моите пари" Деян Василев.


1 коментар
 • 1
  ipotechen avatar :-|
  ipotechen

  Хубаво е да се види класацията на тия фирми, направена от препатили потребители, които най-добре могат да оценят коректността и точността им.
  Оценката е на база опит, най-добрата възможна.
  http://ipotechen.com/kompanii/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK