Изабела Джалъзова: Очаквам проверките да имат дисциплиниращ ефект
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Изабела Джалъзова: Очаквам проверките да имат дисциплиниращ ефект

Изабела Джалъзова: Очаквам проверките да имат дисциплиниращ ефект

Управляващият партньор на "РСМ България" пред "Капитал"

Гергана Михайлова
13039 прочитания

© Цветелина Белутова


"РСМ България" предлага одиторски, счетоводни и консултантски услуги. Преди да се присъедини към глобалната мрежа на RSM International през 2011 г., местният екип работи под името "Евроодит Би Екс". Самата фирма е на пазара от 1999 г. Неин основател е Изабела Джалъзова, която е дипломиран експерт счетоводител и регистриран одитор и член на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС). Сред предприятията, извършващи дейност в обществен интерес, които компанията одитира, са "Електроенергиен системен оператор", "Петрол", "Овергаз холдинг", "Инфра холдинг" и други.

Готови ли сте за проверките и как успяхте да намерите достатъчно хора за екипите? Това ли беше главното предизвикателство за вас?

По-скоро е самият ангажимент, тъй като такава проверка се прави за пръв път в България, при това на целия финансов сектор; Solvency II се прилага за пръв път и това за всяка одиторска компания е предизвикателство и опит. Най-трудната част и доста голям процент от работата в застрахователния сектор е актюерската работа, така че по отношение на намирането на екипите единственият проблем, който имахме, беше по-скоро свързан с тях, тъй като в мрежата имаме достатъчно други експерти. Проблемът с актюерите не е само при нас, на целия пазар е така и не само в България.

Всъщност, откакто сме членове на RSM International, за пръв път усещаме реалната подкрепа на мрежата и сме много доволни от това. Колегите от френския офис бяха тук преди седмица и помогнаха с методологията, проведохме обучения на одиторските екипи.

Досега в работата си имали ли сте досег с компании от пенсионния сектор или застрахователния?

Признавам си, че с пенсионния не сме имали такъв досег. Тук по-скоро опитът е на мрежата - офисът ни във Великобритания е водещ в одита на пенсионите фондове. В застрахователния сектор сме оказвали консултантска и методическа помощ в по-предишни години. Имаше след това една концентрация на бизнеса към представителите на т.нар. голяма четворка. Така че не сме имали клиенти, които да сме одитирали в България, което ни прави абсолютно независими и ни даде някакво предимство в тези проверки. Но, от друга страна, сме участвали в съвместни проекти в Украйна и Румъния, така че имаме опит.

Това, че не сте работили с дружества в сектора, ли е основната причина за големия интерес, който привлякохте?

Това е една от причините, защото нямаме конфликт на интереси, който да затруднява избора.

Защо решихте да се включите в проверките, при положение че нямаше ясна методология, организацията на КФН е слаба и всичко това създава огромен репутационен риск за одиторите?

Ние винаги сме обичали предизвикателствата и може би затова решихме, че можем да се включим. Наред с това на срещите, които сме имали в RSM International, сме отчитали, че като цяло е добре да навлезем в този сектор.

Защо според вас процедурата за одитори не привлече широк интерес от професионалната гилдия? Липсваха големите имена като Oliver Wyman...

Не знам каква е била причината да не се прояви интерес. Може би самата процедура и условия бяха доста тежки и възможността беше отворена по-скоро за компаниите тип мрежа.

Как гледате на методологията - дава ли тя на одиторите надеждно оръжие за достигане до инвестиции в свързани лица, надценяване на активите и подценяване на задълженията?

Не искам да започваме с негативни нагласи преди старта, но като цяло ще има проблеми и във вида и формата на докладите, които се изискват; ще има проблеми и в това, че периодът е 6-месечен по отношение на оценките. По отношение на свързаните лица все пак има едно разширяване, което е свързано с международните стандарти, което донякъде може да създаде различно третиране от различните одитори. Но при всички случаи предполагам, че консултантите от EY ще намерят формата на уеднаквяване на критериите, при положение че ще се подават междинни доклади. Да, има риск различните одитори да класифицират финансовите инструменти в различни категории активен пазар/неактивен пазар, но тук е работата на консултантите да се опитат да уеднаквят критериите.

По принцип методологията е добър инструмент, но ние не разчитаме само на нея. Ползваме насоките на EIOPA, така че за да се свърши качествено работата, ще се облягаме на цялата нормативна рамка.

Има притеснения, породени от неравномерното разпределение на одиторите по компании - вие ще проверявате най-много, и то във всички сектори, включително банковия. Освен това местните застрахователи и пенсионни фондове подозрително си избраха местни одитори и избягаха от "голямата четворка", като никой не пожела Deloitte. Ако съдим по писмото, което бе изпратено до премиера от EIOPA, това притеснение го има и в Брюксел. Как коментирате?

Първо, в листата на одобрените одитори бяхме включени много малко компании. Включително и на нас ни беше трудно да докажем опит при включването в шортлистата, нищо че RSM International са шести в света. Критериите не бяха леки. Може би трябваше процедурата да се отвори повече, но това по никакъв начин не е наша вина.

Като цяло българските компании имат притеснения от работа с одитори, които нямат представителство в България. Причина за това разпределение може да се търси и в кратките срокове - имаше период от една седмица за избор и се получи абсолютен хаос. Всички застрахователни дружества, тъй като сме малко одиторските компании, пускаха искания за оферти до абсолютно всички. Първоначално започнахме да отговаряме и да пускаме оферти до всички, но в един момент спряхме. Включително на 25 юни аз не знаех кои компании са потвърдили нас пред КФН.

А по отношение на притеснението, че доста български компании са при нас, не виждам от какъв характер е това притеснение.

Че може да си затворите очите например.

Досега не сме си затваряли очите. На пазара сме от 22 години.

Още повече че точно при застрахователите с български собственици има най-сериозни съмнения в заобикаляне на правилата...

Това ще се види в края на проверките. Нашето желание е да си свършим качествено работата. Не сме обещавали на никого нищо. Ние работим по методология и процедура, която сме длъжни да спазваме. Защитаваме си името, което с много труд сме създали. Доста усилия положихме да станем част от RSM International.

Говори се, че е имало голяма разлика в ценовите оферти между местните одитори и чуждите. Може ли това също да е било фактор при избора?

Аз не мисля, че цените са ни ниски, така че не мисля, че това е поводът. Факт е, че се сваляха цени в последния момент. Цените, на които ние работим, са достатъчни, за да може да покрият качество. Така че ние не сме сваляли цени.

Защо според вас никой не избра Deloitte?

Не знам дали никой не избра Deloitte, или самите те не участваха активно в процеса. Възможно е и във връзка със стрес тестовете на банките да се е създало някакво напрежение.

Имаше ли дружества, които искаха да ги одитирате, но не стигнаха до вас?

Да, имаше.

И каква е причината за това?

Имаше някои, с които не успяхме да си стиснем ръцете по една или друга причина, все пак решението е тяхно. Имаше и такива, които ни бяха избрали, но от комисията прецениха, че има проблем в екипите. Факт е, че четирима актюери от тези, които бяхме предложили, отпаднаха. Моето лично мнение е, че и четиримата бяха достатъчно качествени, двама от тях са партньори на френския офис, дори са работили в EIOPA, но комисията има правото да ги отхвърли.

С колко голяма армия от проверяващи влизате в тези проверки?

От българска страна екипите, които ще влязат на място, са около 35 - 40 души. Освен тях има и колеги от чуждите ни партньори, които ще идват периодично. Добро стечение на обстоятелствата е, че приключва едната процедура в банките, в която също участваме.

Какви са впечатленията ви от банковите проверки като организация, трудности, резултати?

Като всяко нещо, което се случва за първи път, си имаше хаос. Там методологията бе ясна много по-рано, Deloitte бяха подготвили образци на формуляри, така че да се унифицира подаването на информацията, но както всяко ново нещо си имаше проблеми. От време на време може да се е получавало напрежение, но то е по-скоро породено от кратките срокове, тъй като между сроковете трябваше да се подава допълнителна информация. Там отчитането трябваше да е всяка седмица, и то в периода, когато са най-тежките работни задачи и успоредно приключване на одитите за одиторите. Всички констатирахме някакви пропуски в процеса - и ние в нашата работа и в самите темплейти, но мисля, че вече на финала можем да се надяваме, че е преминала успешно. Следващия път няма да е така. Вече и ние и методолозите и БНБ ще имаме достатъчно опит.

Какво очаквате да покажат резултатите от проверките на застрахователите и пенсионните фондове?

Моето лично мнение е, че по принцип няма нищо страшно в тези проверки. Говорили сме и с колегите от други държави - това е нещо, през което трябва да се мине, защото трябва да има строга рамка и контрол върху процесите на инвестиране и изразходване на средства. Друг е въпросът дали наистина трябваше да бъде включен 100% от застрахователния сектор, тъй като действително има много малки компании, включително при нас, които не отговарят на критериите на Solvency II, така че не знам там какви ще бъдат резултатите. При всички случаи смятам, че ще има дисциплиниращ ефект върху индустрията.

"РСМ България" предлага одиторски, счетоводни и консултантски услуги. Преди да се присъедини към глобалната мрежа на RSM International през 2011 г., местният екип работи под името "Евроодит Би Екс". Самата фирма е на пазара от 1999 г. Неин основател е Изабела Джалъзова, която е дипломиран експерт счетоводител и регистриран одитор и член на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС). Сред предприятията, извършващи дейност в обществен интерес, които компанията одитира, са "Електроенергиен системен оператор", "Петрол", "Овергаз холдинг", "Инфра холдинг" и други.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Какво да покажат проверки в държава с добри прокурори и добри одитори!? Първите никой не са вкарали в затвора, а вторите никой отчет не са отказали да заверят

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Molotov":

  Държава?! Това е в цял свят! Одиторката, която откри схемите на Енрон 2 години не можеше да си намери работата, а после си смени професията! Ако им беше чиста работата на одиторските групи, щяха да се избият за да я наемат...

 • 3
  parishilton avatar :-|
  Paris Hilton

  Тая кьорав пенсионен фонд не е виждала през живота си, дали и да проверява най-деликатните и проблематични.... Бухаха! Добра работа ще свърши! "Признавам си, че с пенсионния не сме имали такъв досег. Тук по-скоро опитът е на мрежата - офисът ни във Великобритания е водещ в одита на пенсионите фондове. В застрахователния сектор сме оказвали консултантска и методическа помощ в по-предишни години. Имаше след това една концентрация на бизнеса към представителите на т.нар. голяма четворка. Така че не сме имали клиенти, които да сме одитирали в България, което ни прави абсолютно независими и ни даде някакво предимство в тези проверки."


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK