Щетите от шест години "Мавродиев"

Оплетената в зависимости и скандали Комисия за финансов надзор превърна капиталовия пазар в куха и неизползваема структура

Темата накратко:

- Изтеклият шестгодишен мандат начело на Комисията за финансов надзор на Стоян Мавродиев е изпълнен със скандали. Освен това е белязан и със залеза на капиталовия пазар като механизъм за финансиране на бизнеса.

- Въпреки това депутатите не бързат с избора на нов председател, който може да остане за есента и дори за до началото на 2017 г.

- Междувременно регулаторът в непълен състав и с едва двама членове в мандат започва ключови проверки в застрахователния и пенсионния сектор. Те вече веднъж бяха отложени, а сега отново има индикации за проблеми.

Капиталовият пазар е сложна система. На него се преплитат интереси и действия на малки и големи инвеститори, които влагат парите си, и на емитенти, които се борят да ги привлекат с добри проекти. А за да се случва всичко това гладко, са нужни още много фактори - ефективен и активен борсов оператор, добра финансова инфраструктура, цялостна икономическа предвидимост и особено силен регулатор, който да доставя най-ценната стока на пазара - доверието.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се