С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
 • K:Reader - изданията
14 27 май 2016, 15:21, 19736 прочитания

Край на данъчния рай

През следващата година НАП ще получи първите справки за български граждани и компании със сметки зад граница

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Ако скоро сте разкривали сметка в банка, най-вероятно са ви помолили да попълните няколко страници с информация. В тях освен личните си данни и адрес трябва да отбележите и какво е вашето гражданство. Подобен вид декларация най-вероятно ще поискат от вас и ако сключвате застраховка със спестовен характер, влизате в колективна инвестиционна схема или пък инвестирате определена сума чрез инвестиционен посредник.

Причината е, че от началото на тази година финансовите институции, опериращи в България, са задължени веднъж годишно да предоставят на Националната агенция за приходите (НАП) информация за разкритите при тях сметки на американски граждани или дружества, които са контролирани от американци. Това се случва по силата на т.нар. FATCA законодателство. Неговата цел е американските данъчни власти да се борят с укриването на доходи. Така се създава глобална система за автоматичен обмен на информация, но основно за целите на САЩ. Тя обаче служи за основа на друга инициатива – Многостранна конвенция за административно сътрудничество, към която се присъединява и България. Тя включва стандарта за автоматичен обмен на данъчна и банкова информация Common reporting standart (CRS) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Той ще започне да се прилага поетапно от 2017 г. и към момента е одобрен от над 90 държави, включително основните офшорни зони (виж карето). Така през есента на следващата година НАП ще получи първите справки за български граждани и компании със сметки зад граница.
Българската приходна администрация може да отправя запитвания за конкретни лица и в момента, но основно към държавите от съюза или към тези, с които има подписани двустранни спогодби за избягване на двойното данъчно законодателство (СИДДО). Разликата сега е, че НАП ще получава веднъж годишно огромен масив от данни, които ще може да съпоставя с декларираното от данъкоплатците. Накратко – укриването на доходи в екзотични дестинации скоро ще е доста по-трудно начинание.


За компаниите

Задължение да събират и подават информация към данъчните имат основно четири вида институции. Това са банки, животозастрахователни компании, инвестиционни посредници, колективни инвестиционни схеми и управляващите ги дружества. До 30 юни тази година те трябва да предоставят на НАП за първи път справки за целите на FATCA, т.е. само за американски лица и компании. В момента обаче те вече обработват данните на всички чуждестранни лица, които имат сметки при тях, тъй като първите справи по CRS на база информация за 2016 г. трябва да се подадат през следващата година. От НАП твърдят, че справките са идентични, независимо за кой от двата стандарта става въпрос. Те включват най-общо данни за титулярите на сметката: име, дата (и място) на раждане, адрес, държава на местното лице, данъчен номер, номер на сметката, наличност, финансов доход.
Под титуляр на сметка се имат предвид както физически лица, така и юридически лица и действителните им собственици, уточняват от НАП. Така информация ще се подава и за сметки на български компании, ако зад тях стоят чужденци. Например - банка идентифицира сметка, разкрита от българско дружество, което се притежава от компания в Панама. Тя има действителни собственици французин, германец и американец. Финансовата институция трябва да подаде за нея справка на НАП, а данъчните да я изпратят в четири направления – до Панама за самото юридическо лице, за панамското дружество и контролиращите го лица на САЩ, Германия и Франция.
Въпросът е и как се определя на коя държава е местно лице собственикът на сметка. От НАП обясняват, че първо трябва да се провери дали сметката е съществуваща или нова. Ако се разкрива в момента, се изисква декларация от собственика й с цел да се установи на коя държава е местно лице той, като информацията в нея се съпоставя с тази по Закона за мерките срещу изпирането на пари. Ако сметката е вече съществуваща, се прави проверка в наличната документация за адрес – постоянен или пощенски, телефон, пълномощно, дадено на лице в тази държава. След това финансовата институция трябва да се свърже с титуляра на сметката за потвърждение.
CRS е с по-облекчена процедура. Ако банката има данни за актуален адрес и тези данни са на база документално доказателство – например паспорт, може да се приеме, че лицето е местно за данъчни цели на юрисдикцията.
Българското законодателство предвижда всеки да бъде уведомен от финансовата институция, че ще попадне в международния обмен, като това ще става писмено. "Целта на автоматичния обмен е не да хванем лошите, а всички да са уведомени, че данъчната администрация има достъп до тази информация, тя знае за съществуването на тези сметки и наличностите по тях. Целта е да се повиши доброволното изпълнение", казва Иван Антонов, главен юрисконсулт в дирекция СИДДО на НАП.
В закона има предвидена и санкция в размер на 100 лв. за неподадена информация за едно лице. Данъчните обясняват, че всъщност загубите за финансова институция, която не спазва разпоредбите, ще са много по-големи и те са репутационни. Освен това чуждестранните дружества, които не вземат участие във FATCA, ще бъдат облагани с 30% данък при източника в САЩ, което ще затрудни изключително оперирането им на американските пазари.

И за хоратаНАП ще получи първите данни за местни физически и юридически през есента на 2017 г. Те ще са на база информацията за 2016 г., като тук се включват всички активни сметки, открити до 30 години назад. Броят на държавите, които ще докладват към България, непрекъснато се увеличава, като в момента са над 90 (виж карето). В тях влизат и всички основни финансови центрове, както и повечето офшорни зони. Има две особености. Първата е, че една част от държавите ще се включат към обмена през 2018 г. Многостранната конвенция обаче ще започне да действа от влизането й в сила за България на 1 юли тази година, така че след тази дата НАП ще може да изпраща запитвания към всички страни по конвенцията. "Информацията, която можем да поискаме, е за собственост, кой стои зад дадени офшорки, счетоводни отчети, какви данъци се плащат. Всички трябва да са притеснени, ако имат нещо да крият", твърди Иван Антонов. Втората особеност е, че България няма реципрочно споразумение за обмен на информация със САЩ по FATCA. От данъчната администрация обясняват, че първоначално са започнали преговори за двустранно сътрудничество. Но от САЩ решават да не се следва реципрочност, най-вероятно заради съмнения дали България е надежден ползвател на информация.
Скоро обаче данъчните ще могат да съпоставят данните, получени от автоматичния обмен по CRS, с информацията в националните бази данни и декларираното от данъкоплатците. Съответно да започне ревизия или проверка при съмнения за нарушения. "Независимо дали имате сметка на свое име, или е разкрита чрез подставени лица, ползвате верига от юридически лица, фондация в Лихтенщайн или тръст на някой от Нормандските острови, правилата по CRS би трябвало да разкрият кой е действителният собственик на сметката, съответно държавата му да получи информация за него. Обхваща се както прякото откриване на сметка, така и индиректното", допълва Антонов.
Кой участва

ОИСР публикува списък на страни и юрисдикции, които са се включили в глобалния обмен на информация по CRS стандарта към момента. Те се разделят на две групи. Първата е от 55 държави, които ще започнат да рапортуват от 2017 г. Сред тях са Ангуила, Аржентина, Барбадос, Белгия, Бермудски острови, Британски Вирджински острови, България, Кайманови острови, Колумбия, Хърватия, Кипър, Кюрасао, Чехия, Дания, Доминиканска република, Естония, Фарьорски острови, Финландия, Франция, Германия, Гибралтар, Гърция, Гренландия, Гърнси, Унгария, Исландия, Индия, Ирландия, остров Ман, Италия, Джърси, Корея, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Мексико, Монсерат, Холандия, остров Ниуе, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Сейшелски острови, Словакия, Словения, Южна Африка, Испания, Швеция, Тринидад и Тобаго, Търк и Кайкос острови, Великобритания. Тези, които ще прилагат стандарта от 2018 г., са Албания, Андора, Антигуа и Барбуда, Австралия, Австрия, Бахамски острови, Бахрейн, Белиз, Бразилия, Канада, Чили, Китай, остров Кук, Коста Рика, Гана, Гренада, Хонконг, Индонезия, Израел, Япония, Кувейт, Ливан, Маршалови острови, Макао, Малайзия, остров Мавриций, Монако, Нова Зеландия, Панама, Катар, Русия, Самоа, Сингапур, Швейцария, ОАЕ, Турция и др.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Българските компании за споделено кредитиране се увеличават Българските компании за споделено кредитиране се увеличават

Компанията Cashlend предлага на инвеститорите фиксирана месечна доходност от 1.5%

13 окт 2019, 3343 прочитания

ББР е единствената банка без публикуван годишен отчет за 2018 г. 9 ББР е единствената банка без публикуван годишен отчет за 2018 г.

От държавната институция не обясниха на какво се дължи забавянето

13 окт 2019, 9522 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Лесна карта

Компанията за бързи заеми Easy Credit ще издава кредитни карти

Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Сметка за основни операции - струва ли си

Всеки, който ползва рядко банкови услуги, може да се възползва от опцията, но и не само той

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Музей или СПА

Предизборната кампания повдигна въпроса за забравеното северно крило на Централната баня, за което се водят спорове от години

Надежда за "Ирина"

Режисьорката Надежда Косева преплита темите за женската сила и клаустрофобията на малкия град в новия си филм