Инвестбанк: Твърде малка, за да е страшно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Инвестбанк: Твърде малка, за да е страшно

За три години Инвестбанк трябва да свие административните си разходи почти наполовина.

Инвестбанк: Твърде малка, за да е страшно

Банката на Петя Славова не издържа стрес теста, но се справя с 20 млн. лв. допълнителен капитал

Гергана Михайлова
32088 прочитания

За три години Инвестбанк трябва да свие административните си разходи почти наполовина.

© Nadezhda Chipeva


134 млн. лв. рискови експозиции трябва да разчисти банката в следващите месеци.

Най-драстични отклонения между отчетено и реално състояние, най-много предписания за корекция на неизправностите и най-слабо представяне на стрес теста, който показва риск от достигане до отрицателен капитал дори при нормално развитие на икономиката. Това е резултатът на Инвестбанк от прегледа на качеството на активите. Според регулатора проблемите на институцията са поправими с 20 млн. лв. капитал, който основният акционер Петя Славова ще трябва да набави до април догодина.

Макар сумата да изглежда миниатюрна за възможностите на пазар с 85 млрд. лв. активи, не е много сигурно, че бизнесдамата има откъде да ги вземе. За предходните увеличения беше привлечен омански акционер, който придоби 1/3 от капитала, и при привличането на още външен капитал тя може да трябва да се прости с контрола. Освен това мениджмънтът и собствениците на банката от години знаят много от това, което прегледът на качеството на активите показа - одиторите хронично го посочват в забележките си. Въпреки това тя не успя да подготви и капитализира банката си достатъчно добре. Така Инвестбанк е една от двете зле представили се институции в проверката и може би само скромният й мащаб - 12-а по размер с близо 2 млрд. лв. активи, е причина за спокойствието на регулатора и сравнително меките макар и многобройни наложени мерки. От самата Инвестбанк отказаха среща с журналист на "Капитал" и допълнителни коментари с аргумент, че са дали обяснения по всички мерки.

Голямото преизчисляване

Банката на Петя Славова бе една от трите, в които като независим външен консултант влезе френската одиторска компания Mazars. Това породи очаквания, че няма да има затваряне на очите за проблемите и замитане на негативи. Извадката, върху която работи проверяващият, представлява близо 53% от активите на Инвестбанк към края на миналата година. Прегледани са корпоративни кредити за 306 млн. лв., заеми на малки и средни предприятия за 439 млн. лв., потребителски за 255 млн. лв. и ипотеки за 33 млн. лв. Резултатът са наложени корекции за общо 104.4 млн. лв., от които заради неправилно отчитане на лоши кредити като здрави - 82.2 млн. лв., а заради преоценки на активи (основно имоти), придобити като обезпечения по кредити - 22.1 млн. лв.

Ревизията води до преизчисляване на основните показатели на Инвестбанк в негативна посока, при това със стъпка без аналог като големина за целия банков сектор. Съотношението на капитала от първи ред към рисковопретеглените активи (CET1) е не 14.6%, както се твърдеше досега, а е 6.5% при законов минимум от 4.5%. Общата капиталова адекватност пада от 18.7% на 11% при законов праг от 8%. Банката всъщност и по двата показателя пада под изискванията на БНБ, която над европейските минимуми изисква да се поддържат и два буфера, които сумарно възлизат на 5.5% CET1. Така изискванията на надзора всъщност са 10% за базовия капитал и 13.5% за общата капиталова адекватност. И банката трябва да възстанови капитала си именно до тези нива.

В пари капиталът от първи ред на Инвестбанк преди прегледа е 176.3 млн. лв., а ниво на буфера от 4.5% значи, че тя трябва да разполага с минимум 54.2 млн. лв. за покритие на рисковите експозиции. Другото ниво от 8% за обща капиталова адекватност означава, че тя трябва да има 96.3 млн. лв., за да отговори на регулаторните изисквания. И в двата случая Инвестбанк ги покрива, но въпреки това БНБ й налага предписание да увеличи капитала в следващите девет месеца за попълване на капиталовите буфери, които са сумарно за 66 млн. лв. Освен това според БНБ и според самата банка в голямата си част чрез погасени кредити и допълнително начислени провизии към средата на годината CET1 е вече покачено до 10.1%, така че формално банката е покрила недостига. Въпреки това са заложени и още доста мерки - банката ще трябва да намали рисковопретеглените си експозиции (най-често това става с продажба на портфейли) със 134 млн. лв., което да освободи още 18 млн. лв. капитал. Предвижда се и продажба на придобити обезпечения за 70 млн. лв.

Покриване на хипотетичните минуси

Възможно е допълнителните мерки да са заради слабия резултат на стрес теста. Инвестбанк би се оказала с отрицателен капитал от -1.6%, ако макроикономическата прогноза на БНБ за следващите три години се сбъдне (базисният сценарий я копира едно към едно). Ситуацията става още по-пагубна за банката на Петя Славова при утежнения сценарий, при който CET1 на Инвестбанк е -7.7%. Стрес тестовете се провеждат при условие на статичен баланс (т.е. взима се картината към края на 2015 г. и се екстраполира напред, без да се дава право да се залагат смекчаващи корективни действия). Затова и вероятно продажбите на активи и заложеното свиване на административните разходи (които са 70% от всички) наполовина трябва да компенсират именно този ефект.

Чистенето на проблемите в Инвестбанк ще става по план до 2018 г., става ясно от дългия списък препоръки към нея. В централата й ще бъде създадено звено, което да организира продажбата на активи, придобити като обезпечени. Банката ще трябва да започне да начислява и провизии на портфейлна основа - нещо, което в последните две години и одиторите й отбелязват.

Дали тези мерки ще са успешни ще зависи до голяма степен от това доколко те ще срещнат доверието на клиентите на банката. Очевидно институция, която ще е заета основно със собственото си преструктуриране и изчистване, при това докато реже разходи в следващите години, няма как да е фокусирана толкова в основната си дейност по кредитиране. Освен това, докато другите банки инвестират в развитие на онлайн платформите си и всякакви други иновативни канали на банкиране, Инвестбанк вероятно ще е принудена да замрази всякакви такива проекти. А намаляването на административните разходи не е изключено да мине и през затваряне на клонове. Затова и сигурно ще са нужни свръхусилия от мениджмънта на банката да мотивира служителите си и да задържи клиентите си.

134 млн. лв. рискови експозиции трябва да разчисти банката в следващите месеци.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  i_hristov avatar :-|
  i_hristov

  Да, поредната публикация, всичко родно е некадърно и за боклука, да се кланяме на чужденците, защото техните проблеми са заметени под килима и за това се мълчи. То за това и се издъниха европейските банки и имат по-кофти резултати от нашите. Щото са много убави.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Само продажба ще ги спаси.

 • 3
  i_hristov avatar :-|
  i_hristov

  До коментар [#2] от "Георги Георгиев":

  А нас след продажбата, кой ще ни спаси. Ето ти сектора с горивата. Всичко почти е на чужденци. Все големи и реномирани марки-ОМВ, Шел и т.н. Дерат ни кожата и за малките деца е ясно, че има картелно споразумение, цените да се държат високи на определени нива. Марешки показа, че цените могат да бъдат с 30 ст. по-ниски и пак да се печели. Така че, кое е по-добре сега, чужденците или нашите?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.