С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
14 6 сеп 2016, 15:47, 27690 прочитания

Най-избираният одитор е отстранен от проверките в небанковия сектор

Комисията за финансов надзор обвини "РСМ България" в подаване на неверни документи с фалшифицирани подписи

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
15
застрахователя и 3 пенсионни компании избраха за проверител "РСМ България". Сред тях са групите на "Еврохолд", "Химимпорт", "Алианц", както и "Бул инс".

Месец след като пое Комисията за финансов надзор (КФН) и насред вече течащите прегледи в небанковия сектор Карина Караиванова бе принудена да отстрани от задачата "РСМ България". Това е консултантът, който спечели най-много на брой клиенти - 15 застрахователя и 3 пенсионни компании, управляващи общо 9 пенсионни фонда. Сред тях най-големите са дружествата от групите на "Еврохолд", "Химимпорт", "Алианц", както и "Бул инс". Причината - разследване, което е показало, че компанията е подала неверни данни за международните екипи, с които ще работи. Много от чуждите експерти, посочени от РСМ като участници, са заявили по време на разследването, че не им е известно да са включени в такива прегледи, автобиографиите им са неверни, а подписите не са техни. Нещо повече - в хода на течащите прегледи РСМ продължава да отчита в редовно подаваните документи в КФН след началото на прегледите, че тези лица извършват работа в прегледите, което в рамките на разследването е категорично опровергано от същите.

"Разкритата невярна информация включва злоупотреба с имената на ръководители на екипи, актюери и други членове на екипи в прегледите на различни застрахователи и пенсионни фондове", се казва в съобщението на КФН, която заявява, че ще сезира отговорните органи.


От "РСМ България" заявиха, че ще направят собствено разследване, но категорично отхвърлят обвиненията на КФН. "Смятаме, че има тенденциозно отношение от страна на ръководството на регулатора. Възложената ни работа по прегледите на активите на пенсионни фондове и баланси на застрахователи е извършена и докладите са предадени в срок. До момента по никакъв начин не е имало индикации за проблеми. От страна на КФН не са искани от нас допълнителни документи", обясниха от дружеството, ръководено от Изабела Джалъзова.

Какво следва

Решението на КФН означава, че всички клиенти на РСМ ще трябва да си изберат скоростно нови проверяващи насред течащите проверки. В съобщението на регулатора Караиванова заявява, че са решени да финализират прегледите в срок преди края на тази година. Реално обаче рисковете нещо да се обърка нарастват.Според допитване на "Капитал" и до пенсионни компании, и до застрахователи в петък те още не бяха получили инструкции от КФН как точно да процедират. След като това се случи, все пак ще трябва те да имат кратко време да получат оферти, както и самите консултанти да получат одобрение от централите си. След отпадането на РСМ и от двата списъка с одобрени консултанти и застрахователите, и пенсионните дружества ще имат възможност за избор между седем партньора.

От КФН обясниха за "Капитал", че поднадзорните лица имат срок до 12 септември 2016 г. да изберат поне две проверяващи компании, от които КФН ще назначи една за извършването на прегледа. Заради почивните дни това дава едва четири работни дни за процедурата. Това може да насочи застрахователите и пенсионните компании към такива консултанти, с които вече са разговаряли при първоначалния избор. Някои от тях обаче вече са поели доста клиенти и може и да нямат наличен капацитет.

"Отчетената от РСМ работа няма да бъде ползвана от КФН в хода на проверката и наетите нови проверяващи би следвало да започнат отначало", обясниха от комисията. Дори и да започнат работа начаса, това ще означава, че одиторите в тях ще са два месеца назад от стартиралите в средата на юли. Вече в самите поднадзорни лица много работа е свършена и е събрана информация, но така или иначе промяната ще създаде напрежение.

Освен това както самото РСМ, така и някои от клиентите им могат да обжалват решението на КФН в 14-дневен срок пред ВАС. Това не спира неговото действие, но създава допълнителна правна несигурност. Ако хипотетично след месеци и дори след края на проверките РСМ спечели дело срещу КФН, не е ясно какво става с легитимността на резултатите. Донякъде спирачка за подобни дела обаче биха могли да са рисковете за самата РСМ. Ако изнесените от КФН твърдения се докажат, това може да означава не само отнемане на одиторския лиценз, а и обвинения в криминални деяния като фалшификация на документи и ползване на чужда идентичност.

Освен това и самите компании могат да имат проблем в разчистването на договорните си отношения. Те трябва да прекратят договорите си с РСМ, като от КФН обясниха, че нейното решение им дава правно основание за това (чл. 99, т. 2 от Административно-процесуалния кодекс). Конкретни взаимоотношения и вече направени плащания обаче може да се окажат обект на спорове.

Как се стига дотук

От КФН потвърдиха, че разследването е по сигнал от европейския регулатор EIOPA. Според източник на "Капитал" в европейския орган, който заедно с КФН е част от управляващия комитет по прегледите, били учудени от предадени от РСМ първоначални данни, които съдържали очевидни грешки. Служител на институцията се свързал с експерти от различни поделения на веригата RSM, от чиито имена били подписани различните справки, и те отричали да са запознати с такива документи.

От КФН не дадоха детайли за членове от кои страни става въпрос, както и за проверяващи в кои от клиентите на РСМ става въпрос. От "РСМ България" пък заявиха, че нямат "никаква информация относно проведеното така наречено разследване срещу нас", нито за заключенията. "Не сме осведомени за течащо разследване. Нямаме предоставени доказателства или информация относно тези заключения. Не знаем какви точно са неистинските данни, за които сме обвинени, нито начина, по който са иззети. Реално в процеса на работата сме работили с екипи от РСМ и актюери, които включително физически са били в България и са работили по проекта. Трябва да се запознаем първо с информацията, която е иззета от колегите от другите офиси на РСМ, преди да можем да коментираме дали твърденията са верни", обясняват от компанията.

Каква е реакцията

Какъвто и да е изводът от тези проучвания обаче, "РСМ България" получава сериозен репутационен удар, който може да се разпростре и извън финансовия сектор. Председателят на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) Ваня Донева научи от "Капитал" за решението на КФН.

Това решение на КФН уронва престижа на цялата професия, коментира Донева. Тя допълни, че комисията осъществява надзор над задължителния одит и свързаните с него услуги. Консултантските услуги, каквито са прегледите и стрес тестовете, не са в обхвата на закона и това е така по директива.

Вероятно обаче за такива тежки нарушения на правилата КПНРО ще трябва да разгледа дали има механизъм за проверка на работата на одитора и дали има основания за разглеждане на правоспособността на компанията.

Междувременно професионалната организация - Институтът на дипломираните експерт счетоводители (ИДЕС), се е самосезирала по случая с РСМ на база публикуваното от КФН и чрез своите органи предприема действия за неговото внимателно, обстойно и безпристрастно проучване. "Целта е да се вземат адекватни и своевременни мерки съобразно резултатите от проверката в интерес на обществото и одиторската професия. Независимо че от години РСМ е обект на надзор и контролни проверки за своята одиторска дейност пряко и основно от страна на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, ръководството на института е на позиция, че по този случай професионалната организация трябва активно да реагира чрез своите органи за контрол, още повече случаят е свързан с професионална работа на негови членове, която не е задължителен одит", коментира Валя Йорданова, заместник-председател на управителния съвет на ИДЕС.

Друг неясен момент е дали проблемните практики, засечени от КФН в РСМ, са нови. При аналогичната проверка на БНБ в банковия сектор компанията беше проверител на Интернешънъл асет банк.

Пряко засегнатите компании в небанковия финансов сектор засега се въздържат от коментар и чакат инструкциите от КФН. Но на пръв прочит КФН получава подкрепа за действията си и от бранша. "Разкритията на комисията доказват, че проверките се правят максимално професионално и обективно. Пазарът има интерес от качествени проверки с прозрачен резултат", каза пред "Капитал" председателят на Асоциацията на застрахователите Светла Несторова.

Сред експерти от финансовия сектор констатациите на КФН будят и недоумение на какво са разчитали РСМ с подобни действия. Една от версиите е, че компанията е разчитала на протекции от предходния председател на КФН Стоян Мавродиев, както и че той ще запази поста си до края на проверките.
Джалъзова и Джалъзов...

Покрай скандала с РСМ една от вероятните жертви може да е и зам.-председателят на КФН, отговарящ за пенсионния надзор, Ангел Джалъзов. Още при спечелените поръчки от РСМ имаше съмнения за потенциален конфликт на интереси, като тогава Изабела Джалъзова не отрече възможността да е роднина на съпруга й.

"Между заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Ангел Джалъзов и лицето Изабела Джалъзова липсва кръвна връзка, а съребреното родство на г-н Джалъзов със съпруга на Изабела Джалъзова е в достатъчно далечна степен и законодателството категорично я е изключило от дефиницията за "конфликт на интереси", са коментирали пред "Биволъ" от КФН.

Мандатът на Джалъзов е изтекъл от над две години и новият председател на КФН така или иначе трябва да предложи негов наследник - нещо, което предшественикът му Стоян Мавродиев умишлено не правеше. Причината е, че Джалъзов му беше приближен и му осигуряваше нужна подкрепа в петчленната комисия, която от вече близо две години функционира в непълен състав. Освен това зам.-председателят не се ползва и с подкрепата на бранша, като в началото на 2015 г. всичките девет дружества в сектора му поискаха оставката заради според тях неверни данни за постигната от тях отрицателна доходност, които той изнесе.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

ББР е единствената банка без публикуван годишен отчет за 2018 г. 9 ББР е единствената банка без публикуван годишен отчет за 2018 г.

От държавната институция не обясниха на какво се дължи забавянето

13 окт 2019, 7752 прочитания

Доктор Ружа и пътят на милиардите 3 Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

11 окт 2019, 34422 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Печалбата на банките продължава да расте

За юли финансовите институции са натрупали нов плюс от над 130 млн. лв.

Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

Формулата на Манолова: кмет-омбудсман

Обещанието за допитване до хората по всички важни въпроси носи предизборни дивиденти, но и рискове от прекомерни очаквания и блокажи

Музей или СПА

Предизборната кампания повдигна въпроса за забравеното северно крило на Централната баня, за което се водят спорове от години

Кеч с корупцията

За близо две години съществуване антикорупционната комисия не само не постигна резултати, но и създаде корупция

Надежда за "Ирина"

Режисьорката Надежда Косева преплита темите за женската сила и клаустрофобията на малкия град в новия си филм

Кино: "Писма от Антарктида"

Модерна мелодрама за лъжата от любов