Лихвите по жилищните кредити за пръв път паднаха под 5%
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лихвите по жилищните кредити за пръв път паднаха под 5%

Отпуснатите през първата половина на 2016 г. кредити за покупка на жилище надхвърлиха 800 млн. лв.

Лихвите по жилищните кредити за пръв път паднаха под 5%

Заемите за бизнес растат със 17%, а ипотечните с 25% за полугодието

14792 прочитания

Отпуснатите през първата половина на 2016 г. кредити за покупка на жилище надхвърлиха 800 млн. лв.

© Мария Съботинова


Новооткритите банкови депозити вече носят на домакинствата средно по 0.83% на година, което е близо два пъти по-малко в сравнение с нивото през същия месец на 2015 г.

Средният лихвен процент, на който са отпускани жилищни кредити в страната, за пръв път е паднал под 5% през юни тази годна. Това е най-ниското ниво на оскъпяване на жилищното финансиране, откакто се води такава статистика, показват данните на Българската народна банка.

Трендът на постоянно поевтиняване на жилищните кредити започна в края на 2013 г. Оттогава досега средната лихва, при която се отпуска ипотечен заем, постепенно се понижи от 7.17% на 4.97%. Това движение се отрази и на обемите на новоотпуснатите или предоговорени при новите по-добри условия договори за кредит. През първите шест месеца на 2016 г. общата сума на новите жилищни заеми в левове е 844 млн., което е близо 25% повече, отколкото през същия период на миналата година. В същото време жилищните заеми, отпуснати в евро, също поевтиняват, но все пак остават с около 0.7-0.8 процентни пункта по-скъпи от левовите. Това е сред причините потребителите все по-рядко да кандидатстват за подобни кредити и съответно отпуснатите обеми жилищни заеми в евро се понижават с 1/3 в сравнение с първото полугодие на миналата година.

Банките свиват таксите

По-голямата част от банките определят лихвата за жилищните кредити в левове чрез два основни компонента - индексът за междубанковото финансиране СОФИБОР плюс надбавка, която отразява рисковия профил на клиента. Данните сочат, че 12-месечният СОФИБОР се понижава с идентичен темп спрямо средния лихвения процент по ипотечните заеми, отчетен от БНБ. От началото на 2015 г. до средата на тази година и двата се понижават с около 1.2 процентни пункта. Тоест поевтиняването на кредитите не се дължи на подобрен рисков профил на клиентите, на които са отпуснати жилищните заеми. Ако към лихвата добавим и останалите разходи по жилищния кредит, ще видим, че те се понижават за година и половина от 6.9% до 5.40%, тоест с около 1.5 процентни пункта. Все пак няколко пункта идват и от самите банки, които свиват търсената доходност заради конкуренцията.

Бизнесът отново търси долари

Кредитирането на бизнеса също отбелязва раздвижване. През първото полугодие новоотпуснатите кредити за бизнеса са в размер на 6.8 млрд. лв., което е със 17% повече в сравнение с миналата година. Макар и да е с малък дял, най-голям ръст през това полугодие отбелязват корпоративните заеми, отпуснати в американски долари – които са 3.5 пъти повече, отколкото през същия период на миналата година, и достигат 370 млн. лв.

Средните лихви, при които банките са одобрявали кредити за бизнеса през миналия месец, са били 4.7% за левове (намаление с 0.28 пр.п. спрямо май) и 4.72% (намаление с 0.34 пр.п.), когато обемът на заемът не е повече от 1 млн. евро. При заемите от над 1 млн. евро средната лихва се увеличава с 0.58 процентни пункта в сравнение с май месец до 4.18% за левове и расте с 0.30 процентни пункта до 5.16% за договорените в евро.

Поевтиняване и при депозитите

Новооткритите банкови депозити вече носят на домакинствата средно по 0.83% на година, което е близо два пъти по-малко в сравнение с нивото през същия месец на 2015 г. Фирмените депозити пък са с лихва от 0.3%. Изпълнителният директор на Ти Би Ай банк Цветан Петринин преди дни прогнозира, че рекордно ниските лихви няма да изкарат парите на българските вложители от банките, а ще ги пренасочат към по-дългосрочни 2- и 3-годишни депозити, които обещават доходност от поне 2%. "Нашият пазар е прекалено консервативен и препатил, за да насочи голяма част от спестяванията си в друга посока", коментира той.

Новооткритите банкови депозити вече носят на домакинствата средно по 0.83% на година, което е близо два пъти по-малко в сравнение с нивото през същия месец на 2015 г.

Средният лихвен процент, на който са отпускани жилищни кредити в страната, за пръв път е паднал под 5% през юни тази годна. Това е най-ниското ниво на оскъпяване на жилищното финансиране, откакто се води такава статистика, показват данните на Българската народна банка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  heliana avatar :-?
  Хелиана

  В Холандия ипотечните лихви са 1.9 %, или два и половина пъти по-ниски от най-ниските български.

 • 2
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  5% и какво от това? Има ли смисъл да инвестираш в нещо което ще изплащаш 30 години при положение, че положението в страната не върви на добре и е възможно един ден в недалечното бъдеще да се наложи да стегнеш куфарите...

 • 3
  didco avatar :-|
  didco

  [quote#2:"kokoto2"]Има ли смисъл да инвестираш в нещо което ще изплащаш 30 години[/quote]
  Много го мислиш. Изплатихме 25 годишна ипотека за 8 години, като на 6-тата се наложи да стегнем куфарите. Но пък сега имотът се рентва изгодно ;-)
  Българските банки да го духат (лихвения процент)!

 • 4
  gost22 avatar :-?
  gost22

  Хайде сега и надутите цени на имотите да спаднат до 5% над реалната стойност и България ще изплува...
  Да, знам, сега тези дето са "на процент от продажната цена" ще ме налазят, че пазарна е цената дето купувача сключва с банката даваща ипотеката, обаче... пазарна, всъщност е цената на търговете за просрочени ипотеки. Точно там се виждат реалната цена на един имот, защото се преценява по това каква файда и какви рискове може да донесе имота на фирмата дето го купува... Там не върви логиката с "що да плащам на хазаин" и другите номера за подхлъзване на физическите лица в посока "собствен дом"... ;)
  Та реална цена ще имаме, когато на търговете редовно има по 4-5 фирми изкупвачи, а не както е сега, един търг да се обявява по 2-3-4 пъти щото няма желаещи. Пазарна логика, нищо лично.

 • 5
  hifi_hifi avatar :-|
  hifi_hifi

  раздвижване на пазара и реални цени ще има, когато се вдигнат данъците и се направят адекватни. Притежаването на жилище или къща е и отговорност, но при тези ниски данъдци има собственици на по 2-3 апаратемнта, които стоят заключени защото плащат по 100-200лв данък на година за тях. Ако траябваше да плаща примерно 1000, щеше веднага да се замисли за наем или продажба... та това е разковничето, както е в нормалния свят

 • 6
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#4] от "gost22":


  [quote#4:"gost22"]Хайде сега и надутите цени на имотите да спаднат до 5% над реалната стойност и България ще изплува...[/quote]
  Извинявай,но по какво съдиш че цените на имотите ни са надути ?
  Би ли сравнил колко са цените при нашите съседи(членки на ЕС) или Турция например ?
  Няма да ти казвам колко е средната цена в Париж или Лондон.........да не ти прилошее.

 • 7
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#5] от "ywk50370410":

  Ниски ли са ?
  На мен ми остана спомен 2-3 % от данъната оценка.
  Да,на старите панелки е символична(защото данъчната оценка е 10-12 хил лева),но на ново-закупено жилище,данъка не е символичен.

 • 8
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#1] от "Хелиана":

  Ако искаш такива лихви,вряскай колкото се може по силно за въвеждане на еврото..........само че мнозинството е против това.

 • 9
  gost22 avatar :-?
  gost22

  [quote#6:"kapitalcho"]Извинявай,но по какво съдиш че цените на имотите ни са надути ? [/quote]
  Написал съм го — липсват фирми изкупвачи на имоти с просрочени ипотеки. Ако цените бяха адекватни, то на всеки търг щеше да има по няколко фирми прекупвачи, дето да наддават, обаче реално няма, че дори напротив — един имот се обявява няколко пъти щото няма кой да го купи. Иначе пари има (банките свалят лихвите по влоговете, та значи има горещи пари за инвестиране) и остава другата възможност — цените на имотите да не са подходящи за инвестиране. Това дето отделни физ.лица купуват "инвестиционни имоти" е прах в очите. Ако цените бяха подходящи, с това щяха да се занимават фирми с далеч по-голям ресурс. Често липсата на нещо, което би трябвало да го има, говори за наличието на някакъв определен проблем.

 • 10
  gost22 avatar :-?
  gost22

  [quote#8:"kapitalcho"]Ако искаш такива лихви,вряскай колкото се може по силно за въвеждане на еврото...[/quote]
  Лихвата отразява риска за главницата на българска територия, защото лева е фиксиран към еврото (през марката), което изважда риска от инфлация на местната (нашия лев) валута.
  Въвеждането на еврото ще се отрази на евентуалната инфлация (подценн/надценен лев) и вярата в българките политици, че могат да осигурят нормалност за икономиката (покрият поддържат определени критерии на ЕС), а не да се оправи лихвата по отпусканите кредити в България.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK