На шопинг за лизинг
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

На шопинг за лизинг

На шопинг за лизинг

За година малката банка от орбитата на "Химимпорт" се сдобива с бизнеса на три чужди компании от сектора

Десислава Николова
32842 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Темата накратко

Компании от групата на Тексим банк през август и септември купуват две лизингови дружества, чиито досегашни собственици напускат пазара.

Първо "Уеб финанс холдинг" през миналата година непряко купи бизнеса на Erste Immorent, а сега се е договорил да придобие "БМ лизинг".

"Финанс инфо асистанс", която събира трудните вземания на Тексим банк, е купила преди дни "Пиреос лизинг".
230 млн. лв. са общо активите на трите договорени дружества. Ако се сумират, това би формирало петото по големина лизингово дружество в страната.

Във финансовата орбита на "Химимпорт" има почти всичко, и то по няколко - две банки, две пенсионни компании, четири застрахователя. До миналата година имаше една липса - нямаше лизингови дружества. Към днешна дата обаче две компании от сектора вече са купени, а предстои и трета.

Дебютът стана през миналата есен, когато в групата на по-малката им банка "Тексим" влезе бизнесът на изтеглящата се австрийска фирма за лизинг Erste Group Immorent. От този август периферна на "Тексим" компания придоби и "Пиреос лизинг". Друго дружество от орбитата на банката е избрано за купувач на "БМ лизинг" и до септември сделката може да приключи. Така за година през три дружества ще се контролират активи за почти 230 млн. лв., които, ако се сумират, биха формирали петия по големина играч в лизинговия сектор (виж таблицата).

Сделките са продължение на тенденцията след кризата местни групи да купуват бизнеса на напускащи страната чуждестранни финансови институции. Първо това бе видимо при банките (БАКБ и МКБ). В застраховането дори се появи един основен купувач - "Еврохолд" погълна изтеглящия се бизнес на "Интерамерикан", QBE и HDI. Сега по аналогичен начин в лизинга има един местен колекционер на активи. И ако в първото придобито дружество имаше основно имоти, новите две завоевания имат преобладаващо автомобилен портфейл.

Триото накратко

От документи в Търговския регистър става ясно, че в началото на август компанията за събиране на задължения "Финанс инфо асистанс", чиито основни клиенти са Централна кооперативна банка и Тексим банк, е придобила 14-ото по активи през 2015 г. "Пиреос лизинг" и го е преименувала на "Лизинг финанс". Цената на сделката не е известна.

В КЗК пък е подадено искане за разрешение "Уеб финанс холдинг", един от големите акционери в Тексим банк, да придобие 21-ата по активи лизингова компания – "БМ лизинг".

През есента на миналата година австрийската лизингова компания Erste Group Immorent продаде бизнеса си в България на новоучреденото дружество "Финансови активи", контролирано от дъщерно дружество на Тексим банк и "Уеб финанс холдинг" с миноритарен дял. Наследникът на Immorent - "Прайм лизинг", и собственикът "Финансови активи", управляван от директор на Тексим банк, са заложени по договор за цесия за 31.7 млн. евро в Централна кооперативна банка, като вероятно част от средствата са и за финансиране на сделката по придобиването. Дружеството е 10-о по активи сред компаниите в България.

Сделката с "Пиреос лизинг"

Банка Пиреос започва лизингов бизнес в България от 2004 г. чрез две собствени дружества, които през 2012 г. влива в едно общо. Това е втори опит за продажба на "Пиреос лизинг". Първият е бил преди малко повече от две години, като е имало предварително одобрен купувач, който дори е влязъл да прави дю дилиджънс. След три месеца обаче преговорите са се провалили и се е стигнало до втори опит за сделка. Рестартът е даден преди около година и според изпълнителния директор на банката Емил Ангелов на финала са били водени преговори с две компании. Имена не се споменават заради клауза за конфиденциалност, като единият от тях е получил ексклузивитет, влязъл е на дю дилиджънс, продължил около три месеца, като след това е имало период на преговори, продължил около три месеца.

Сделки като тази по правило се правят с изпращане на покани до предварително определени потенциални купувачи и "Пиреос" не са направили изключение в начина, по който са постъпили в случая. Гръцката банка, която е мажоритарен собственик на "Пиреос лизинг", избира "Финанс инфо асистанс" за купувач през май, като договорът е бил подписан на 20 май. От протокол от заседанието на изпълнителната комисия на финансовата институция става ясно, че преговорите с избрания купувач са започнали на 15 февруари, а причината за продажбата е ангажимент на банката към Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия за преструктуриране на международните дейности и продажба на неосновни активи. Цената на сделката не е посочена в нито един от документите, внесени в Търговския регистър.

От ръководството на "Финанс инфо асистанс" отбелязаха, че по-големият времеви период за финализиране на преговорите е в резултат на значителния брой позиции в лизинговия портфейл на дружеството, изискващи повече време за анализ и определяне на справедлива цена.

Купувачът управлява пакет от вземания за над 50 млн. лв., формиран чрез придобиване на дългове на физически и юридически лица, и е изградил структура, която събира вземанията на клиентите при минимални разходи според интернет сайта им. Сред партньорите на компанията през последните години са Централна кооперативна банка, ЦКБ - Скопие, Тексим банк, "И Еф Джи лизинг" и "И Еф Джи ауто лизинг" (последните две са от групата на Пощенска банка).

Собственик на "Финанс инфо асистанс" е охранителната и детективска компания "Финанс секюрити груп", която освен това се занимава с туризъм и управление на недвижими имоти. Компанията е публично дружество. В групата й влизат още детективската агенция "Сарк груп" и "Фиско груп". Линия, по която "Финанс инфо асистанс" има общо с най-големите си клиенти, е, че офисът му е в една и съща сграда със "Сила холдинг", бивш приватизационен фонд, в който най-голям акционер е търговската компания "Метро груп" с предишно седалище на адреса на "Химимпорт". Самият "Сила холдинг" е акционер в Тексим банк, а пък компанията, която кандидатства за "БМ лизинг" - "Уеб финанс холдинг", също е от големите акционери на Тексим банк. Вероятно за да стане по-бързо сделката и да не се иска разрешение от КЗК (купувачът има приходи от 6.8 млн. лв., а "Пиреос лизинг" 5.2 млн. лв., т.е. са под прага от 25 млн. лв.), за целта е избрано различно дружество без пряка видима собственост на групата.

След като преди повече от две години е било взето решение за продажба на лизинговата компания, банката не е развивала лизинговия бизнес в България. В годишния доклад на "Пиреос лизинг" е отбелязано, че в портфейла има основно вземания от компании, като са финансирани недвижими имоти (22%), транспортни средства (54%), индустриално оборудване (17%). Загубата за миналата година е 33.4 млн. лв. след масирани обезценки за почти 30 млн. лв., докато година по-рано минусът е бил само 559 хил. лв. През 2015 г. активите на компанията са намалели почти двойно – от 118 млн. на 66.7 млн. лв., половината от които са активен лизингов портфейл, а останалото - придобити обезпечения и инвестиционни имоти. Дружеството е имало и огромен заем към лондонското звено на гръцката банка майка - 96 млн. лв. към края на 2015 г., и значително по-малък към Банка Пиреос България - 3.87 млн. лв.

"Продажбата на лизинговия бизнес е част от стратегията, предприета от банката преди повече от две години, за раздяла с нестратегическите бизнеси и фокусиране върху основния, който е кредитирането", коментира Емил Ангелов, изпълнителен директор на Пиреос банк. И допълни, че продават бизнеса от две години, когато той не е бил в подем и ситуацията, в която се е намирал този бизнес преди две години, е несъпоставима със сегашната.

От "Финанс инфо асистанс" коментират, че покупката допълва профила им, тъй като са финансова институция с изграден дългогодишен екип, структура и процедури, свързани с управлението и преструктурирането на портфейли от просрочени вземания. "Виждаме много голям потенциал в работата по проблемния портфейл на лизинговото дружество, закупуването на който бе една от основните цели. Възможността за генериране на приходи от активния портфейл на дружество с отлична репутация и разпознаване на лизинговия пазар е другото съществено основание за придобиване на компанията", коментират от "Финанс инфо асистанс", чийто директор е Димитър Михайлов.

Според Емил Ангелов не всичко в сделката е било цената и цялостната структура на сделката е била по-добра в офертата на предпочетения кандидат и като параметри, и като по-бърз срок за финализиране на сделката.

Като част от договора банката се е ангажирала със срок, в който не може да започва конкурентна лизингова дейност на пазара, но двете страни не уточниха нито срока, нито каквито и да било подробности по цената и останалите условия на сделката.

Голямото оттегляне

За разлика от "Пиреос лизинг", които не са сред най-атрактивните компании, предстоящата покупка на "БМ лизинг" ще направи кандидата "Уеб финанс холдинг" една от най-големите лизингови къщи на пазара.

"БМ лизинг" е основана през 2003 г. от Българо-американския инвестиционен фонд. През 2006 г. обаче фондът се съсредоточава върху развитието на Българо-американската кредитна банка и продава мажоритарния си дял на Balkan Accession Fund, в който има миноритарен дял. В момента мажоритарен собственик на лизинговата компания със 70.5% от акциите е холандското дружество Emerging Europe Leasing & Finance, собственост Balkan Accession Fund. Основните акционери на фонда са Румънско-американският инвестиционен фонд RAEF, Европейската банка за възстановяване и развитие, Холандската финансова компания за развитие FMO, Германската компания за инвестиции и развитие DEG и Черноморската банка за търговия и развитие. Фондът с американско участие през последните години е предприел стратегия за излизане от инвестициите си в България – делът му в БАКБ беше продаден на ирландска банка, а впоследствие – купен от инвестиционната компания на Цветелина Бориславова. Вероятно и сделката за "БМ лизинг" е била част от оттеглянето от страната. Миноритарен собственик на лизинговото дружество с 29.5% е "БМ лизинг инкорпорейтид".

Портфейлът на компанията е за 33.69 млн. лв., но за разлика от "Пиреос лизинг" компанията е на печалба. Основен дял в отдаденото на лизинг имущество заемат леките и тежките автомобили (80%), като акцент са луксозните – 50.82%. Той е бил още по-висок предишната година – над 63%, но е намалял за сметка на машините, тежкотоварните автомобили и недвижимите имоти. В момента портфейлът покрива 14 сектора на икономиката и съдържа над 625 договора. Лизинговото дружество е увеличило печалбата си през миналата година от 834 хил. на 947 хил. лв. Преди сделката дружеството се е финансирало от клона на ING и от Райфайзенбанк.

От "БМ лизинг" отказаха да коментират предстоящата сделка и състоянието на компанията. Преди КЗК да се произнесе, и от "Уеб финанс холдинг" също не пожелаха да съобщят намеренията си за покупка в контекста на предишната сделка за придобиването на "Прайм лизинг" от дружеството, в което холдингът участва.

Кандидат-купувачът на "БМ лизинг" е "Уеб финанс холдинг", един от големите акционери в Тексим банк. Компанията управлява активи за 107 млн. лв., като най-голям дял в тях заемат финансови активи и през миналата година има печалба от 5.9 млн. лв., шест пъти по-голяма от предишната година.

Лизинговият пазар е с лек ръст

За разлика от времената преди кризата, когато вземанията по финансов и оперативен лизинг бяха близо 6 млрд. лв., през последните няколко години секторът се възстановява, но все още общият му размер не е надхвърлил 4 млрд. лв. Според статистиката на БНБ дружествата в лизинговия сектор са сключили нови договори за близо 400 млн. лв. през второто тримесечие на тази година, като сумата е с над 25% по-висока в сравнение с периода януари - март и с 1.6% под отчетеното през 2015 г. Общият размер на пазара бележи ръст заради увеличение при оперативния лизинг и в края на първото полугодие достига 3.251 млрд. лв., като нараства с 4.3% на тримесечна и с 0.1% на годишна база.

Нарастването в момента е най-осезаемо при финансирането на покупките на леки и товарни автомобили, които са и най-голямата част от пазара – близо 73% от всички нови сделки в бранша са именно там. Лизингът на машини, съоръжения и индустриално оборудване също расте на тримесечна база, но обемът е много по-нисък спрямо миналата година.

Темата накратко

Компании от групата на Тексим банк през август и септември купуват две лизингови дружества, чиито досегашни собственици напускат пазара.

Първо "Уеб финанс холдинг" през миналата година непряко купи бизнеса на Erste Immorent, а сега се е договорил да придобие "БМ лизинг".

"Финанс инфо асистанс", която събира трудните вземания на Тексим банк, е купила преди дни "Пиреос лизинг".
230 млн. лв. са общо активите на трите договорени дружества. Ако се сумират, това би формирало петото по големина лизингово дружество в страната.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Доста голяма отстъпка са направили Пиреос, за да отпишат 30 милиона преди продажбата, а освен това са опростили над 90 млн. от заема към централата си. Впрочем този гигантски заем твърде вероятно да е фиктивен, което прави изплащането му метод за скрито разпределение на дивиденти... НО какво ли разбирам аз и българския надзор от такива неща... Консултации да има, всичкия бизнес е на загуба. Сиромашка работа.

    Явно наистина са имали големи кирливи ризи, които преди 2 години са провалили сделката.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK