Надзорът напомня за себе си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Надзорът напомня за себе си

Новият председател на КФН Карина Караиванова показа решимост за справяне с наследените проблеми от предшественика й Стоян Мавродиев

Надзорът напомня за себе си

Какво означава решението на регулатора да отстрани от проверките на застрахователи и пенсионни фондове най-желания одитор

Гергана Михайлова
11580 прочитания

Новият председател на КФН Карина Караиванова показа решимост за справяне с наследените проблеми от предшественика й Стоян Мавродиев

© Надежда Чипева


15 застрахователя и 9 пенсионни фонда ще трябва да направят повторен избор на одитор.

Отлагана два пъти и закъсняла с половин година отвъд вписания в закон срок, малко преди да навлезе в съществената си фаза, проверката на застрахователите и пенсионните фондове, организирана от Комисията за финансов надзор (КФН), роди пореден скандал. В края на миналата седмица единият от одиторите, "РСМ България", сключил договори с близо една трета от участниците на пазара, бе отстранен от процедурата. Причината са разкрития на българския регулатор и европейския му партньор в проверките (EIOPA) за подавани от консултанта документи с невярно съдържание, фалшифицирани подписи и биографии на чуждестранни експерти. Макар обвиненията за практически криминални деяния да не са минали през съд и да са доказани само чрез собствено разследване за нуждите на комитета, ръководещ проверките, новият председател на регулатора Карина Караиванова действа решително. Тя извади одитора от процедурата с риск това допълнително да я забави и задължи досегашните клиенти на РСМ скоростно да изберат друг проверяващ. Това дава сигнал за желание за ударно справяне с наследените проблеми от предшественика й Стоян Мавродиев.

Каква е тази проверка

България е първата страна, която подлага индустрията на пенсионните фондове (с активи за 9 млрд.лв.) на проверка за качеството на активите и е втората в Европейския съюз (след Румъния), която проверява балансите на застрахователите (с активи за над 6 млрд. лв.). Импулсът за това дойде от Европейската комисия (ЕК) в края на 2014 г., която искаше проверки в банковия и небанковия сектор до края на 2015 г. Мудността на регулаторите и депутатите я отложиха за август тази година, но КФН закъсня и не успя да организира проверките в срок, за което частично имаше и основателни причини - навлизането на нов регламент при застрахователите Solvency II, сложността на нови проверки без аналог, липса на свободни одитори, които са заети с банковите проверки (нещо, което предвид избраните като крайно проверяващи по-скоро не е вярно). Последно графикът започна да тече от 15 юли така, че до края на годината да има резултати. Консултант на процедурата е Ernst & Young, който изготви методологията и участва в управляващия комитет, издавал одобрения за договорите между одитори и проверявани. Куриозното при този процес бе, че вкупом участниците на пазара пожелаха да ги одитира "РСМ България". Така българското дружество пое 15 от 54 застрахователя и 9 от 27 пенсионни фонда. В същото време останалите 7 одиторски практики останаха почти без работа, а Deloitte като представител на така наречената голяма четворка в този бизнес не сключи нито един договор.

Как се стигна до разваляне на договорите

Неравномерното разпределение между проверявани и проверящи и фактът, че масово застрахователи и пенсионни компании с българска собственост избягаха от международните одитори и избраха местен консултант, пося първите съмнения, че в случващото се има проблем. На 7 юли EIOPА изпрати писмо за този и други проблеми до премиера Бойко Борисов, което до голяма степен форсира смяната на Мавродиев. Впоследствие при получаването на първите данни пак от EIOPA виждат проблем в подаваните от РСМ справки. Като резултат от това е проведено разследване, което е установило, че в документите, с които "РСМ България" доказва експертизата на участващите в екипите на проверките, има невярна информация, че международни партньори, подадени като участващи в процедурата, не са знаели за ангажимента си и подписи върху техните автобиографии не са положени от тях самите, което говори за фалшифициране. Не е ясно дали КФН ще съди одитора за това. Подобна проверка е била направена и на другите одиторски практики, но при тях няма нарушения. От "РСМ България" намират отношението на регулатора към тях за тенденциозно и заявяват, че ще извършат вътрешна проверка във връзка с констатациите.

Какво следва за "РСМ България"

Компанията, създадена преди 17 години от Изабела Джалъзова, освен на силния репутационен удар ще е изправена пред проверки от собствения си регулатор Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори и съсловния Институт на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС). А това го заплашва не просто от загуба на бизнес, а и на лиценз. През 2015 г. след фиаското с КТБ "КПМГ България" беше на косъм от това да загуби своя, но сега обвиненията са много по-сериозни, макар и не пряко свързани с одиторската дейност на компанията. Проверка се прави и от шестата по големина международна одиторска мрежа на RSM International, чийто член българската компания става през 2011 г. Оттам казаха за "Капитал": "Отнасяме се сериозно и провеждаме собствено разследване по обвиненията в злоупотреби. Работим така, че да приключим случая бързо."

Джалъзова е управляващ партньор с 62% дял във фирмата, като през август миналата година (когато вече течеше подготовката за проверките) е допуснала двама нови съдружници - Валентин Великов и Мирослав Тончев, които са получили съответно 25% и 8%. За 2015 г. приходите на "РСМ България" са 1.5 млн. лв., а резултатът от дейността е печалба от 29 хил. лв. На база на спряганите в сектора цени вероятно само от проверката тази година РСМ щеше да направи оборот, съпоставим с обичайната й дейност.

Преди да бъде изваден от процедурата, "РСМ България" трябваше да премине през 15 застрахователя - "Армеец", "Бул инс","Евроинс - здравно осигуряване", "Евроинс", "Евроинс живот", "ЕИГ, "Здравноосигурителен институт", "Лев инс", "Съгласие", "Алианц България" и "Алианц България живот", "Енергия", "ЦКБ - Живот", ЖЗК "Съгласие", "Животозастрахователен институт". При пенсионните фондове одиторът се класира при "Съгласие", "ЦКБ - Сила" и "Алианц", които общо държат близо 45% от парите за допълнителна пенсия в България. Ключови участници на пазара са и застрахователите, които разчитаха "РСМ България" да ги одитира.

Какво следва за поверяваните

С отстраняването на "РСМ България" от процедурата досегашните им клиенти ще трябва да намерят нов одитор, като до 12 септември трябва да представят в КФН по две номинации, за да може проверките им да започнат още на 15 септември - свършеното досега от РСМ няма да може да бъде използвано. Разполагат със списък от 7 имена, като КФН си запазва правото на неуспелите да си намерят консултант да назначи служебно. Крайният резултат трябва да е готов до 30 ноември.

За клиентите на РСМ остава неудобството, първо, да вършат една работа два пъти и, второ, да трябва да пренапрегнат екипите си в съкратените с два месеца срокове. Освен това не е ясно какви претенции ще има между проверявани и "РСМ България" за изплатените дотук аванси за свършената работа. Според информация на "Капитал" дружеството е писало до клиентите си, че няма да връща вече получените суми, обжалва решението на КФН и евентуално ако спечели, ще довършва работата си. Делата не спират решението на КФН, така че това едва ли ще се хареса на застрахователи и пенсионни компании, които ще трябва да плащат два пъти за едно и също и може и на свой ред да влязат в съдебни спорове с РСМ.

Защо решението е важно

Действията на КФН показват доста рязка промяна в манталитета. Ако досега комисията под управлението на Мавродиев залагаше на замитане на грешки и непризнаване на вина, сега се показва желание проблемите да се посрещат фронтално. Смяната на одитори в хода на проверката и възможността за дела създава рискове, но същевременно създава условия да се санира поне отчасти иначе пълната с пороци процедура. А това е важно, защото в противен случаи едни от най-ключовите играчи на пазара в застраховането и пенсионното осигуряване, сред които и такива, за които от години има съмнения, че манипулират техническите си резерви и прекрачват правилата за инвестиране в свързани лица, щяха да са в ръцете на одитор с компрометирана репутация, което да обезсмисли начинанието. Сега КФН и EIOPA, която ще изготвя и методология за стрес тестове на застрахователите, имат шанс да върнат упражнението към целта му - да повиши доверието в проверяваните сектори. А и да върне доверието в самата КФН, която последните шест години постепенно изпадна в плен на лични и корпоративни интереси.

Одиторът и банковите проверки

"РСМ България" участва и в прегледа на качеството на активите на банките като консултант на "Интернешънъл Асет Банк". Резултатът бе наложени корекции за общо 2.4 млн. лв. На въпрос на "Капитал" дали БНБ е засичала нередности в работата на одитора, от там обясниха, че отговорността за контрола е била на консултанта Deloitte. "РСМ бе допуснат като доставчик на услуги в банка със сравнително малък пазарен дял и сложност на дейността, което отговаря на демонстрирания от тях и проверен от "Делойт" капацитет", се посочва в писко до редакцията. За да получи достъп до процедурата, одиторът е участвал в двустепенна селекция, започнала с включването му в списъка на препоръчаните консултанти. Като първа стъпка името му е било посочено като избор на някои от банките, след което консултантът на БНБ Deloitte е провел предварителни срещи, а в някои случи и теле-конференти връзки с чуждестранните екипи.

По информация на "Капитал", "РСМ България" е била избрана за одитор от ПИБ, но регулаторът е наложил друг проверяващ в банката и така там влезе френската Mazars.

Междувременно при преглед на становищата и решенията, вземани от Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори за 2016 година се вижда, че надзорният орган също е засичал несъответствия с принципите, по които следва да работи "РСМ България". Дружеството е било разследвано след постъпил в комисията сигнал за конфликт на интереси и заплаха за независимостта, като заключението било, че не са налице достатъчно доказателства за това. В същото време обаче е било установено, че са допуснати съществени пропуски и несъответствия спрямо изискванията на Международните одиторски стандарти при проверка на приблизителни счетоводни оценки на инвестиции в дъщерни дружества, както и по отношение на изразените в докладите одиторски мнения.
15 застрахователя и 9 пенсионни фонда ще трябва да направят повторен избор на одитор.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Европейският надзор или Калинкова? Оставка на братчета ще има ли?

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Намирам за силно притеснителен факта, че органът, чиито ръководител е сочен за послушна калинка, предприе по-активни мерки за борбата срещу финансовите измами от БНБ. Народното очакване беше, че БНБ най-сетне си е намерила стабилен ръководител. Вместо да действа с желязна ръка обаче, банката реши неформално да изгони РСМ само от най-проблематичната банка (ПИБ). Това не е символ на прозрачност, каквато е една от основните мисии на националната банка по принцип.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Molotov":

  Намирам за силно невероятно да й е братовчед, защото това е фамилията и по съпружеска линия доколкото знам. Но иначе коментара е точен - ако ще правят а, да направят и б. Не мисля, че една жена ще търпи чужди шпиони в работата си. Този беше човек на Мавродиев, така че по една или друга причина дните му са преброени.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Финтех иновации по 10

Финтех иновации по 10

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK