Ела, провери ме
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ела, провери ме

Председателят на КФН Стоян Мавродиев няма особен стимул да завърши престоя си там с констатации за проблеми в поднадзорните сектори - когато започнат проверките, той ще е с изтекъл мандат

Ела, провери ме

Прегледите на застрахователи и пенсионни фондове продължават да раждат интриги

Гергана Михайлова
11277 прочитания

Председателят на КФН Стоян Мавродиев няма особен стимул да завърши престоя си там с констатации за проблеми в поднадзорните сектори - когато започнат проверките, той ще е с изтекъл мандат

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Една трета от проверяваните дружества и фондове се спряха на един одитор - "РСМ България"

Да влезеш едновременно в 80 компании, които въртят бизнес за милиарди левове, и да претърсиш счетоводните им гардероби за скелети е непосилна задача за един регулатор. Затова при подобни проверки работата се разделя на порции и се разпределя между кръг от помощници - частни одитори. Те трябва да са с опит и име, които да заложат, че ще си свършат работата, но винаги има риск някой да си затвори леко очите. За това въпросът кой кого ще проверява в пенсионния и застрахователния сектор е от голяма важност, за да може да се вярва на резултата от проверките.

Още повече когато доверието в регулатора, дирижиращ теста - Комисия за финансов надзор (КФН), е сведено до минимум в края на шестгодишното управление на председателя й Стоян Мавродиев. Той няма особен стимул да завърши престоя си там с констатации за проблеми в поднадзорните сектори и в резултат методологиите за проверките се приемат за доста снизходителни и нестресови. А когато започнат проверките, председателят ще е с изтекъл мандат, петчленната комисия ще е в непълен състав без един заместник, а само двамата от състава й ще са в мандатите си.

Организацията на КФН от самото начало предвещаваше хаос и доведе до отлагане на проверката. В одиторските среди съществуват притеснения, че заради слабия надзор има дружества, които си позволяват нередности, така че ако попаднат на такова, ще трябва да рискуват репутацията си. Скептицизмът доведе до там, че се появиха едва десет кандидата да проверяват двата сектора. Сега идва и следващият спорен момент. По данни на "Капитал" над една трета от проверяваните - поне 20 застрахователи и 9 пенсионни фонда (на три дружества) са се наредили на опашка пред един от консултантите - "РСМ България", и искат той да ги проверява. Това са предимно групи с местна собственост. В същото време единият представител на голямата четворка в този бизнес, Deloitte, е на път да остане без работа. А PwC и KPMG (представена от румънското си поделение след фиаското с КТБ на българското) са привлекли интерес, но остават извън тройката. И макар основният мотив за този избор да е цената, няма как да се избегнат подозренията, че част от застрахователите и пенсионните компании могат да са движени и от мисълта да получат по-меко отношение от по-малко известните имена.

Кой кого и най-вече защо

До 25 май компаниите трябваше да представят в КФН документи за избрания от тях проверяващ от предварително зададения списък с одобрени участници. След това одиторите имаха две седмици, за да докажат пред регулатора, че разполагат с капацитет да поемат договорената работа, на 10 юни трябва да има окончателно разпределение, а на 17 юни - сключени договори. При осем проверяващи в пенсионния сектор и осем в застрахователния (пет от одиторите се включват и на двата пазара), от самото начало бе ясно, че ще има участници, които ще са по-натоварени с проверките от други. Едва ли някой обаче е предполагал, че диспропорцията ще е в такива размери.

По предварителна и непотвърдена информация на "Капитал" (данните за разпределението на КФН излизат след редакционното приключване на броя) в застраховането след "РСМ България" най-много клиенти сa пожелали "Консорциум Грант Торнтон България- Гърция" с 10 дружества, PwC и KPMG Одит Румъния имат по шест компании за проверяване, а полската Milliman и френската Mazars са с по един. Няма данни колко компании са се спрели на холандската Willis Towers Watson.

На пенсионния фронт "РСМ България" ще проверява "Съгласие", "Сила" и "Алианц". "HLB България" са избрали да ги одитира "Бъдеще", "Ен Ен", "Пенсионно осигурителен институт" и "Топлина", а "Доверие" и "ДСК-Родина" са се спрели на PwC.

Цена или и още нещо

За да направят избор, компаниите са провели вътрешен конкурс, подали са на КФН класацията по точки заедно с информация за предварителен договор с победителя. Имало е обаче и застрахователи, които не са успели да си осигурят оферта и просто са посочили консултант като най-желания от тях. За куриоза разказват два източника от пазара и ако е вярно, то организационният комитет все пак ще трябва да направи някакво служебно разпределение. Иначе разместване може да се получи, ако някой от одиторите не успее да докаже, че има достатъчно ресурс да поеме поръчката.

Любопитно е дали това служебно разпределение ще ангажира Deloitte, който въпреки реномето си на компания от "голямата четворка" не е бил избран от нито един застраховател. Според експерт от пазара причината е, че компанията, консултираща БНБ за нейните течащи в момента проверки, е разочаровала банките и те са се оплакали от нея пред останалите си колеги във финансовия сектор. Преди същинската проверка за качеството на активите (AQR) Deloitte е предлагал предварителни тестове, които да подготвят банките за това, което ги чака. При започването на същинските одити обаче се е оказало, че те просто са дали едно много скъпо фалшиво успокоение.

Друга възможна причина да няма интерес към Deloitte от страна на застрахователите е в цената. В гилдията се цитират суми между започващи от 60 и стигащи до над 200 хил. евро за проверка на компания. При някои групи с по няколко учстника натрупването е довело до още по сериозни суми като "Еврохолд България" (с 4 дружества) е получавала и предложение за над 600 хил. евро, макар и като крайно да е договорена чувствително по-ниска цена от "РСМ България". Все пак експерти коментират, че постигнатите нива в България са по-ниски от тези в Румъния, където миналата година имаше аналогична Balance Sheet Review и стрес тестове в застраховането.

"Никой не очакваше, че цените ще са толкова високи. За това предполагам, че повечето колеги са се водели преди всичко от цената в избора на компания, която да ги проверява", коментира изпълнителен директор на една от големите застрахователни компании с чужд собственик, който поради деликатната ситуация не би желал да бъде цитиран с името си.

Представител на консултантския сектор пък е на мнение, че дружествата са имали много нереалистични очаквани: "Някои пуснаха запитване на цената на нормалните одити за годишните финансови отчети, или за около 20 хил. лв. Това няма как да стане, защото изискванията са в екипите да участват актюери с висока квалификация и опит, които не са работили досега за компания от местния пазар, за да няма конфликт на интереси. Услугите на такива експерти струват скъпо. Да не броим нуждата от юридически консултанти, тъй като трябва да се изследват инвестициите в свързани лица, че даже и на преводачи", изброява консултантът. Според него на пазара е имало играчи, които са предлагали ниски цени и това е ориентирало дружествата към кого да се насочат. Единствено при големите застрахователни групи изборът е бил дирижиран от централите им. Затова и при тях одиторите ще са от сравнително големите играчи на пазара.

Всички обичат РСМ

"Не сме подбивали цени. Категорично не е това причината да има такъв висок интерес към нас", заяви в телефонен разговор Изабела Джалъзова, която е управляващ партньор на консултантската компания "РСМ България". "Цените ни са съобразени с тези на RSM International. Това е шестата най-голяма мрежа в света от независими одиторски, счетоводни и консултантски компании и това за капацитета въобще не стои като въпрос пред нас. Имаме ресурс да поемем работата", отговори тя на въпроса как ще се справят с много желаещи. Джалъзова не пожела да коментира откъде ще намери екипи, но практиката в такива случаи е да се командироват експерти от партньорската мрежа по света, което обаче би оскъпило проверката.

По информация на "Капитал" ден преди крайния срок - 10 юни дружеството е представило пред регулатора осигурени екипи за част от посочилите го, сред които групата "Алианц", дружествата свързани с "Химимпорт", "Лев инс"... За други обаче часове преди края още не е имало документи, така че КФН може да трябва да разглежда втори и трети желания.

Хаосът продължава

Друг спорен момент около проверката е, че групата "Еврохолд" е внесла жалба в КФН, с която атакува моменти от методологията и конкретно решението да се проверяват не само застрахователните й дружества, но и компанията им майка "Евроинс иншурънс груп" и самото "Еврохолд" като финансов конгломерат. Според тях такова изискване няма в законовия текст, с който депутатите вмениха на КФН задължението да правят прегледа на балансите на застрахователите. Председателят на надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов заяви, че ако не бъде уважено искането им ще се обърнат и към съда. Така теоретично е възможно съдът да спре акта на комисията, докато тече делото и проверката на групата да се отложи, а дори да се вкара юридическа несигурност и за цялата проверка.

А иначе в същия законов текст е вписано и че прегледите на застрахователи и пенсионни фондове, както и тези на банките трябва да се извършат в срок до 14 август. След отлагането на проверките от КФН, резултатите се чакат в края на годината, така че ако в близките два месеца депутатите не променят закона, регулаторът ще е в нарушение и по тази линия.

Една трета от проверяваните дружества и фондове се спряха на един одитор - "РСМ България"

Да влезеш едновременно в 80 компании, които въртят бизнес за милиарди левове, и да претърсиш счетоводните им гардероби за скелети е непосилна задача за един регулатор. Затова при подобни проверки работата се разделя на порции и се разпределя между кръг от помощници - частни одитори. Те трябва да са с опит и име, които да заложат, че ще си свършат работата, но винаги има риск някой да си затвори леко очите. За това въпросът кой кого ще проверява в пенсионния и застрахователния сектор е от голяма важност, за да може да се вярва на резултата от проверките.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Факт - КФН не спазва закона! По-интересна ми е тази Изабела Джалъзова - тя има ли нещо общо с Ангел Джалъзов, който е зам.председател на КФН? СТОЯН

 • 2
  chichka avatar :-|
  chichka

  Излишно се драматизира въпроса с одити, стрес-тестове..... всичко ще приключи мирно и тихо. ЧПФ ще си прибират и "усвояват" вноските още 5-6 г и накрая ще стане интересно. КТБ ще бъде като изтървани 5 ст в асансьора!... пред загубата на цяла сграда от земетресение! Труса ще е колосален, не завиждам на партия, правителство на което се случи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK