Правило, вратичка, правило, вратичка

Защо регулацията на бързите кредити не работи добре

С присъщата за бизнеса им скорост дружествата за бързи кредити успяха да отиграят ценовото ограничение, наложено им преди две години от парламента, така че то да не се отрази върху печалбите им и на практика не промениха нищо съществено в начина, по който решават на кого колко пари назаем да дадат. За да запазят необходимото ниво на приходите, компаниите масово въведоха допълнителни услуги, които потребителите не могат да си спестят, и така в някои случаи разходът надхвърля тавана от 50% годишно върху взетата сума. В опитите им да заобиколят закона е имало поводи за намеса от страна на регулатора, в случая Комисията за защита на потребителите (КЗП), но тъй като нередностите са отстранявани доброволно и в срок, за налагани сериозни глоби не се съобщава.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  chinesedemocracy avatar :-|
  chinesedemocracy
  • + 2

  С изключение позоваването на изследването на S&I Consulting - изключително манипулативна и лобистка пропагандна статия, тотално изопачаваща смисъла и изводите на изследването и корена на злото . Или журналистът -автор нищо не разбира, и се плъзга по повърхността по линия на най-малкото съпротивление с омотан в мъгла от неолиберални клишета мозък, или е силно подплатен с финикийски знаци, за да опита цялостно внушение, че , видите ли, генералното зло било : "Административното нормиране на ГПР в условия на пазарна икономика и конкурентна среда". А истината е, че злото е орязването точно под натиска на "бизнеса" до полвинчатост и осакатеност на административното регулиране чрез кьопаво формулирани и непълни законодателни промени...

  Нередност?
 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "chinesedemocracy":

  По принцип да, но дефакто хората, които са главните потърпевши, не виждат ползата от закона. Целия бизнес модел на тези компании лежи на тези 100-200% лихви. Ако ги няма, не им излиза сметката. Никой закон не може да спре тези компании да дават такива лихви - или ги дават, или фалират.

  Проблема идва от това, че като отиде финансово неграмотен човек да търси кредит, първоначалното му впечатление е, че лихвите са ниски като в банката. Просто всички тези такси, преминаващи покрай ГПР-то изобщо не се набиват на очи, но накрая се плащат. И така още повече хора се бутат в този порочен кръг на бързите кредити, от типа "докато смъртта ги раздели".

  Нередност?
 • 3
  chinesedemocracy avatar :-|
  chinesedemocracy

  Някои хора упорито се опитват да поддържат заблудата, че безконтролната конкуренция била "универсален коректив" в любимия им "свободен пазар". Да не би някой да се усети, че в 90% от случаите тя води САМО до ПОВИШАВАНЕ, А НЕ И ДО НАМАЛЯВАНЕ на цените.... НАУЧЕТЕ СЕ, БЕ! НАМАЛЕНИЕТО ИДВА САМО ПРИ РЕГУЛИРАНА В НОРМАТИВНО ЗАДАДЕНИ РАМКИ КОНКУРЕНЦИЯ!

  Нередност?
 • 4
  muf1491897541521297 avatar :-|
  Hopkinson Lance

  Добър ден,

  Кандидатствайте тук за всички видове заеми, независимо от финансовото Ви състояние, нашият кредит варира от 2000 до 1,000,000 евро, а опитът ще ви убеди. Единствената ни цел е да помагаме на хората, така че се свържете с нас чрез имейл чрез [email protected] и попълнете информацията по-долу.

  Пълно име:
  Заета сума:
  Продължителност на кредита:

  Благодаря.

  Нередност?
Нов коментар