Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
6 9 сеп 2016, 17:00, 11325 прочитания

КФН срещу РСМ: Надзорът напомня за себе си

Какво означава решението на регулатора да отстрани от проверките на застрахователи и пенсионни фондове най-желания одитор

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
15 застрахователя и 9 пенсионни фонда ще трябва да направят повторен избор на одитор.


Отлагана два пъти и закъсняла с половин година отвъд вписания в закон срок, малко преди да навлезе в съществената си фаза, проверката на застрахователите и пенсионните фондове, организирана от Комисията за финансов надзор (КФН), роди пореден скандал. В края на миналата седмица единият от одиторите, "РСМ България", сключил договори с близо една трета от участниците на пазара, бе отстранен от процедурата. Причината са разкрития на българския регулатор и европейския му партньор в проверките (EIOPA) за подавани от консултанта документи с невярно съдържание, фалшифицирани подписи и биографии на чуждестранни експерти. Макар обвиненията за практически криминални деяния да не са минали през съд и да са доказани само чрез собствено разследване за нуждите на комитета, ръководещ проверките, новият председател на регулатора Карина Караиванова действа решително. Тя извади одитора от процедурата с риск това допълнително да я забави и задължи досегашните клиенти на РСМ скоростно да изберат друг проверяващ. Това дава сигнал за желание за ударно справяне с наследените проблеми от предшественика й Стоян Мавродиев.


Каква е тази проверка

България е първата страна, която подлага индустрията на пенсионните фондове (с активи за 9 млрд.лв.) на проверка за качеството на активите и е втората в Европейския съюз (след Румъния), която проверява балансите на застрахователите (с активи за над 6 млрд. лв.). Импулсът за това дойде от Европейската комисия (ЕК) в края на 2014 г., която искаше проверки в банковия и небанковия сектор до края на 2015 г. Мудността на регулаторите и депутатите я отложиха за август тази година, но КФН закъсня и не успя да организира проверките в срок, за което частично имаше и основателни причини - навлизането на нов регламент при застрахователите Solvency II, сложността на нови проверки без аналог, липса на свободни одитори, които са заети с банковите проверки (нещо, което предвид избраните като крайно проверяващи по-скоро не е вярно). Последно графикът започна да тече от 15 юли така, че до края на годината да има резултати. Консултант на процедурата е Ernst & Young, който изготви методологията и участва в управляващия комитет, издавал одобрения за договорите между одитори и проверявани. Куриозното при този процес бе, че вкупом участниците на пазара пожелаха да ги одитира "РСМ България". Така българското дружество пое 15 от 54 застрахователя и 9 от 27 пенсионни фонда. В същото време останалите 7 одиторски практики останаха почти без работа, а Deloitte като представител на така наречената голяма четворка в този бизнес не сключи нито един договор.

Как се стигна до разваляне на договоритеНеравномерното разпределение между проверявани и проверящи и фактът, че масово застрахователи и пенсионни компании с българска собственост избягаха от международните одитори и избраха местен консултант, пося първите съмнения, че в случващото се има проблем. На 7 юли EIOPА изпрати писмо за този и други проблеми до премиера Бойко Борисов, което до голяма степен форсира смяната на Мавродиев. Впоследствие при получаването на първите данни пак от EIOPA виждат проблем в подаваните от РСМ справки. Като резултат от това е проведено разследване, което е установило, че в документите, с които "РСМ България" доказва експертизата на участващите в екипите на проверките, има невярна информация, че международни партньори, подадени като участващи в процедурата, не са знаели за ангажимента си и подписи върху техните автобиографии не са положени от тях самите, което говори за фалшифициране. Не е ясно дали КФН ще съди одитора за това. Подобна проверка е била направена и на другите одиторски практики, но при тях няма нарушения. От "РСМ България" намират отношението на регулатора към тях за тенденциозно и заявяват, че ще извършат вътрешна проверка във връзка с констатациите.

Какво следва за "РСМ България"

Компанията, създадена преди 17 години от Изабела Джалъзова, освен на силния репутационен удар ще е изправена пред проверки от собствения си регулатор Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори и съсловния Институт на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС). А това го заплашва не просто от загуба на бизнес, а и на лиценз. През 2015 г. след фиаското с КТБ "КПМГ България" беше на косъм от това да загуби своя, но сега обвиненията са много по-сериозни, макар и не пряко свързани с одиторската дейност на компанията. Проверка се прави и от шестата по големина международна одиторска мрежа на RSM International, чийто член българската компания става през 2011 г. Оттам казаха за "Капитал": "Отнасяме се сериозно и провеждаме собствено разследване по обвиненията в злоупотреби. Работим така, че да приключим случая бързо."

Джалъзова е управляващ партньор с 62% дял във фирмата, като през август миналата година (когато вече течеше подготовката за проверките) е допуснала двама нови съдружници - Валентин Великов и Мирослав Тончев, които са получили съответно 25% и 8%. За 2015 г. приходите на "РСМ България" са 1.5 млн. лв., а резултатът от дейността е печалба от 29 хил. лв. На база на спряганите в сектора цени вероятно само от проверката тази година РСМ щеше да направи оборот, съпоставим с обичайната й дейност.

Преди да бъде изваден от процедурата, "РСМ България" трябваше да премине през 15 застрахователя - "Армеец", "Бул инс","Евроинс - здравно осигуряване", "Евроинс", "Евроинс живот", "ЕИГ, "Здравноосигурителен институт", "Лев инс", "Съгласие", "Алианц България" и "Алианц България живот", "Енергия", "ЦКБ - Живот", ЖЗК "Съгласие", "Животозастрахователен институт". При пенсионните фондове одиторът се класира при "Съгласие", "ЦКБ - Сила" и "Алианц", които общо държат близо 45% от парите за допълнителна пенсия в България. Ключови участници на пазара са и застрахователите, които разчитаха "РСМ България" да ги одитира.

Какво следва за поверяваните

С отстраняването на "РСМ България" от процедурата досегашните им клиенти ще трябва да намерят нов одитор, като до 12 септември трябва да представят в КФН по две номинации, за да може проверките им да започнат още на 15 септември - свършеното досега от РСМ няма да може да бъде използвано. Разполагат със списък от 7 имена, като КФН си запазва правото на неуспелите да си намерят консултант да назначи служебно. Крайният резултат трябва да е готов до 30 ноември.

За клиентите на РСМ остава неудобството, първо, да вършат една работа два пъти и, второ, да трябва да пренапрегнат екипите си в съкратените с два месеца срокове. Освен това не е ясно какви претенции ще има между проверявани и "РСМ България" за изплатените дотук аванси за свършената работа. Според информация на "Капитал" дружеството е писало до клиентите си, че няма да връща вече получените суми, обжалва решението на КФН и евентуално ако спечели, ще довършва работата си. Делата не спират решението на КФН, така че това едва ли ще се хареса на застрахователи и пенсионни компании, които ще трябва да плащат два пъти за едно и също и може и на свой ред да влязат в съдебни спорове с РСМ.

Защо решението е важно

Действията на КФН показват доста рязка промяна в манталитета. Ако досега комисията под управлението на Мавродиев залагаше на замитане на грешки и непризнаване на вина, сега се показва желание проблемите да се посрещат фронтално. Смяната на одитори в хода на проверката и възможността за дела създава рискове, но същевременно създава условия да се санира поне отчасти иначе пълната с пороци процедура. А това е важно, защото в противен случаи едни от най-ключовите играчи на пазара в застраховането и пенсионното осигуряване, сред които и такива, за които от години има съмнения, че манипулират техническите си резерви и прекрачват правилата за инвестиране в свързани лица, щяха да са в ръцете на одитор с компрометирана репутация, което да обезсмисли начинанието. Сега КФН и EIOPA, която ще изготвя и методология за стрес тестове на застрахователите, имат шанс да върнат упражнението към целта му - да повиши доверието в проверяваните сектори. А и да върне доверието в самата КФН, която последните шест години постепенно изпадна в плен на лични и корпоративни интереси.
Одиторът и банковите проверки

"РСМ България" участва и в прегледа на качеството на активите на банките като консултант на "Интернешънъл Асет Банк". Резултатът бе наложени корекции за общо 2.4 млн. лв. На въпрос на "Капитал" дали БНБ е засичала нередности в работата на одитора, от там обясниха, че отговорността за контрола е била на консултанта Deloitte. "РСМ бе допуснат като доставчик на услуги в банка със сравнително малък пазарен дял и сложност на дейността, което отговаря на демонстрирания от тях и проверен от "Делойт" капацитет", се посочва в писко до редакцията. За да получи достъп до процедурата, одиторът е участвал в двустепенна селекция, започнала с включването му в списъка на препоръчаните консултанти. Като първа стъпка името му е било посочено като избор на някои от банките, след което консултантът на БНБ Deloitte е провел предварителни срещи, а в някои случи и теле-конференти връзки с чуждестранните екипи.

По информация на "Капитал", "РСМ България" е била избрана за одитор от ПИБ, но регулаторът е наложил друг проверяващ в банката и така там влезе френската Mazars.

Междувременно при преглед на становищата и решенията, вземани от Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори за 2016 година се вижда, че надзорният орган също е засичал несъответствия с принципите, по които следва да работи "РСМ България". Дружеството е било разследвано след постъпил в комисията сигнал за конфликт на интереси и заплаха за независимостта, като заключението било, че не са налице достатъчно доказателства за това. В същото време обаче е било установено, че са допуснати съществени пропуски и несъответствия спрямо изискванията на Международните одиторски стандарти при проверка на приблизителни счетоводни оценки на инвестиции в дъщерни дружества, както и по отношение на изразените в докладите одиторски мнения.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Как Visa се превърна във водещия играч в глобалните финанси Как Visa се превърна във водещия играч в глобалните финанси

Компанията надмина JPMorgan Chase като най-скъпата глобална група за финансови услуги

3 апр 2020, 145 прочитания

Близо 5 млн. евро за българските финтех компании Paynetics, Phyre и Phos Близо 5 млн. евро за българските финтех компании Paynetics, Phyre и Phos

Основни инвеститори в дружествата са фондът New Vision 3 и БАКБ

2 апр 2020, 3005 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Libor е достигнал следкризисен връх през август

Нови регулации в САЩ карат фондовете да се изтеглят от междубанковия пазар и това оскъпява кредитите

Още от Капитал
Шокът понякога ражда успех

Има примери, че настоящата криза подобрява бизнес моделите на много компании

Ваксина срещу комуникационна криза

6 съвета как компаниите да адаптират комуникационните си стратегии към новата реалност

Масови тестове или карантина без край

България не може да издържи повече от два месеца със спряла икономика, а разхлабване на мерките без масово тестване носи голям икономически и здравен риск

Ваксината срещу COVID-19: В надпревара с вируса

Пандемията вероятно ще е достигнала своя пик и ще върви към овладяване, преди ваксината да е налице, но това не я прави непотребна

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10