Богатството на домакинствата нараства двойно по-бързо от БВП
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Богатството на домакинствата нараства двойно по-бързо от БВП

Богатството на домакинствата нараства двойно по-бързо от БВП

Основни фактори са повишената склонност към спестяване и високите лихви по депозити до 2013 г.

10226 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Спестяванията в пенсионни фондове се увеличават от 6% на 14% от общата сума.

През последните десет години финансовото благосъстояние на българските домакинства е нараствало двойно по-бързо от увеличението на брутния вътрешен продукт на страната. Това показва анализ на Industry Watch, който е за периода от 2005 г. до 2015 г. и разглежда финансовите активи на гражданите – депозити, акции, партиди в пенсионни фондове, пари в брой. Основни фактори за изпреварващия ръст са повишената склонност на домакинствата да спестяват и високите лихви по депозити, които те получаваха до 2013 г.

Троен ръст

През разглеждания период богатството на българските домакинства се е увеличило три пъти като абсолютна сума. То вече надхвърля 65 млрд. лв., или 76% от БВП на страната. Увеличението, макар и в по-малка степен, се дължи и на изсветляването на сивата икономика. "Част от недекларираните преди доходи, които са се съхранявали например в сейфове, постепенно са започнали да се преместват в данните за спестяванията, но не можем да кажем, че са съществен фактор", коментира Лъчезар Богданов, управляващ партньор в Industry Watch.

Тенденцията на нарастване на благосъстоянието продължава и през първите три месеца на тази година. Основните причини това да се случва и в период на ниски лихви по депозитите са нарастването на доходите на заетите лица, както и притокът на емигрантски пари от чужбина. За първите 4 месеца на 2016 г. сумата им надхвърля 285 млн. евро, което е с около 1% повече в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на БНБ. В статистиката на "емигрантските пари" обаче влизат само трансфери, направени по официални канали, като банкови преводи на суми над 5000 лв. Според методологията на БНБ поне 1/3 от цялата сума на тези чуждестранни преводи не може да се обхване от статистическите данни.

Къде и как се влага

Най-предпочитани са банковите депозити като начин на съхранение на богатството, като делът на влоговете вече представлява близо 2/3 от всички активи на домакинствата. Значението на пенсионните фондове също расте. Универсалните, професионалните и доброволните фондове управляват 14% от финансовите активи на населението през 2015 г. при едва 6% десет години по-рано.

Удължава се и периодът на спестяване според анализа. Близо половината срочни финансови активи на населението са за срок от 6 до 12 месеца през 2015 г., а всеки пети срочен влог е сключен за период над 1 година. Все по-голям става делът на устойчивите спестявания – средства, които домакинствата не планират да харчат в обозримо бъдеще. През последните 10 години делът на потребителските кредити се стопява до 40% от всички домакински заеми през 2015 г., при положение че е бил 54% през 2005 г.

Кредит за жилище

Според анализаторите от Industry Watch през 2015 г. близо половината дълг на българските граждани е съставена от ипотеки. В същото време българският пазар на жилища беше сред най-засегнатите от глобалната финансова криза. Цените на жилищните имоти се понижиха общо с 38%, преди да докоснат дъното през третото тримесечие на 2013 г. Оттогава досега поскъпването е с 8%. Цените през последните години нарастват с плавни темпове, като двигателите на растежа са предимно вътрешни – най-вече оживлението на пазара на труда, видимо през ръста на заетостта и заплатите.

За разлика от периода 2005 - 2008 г. притокът на чужди капитали в България в момента е ограничен. Инвеститорите са изключително предпазливи заради бавния растеж в еврозоната, трудностите на Гърция, предстоящото преструктуриране на ЕС заради излизането на Великобритания и слабостите на китайската икономика въпреки изключително меката монетарна политика и ниските лихви в глобален мащаб. Без нов свеж поток от чужди капитали цените на жилищата ще продължат да се повишават бавно и скоро няма да доближат нивата от 2008 г. според Industry Watch.


11 коментара
 • 1
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Тоя "анализ" на лицето Лъчезар Богданов е срам за всички български икономисти и за Industry Watch. Такива изводи, че "богатството на домакинствата нараства" без да се изследват броя на вложителите, сумите които те държат и тяхното гражданство, си е чиста манипулация. Ако богатството на българите се е увеличило, то те щяха да си купуват стоки и имоти, да ги влагат в бизнес. Но такова нещо не се случва. Прането на пари в последните 10 - 15 години достигна космически размери. България привлече много спестявания на граждани от чужбина със стабилния си валутен курс, стабилната ни банкова система и високите лихви по депозити. Гръцките граждани масово си внесоха спестяванията у нас за да не ги загубят.

 • 2
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  А българските домакинства обедняха. Аз нямам нито един познат, който да живее по-добра от преди 10 години. Всеки разпродава каквото има, за да оцелява. Държавата, общините, частните и държавни монополи си увеличиха няколко пъти цените, таксите, данъците и т.н. Издръжката на живота стана твърде голяма. А малкият бизнес умря. Добре живеят само членовете на мафиотските групировки, които установиха тотален монопол върху живота на българите. Добре живеят и обслужващите ги медиини, социологически, политически, икономически проститутки, които им поддържат имиджа и манипулират българите.

 • 3
  franklin avatar :-@
  franklin

  До коментар [#1] от "proizvoditel":

  До коментар [#2] от "proizvoditel":

  +++

  " А малкият бизнес умря"... • 4
  sylver88 avatar :-|
  sylver88

  То хубаво расте финансовото богатство, но авторите на анализа не са споделили, че е твърде неравномерно. Според данните на НСИ http://turhanapdula.blogspot.bg/2016/05/blog-post_31.html бедните хора се увеличава в абсолютен размер за този период, както и в относителен размер. Да не говорим, че и структурата на депозитите е неравномерно, над 50% от депозитните сметки са в категорията до 1000 лв. А за капиталовия пазар да не говорим, че там нещата още по-зле.

 • 5
  subaru avatar :-|
  subaru

  "Анализът" е неверен, манипулативен и циничен. Да се говори за "богатството"на българските "домакинства", което на всичкото отгоре "нараства двойно по - бързо от БВП" говори само за едно. Повечето от нещата в страната са тотално сбъркани. При това неслучайно. България е последна не само в ЕС а и в цяла Европа почти по всички показатели. Там където сме "успешни" сме предпоследни. Това е следствие от целенасочено създадената и методично поддържана бедност и мизерия на българските граждани. Африканците на Европа. Проблемът е системен - в ниските доходи, в непосилните поради това сметки за ток, вода, отопление/заради които ти пращат съдия - изпълнител/, храна, дрехи и гориво, които в нормалните страни не надвишават повече от 30% от месечните доходи на нормалните хора. Всичко останало се прави за да, отклонява вниманието на публиката от наистина съществените въпроси на битието в държава - членка на ЕС и НАТО, в която минималната заплата е по ниска от тази в Габон. Всъщност, това е поредният щрих от по - голямата картина. Вече 26г. основната цел на всички упражнявали се в управлението, мутирали комуноиди, научили и съответно прилагащи прекрасно урока предаден им от разбойника Луканов е “Дръж народа беден, промивай му мозъка денонощно, и го "управлявай и реформирай" - т.е. МАНИПУЛИРАЙ, ЛЪЖИ И КРАДИ”. Всъщност, всеки народ си заслужава управлението. Според Хегел. А дядо Петко Славейков през 1875г., е казал същото, само че, по друг начин: -
  "Не сме народ, не сме народ, а мърша,
  хора, дето нищо не щат да вършат.
  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
  И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме...
  Помежду си лихи, буйни, топорни,
  пред други сме тихи, мирни, покорни...
  Все нас тъпчат кой отдето завърне,
  щот сме туткун, щото не сме кадърни...
  Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
  а всякому мерамът е развала...
  Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
  пак ще кажа и с това ще да свърша."

 • 6
  danid avatar :-|
  danid

  Къде го видя това "Богатство"?! Доста подвеждащо заглавие и думичката просто не е за нашия регион.

 • 7
  timtim avatar :-|
  timtim

  Преди време един човек каза, на база данни на ООН - ако в продължение на един месец имате покрив над главата и три пъти на ден се храните, то принадлежите към 20% от населението на земята.

  Понятието "богатство" е относително. Българите не са по-богати от Бил Гейтс или Бъфет, но са значително по-богати от голяма част от населението на земята.
  Знаете ли, че около 1/2 от населението на Индия не консумира месо!

  Дали сме богати е въпрос по който може да се дискутира. Но това, че сме световни шампиони по мрънкане е неоспорим факт.

 • 8
  adon avatar :-|
  RUSE

  До коментар [#7] от "timtim":

  Тук не говорим дали има по-бедни от българите. Тук една слуга на мафията ни обяснява, колко много сме забогатяли в последните 10 години. Факта, че над 25% от българите избягаха от България е достатъчно красноречив за нашето "забогатяване". И то избягаха само хора в детеродна и трудоспособна възраст. Това изобщо не е мрънкане, а борба за оцеляване. Малкият бизнес е в положение на геноцид и тотално изтребление от мафията, зад която стои цялата държава. Средна класа не остана. Хляб има само са мафията и обслужващият я персонал.

 • 9
  just_a_girl avatar :-?
  Just_a_girl

  Възмущението на голяма част от коментарите май идва от просто неточния превод на думата wealth на английски, която буквално се превежда богатство, но в икономически контекст по-скоро би трябвало да се преведе като активи или материално състояние. Словосъчетанието household wealth не означава, че домакинствата са богати, а се отнася за финансовото им състояние.

  Иначе колкото и да мрънкате и да се възмущавате, факт е, че статистически погледнато благосъстоянието на българите се е подобрило значително за последните 15 години като ЦЯЛО. Това не значи, че няма изключения, всички сме ставали свидетели на такива. Изключенията обаче ни изкривяват представата, тъй като ни правят голямо впечатление - склонни сме да вярваме, че дадено събитие е много по-вероятно отколкото е. Това си е класически пример за cognitive bias, конкретно availability heuristic.

 • 10
  just_a_girl avatar :-|
  Just_a_girl


  [quote#8:"RUSE"]Факта, че над 25% от българите избягаха от България е достатъчно красноречив за нашето "забогатяване". И то избягаха само хора в детеродна и трудоспособна възраст[/quote]

  Факт е, че в Западна Европа и Америка стандартът на живот е много по-висок. Това няма как да се промени за 25 години демокрация и 7 години членство в ЕС. Просто няма как, не съществуват магически пръчици за съжаление, дори и да нямаше грам мафия, корупция и тн. Абсолютно съм съгласна, че тези фактори (мафия, корупция, алчни политици и тн.) са едно оргомно препятствие за развитието на България и вгорчават живота тук. Но най-най-главната причина въпросните хора да се изнесат към Запада е именно огромната разлика в заплащането. Този процес е напълно естествен и се наблюдава в цяла Европа (Полша, Гърция, Португалия...) и по целия свят. При нас благосъстоянието се подобрява, но баааавно - няма как да бъде иначе след 500г турско владичество и 50г комунизъм, просто ние като народ нямаме нито работна култура и дисциплина като германците, нито предприемачски дух като в Израел или Силиконовата долина. Хората си гледат егоестично личния си интерес и мигрират към по-добре платени региони, това е повече от нормално. Както и е напълно нормално това да са хора в "детеродна вързраст", просто това е вързрастта на икономически активните граждани, демек тези, които заминават да работят в чужбина.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK